Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 2 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Şanlıurfa’da çalıntı minibüsle iş yerinden fıstık çalan 3 şüpheli yakalandı
 
ŞANLIURFA’da önce park halindeki minibüsü, ardından da bir iş yerinden bir ton 360 kilo fıstık çalan 3 şüpheli, güvenlik kameralarından kimlikleri belirlenerek yakalandı.

Hayati Harrani Mahallesinde park halindeki bir minibüsün çalındığı ihbarı üzerine polis çalışma başlattı. Ekipler, bölgedeki güvenlik kamerası kayıtlarından minibüsün gittiği güzergahı belirledi. Polis bir süre sonra aynı şüphelilerin Şanlıurfa Ticaret Merkezi’ndeki bir depodan da 1 ton 360 kilo fıstık çaldığını belirledi. Buradaki güvenlik kamerası kayıtlarından kimliklerinin Sedat Ç., Mehmet A. ve Aziz Ç. olduğu saptanan şüpheliler, adreslerine düzenlenen operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————————-
– Park halindeki minibüsü kontrol eden şüpheliler
– Çalıntı minibüsle işyerinden fistic çalan şüpheliler
– Genel ve detay görüntüler
Haber:Ömer ŞULUL-Kamera: -ŞANLIURFA – DHA)

===========================

Gümüşhane’de ‘kaya’ tehlikesi

Reklam Alanı

GÜMÜŞHANE’de yamaçtan kopan kayalar bir apartmana isabet etti. Mahallede sürekli kaya düşmesi yaşandığını belirten vatandaşlar, önlem alınmasını istiyor.  

Kentte, Oltanbey Mahallesi’nde dün akşam saatlerinde yamaçtan kopan kayalar 12 katlı apartmanın dış cephesine isabet etti. Özyurtlar Kooperatifi C Blok sakinleri gürültü üzerine kendilerini dışarı attı. Binada hasar oluşmazken korku yaşayan mahalle sakinleri sürekli kaya düşmesi yaşandığını belirterek, önlem alınmasını istiyor. Mahallede 3 yıl öncede yamaçtan kopan dev kayalar Müze Evleri Blokları’na isabet etmişti. Olayda binada hasar meydana geldi.

‘HAREKETLİLİĞE ÇOK AÇIK BİR BÖLGE’
Oltanbey Mahallesi’nde bu tür olayların sürekli yaşandığını söyleyen İnşaat Mühendisi Yusuf Oral, ‘’Oltanbey Mahallesi’nde yüzde 20-50 eğime sahip arazi de istinat duvarı maliyetlerinden kurtulmak adına tel kesme veya kırıcı mahareti ile açılan kaya aynaları önüne bodrumsuz yapılar tasarlanmaktadır. Bu durum ekonomik fakat riskli bir yöntemdir. Çünkü kazı aynalarında bulunan fay çatlakları açılan aynaların bugün olmasa da ilerleyen yıllarda hareket edeceğinin bir işaretidir. Özellikle mevsim geçişlerinde gerek fiziksel aşınma gerekse de donma kaması oluşması sonucu yani çatlaklara dolan suyun donması sonucu hacimsel artışının kayalara adeta manile etkisi oluşturması sonucu kayaları birbirinden ayrılması söz konusu olacaktır. Havanın ısınması sonucu buzun erimesi ile geri kapanacak kaya artık hareketli hale gelecektir. Ağırlık veya eğimine bağlı olarak ise harekete hazır hale gelecektir’’ dedi. 

