Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

(ÖZEL)
1) 1 KİLOMETREKARELİK ALANDA 100’ÜN ÜZERİNDE OBRUK TESPİT EDİLDİ
 
KONYA’nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve sayıları 600’e ulaşan obrukların risk haritasının hazırlanması için çalışmalar sürüyor. Çalışmaları yürüten Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Kayalı – Yağmapınar bölgesinde 1 kilometrekarelik alanda 100’ün üzerinde obruk tespit edildiğini söyledi. 
AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Karapınar bölgesinde obrukların sayısı, yeri, oluşturdukları riskler ve obruk olabilecek bölgelerin belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.   Çalışmalarla bölgenin risk haritasının oluşturulacağını belirten Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, 
“2020 yılında yapılan çalışmalardan sonra oluşan yeni obruklar ve daha önce ölçüm yapılmayan obrukların eklenmesiyle bölgedeki obruk sayısı 600’ü geçmiş durumda. Kayalı bölgesindeki obruklar ise birim alan düşen obruk sayısı bakımından oldukça dikkati çeken bir bölgede yer almaktadır. Bu bölge içerisinde Karapınar’ın kuzeyindeki sulak alanın kurumasının ardından Sultaniye Ovası’nın doğu ve batı kıyısına ilave olarak en kuzeyde Kayalı, Yağmapınar bölgesinde yaklaşık 1 kilometrekarelik alan içerisinde 100’ün üzerinde obruk tespit ettik. Bunlar irili-ufaklı ve genellikle birkaç metre çapında. Aralarında 10, 15 hatta 30 metre çaplarda ve değişken derinliklerde 100’ün üzerinde obruk var. Biz de bu bölgede çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sayıları net olarak ortaya koyup buradaki obruk oluşumlarıyla ilgili de bir modelleme çalışması gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
‘YERLEŞİM YERİNE 600 METRE’ 
Prof. Dr. Arık, Kayalı bölgesindeki obrukların yerleşim yerine de yakın olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kayalı bölgesindeki obruklar, yerleşim yerlerine yaklaşık 600 metre kadar mesafede oluşmuş. Geçtiğimiz yıllarda bölgenin birçok yerinde yerleşim merkezlerinin içerisinde de obrukların oluştuğunu gördük.  O nedenle bölge içerisindeki obruk oluşumları büyük bir risk. Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Son iki yıldır devletimiz bu konuda kurumlarıyla birlikte çalışmaya başladı ve Konya Teknik Üniversitesi, Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurarak AFAD İl Müdürlüğümüzün  yaptığı bir çalışmaya gerekli bilimsel desteği veriyoruz. Çalışmalara Konya Büyükşehir Belediyesi, Karapınar Belediyesi ve KOP İdaresi de destek vermektedir.”
‘YIL SONUNA DOĞRU NET VERİLER ORTAYA ÇIKACAK’
Çalışmaların 3,5 yıl sürmesinin planlandığını belirten Prof. Dr. Arık, “Şu anda bir yılını geride bıraktık. Geçtiğimiz yıl Karapınar’ı çalıştık ve bu yıl Ereğli, Emirgazi, Çumra, Karatay ile Konya kent merkezine yakın alanlarda Selçuklu ve Meram’a dahil  olan yerler var.  Bu bölgelerde çalışacağız. Bu yıl sonuna doğru da obruk sayısı, oluşum mekanizmaları ve nedenleriyle ilgili net veriler ortaya çıkacak. Havzanın biraz daha kuzeyine doğru Altınekin, Cihanbeyli, Sarayönü ve Kadınhanı bölgelerindeki obruk oluşumlarındaki çalışmaları yapıyoruz. Üç yıllık periyotta bölge içerisindeki olası en hızlı yöntemlerle obrukları tespit edip, üç yılın sonunda bir eylem planına gitmesi için çaba göstereceğiz.” dedi.

Görüntü Dökümü 
———————–
– Obruk için ölçüm çalışmalarından detay
– 1 kilometrekarelik alanın uydu fotoğrafı 
– 1 kilometrelik alanda ekiplerin tespit çalışması 
– Obruklardan detay
– Bölgedeki daha önce obruklardan drone görüntüsü 
– Prof. Dr. Arık ile röp 

HABER: Adem YILDIZ- Salih BÜYÜKSAMANCI KONYA DHA

================================================

2) SİGARA DUMANI NEDENİYLE TARTIŞTIĞI KOMŞUSUNUN ÜZERİNE KAYNAR SU DÖKTÜ 

EDİRNE’de apartmanda sigara içme yüzünden çıkan tartışmada Gündüz Ü., komşusu Ercan Yılmaz’ı (50), binaya girişinde pencereden tencere ile üzerine kaynak su dökerek yaktı, Vücudunda yanıklar oluşan Yılmaz, hastanede tedavi altına alırken, polis Gündüz Ü.’yü gözaltına aldı.
Olay, Meydan Mahallesi Su Terazisi İmaryolu Sokak üzerinde bulunan Dinler Apartmanı’nda meydana geldi. İddiaya göre, apartmanın birinci katındaki dairede oturan Gündüz Ü.’nün evinde içilen sigaranın dumanları, binanın havalandırma boşluğundan üst kattaki dairelere gitti. Üst kat komşularının çok sigara dumanının evlerinin içine girdiğini belirterek, Gündüz Ü.’yü daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ancak uyarıyı dikkate alınmaması üzerine bina sakinlerinden Ercan Yılmaz, komşusunu bir kez daha uyarınca aralarında tartışma yaşandı. Tartışma komşuların da araya girmesiyle büyümeden önlendi.
Ercan Yılmaz, fırından ekmek alıp evine dönerken bina girişinin hemen üzerindeki dairede oturan Gündüz Ü., komşusunun üzerine tencerede kaynattığı kaynar suyu boşalttı. Bir anda neye uğradığını şaşıran Yılmaz’ın vücudunda yanıklar meydana geldi. Sokaktakilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. 
Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesini yaptığı Yılmaz, Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi’ne götürülerek, tedavi altına alındı. Yılmaz, komşusunu sigara konusunda uyardığını belirterek, “Daha sonra fırına ekmek almaya gittim. Binaya girerken üzerime kaynar suyu boşalttı” dedi.
Polis, Gündüz Ü. ile kızını gözaltına alarak, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü 
———————–
-Üzerine kaynar su dökülen Ercan Yılmaz 
-Yılmaz’ın olayı anlatması
-Polis araçları 
-Ercan Yılmaz’dan detaylar
-Polis ve sağlık ekipleri
-Yılmaz’ın ambulansa alınması
-Olayın meydana geldiği sokak
-Sokakta toplananlar
-Polisin rapor tutması
-Detaylar

