Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 16

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) DARBETMEYE KALKIŞAN AKRABASINI ÖLDÜREN KADIN ADLİYEDE

Afyonakarahisar’da, çalıştığı çiftlik evine gelerek, kendisini darbetmeye kalkışan akrabası M.A.’yı (33) tüfekle 4 el ateş ederek öldüren N.A. (31) adlı kadın ile çiftliğin sahibi A.T., adliyeye sevk edildi. 

Olay, dün saat 20.00 sıralarında Ataköy Mahallesi Ataköy Küme Evleri’ndeki bir çiftlik evinde meydana geldi. M.A., uzaktan akrabası olan N.A. adlı kadının çoban olarak çalıştığı çiftliğe geldi. M.A., iddiaya göre N.A.’dan kendisine hayvan vermesini istedi. M.A., isteğini yerine getirmeyen N.A.’yı darbetmeye kalkıştı. Bu sırada çobanlık yaparken taşıdığı tüfeği alan N.A., akrabasına 4 el ateş açtı.
Sırtına saçmalar isabet eden M.A. yere yığılırken, ihbar üzerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından ambulansla AFSÜ Hastanesi’ne götürülen M.A., doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Olay yerinden kaçan N.A. polis tarafından aynı mahallenin Çoban Kuyu mevkisinde olayda kullandığı tüfekle birlikte yakalanıp, gözaltına alındı. Olayın görgü tanığı olan çiftlik sahibi A.T. de gözaltına alındı. N.A. ilk ifadesinde eşi ile M.A. arasında daha önce kız alıp verme meselesi yüzünden anlaşmazlık olduğunu söyledi. Çiftliğe gelen M.A.’nın kendisinden hayvan istediğini, buna karşı çıkması üzerine darbetmeye kalkışınca heybesinde bulunan tüfekle ateş açtığını itiraf ettiği öğrenildi.
Emniyet müdürlüğünde işlemleri tamamlanan N.A. ve A.T., bugün öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Adam ve kadının adliyeye çıkarılışı 
– Adliye detay 

HABER-KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

===========================

Reklam Alanı

2) HDP ÖNÜNDE EYLEM YAPAN BABA: EVLADIMIZI ALMADAN GİTMEYECEĞİZ

DİYARBAKIR’da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen ailelerin HDP il binası önündeki oturma eylemi, 592’nci gününde 226 aile ile sürüyor. Diyarbakır’da geçen yıl 16 yaşındayken terör örgütü PKK tarafından kaçırılan oğlu Yusuf için oturma eylemini sürdüren Celil Begdaş, “Hakkımız olan evladımızdır. Evladımızı almadan gitmeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Akar, 21 Ağustos 2019’da ortadan kayboldu. Akar’ın annesi Hacire Akar, 1 gün sonra HDP’nin Diyarbakır’daki binası önüne geldi. Oğlunun HDP’liler tarafından dağa kaçırıldığını söyleyen anne Akar, il binası önünde oturma eylemi başlattı. Eylemin 3’üncü gününde ortaya çıkan Mehmet Akar, mahkemece ev hapsiyle cezalandırıldı. Oğluna kavuşup, eylemine son veren Hacire Akar, çocukları kayıp annelere çağrıda bulundu. Akar’ın çocuğuna kavuşması, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler için umut oldu. Akar’ın çağrısıyla harekete geçen çocukları kayıp aileler, 3 Eylül 2019’da HDP binası önünde oturma eylemine başladı.

EVLADINA KAVUŞAN AİLE SAYISI 24 OLDU
Hacire Akar’ın oğlu Mehmet’in yanı sıra eyleme katılanlardan Hatice Ceylan’ın oğlu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızları Mekiye, Halime Kadran’ın torunu Halil İbrahim, Necla-Metin Açan çiftinin oğlu Harun, Nizamettin-Aslıhan Eşrefoğlu çiftinin oğlu Hüseyin, Gevriye Ayhan’ın kızı Pelda, Melik Aslan’ın oğlu Volkan, Muhteber Birlik’in oğlu Veysi, Cahide Alkan’ın oğlu Mehmet Emin, Şahize Altınkaynak’ın kızı Halise Alptekin, Naime Dalmış’ın kızı Tekoşin Açar, Sait Açar’ın oğlu Haşim, Cemal Ertaş’ın oğlu Ramazan, Sever Fidan’ın oğlu Tayfur Fidan, Gülşen Çetin’in oğlu Erdal Çetin, FahrettinMeryem Akkuş çiftinin oğulları Erkan, Fattah-Perihan Kaya çiftinin oğlu Cuma, Safiye-Mehmet Emin Coşkun çiftinin oğlu İbrahim Coşkun, Mehmet-Keziban Yalçın çiftinin kızları Yasmin ve evlat nöbetinde olmayan 3 ailenin çocukları ile en son Selma Han’ın oğlu Onur’un da teslim olmasıyla evlatlarına kavuşan aile sayısı 24 oldu.