‘KORKULU RÜYA OLACAK’
Oltanbey Mahallesi ile ilgili çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiğini söyleyen Oral,  “İvedilikle kapsamlı bir geoteknik ve jeofizik çalışma yapılması kaya çatlaklarının tespit edilmesi ve çatlaklı yapılarının inklinometre izlemeleri yapılmalı ve varsa kaya deplasmanlarının engellenebilmesi için kırılmaya elverişli uygun alanlarda kırılmaları, kırılması mümkün olmayan kısımlar da ise çatlak kayaların arkadaki ana kayalara ankraj edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda Oltanbey Mahallesi Gümüşhane’nin korkulu rüyası olacaktır. Heyelan veya kaya düşmeleri anlık yada kısa süreli hareketler değildir öncü işaretleri vardır” diye konuştu.

‘YILLARDIR AYNI SORUNU YAŞIYORUZ
Bölgede aynı sorunun yıllardır devam ettiğini söyleyen Fırat Bal da  “Biz yıllardır bu bölgede aynı sorunu yaşıyoruz. Tehlike devam ediyor. Boşta duran bir kaya kütlesi var, o kopabilir, koparsa da burada sonuçları daha vahim olabilir. Biz şu anda can kaybından korkuyoruz. Bu kaya parçalarının düştüğü bölgedeki apartmanda 48 daire bulunuyor. Burada yaşayan bütün vatandaşlar tehlike altında. Kaya parçalarının camları kırıp içeri girmesinden korkuyoruz. Biz bu konuya artık bir çözüm bulunmasını istiyoruz’’ dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Binalardan detaylar
Mahalle detayları
Kayalardan deytay
Mahalle sakinleri ile röp.
Haber: Sinan UÇAR  – Kamera: Uğur AYDIN GÜMÜŞHANE-DHA

==========================

Yılın kış sıcaklık rekoru 27 derece ile Rize’de kırıldı

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de bu yıl kış mevsimi sıcaklık rekoru 27 derece ile Rize’de ölçüldü. Kent sakinleri yağmurun şehrinde yağmuru özledikleri bir kış geçirdiklerini söyledi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü kış ayına ilişkin istatistik veriler yayınladı. Buna göre kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile son 50 yılın en sıcak 3’üncü kış mevsimi yaşandı. Aralık, ocak ve şubat aylarını kapsayan kış döneminde en yüksek sıcaklık ise 27 dereceyle Rize’de kayıtlara geçti. Kent sakinleri yağmurun şehrinde yağmuru özledikleri bir kış geçirdiklerini söyledi.

‘KIŞI YAZ GİBİ YAŞIYORUZ’
Musa Kasar, “Artık mevsimler kayıyor. Kışın sıcak günlerin ardından artık sıcaklık başlaması gerekirken kış mevsimini şimdi yaşıyoruz” dedi.
Zübeyde Bakar da “Bu kış çok sıcak geçti, şimdi Mart ayında kışı yaşamaya başladık. Şehir merkezinde yağmur etkisini gösteriyor, yükseklerde ise kar yağışı var. Kış mevsiminde geçen güneşli günlerde yağmuru görmediğimiz zamanlar oldu” diye konuştu.

Huriye Mert ise “Eskiden kış aylarında 1 buçuk metre kar yağardı, çoluk çocuk karın keyfini çıkarırdık. Yüksek kesimlere yağıyor ama şehir merkezlerinde kar göremiyoruz. Bu kış, yaz mevsimi gibi güneşli günler geçirdik. Artık kışı da yaz olarak yaşıyoruz, yazıda yaz yaşıyoruz. Kuraklık olmasından çok korkuyorum” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Yağmurlu Rize sokakları
-Şemsiye detayları
-Güneşli rize sokakları
-Parklarda oturanlar
-Röportajlar
HABER-KAMERA:ARZU ERBAŞ/RİZE-DHA

