Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 17 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KATE RUBİNS’İN VAN KEDİSİ HAZIR

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), uzaydan çekilen dünya fotoğraflarının oylandığı online fotoğraf yarışmasında Van Gölü fotoğrafıyla birinciliği kazanan Astronot Kate Rubins’e hediye edilmek üzere dünyaca ünlü bir gözü mavi, bir gözü kehribar Van kedisi hazırlandı. Kedi için Van Kedi Evi Villası’nda özel bir oda tahsis edildi.

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlarca çekilen dünya fotoğraflarından oluşan yarışma başlattı. ‘Dünya Turnuvası’ adı verilen online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü’nün uzaydan çekilen fotoğrafı da yer aldı. Astronot Kate Rubins’in 12 Eylül 2016’da çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü’nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisine de yer verildi. Online yarışmada Van Gölü’nün fotoğrafı, 3 turda 28 fotoğrafı eledi ve yarı finale kaldı. Yarı finallerdeki oylama sonucunda da Van Gölü fotoğrafı finale kaldı. Dün NASA’dan yapılan açıklamada, 8 Mart’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilen 32 favori dünya fotoğrafıyla başladıkları yarışmada finale kalan Van Gölü fotoğrafının turnuvanın şampiyonu olduğu belirtildi. Bu gelişme Van’da büyük sevinçle karşılandı.

Van’ın tanıtımına büyük katkı sunan Astronot Rubins’i kentte ağırlamak için de hazırlıklara başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Valilik ile birlikte, şu an uzay görevinde olan Astronot Kate Rubins’i kente davet ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Şevli, Van Kedi Villası’nda Rubins için kendisine çok güzel bir kedi ayırdıklarını belirtti.

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise “NASA çekilen bu fotoğrafı diğer 32 fotoğrafla dünyanın beğenisine sundu. Van Gölü’nün fotoğrafı ise bu fotoğraflar arasında finale kaldı. Yarışma sonucunda ise uzaydan çekilen dünyanın en güzel fotoğrafı olarak tescillendi. Bizler de Astronot Rubins’e Van hatırası olarak bir Van kedisi hediye etmek istiyoruz. Astronot Kate Rubins’e hediye edilen Van kedisine özel bir oda da tahsis ettik. Van’a geldiği zaman kendisine bu kediyi hediye edeceğiz. Kedi alınana kadar bakımlarını özenle yapacağız. Bugün gelen ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi gördü” diye konuştu.

Iğdır’dan Kedi Evi Villası’ndaki kedileri ziyarete gelen Veteriner Özge Kara ise Van kedilerini çok beğendiklerini ve bu yarışmanın da Van Gölü’nün ve kedinin tanıtımı için güzel bir çalışma olduğunu söyledi.

Reklam Alanı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Van kedi Villası genel
-Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya kediyi severken
-Hediye edilecek Van Kedisi için ayrılan özel oda ve tabelası
-Van kesilerinden detay
-Rubins’e hediye edilecek Van Kedisi
-Prof.Dr. Kaya ile röportaj
-Van Kedi Villasından detaylar
-Ziyarete gelenlerle roprtaj
-Van YYÜ Rektörü Prof.Dr. Hamdullah Şevli ile röportaj

Gülay KUYUCU/VAN, (DHA)- 

======================

2) ‘SİLAHLI KAVGA’ TATBİKATINI GERÇEK SANDILAR

ÇORUM’da polisin mahallede silahlı kavgaya müdahale tatbikatı gerçeği aratmadı. Tatbikatı gerçek sanan vatandaşlar korkuyla o anları izledi. 

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri Gazi Caddesi üzerinde bulunan Pirbaba Çamlığı’ndaki parkta tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikat gereği silahlı kavga olduğu ihbarı üzerine park alanına polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, olay yerinde tüm yolları kapattı. Şüpheli bu sırada otomobili ile kaçmaya çalışırken sıkıştırıldı. Otomobilden inen şüpheli tabancasını yere attı. Polis ekipleri kıskıvrak yakaladığı şüpheliyi kelepçeleyerek polis otosuna bindirdi. Heyecanlı anların yaşandığı mahallede olayı gerçek zannedenler korkulu anlar yaşadı. Balkon ve pencerelere çıkanlar cep telefonları ile o anları kayda aldı. Vatandaşlar olayın tatbikat olduğunu öğrenince rahat bir nefes aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Polisin  olayla ilgili telsizlerden geçtiği anons
-Suçlunun aracıyla geldiği  yolun kapatılması
-Suçlunun aracından inip kaçması ve polislerin kovalamacası
-Yere yatırılıp kelepçe takılması
-Pencere, balkonda bulunan  vatandaşlar
-Detaylar
Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA)