‘EMEKLERİMİZ BOŞA GİTMEDİ’
Geçen yıl 16 yaşındayken terör örgütü PKK tarafından kaçırılan oğlu Yusuf için evlat nöbetini sürdüren Celil Begdaş, 592 gündür sürdürdükleri eylemde emeklerinin boşa gitmediğini söyledi. Evlatlarını kavuşmadan HDP önünde ayrılmayacaklarını aktaran Begdaş, “Yaz demeden kış demeden herkes buraya evladı için geldi. Emeğimiz boşa gitmedi. Bu çadırdaki ailelerin 24’ünün çocuğu geldi. Bu bir başarıdır ve her tarafa yayılıyor. İnşallah herkes çocuğuna kavuşur da bu bayram çifte bayram yaparız. Tek umudumuz budur. Ramazan ayında, koronavirüste, kar, kış, her zaman buradayız. Hakkımız olan evladımızdır. Evladımızı almadan gitmeyeceğiz. Çocuk hiçbir şeye benzemez. Bu ciğerdir. Geceleri bazen uykumuz gelmiyor. Artık herkes elini taşın altına koysun. Son evladımız gelene kadar buradan ayrılmayacağız. Bunda herkes kararlıdır” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
————
HDP İl binası
Baba Celil Begdaş ile röp.
Oğlu Yusuf’un fotoğrafını tutan baba Celil Begdaş
Annelerden detay
Çadır içinden detay
Genel ve detay

Haber-Kamera: Emrah KIZIL-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

======================

3) ALANYA’DA 18 YIL HAPİSLE ARANAN HÜKÜMLÜ YAKALANDI
 
ANTALYA’nın Alanya ilçesinde hırsızlık suçundan 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan B.H.M., polis tarafından yakalandı. Mahkemeye çıkarılan B.H.M, tutuklandı.

Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, çok sayıda hırsızlık suçundan aranan ve kesinleşmiş 18 yıl hapis cezası bulunan B.H.M.’nin yakalanması için çalışma başlattı. B.H.M., teknik ve fiziki takip sonucu Kızlarpınarı Mahallesi’nde saklandığı evde yakalandı.

Gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen B.H.M., Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Adliyeden genel ve detay görüntüler (arşiv)
– Şüpheli adliyeden çıkarılırken görüntü
HABER-KAMERA: Burcu MUTLU/ALANYA (Antalya), (DHA)

======================

(ÖZEL) 

4) TOPRAKSIZ TARIMDA DİKEY SİSTEMLE 13 KAT ÜRÜN
 
KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin İrfan Akıncı, Teknokent’teki bir şirketle bitkilerin toprak olmadan yetiştirdiği su kültüründe daha az alanda daha çok bitki yetiştirmeyi sağlayan yeni bir sistem geliştirdi. Akıncı, yatay su kültüründe 1 metrekarede yetiştirilen bitkinin yaklaşık 13 katının dikey su kültüründe yetiştirilebileceğini söyledi. 

Dünyada artan nüfusa oranla tarım arazisinin azalması nedeniyle birçok ülkede bitkiler, topraksız ortamda, bitkiler için gerekli besin maddelerinin verildiği su kültüründe yetiştiriliyor. Topraksız tarımda bilim insanlarının çok daha farklı türde bitki yetiştirilmesi adına çalışmalar devam ederken, daha az alanda daha çok ürün yetiştirmenin de yolları aranıyor. Bu kapsamda KSÜ’de yapılan çalışmada dikey su kültürü gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ersin İrfan Akıncı ile Teknokent’te bir şirketin ortak çalışmasıyla yapılan sistemde her bir kulede 140 bitki yetiştirilebiliyor ve bitkinin topraktan alması gereken besin maddeleri suda çözdürülerek bitkilere veriliyor.

