Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 13

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

GÜNEYDOĞU’DAKİ AŞİRETLERDEN BİDEN’A TEPKİ

GÜNEYDOĞU’daki aşiret reisleri ve kanaat önderleri ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında sözde  ‘soykırım’ açıklamalarına tepki gösterdi. Metina Aşireti üyelerinin kurduğu Metina-Der Başkanı Aydın Pirinçcioğlu, Türkiye’ye haksızlık yapıldığını ve bu haksızlığı kabul etmediklerini belirterek, “Geçmişlerine bakılırsa en büyük katliamlar, soykırımlar Avrupa’da Amerika’da yaşanmıştır. Bu durum ülkelere hiçbir fayda sağlamıyor. Bu konu, siyasetçiler yerine tarihçiler ve bilim insanlarının ciddi anlamda tartışması gereken bir konudur” dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesini kullanmasına tepkiler artarak devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki aşiret reisleri ve kanaat önderleri Biden’in açıklamasına tepki gösterdi. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van, Muş, Adana, Mersin, İstanbul gibi şehirlerde Türkiye genelinde  1 milyona yakın nüfusuyla dikkati çeken Metina Aşireti üyelerinin kurduğu Metina-Der Başkanı Aydın Pirinççioğlu sözde ‘Ermeni soykırımı’ meselesinin her yıl gündeme getirilmesinin hem kendilerini hem de ülke genelini üzdüğünü söyledi. Pirinççioğlu, geçmişlerine bakıldığında en büyük katlimaların Avrupa’da ve Amerika’da yaşandığını ifade ederek, “Bu konu, siyasetçiler yerine tarihçiler ve bilim insanlarının ciddi anlamda tartışması gereken bir konudur. Türkiye bunu hak etmiyor. Burada Türkiye’ye yapılan büyük bir haksızlıktır. Bunu kabul etmiyoruz. Aslında bu konu, siyasetçilerin de bir noktada birleşmesi gereken bir olay. Bu durum ülkelere hiçbir fayda sağlamıyor. Sözde ‘Ermeni soykırımı’ meselesi de hiç tasvip etmediğimiz bir durumdur. Türkiye adına da bizi üzüyor. Bu konuda herkesi sağduyuya çağırıyorum” diye konuştu. 

‘AYNANIN KARŞISINA GEÇİP KENDİLERİNE BAKMALARI GEREKİYOR’ 

Dernek Kurucu Başkanı ve Başkan Yardımcısı Esat Güngürür de Biden’ın açıklamasını en sert şekilde kınadıklarını belirterek, “Aynanın karşısına geçip ilk başta kendilerine bakmaları gerekiyor. Son dönemlerde, hiç fazla uzağa gitmeden, nerede ne kadar soykırım yaptıkları herkes tarafından bilinmektedir. Bütün tarihçiler gelsinler arşivlerimizi açalım hep beraber inceleyelim Türkiye’nin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Reklam Alanı

Derneğin kurucu üyesi Yusuf Durmaz da katliam denildiğinde ilk etapta ABD’nin akla geldiğini kaydederek, şunları söyledi: 

“Biz 1990’lı yılları şimdiki gibi hatırlıyoruz. Mesela Irak’ta 1 milyon suçsuz insanın ölümüne sebep oldular. Afganistan’da tek bir yerde 4 bin kişinin öldüğünü hatırlıyorum. Katliamlardan bahsederken kendi tarihlerine baksınlar. Dolayısıyla onun bu açıklaması hiçbir şey ifade etmiyor. Amerika ve Avrupa bize asla dost olmaz. Bizi kullanabilmek için dost görünürler. Baktılar ki bizi kullanamadılar bu sefer bize düşman kesiliyorlar. Bizi parçalamak istiyorlar. Durum bundan ibarettir. Açıklamayı kınıyoruz. Ona iade ediyoruz.”

