Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 2 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Yanan köyde çadır kurdurmadılar, komşularına evlerini açtılar
 
ARTVİN’in Yusufeli ilçesinde çıkan yangında 52’si konut olmak üzere ahır ve samanlıklarla birlikte 193 yapının zarar gördüğü Dereiçi köyünde duygulandıran dayanışma örneği yaşanıyor. AFAD ekiplerinin evleri yanan vatandaşların barınması için çadır kurma isteğine karşı çıkan köylüler, çadırlarda kalmalarına gönlü razı gelmediği komşu ve akrabalarına evlerini açtı. Fethi Taşcı “Dar günde komşu ve akrabalarımıza yardım edeceğiz, acıyı birlikte paylaşacağız” dedi.

Yusufeli ilçesinin 176 haneli, 400 nüfuslu Dereiçi köyünde, çarşamba günü öğle saatlerinde bir evde başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak bitişikteki evlere sıçradı. Evleri yanan aileler, kendilerini dışarı atarak ahırlardaki hayvanlarını kurtarmaya çalıştı. İhbar üzerine köye Yusufeli ve çevre il ve ilçelerden itfaiye ve Orman Müdürlüğü’ne ait arazözler ile AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hızla yayılan alevler, ekiplerin yaklaşık 8 saat süren çalışmasının ardından kontrol altına alınabildi. Yangında 35 binada, 52 ev yandı, ahır ve samanlıklarla birlikte 193 yapı zarar gördü, 30 dolayında büyükbaş hayvan telef oldu. Yangın, sabah karşı yağmurun da etkisiyle tamamen söndürüldü.

21 BİNADA 52 KONUT İNŞA EDİLECEK
Korku dolu anların yaşandığı köyde bakanlıklar ve bağlı kuruluşların çalışmaları ile yangının izleri silinmeye çalışılıyor. Köydeki acil ihtiyaçlar için AFAD tarafından acil yardım ödeneğinden 1 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 milyon lira ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da 1,5 milyon gönderildi. Evi yananlara ilk etapta 15 bin lira ödenecek. Köyde TOKİ tarafından 21 binada 52 konut ile 60 dolayında ahır ve samanlık inşa edilecek. Zemin etüt çalışmasının ardından binaların inşaatı başlayacak. Binalar taş ve ahşap karışımlı yatay mimarili olacak.

ÇADIRA KARŞI ÇIKTILAR, EVLERİNİ AÇTILAR
Korku dolu anların yaşandığı köyde yangın sonrası duygulandıran dayanışma örneği yaşanıyor. Dereiçi köyünde AFAD ekipleri, evleri yanan vatandaşların barınma ihtiyaçları için çadır kurmak istedi. Ancak köylüler, gönülleri komşu ve akrabalarının çadırda kalmalarına razı gelmeyince karşı çıktı. Köylüler, kapılarını açtığı komşu ve akrabalarını evlerinde ağırlamaya başladı. Yusufeli halkı da topladıkları eşya, kıyafet ve gıda yardımlarını köye ulaştırdı.

‘ACIYI BİRLİKTE PAYLAŞACAĞIZ’
Köyde komşu ve akrabalarını ağırlayan Fethi Taşcı, “Ne demek çadırda kalmak. Bize yakışan budur. Dar günde komşu ve akrabalarımıza yardım edeceğiz. Bugün yardım edemezsek hangi gün edeceğiz. Bu acıyı birlikte paylaşacağız” dedi.
Fahriye Akgül de, “Ablamı hasta çocuğuyla çadırlara bırakamazdım tabii ki bizimle kalacaklar. Köyümüzde herkes birbirine sahip çıktı, kimseyi çadırlara bırakmadık” ifadelerini kullandı.
Yatalak oğluyla kardeşinin evine giden Ayşe Taşçı ise “Yangın olduğunda Yusufeli merkezdeydik. Evde olsaydık oğlumu nasıl çıkartırdım. Şimdi ben hasta çocuğumla kız kardeşimin evinde duruyorum. Diğer oğlum çocukları ile beraber eşinin amcasının evinde. Çok şükür ki bizlere sahip çıktılar” diye konuştu. 

Reklam Alanı

‘KİMSEYİ ÇADIRLARA BIRAKMADILAR’
Ailesi ile akrabalarının yanına sığınan Sevgi Umuteken, “Üzerimizdeki kıyafetlerle ortada kaldık. Allah köylerimizden razı olsun kimseyi çadırlara bırakmadılar. Bizleri evlerine aldılar, hayvanlarımızı bile ortada bırakmadılar” dedi.
Fatma Umuteken ise “Ekipler geldi köyümüze çadır açacaktı. Hiç kimse çadıra razı olmadık. Akrabalarımızı köylülerimizi bu zor günlerinde çadırlarda bırakamazdık. Hepimiz birbirimizi sahiplendik hiç kimseyi dışarıda bırakmadık” ifadelerini kullandı.