’13 KAT DAHA FAZLA BİTKİ ELDE EDİLEBİLİYOR’
Bitkilerin, kendilerini sabitleyip dik durabilmek ve gerekli besin maddeleri ile su için toprağa ihtiyaç duyduğunu belirten Akıncı, toprak faktörünü su kültürü ile yapabildiklerini söyledi. Su ve besin maddelerini topraksız bir ortamda bitkiye verilebildiği taktirde bitkileri her ortamda yetiştirmenin mümkün olduğunu ifade eden Akıncı, şöyle devam etti:
“Su kültürü de bunlardan birisi ve değişik şekillerde yapılıyor su kültürleri. Yatay sistemlerde olabildiği gibi dikey sistemlerde de gerçekleştirilebiliyor. Yatay sistemlerde bitkiler düz bir zeminde herhangi bir ortam kullanılarak, yani su kültürü ortamı kullanılarak, kasa ve plastik küvetler gibi malzemeler kullanılarak yapılabiliyor. Ama yatay kültürde yer bakımında sıkıntılar yaşanabiliyor. Eğer alanınız darsa, kullandığınız alan bakımından sıkıntı çekiyorsanız o bitkileri yatay kültürde yerleştirebilmek için metrekare hesabı yaptığınızda birçok alan ihtiyaç duyuyor. Dikey kültürlerin en büyük avantajı bitkileri bir sütun içerisinde dikine yerleştirerek hem alandan kazanmış hem de bitkilerimizi alan kaplayan sistemlere göre daha kontrollü ve daha imkânı bol bir şekilde, aşanı en randımanlı şekilde dikey su kültürlerini kullanmamız mümkün. Yatay kültürde örneğin bir metrekarelik alanda marul veya kıvırcık düşündüğümüzde 7’den 12’ye kadar bitki sığdırabilirken bizim geliştirdiğimiz dikey kültürde 144 sayısına kadar ulaşmamız mümkün. Yani en az 10, 12, 13 katına kadar daha fazla sayıda bitki elde etmek demektir.”

‘TOPRAK VE SU KÜLTÜRÜNDEKİ BİTKİLERİN BESLEYİCİLİK BAKIMINDAN BİR FARKI YOK’
KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin İrfan Akıncı, yine de toprağın bazı avantajları olduğunu ifade ederek, “Topraklı ortamda elbette etkileşimler, toprak canlıları, besin maddeleri, doğallığı, herhangi bir bozuntuya uğramamışsa elbette ki bu sistemlere göre daha avantajlı gözüküyor. Ama toprakta o mineralleri, besin maddelerini ve suyu bu bitkilere verebildiğiniz taktirde besleyicilik bakımından hemen hemen aralarında hiç fark yok diyebiliriz. Ama toprağın kendi doğal yapısını asla unutmamak lazım. O toprak için bir avantajdır” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————–
– Dikey su kültüründen detay
– Su kültüründe yetiştirilen marul
– Prof. Dr. Ersin İrfan Akıncı’dan detay
– Akıncı ile röp.
– Akıncı’dan ve su kültüründen detay
Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)    

======================

5) BURDUR’DAKİ TRAFİK KAZASINDA YAŞLI KARI- KOCA ÖLDÜ

Burdur- Isparta Karayolu Organize Sanayi Kavşağı’nda meydana gelen trafik kazasında İbrahim Parlak (79) ile eşi İlkay Parlak (78) öldü, 1 kişi yaralandı.

Kaza, saat 13.30’da Burdur-Isparta Karayolu Organize Sanayi Kavşağı’nda meydana geldi. Mevlüt A. (42) yönetimindeki 07 CSK 09 plakalı kapalı kamyonet ile İbrahim Parlak yönetimindeki 15 NE 560 plakalı hafif ticari araç çarpıştı. Kazayı görenlerin haber vermesi üzerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Hafif ticari araç sürücüsü İbrahim Parlak olay yerinde yaşamını yitirdi. Araçta bulunan eşi İlkay Parlak ile diğer araç sürücüsü Mevlüt A. ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı. İlkay Parlak burada yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. İlkay Parlak’ın cenazesi, hastanenin morguna konuldu.
İbrahim Parlak’ın cenazesi ise savcının incelemesinin ardından otomobilin kapısı kesilerek çıkartıldı ve Burdur Devlet Hastanesi morguna konuldu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————
– Kazaya karışan otomobiller
– Kapının kesilmesi
– İbrahim Parlak’ın cenaze arabasına yüklenmesi
– Yoldaki trafik
– Detay
HABER-KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

======================

6) BOLU DAĞI’NDA YOĞUN SİS 

BOLU Dağı’nın D-100 yolu geçişinde sis etkili olurken, görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü.

Bolu Dağı’nın D-100 yolu geçişinde sis etkili oldu. Yoğun sis nedeniyle görüş uzaklığı 10 metreye kadar düştü. Sis nedeniyle sürücüler araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Yol kenarındaki sis ikaz lambaları yakılarak, görüş uzaklığı artırılmaya çalışıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yoldan görüntüler
-Sis görüntüleri
-Araç geçişleri
-Sis ikaz lambaları
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!