========================

3) MOTOSİKLETİN SÜRÜCÜSÜNÜN ÖLDÜĞÜ KAZA KAMERADA

Bursa’nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada hafif ticari araç ile çarpışan motosikletin sürücüsü Burhan Bolat(37), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sürücünün sürüklendiği ve tabelaya çarptığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Kaza, saat 14.00 sıralarında İnegöl ilçesi, Mahmudiye Mahallesi, Ertuğrulgazi Caddesi üzerinde meydana geldi. Cadde üzerinde seyir halinde olan sürücü Burhan Bolat yönetimindeki 16 UAC 23 plakalı motosiklet, kavşaktan çıkan Muhittin Beler(45) yönetimindeki 45 16 AHP 912 plakalı hafif ticari araç ile çarpıştı. 

Çarpmanın etkisiyle devrilen motosikletten düşen sürücü, 20 metre sürüklenerek bir firma tabelasına çarptı. Çevredeki vatandaşlar durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Ağır yaralanan motosiklet sürücüsü, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı sürücü, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öte yandan yaralı sürücünün, motosiket üzerinde dengesini kaybederek sürüklendiği ve tabelaya çarptığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Burhan Bolat’ın, motosikletini bir ikinci el alışveriş sitesi üzerinden satılığa çıkardığı öğrenildi.

Polis ekipleri, kaza ile ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü dökümü;
-Sürücünün savrulduğu ve tabelaya çarptığı anlar
-Güvenlik kamerası görüntüsü
-Olay yerinden detaylar
-Yaralının hastaneye getirilişi

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

===========================

4) MARDİN SOKAKLARINDA RAMAZAN SESSİZLİĞİ

SAĞLIK Bakanlığı’nın paylaştığı koronavirüs risk haritasında vaka sayısı 100 bin nüfusta 48.91’den 63.06’ya yükselen Mardin’de ramazan ayının gelişiyle birlikte sokaklar sessizleşti.

Türkiye’de, nüfusa oranla en az koronavirüs vaka sayısının bulunduğu 6 ilden biri olan Mardin’de, son açıklanan risk haritasında vaka sayılarında artış olduğu görüldü. Önceki hafta 100 binde 48.91 olan vaka sayısı 3-9 Nisan tarihli haritada 63,06’ya yükseldi.

‘KARARLARA HARFİYEN UYALIM’
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, sosyal medya hesabından vatandaşlara uyarıda bulundu. Alınan tedbir kararlarına uyulması yönünde sosyal medya hesabında çağrıda bulunan Vali Demirtaş, “Kıymetli Mardinliler. Sağlığımızı tehdit eden koronavirüs salgınının yayılım hızını önlemek, kurallara hep birlikte titizlikle uyarak mümkün olacaktır. İçişleri Bakanlığımızca 81 il valiliğine gönderilen kısmi kapanma genelgesi kapsamında, alınan kararlara harfiyen uyalım” dedi.

Ramazan ayının gelişiyle birlikte caddeler sessizliğe büründü. Vaka sayısında az da olsa artışın görüldüğü kentte oruç tutan vatandaşlar, evlerinde dinlenmeyi seçince sokaklar sessizleşti.

Kent sakinlerinden Mehmet Mehmet Yertum, Mardin’in ramazan aylarını sessiz ve sakin geçirdiğini belirterek, “Mardin ramazan ayında sessiz oluyor. Kent halkı olarak, zaten kurallara uyuyoruz. Bu da koronavirüs risk haritasında kendini gösteriyor. İnşallah bayramdan sonra, ülke genelinde vakalar yeniden azalır” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———
Mardin’den görüntü
Boş kalan cadde ve sokaklar
Röportaj
Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Selim KAYA /MARDİN, (DHA)

=================

5) HDP ÖNÜNDEKİ AİLELERDEN İZMİR’DE EYLEM YAPAN BABAYA DAYANIŞMA MESAJI 
 
DİYARBAKIR’da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen ailelerin HDP binası önündeki oturma eylemi, 590’ıncı gününde 226 aile ile sürüyor. Aileler, 2014 yılında kaçırılan kızı Gamze için HDP İzmir binası önünde eylem yapan Mehmet Laçin ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Dayanışma mesajı veren taraflar, çocuklarını gelene kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi. 

Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Akar, 21 Ağustos 2019’da ortadan kayboldu. Akar’ın annesi Hacire Akar, 1 gün sonra HDP’nin Diyarbakır’daki binası önüne geldi. Oğlunun HDP’liler tarafından dağa kaçırıldığını söyleyen anne Akar, il binası önünde oturma eylemi başlattı. Eylemin 3’üncü gününde ortaya çıkan Mehmet Akar, mahkemece ev hapsiyle cezalandırıldı. Oğluna kavuşup, eylemine son veren Hacire Akar, çocukları kayıp annelere çağrıda bulundu. Akar’ın çocuğuna kavuşması, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler için umut oldu. Akar’ın çağrısıyla harekete geçen çocukları kayıp aileler, 3 Eylül 2019’da HDP binası önünde oturma eylemine başladı.