=========================

Samsun Valisi Dağlı: Yoğun bakımlarda son aşamaya geldik

Sağlık Bakanlığı verilerine göre covid-19 vaka sayısında üç haftadır Türkiye’de ilk sırada yer alan Samsun’da koronavirüslü hasta sayısındaki artış devam ederken, Vali Zülkif Dağlı yaptığı çağrı ile vatandaşları dışarı çıkmamaya ve kurallara uymaya davet etti. Vali Dağlı, “Dışarı çıkan bir vatandaşımız kendi hayatını riske attığı gibi, her hangi bir yerden alacağı bulaşla, büyüklerini, yakınlarını, eşini çocuklarını bulaş riski ile karşı karşıya bırakıyor maalesef. Bu duyarsızlığa bir son vermenin artık tam zamanı geldi. Son aşamaya da geldik. Yoğun bakımlarımızı biz günlük olarak döndürebiliyoruz ama son aşamaya geldik şu anda. Daha fazla yoğun bakım hastasına tahammülümüz yok. Kesinlikle dışarı çıkmasınlar, kurallara uysunlar, aksi takdirle yoğun bakım ünitelerini de kaldıramayız. Hastanelerde de yoğunluk var” dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine 100 bin nüfusa karşılık gelen covid-19 vaka sayısında üç haftadır Türkiye’de ilk sırada yer alan Samsun’da vaka sayısındaki artış devam ederken Vali Zülkif Dağlı, yaptığı çağrı ile vatandaşları dışarı çıkmamaya ve kurallara uymaya davet etti. Covid-19 pozitif kişilerle temaslıların filyasyon ekiplerine bildirilmemesinin risk oluşturduğunu söyleyen Vali Dağlı, “İkincisi taziyeler, bunu söyledik. Geçen hafta 70 kişi pozitif olarak çıktı bir tane taziyeden bu çok büyük bir rakam baktığımız zaman. Pozitif olanların karantinada olması gerekirken dışarılarda hala geziyor. Maalesef bu duyarsızlık devam ediyor. Ayrıca toplu olarak bir araya gelmeler özellikle hafta sonunda. Samsunumuz da bildiğiniz gibi Karadeniz’in tam giriş kapısında çok önemli bir konumdayız. Bu manada hareketliliğin de çok olduğu bir şehir. İl dışından sirkülasyon çok fazla, bunu takip etmeye çalışıyoruz. Kaldı ki 4 ay önce ilimizin 3 tane ana girişine HES kodu uygulamasını biz başlattık. Ayrıca kırsal mahallelerden yani eski köylerimizden ilçe merkezlerine girişlerde yine HES kodu uygulamasını çok sıkı bir şekilde devam ediyoruz” diye konuştu.

‘5 BİNİN ÜZERİNDE DENETİM EKİBİ SAHADA’
Vali Dağlı, aşılama çalışmalarının da hızla devam ettirildiğini söyleyerek “Samsun’da 278 bin vatandaşımızın aşılama çalışmasını bitirdik. Aşılama çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Günde yaklaşık 6-7 bin arasında test işliyoruz. Bu azımsanmayacak bir rakam. Bizim 8 bin test işleme kapasitemiz var. Mücadelemizi hep birlikte yapacağız. Samsunumuzu iyi bir konuma getirmek için çalışıyoruz. Günlük 2 bin vatandaşımızın evinde karantina kurallarına uyup uymadığı kontrol ediliyor. Günlük 364 filyasyon ekibimiz var sahada olan. Aşı çalışmaları yapan ekiplerimizin çalışmaları devam ediyor. Sağlık ordusu, kolluk kuvvetlerimiz, yerel yönetimlerimiz gerçekten güzel bir çalışma yapıyorlar. Son 10 gündür dinamik denetim ekiplerimiz oluşturuldu. Yani günlük 5 binin üzerinde denetim ekibimiz sahada bizim” şeklinde konuştu.