KOMŞULARINA YARDIM EDERKEN KENDİ EVİ YANDI
Dereiçi Köyü Muhtarı Sabri Duman yangını ilk fark eden kişi oldu. Yangının çıktığı noktaya giden ve müdahale etmeye başlayan Duman rüzgarın taşıdığı kıvılcımlarla yanan samanlığını son anda fark etti. Evinin yanına gittiğinde ineklerini kurtarırken evi de alevlere teslim olan Duman, müdahale edemeyeceğini anlayınca komşularına yardıma koştu. Duman “Yangını görünce olay yerine gittim, müdahale etmeye başladım. Benim evim çok uzak olduğu için alevlerin oraya sıçrayacağı hiç aklıma gelmedi. Geriye dönüp baktığımda samanlığımın tutuştuğunu gördüm. Koştum geldim, oradaki 3 ineğimden birini ancak kurtarabildim. Samanlıktan da eve sıçradı, hiçbir şey yapamadım. Evim için yapacak bir şeyim de olmayınca ben tekrar köydeki diğer evleri kurtarmak için yangın yerine geri döndüm. Yangın kontrol altına alındığında eve geri döndüğümde hiçbir şey kalmamıştı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Köyden detaylar
-Enkazdan duman çıkmaya devam ediyor
-Akrabalarının yanına yerlesen koyluler
-Gelen kıyafetlerın dagıtılması
-Muhtarın yanan evınden detaylar
-Röportajlar
HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/ARTVIN-DHA

=========================

Covid-19 tedavisi sırasında felç geçirdi: Çok çektim, kimsenin çekmesini istemem
 
SAMSUN’da 4 ay önce koronavirüse yakalanan Ali Bölükbaş (52), tedavi sırasında felç geçirdi. Koronavirüsü yenen ancak yatağa bakımlı hale gelen Bölükbaş, 3 haftalık fizik tedavi, ozon ve akupunktur tedavisinin ardından yeniden ayağa kalktı. Bu hastalığın çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Bölükbaş, “Ben bu Covid’den çok çektim, kimsenin çekmesini istemem” dedi.

Samsun’da yaşayan Ali Bölükbaş, 4 ay önce rahatsızlandı. Gittiği hastanede yapılan muayene ve tetkiklerin ardından Bölükbaşı’ın Covid-19 testi pozitif çıktı. Tedaviye alınan Bölükbaş’ın durumu ağırlaşınca yoğun bakım servisine alındı. Covid-19 tedavisi sürerken felç geçiren Bölükbaş, koronavirüsü yendi ancak yatağa bakımlı bir hale geldi. Yeniden ayağa kalkmak için çareler arayan Bölükbaş, özel bir hastanede görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Cengizhan Doğan’a müracaat etti. 3 hafta süren fizik tedavi, ozon ve akupunktur tedavisinin ardından yeniden ayağa kalkan Bölükbaş’ın şimdiki hedefi ise koltuk değneği olmadan yürüyebilmek. Hastaneden taburcu olan Bölükbaş, Covid-19’un hafife alınmayacak bir hastalık olduğunu belirterek, herkesin kurallara uyması gerektiğini söyledi.

‘HEDEFİM, KOLTUK DEĞNEĞİNİ DE ATMAK’
Hastalığı çok ağır geçirdiğini anlatan Ali Bölükbaş, “Koronavirüs bir yerden bana bulaştı, hastalığı çok ağır geçirdim ve 3 ay hastanelerde yattım. 1 ay yoğun bakımda kaldım. Tedavim sırasında bir anda felç geçirdim. Ayağımı, kolumu hiç oynatamıyordum. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Cengizhan Doğan’a ulaştık. Beni muayene etti ve tedavim başladı. 3 haftada bu hale geldim, şimdi yürüyebiliyorum ve kendi ihtiyaçlarımı görebiliyorum. Hedefim, koltuk değneğini de atmak ve eski halime gelmek. Bu duruma gelmek için çok çaba harcadım, çok azmettim. Kurallara herkes uysun, maske, mesafe ve hijyen kuralları çok önemli. Ben bu Covid’den çok çektim, kimsenin çekmesini istemem. O nedenle herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Koronavirüs çok tehlikeli bir hastalık” dedi.

‘HASTAYI İLK GÖRDÜĞÜMDE YATAĞA BAĞIMLIYDI’
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Cengizhan Doğan, “Ali Bey, 4 ay önce koronavirüs geçirmişti ve buna bağlı olarak akciğerinde sıkıntı vardı. Bu nedenle 3 ay boyunca hastanede yatmış ve tedavi sırasında felç geçirmiş. Bunun üzerine hasta bize geldi. Hastayı ilk gördüğümde yatağa bağımlıydı, oturma dengesi yoktu, yürüyemiyor ve kolunu da kullanamıyordu. Bunun üzerine kendisine çok yönlü bir rehabilitasyon programı uyguladık. İlk önce yatak içinde egzersizler yaptık, daha sonra kolunu ve bacağını güçlendirmeye, dengesini sağlamaya yönelik tedaviler uyguladık. Aynı zamanda ozon ve akupunktur tedavisi de uyguladık. Ali Bey, çok azimli bir hastaydı, birinci haftanın sonunda yatak içinde oturmaya başladı, ikinci hafta kolunu ve bacağını kullanmaya başladı. 3 hafta gibi bir sürede hastamız şu an desteksiz bir şekilde, sadece bir bastonla yürüyebilir hale geldi. Şu an Ali beyin kimseye bir bağımlılığı yok, kıyafetlerini kendi giyebiliyor, lavaboya gidebiliyor. Tedavilerin ardından sosyal hayatına döndü” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:
—————–
– Hasta Ali Bölükbaş’tan detaylar
– Detaylar
– Hastanın muayenesinden detaylar
-Yürüyen Ali Bölükbaş’tan detaylar
– Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anonsu
– Ali Bölükbaş’un röportajı
– Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Cengizhan Doğan’ın röportajı
Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL, Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN-(DHA)