Görüntü Dökümü
————
Metinalılar Derneği’nden detay
Başkan Aydın Pirinçcioğlu ile röp.
Dernek üyeleri
Kanaat Önderi Esat Güngürür ile röp.
Üyelerin kendi aralarında konuşması
Dernek kurucusu Yusuf Durmaz ile röp.
Genel ve detay

Haber-Kamera: Emrah KIZIL-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

========

4 YIL ÖNCE ÖLEN KÜÇÜK KIZI, YENGESİ BOĞMUŞ

GAZİANTEP’te 4 yıl önce normal ölüm olarak kayıtlara geçen 5 yaşındaki B.H.’nin yapılan araştırmalar sonucu ağabeyinin eşi E.N., (17) tarafından boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Yakalanan yenge ifadesinde, eşinin kardeşini çok gürültü yaptığı için öldürdüğünü ifade etti.
Vatan Mahallesi’nde 13 Kasım 2017 tarihinde meydana gelen olayda E.N., çok ses yaptığı için aynı evde yaşadığı eşinin kardeşi B.H.’yi boğarak öldürdü. Normal ölüm olarak kayıtlara geçen olayda Adli Tıp raporunun ardından B.H.’nin boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro ekipleri yaptıkları araştırma sonucu, cinayeti işlediği belirlenen çocuğun yengesi E.N.’yi gözaltına aldı. E.N., emniyette verdiği ifadede,  küçük çocuğu gürültü yaptığı için dövdükten sonra boğduğunu belirterek” Eşimin kardeşi evin içerisinde çok ses yapıyordu. Bende o gürültüye dayanamayarak önce dövdüm, daha sonra boğarak öldürdüm” dediği öğrenildi.

Sorgulamasının ardından adliyeye sevk edilen E.N., ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklanarak, cezaevine konuldu.

Görüntü dökümü
———————————–
– Şüphelinin adliyeye getirilmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Mustafa KANLI-Kamera: -GAZİANTEP-DHA)

========

AVUKATLAR İLE ÖZEL GÜVENLİK ARASINDAKİ ARBEDEYİ POLİS AYIRDI
 
ANTALYA’da, x-ray cihazından geçmeden adliye binasına girmek isteyen bir grup avukat ile özel güvenlik görevlileri arasında yaşanan tartışma arbedeye dönüştü. Araya giren çevik kuvvet ekibi, olay büyümeden önledi. Sosyal mesafenin unutulduğu o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

Antalya Adliyesi giriş kapısından x-ray cihazından geçme zorunluluğuna avukatların tepkisi devam ediyor. Sosyal medyada #avukatımadokunma hashtag’leri ile paylaşım yapan avukatlar, bugün de Bölge Adliye Mahkemesi ve Antalya Adliyesi’nde x-ray cihazından geçmeyerek tepkilerini dile getirdi.

Vatandaş girişinin bitişiğinde bulunan, adliye personeli, hakim, savcı ve avukatların kullandığı kapıdan aranmadan geçmek isteyen bir grup avukat ile özel güvenlik arasında tartışma çıktı. X-ray cihazına girmeden binaya giriş yapmak isteyen avukatları durduran özel güvenlik görevlileri, tutanak tutmak istedi. Avukatlar, turnike geçişlerinde kart okutulduğunda kişisel bilgilerinin sisteme girdiğini belirterek, bilgilerin oradan alınarak tutanak hazırlanabileceğini ifade etti. Ancak güvenlik görevlilerinin kimlik istemesi üzerine çıkan sözlü tartışma, adliye içersindeki bazı avukatların da dahil olması ile arbedeye dönüştü. Güvenlik görevlisinin zor kullanacağı yönünde bağırması ve ardından kadın avukatlara müdahalede bulunması üzerine arbede büyüdü. Birbirlerinin üzerine yürüyen tarafları, adliyede görevli çevik kuvvet ekibi ayırdı. Sosyal mesafenin unutulduğu arbede anları, cep telefonuyla görüntülendi.