‘SON AŞAMAYA GELDİK’
Samsunlulara çağrıda bulunan Vali Dağlı, “Tüm Samsunlu hemşerilerime tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Kesinlikle dışarı çıkmayalım, toplu ortamlarda bir araya gelmek suretiyle ev ziyaretleri yapmayalım. Taziyeleri kesinlikle yapmayalım, telefonla mesajla yapalım. Herkesin polisi kendi vicdanıdır. Her vatandaşın başına bir tane polis dikme şansımız yok hiç bir zaman. Dışarı çıkan bir vatandaşımız kendi hayatını riske attığı gibi, her hangi bir yerden alacağı bulaşla, büyüklerini, yakınlarını, eşini çocuklarını bulaş riski ile karşı karşıya bırakıyor maalesef. Bu duyarsızlığa bir son vermenin artık tam zamanı geldi. Son aşamaya da geldik. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum, yoğun bakımlarımızı biz günlük olarak döndürebiliyoruz ama son aşamaya geldik şu anda. Daha fazla yoğun bakım hastasına tahammülümüz yok onun için son olarak ben uyarılarımı yapmak istiyorum. Kesinlikle dışarı çıkmasınlar, kurallara uysunlar, aksi takdirle yoğun bakım ünitelerini de kaldıramayız. Hastanelerde de yoğunluk var. Yoğun bakım üniteleri bizim için önemli olan. Bu süreci yönetmek için uğraşıyoruz. Samsunumuzda 12 sağlık çalışanımızı kaybettik biz, 3 tanesi doktor olmak üzere bu azımsanmayacak bir rakam” dedi.   

Görüntü Dökümü:
———————
-Kentten detaylar
-Vatandaşlardan detaylar
-Denetimden detaylar
-Vali Röportajı

Haber-Kamera:Yaprak KOÇER-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA)

=========================

‘Dünyanın en dar sokağı’ restore ediliyor

ÇORUM’da, Üçtutlar Mahallesi’nde yer alan 1,5 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğundaki ‘dünyanın en dar sokağı’ olarak tanıtılan ‘Dikiciler Sokağı’’nın, başlatılan restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılması hedefleniyor.

Hitit Medeniyeti’nin başkenti Çorum’da, Üçtutlar Mahallesi’nde yer alan 1,5 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğundaki, ‘dünyanın en dar sokağı’ olarak tanıtılan ‘Dikiciler Sokağı’nda eskiden 37 esnaf faaliyet gösterirken şu an sadece 5 dükkan hizmet veriyor. Uzunlukları 1,5 metre, genişlikleri de 2,3 metreyi bulan 37 dükkânın çoğunluğu sohbet ve dinlenme yeri olarak kullanılıyor. Kenti ziyaret eden turistlerin ilgisini çeken sokakta, özellikle üniversite öğrencileri ile gelin ve damatlar fotoğraf çektiriyor. 

RESTORASYON BAŞLATILDI
Koronavirüs salgını nedeniyle sakin günlerini yaşayan sokağın restore edilip, turizme kazandırılması için harekete geçen Çorum Belediyesi’nce hazırlanan proje tamamlandı. Proje kapsamında, ihaleyi alan yüklenici özel firma tarafından da dükkanların boşaltıldığı sokakta, restorasyon çalışmalarına başlandı. 

Yüklenici firma yetkilisi Ahmet Özekçin, çalışmaları kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, “Önce toprak çalışmasına başlamış bulunuyoruz. İç ve dış ile çatı çalışmalarımızla restorasyon çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

DİKİCİLER SOKAĞI 
‘Dikiciler sokağı’; yaklaşık 65 yıl kadar önce yapılmış, iki kişinin yan yana zorlukla yürüyebileceği şekilde dar ve yaklaşık 30 metre uzunluğunda, etrafında yer alan 37 minyatür dükkandan oluşuyor. Sokak ‘Arnavut kaldırımı’ olarak adlandırılan taşlarla döşenmiş, üzerindeki asma ağacı ise bütün bir sokak boyunca uzanıyor. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Restorasyon çalışması
-Muhabir anonsu
-Dar sokak genel görünüm
-Yüklenici firma yetkilisi Ahmet Özekçin röp.
-Detaylar
Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA)- 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!