=========================

Adana’da doktor, hastalarını tefeci şebekesine yönlendirmiş
 
ADANA’da, polisin düzenlediği tefecilik operasyonuyla çökertilen tefeci şebekesinden gözaltına alınan 9 kişiden 5’i adli kontrol şartı, 4’ü ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Finansörlük yaptığı belirlenen doktor Hasan B.’nin, paraya ihtiyacı olan hastalarını şebekenin ağına düşürdüğü ve bunun karşılığında da komisyon aldığı ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde ülke genelinde tefecilik suçuna yönelik çalışma başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında gözaltı kararı verilen Adem T. ile birlikte hareket ettikleri tespit edilen 8 şüphelinin yakalanması için Adana ve Kahramanmaraş’ta 17 Mart’ta şafak vakti eş zamanlı operasyon düzenledi.

MAĞDURLARIN MAL VARLIKLARINA EL KOYMUŞLAR
Belirlenen adreslere baskın yapan polis, doktor Hasan B.’nin de aralarında olduğu 9 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, 2 ruhsatsız tabanca, 1 ruhsatsız pompalı tüfek, bu silahlara ait çok sayıda fişek ve mermi, 32 milyon 358 bin TL değerinde 398 senet ve çek, 120 boş senet, 27 farklı kişiye ait tapu, alacak notlarının bulunduğu 6 defter, çok sayıda araç satış sözleşmesi, banka dekontu ve dijital materyal ele geçirildi. Şebekenin, bu zamana kadar 12 kişiden 2 milyon TL’lik haksız kazanç elde ettiği, borcunu ödeyemeyen mağdurların tehdit edilerek, mal varlıklarına zorla el konulduğu öne sürüldü. Gözaltına alınan 9 kişiden 3’ü ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

PARAYA İHTİYACI OLAN HASTALARINI ŞEBEKEYE YÖNLENDİRMİŞ
Operasyonun ardından şebekeye ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Finansörlük yaptığı belirlenen Dr. Hasan B.’nin, muayene olmak için kendisine gelen ve paraya ihtiyacı olan hastalarını, şebekenin ağına düşürdüğü ve bunun karşılığında da komisyon aldığı belirlendi. Ayrıca Dr. Hasan B.’nin, şebeke lideri Adem T. ile aralarında para transferi olduğu saptandı. Dr. Hasan B.’nin, emniyetteki ifadesinde, araç satın almak isteyen ve bankalardan kredi alamayan hastalarını borç almaları için Adem T.’ye yönlendirdiği, faiz karşılığı para verilmediğini öne sürdü. Dr. Hasan B., Adem T. ile arkadaş olduklarını, zaman zaman birbirlerine para gönderdiklerini iddia etti. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden 1’i savcılık talimatıyla 5’i ise çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Şüphelilerin emniyetten çıkarılması
– Ele geçirilen malzemeler
– Emniyet Müdürlüğü tabelası
Haber-Kamera: Anıl ATAR/ADANA, (DHA)

=========================

Bir yıl aradan sonra tren seferleri başladı

GAZİANTEP’in İslahiye İlçesinde, koronavirüs tedbirleri nedeniyle ara verilen  tren seferleri, yeniden başladı. Yolcular, bir yıl sonra yolculuk yapmak istedikleri trenlere HES kodları sorgulanarak alındı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren İslahiye-Mersin tren seferlerine ara verilmişti. Bir yıl sonra İslahiye-Mersin tren seferleri yeinden başladı. Yolcular HES kodu ve maske kontrolü ile trenlere alındı.

Yolcu treninin baş makinisti Mustafa Gezer, 1 yıldır ara verilen seferlere bugün yeniden başlandığını belirterek, “Trenlerimizle yolcularımızı güven içerisinde taşıyacağız. Pandemi kurallarına göre  HES kodu, maske kurallarına uygun şekilde yolcularımızı almaktayız. Sefer sırasında her vagonda bir kondöktör kontrolünde yolcularımızın pandemi kurallarına uyarak yolculuk yapmaları sağlayacağız. Trenimiz her sefer sonrasında dezenfekte edilecek” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
– İslahiye Tren Garı
– Yolcular ile röpartajlar
– Başmakinist Mustafa Gezer ile röp
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!