‘KAYNAĞINI YASADAN ALMAYAN TALİMATLAR KİMSEYİ BAĞLAMAZ’

Arbedenin ortasında kalan avukat Ezgi Altınkurt Sağlık, adliye girişinde avukatlık kimlik kartlarını her zaman olduğu gibi turnikelere okutarak içeri girdiklerini belirterek, “Ancak çantalarımız x-ray cihazına konularak aranmak istendi. Buna karşı koymamız sonrası meslektaşlarımıza özel güvenlik görevlileri saldırdı. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kaynağını yasadan almayan, hukuka aykırı verilen talimatlar kimseyi bağlamaz. Avukatlar önce kendilerine, sonra savundukları herkese hukukun uygulanması konusunda ısrarcı olmak için vardır. Bu sebeple yargının kurucu unsuruyuz. Savunma kutsaldır. Meslek onurunu zedeleyen bu tür hukuka aykırı uygulamalar avukatları yıldıramaz” dedi.

Avukat Aylin Onursev ise  “X-ray cihazı bizim için yasaya aykırı olarak konulmuştur. Biz kimliğimizi turnikeye okutunca, sistem zaten otomatik olarak bilgilerimizi görüyor. Görevliye de bilgileri oradan alabileceğini söyleyince üzerimize yürüdü. Avukat Ali Çağdaş Bozaner araya girdi. Sonrasında bize karşı ‘Siz kimsiniz. Bir dahakine zor kullanacağım’ tarzında ifadeler kullandı. Zaten o sırada fiziksel olarak zor kullanmaya çalışıyordu. Ardından amirleri ve diğer görevli arkadaşları gelse de üzerimize yürümeye devam etti. Öfke patlaması yaşıyordu. Kendi meslektaşları tutsa da onlardan kurtulup saldırmaya çalıştı. Araya girenler oldu ve tüm meslektaşlarımız olarak olay yerinden ayrıldık” diye konuştu.

Adliye girişlerinde yargının tüm kurucu unsurlarına ayrım yapılmaksızın hukuki olanın eşit uygulanması gerektiğini sözlerine ekleyen Avukat Onursev, “Antalya Adliyesi’ne girmek istiyorsanız, avukatlık kimlik kartınızı okutup önce iki ayrı turnikeden, ardından eşyalarınızı x-ray cihazına koyup, duyarlı kapıdan geçmek durumunda kalıyorsunuz. Yargının kurucu unsuru olan avukatların, hakim ve savcılarda olduğu gibi aranmayacağı emredici hükmü, yasalarca düzenlenmiştir. Bu sebeple eşit işlem yapılmalıdır.”

Görüntü Dökümü
———————–
(Cep telefonu)
– Kadın avukatların bağırması, araya girenin “Sakin olun” demesi
– Erkek avukatın, “Kimsin sen anca kadınların üzerine yürürsün” demesi
– Erkek avukatın kadın avukatları götürmeye çalışması
– Çevik Kuvvet polisinin araya girmesi
– Erkek avukatın “Asarım keserim demesi, kim bu… Gelsene buraya” sözleri
– Pandemiden dolayı ayrılın sözleri
– Özel güvenliğin, “Kime lan diyorsun kimsin sen” diye avukatın üzerine yürümesi
– Avukatın, “Sizin böyle yetkiniz yok” demesi
– Avukat ile özel güvenliğin tartışması
– Özel Güvenlik Müdürünün gelmesi, “Benimle muhatap olun… avukat olan avukat olduğunu kanıtlasın, ispatlamak zorundasın” sözleri
– Arbede itiş kakış görüntüleri

HABER-KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)- 

=========================================================

KAHRAMANMARAŞ’TA BELGE ALMAK İSTEYEN ÇİFTÇİLER KUYRUK OLUŞTURDU
 
KAHRAMANMARAŞ’ta çiftçiler, perşembe günü başlayacak olan tam kapanmadan kendilerini muaf tutacak çiftçi belgesini alabilmek için Ziraat Odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam kapanmanın 29 Nisan’da başlayacağını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeyle çiftçilerin kapanmadan muaf tutulacak kişiler arasında olduğu belirtildi. Bunun üzerine Kahramanmaraş’ta çiftçiler kendilerini tam kapanmadan muaf tutacak çiftçi kayıt belgesini alabilmek için Kahramanmaraş Ziraat Odası’nın yolunu tuttu. Ancak belge almak isteyen çiftçi sayısı fazla olunca oluşan uzun kuyrukta sosyal mesafe kuralı ihlal edildi. Yoğunluk üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, belge almak için bekleyen çiftçileri, koronavirüs tedbirlerine uygun hareket etmeleri için sık sık uyardı.
Çiftçiler, pandemi süresince ilk defa bu kadar uzun sürecek bir kısıtlama uygulanacağını, bu nedenle aşırı yoğunluk oluştuğunu söyledi.
Kahramanmaraş Ziraat Odası yöneticilerinden Ejder Aydoğan, oda tarafından verilen belge alan kişilerin kısıtlamadan muaf olarak çiftçilik yapabileceklerini söyledi.