EVLADINA KAVUŞAN AİLE SAYISI 24 OLDU
Hacire Akar’ın oğlu Mehmet’in yanı sıra eyleme katılanlardan Hatice Ceylan’ın oğlu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızları Mekiye, Halime Kadran’ın torunu Halil İbrahim, Necla-Metin Açan çiftinin oğlu Harun, Nizamettin-Aslıhan Eşrefoğlu çiftinin oğlu Hüseyin, Gevriye Ayhan’ın kızı Pelda, Melik Aslan’ın oğlu Volkan, Muhteber Birlik’in oğlu Veysi, Cahide Alkan’ın oğlu Mehmet Emin, Şahize Altınkaynak’ın kızı Halise Alptekin, Naime Dalmış’ın kızı Tekoşin Açar, Sait Açar’ın oğlu Haşim, Cemal Ertaş’ın oğlu Ramazan, Sever Fidan’ın oğlu Tayfur Fidan, Gülşen Çetin’in oğlu Erdal Çetin, FahrettinMeryem Akkuş çiftinin oğulları Erkan, Fattah-Perihan Kaya çiftinin oğlu Cuma, Safiye-Mehmet Emin Coşkun çiftinin oğlu İbrahim Coşkun, Mehmet-Keziban Yalçın çiftinin kızları Yasmin ve evlat nöbetinde olmayan 3 ailenin çocukları ile en son Selma Han’ın oğlu Onur’un da teslim olmasıyla evlatlarına kavuşan aile sayısı 24 oldu.

‘HACİRE ANA’YA BORÇLUYUZ’
2014 yılında üniversite sınavlarına hazırlanırken kaçırılan kızı Gamze için HDP İzmir İl Başkanlığı binası önünde evlat nöbetini sürdüren Mehmet Laçin ile Diyarbakır’da HDP binası önünde oturma eylemini sürdüren aileler görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Dayanışma mesajı veren aileler, çocuklarına kavuşana kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Mehmet Laçin, eylemi başlatan Hacire Akar’a borçlu olduklarını belirterek, “Hacire Ana’ya borçluyuz. O bize vesile oldu” dedi.
6 yıl önce 15 yaşındayken kaçırılan oğlu Özkan için evlat nöbetini sürdüren Süleyman Aydın da şunları söyledi:
“İzmir’de eylem yapan Mehmet Laçin ile görüştük. İzmir’de ilk eylemi başlattı. Hacire Anne de burada ilk eylemi başlattı. Sayımız gittikçe çoğaldı. Sonuna kadar eyleminize devam edin biz de sizin yanınızdayız. Türkiye’nin dört bir yanından inşallah bu eylem devam eder. Artık HDP’nin iç yüzünü bütün Türkiye gördü zaten. Muş’ta da anneler eylem başlattı. O yüzden kesinlikle yılmayın sonuna kadar eyleminizi devam ettirin.”

Görüntü Dökümü
————
HDP İl binası ve çadır
İzmir’de evlat nöbeti tutan Mehmet Laçin ile görüntülü görüşme
Celal Begdaş ile Mehmet Laçin’in diyalogları
İzmir’de evlat nöbetindeki Laçin’in konuşması
Süleyman Aydın’ın açıklamaları
Ailelerden detay
Çocuklarının fotoğrafları
Genel ve detay
Haber-Kamera: Emrah KIZIL-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

============================

6) GÖKSU DELTASI’NDA JANDARMA DENETİMİ; CARETTA CARETTA YUVALARI KORUNUYOR

MERSİN’in Silifke ilçesinde jandarma ekipleri, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Göksu Deltası’nda dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanında bulunan yuvaların zarar görmemesi için denetim ve kontrollerini sürdürüyor. 
Mersin İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından, çevre kirliliğin önlenmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi, doğal hayatın ve hayvanların korunması amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda ekipler, Silifke ilçesinde bulunan Göksu Deltası’nda dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanında bulunan yuvaların zarar görmemesi için denetim ve kontroller yaptı. Jandarma çevre, doğa ve hayvanları koruma timi, Göksu Deltası içinde bulunan Kuş Cenneti’nde de göç eden kuşların kaçak olarak avlanmaması amacıyla gerekli tedbirleri alıp, denetim ve kontrolleri sıklaştırdı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
Jandarma aracının görüntüsü
Jandarma aracı seyir halinde 
Ekipler araçtan inip yürümesi 
Ekiplerin çevreyi kontrol etmesi 
Deltan genel ve detay 

Haber-Kamera: Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE(Mersin), (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!