Haber-Kamera: Resul ORUÇOĞLU/EDİRNE,(DHA)

================================================

3) PARKTA İÇKİ İÇTİKTEN SONRA RAHATSIZLANDI, HASTANEDE ÖLDÜ
 
İZMİR’in Konak ilçesinde, parkta içki içtikten sonra fenalaştığı öne sürülen Ahmet Ç. (69) kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Ahmet Ç.’nin sahte içkiden hayatını kaybettiği üzerinde durulurken, kesin ölüm nedeni otopsinin ardından belli olacak.
Olay, dün akşam saatlerinde Kocakapı Mahallesi Aziziye Mülkiyeliler Parkı’nda meydana geldi. İddiaya göre, parkta oturan Ahmet Ç. içki içtikten sonra fenalaşarak yere yığıldı. Ahmet Ç.’yi görenler durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Ahmet Ç., Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan Ahmet Ç., yapılan tüm müdahalelere rağmen sabaha karşı hayatını kaybetti.
SAHE İÇKİ ŞÜPHESİ
Ahmet Ç.’nin sahte içkiden yaşamını yitirdiği değerlendirilirken, polis soruşturma başlattı. Ahmet Ç.’nin cansız bedeni, kesin ölüm nedenin belirlenmesi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Görüntü Dökümü 
———————–
-Hastaneden detay

Haber-Kamera:Fırat AKAY/İZMİR,(DHA)

====================================================

4) LOKANTADA MAHSUR KALAN KEDİ VE YAVRUSU, HAYDİ UYGULAMASI İLE KURTARILDI
 
BURSA’da, lokantanın baca kısmından içeri düşünce mahsur kalan kedi ve yavrusu, durumu fark eden Leyla Asan’ın HAYDİ uygulamasını kullanarak çağırdığı polislerin çalışmasıyla kurtarıldı.
Olay, dün saat 11.00 sırlarında merkez Osmangazi ilçesi Tahtakale Mahallesi’nde meydana geldi. Anne ve yavru sokak kedisi, tadilatta olan ve pandemi sebebiyle yaklaşık bir yıldır kapalı olan bir lokantanın baca kısmından içeri girdi. Dışarı çıkamayan anne ve yavru kedi içeride mahsur kaldı. Bu sırada dükkanın önünden geçen Leyla Asan, içeride kedilerin mahsur kaldığını fark etti. Daha önce de içeriye kedi düştüğünü ve çıkamayınca öldüğünü öğrenen Asan, telefonunda bulunan Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) programını kullanarak polis ekiplerinden yardım istedi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede yaptığı araştırma sonunda dükkan sahibine ulaştı. İş yeri sahibi A.D.’nin kapıyı açmasının ardından anne ve yavru kedi dışarı çıktı.
‘POLİSLERE TEŞEKKÜR
Polis ekiplerine teşekkür eden Asan, “Burada 2 kedinin mahsur kaldığını gördük. Daha önce de içeride kediler mahsur kalmış ve ölenler olmuştu. Artık onları çıkarmanın bir yolunu aradık ve HAYDİ uygulamasından ihbarda bulundum. Emniyetten arkadaşlar geldi. Sağ olsunlar çok uğraştılar. Özellikle Asayiş Şube Müdürü Erol Turan’a çok teşekkür ederim. Kendisi geldi ve ilgilendi. Hayvanları çok şükür çıkarmayı başardık. Yoksa onlar da ölecekti. HAYDİ uygulamasını kullandım. Arkadaşlardan Allah razı olsun. Hemen ilgilendi ve ellerinden gelen her şeyi yaptılar” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Mahsur kalan yavru kediden detaylar
-Polis ekiplerinin işletme sahibini araması
-İşletme sahibinin kapıyı açması
-Ekiplerin kedileri aramasından detaylar
-Kedilerden detaylar
-İhbarcı Leyla Asan röportajı

Haber: Semih ŞAHİN-Kamera: İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA, (DHA)

====================================================

5) MUŞ OVASI’NDA LALE GÜZELLİĞİ
 
Muş Ovası, çiçek açan lalelerle kırmızıya büründü.
Türkiye’nin en büyük ovalarından Muş Ovası, çiçek açan lalelerle eşsiz bir görünüme kavuştu. Kırmızı mızraksı bir yapıya sahip olan ve 15 günlük ömürleri olan laleler, seyrine doyumsuz manzaralar ortaya çıkardı. 

Görüntü Dökümü
———————-
-Muhabir Muhammed Sami Maral Anonsu
-Lalelerden detaylar
-Gökyüzü ve lalelerden detaylar
-Lale bolluğundan detaylar
-Lale tarlasından detaylar

Haber ve Kamera: Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)

====================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!