Görüntü dökümü
—————–
– Oda önünde toplanan çiftçiler
– Polisin anons etmesi
– Bekleyenlerden detay
– Merdivenlerdeki çiftçilerden detay
– İşlemlerden detay
– Ejder Adyoğan ile röp.
– Çiftçiler ile rp.
Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

=======

KARAKOÇ DERESİ SULAK ALANI 175 KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
 
BALIKESİR’in Ayvalık ilçesindeki Karakoç Deresi sulak alanında bugüne kadar 175 kuş türü gözlemlendi. Alanda ayrıca tatlı su ile deniz suyunun karışması nedeniyle kumul ve tuzcul 27 farklı tür bitki de yer alıyor.

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’ndeki Karakoç Deresi’nde şimdiye kadar çok sayıda kuş türü gözlemlendi. Su kuşları ve göçmen kuşlar çeşitliliği açısından Ayvalık’ın en zengin alanı olarak gösterilen 38 hektar büyüklüğündeki bölgede flamingolar, balık kartalı, poyraz kuşu, kıyı çamur çulluğu, hazar sumrusu, tepeli pelikan, sürmeli kervan çulluğunun da aralarında bulunduğu 175 farklı kuş türü tespit edildi. Alanda ayrıca tatlı su ile deniz suyunun karışması nedeniyle kumul ve tuzcul 27 farklı tür bitki de yer alıyor.
Doğal hayat araştırmacısı, kuş gözlemci ve Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya, 10 yıldan uzun süredir bu alanda kuşlarla ilgili gözlem ve sayım yaptığını söyledi. 6 sene önce bölgenin sulak alan ilan edilmesi yönünde talepte bulunduklarını belirten Kaya, “Talep sonrasında 38 hektarlık alan mahalli öneme haiz sulak alan ilan edildi. O zamandan bu zamana kuş sayısı daha da arttı. Biraz daha dikkat edilirse özellikle çevreden insan baskısı azaltılırsa hem kışlayan hem de göç eden kuşlar açısından daha zengin, daha önemli bir hal alacaktır diye düşünüyorum. Dinlenmek ve beslenmek için faydalandıkları bu yer, onlar için çok değerli. Bu bizim için de değer demek aynı zamandaö dedi. 
İMARA AÇILMASI İSTENMİYOR
Sulak alanlar üzerinde günden güne işgal söz konusu olduğunu ve bu işgallere son verilmesi gerektiğini belirten Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun ise, “Burası Ayvalık bölgemizin en önemli sulak alanlarından biri. Şimdi bu alanın korunmasını istiyoruz. Burada oldukça fazla kuş çeşitleri ve bitkiler var. Daha önceden bu bölge deniz kaplumbağalarının geldiği, yumurta bıraktığı yer. Buranın doğal olarak kalması, sulak alan olarak kalması gerekiyor. Bölge, kuş gözlemi yapılabilmesi, endemik bitki çeşitliliğinin araştırılabilmesi için turizm açısından korunması açısından önemli bir sahadır. Bölgenin özellikle araştırmaya, projelendirmeye ve sürekli korunmaya ihtiyacı vardır. Bu bölgelerin imara açılmaması, deltanın korunması ve Karakoç havzasının eski halinde kalmasını talep ediyoruz ve Kent Konseyi olarak takipçisi olacağız” diye konuştu.

Görüntü dökümü
-Sulak alandan genel ve detay görüntüler
-Kadri Kaya röp
-Halil Coşkun röp
Haber-Kamera: BALIKESİR,(DHA) 

===========================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!