Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

(ÖZEL)
1)DOĞU KARADENİZ’DE ÇAY ÜRETİCİLERİNE KISITLAMA MUAFİYETİ

DOĞU Karadeniz’de yaklaşan yaş çay tarımı öncesi bahçelerinde gübreleme ve bakım yapan üreticiler, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Ziraat Odaları’ndan çiftçi belgesi alan üreticiler, bahçelerinde çalışmayı sürdürdü.
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında mayıs ayında üretim sezonu başlıyor. Üreticiler de bahçelerinde gübreleme ve bakım çalışması başlattı. Ancak üreticiler hafta sonu getirilen kısıtlama ile bahçelerinden uzak kaldı. Bunun üzerine çay üretiminin olumsuz etkilenmemesi için üreticiler, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Ziraat odalarından çiftçi belgesi alan üreticiler, bahçelerinde çalışmayı sürdürdü. Hafta sonu havaların da güzel olmasını fırsat bilen üreticiler, gübre verdi, budama yaptı. Bazı üreticiler ise bahçeleri kazarak sebze ekti. Bahçe temizliği yapan bazı vatandaşlar ise çıkan odunları teleferik yardımıyla evlerine taşıdı.
‘İKİ GÜNDE HIZLICA ÇALIŞIYORUZ’
Rize’de çay bahçesine gübre veren Kenan Pehlivan, “Kısıtlamadan faydalanarak bahçe işlerimize yöneldik. Çay bahçeme gübre veriyorum. Üreticilere de kolaylık getirildi, çay işlerini hafta sonu halledebilmesi için çiftçi belgesi ile seyahatine izin verildi. Ben kısıtlamadan önce geldim köyüme sorun yaşamadım. 2 günde işlerimi halletmeye çalışıyorumö dedi.
‘HAFTA SONU ÜRETİCİLER KÖYLERE GELİYOR’
Üretici Mustafa Bıyık da, “Köy işleri bitmiyor, baharın başlaması ile artık bahçelerdeyiz. Çaylıklar gübre bekliyor, bahçeler kazılacak, çok işimiz var. Bir sıraya koyup hepsini tek tek yapacağız. Köylülerimiz de hafta sonu için köye geliyorlar. Hem kısıtlamada şehirde kalmak istemiyorlar hem de zaten köyde bir sürü iş bekliyorö diye konuştu.
‘BAHÇELERDE HAZIRLIK VAKTİ GELDİ’
Fatma Pehlivan ise, “Bahar geldi, bahçelerimizi hazırlamamız gerekiyor. Çay bahçelerini hazırlayacağız, gübre verip temizlik yapacağız. Yazın bol bol yemek için sebze ekeceğiz. Bugün de teleferikle odun çekiyoruz. 2 günlük hafta sonu kısıtlamasını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruzö ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü
————————-
-Çay bahçesi detayları
-Gübre veren üretici
-Budama yapan üretici
-Köy detayları
-Bahçe kazanlar
-Teleferıkle odun tasıyanlar
-Röportajlar

Haber:Arzu ERBAŞ Kamera: Emirhan PEHLİVAN/RİZE-DHA)

==================================================

(ÖZEL)
2)TORTUM’DA ‘YÜZEN ADALAR’ TURİZMİ

Reklam Alanı

ERZURUM’un Tortum ilçesi Zökün Gölü’ndeki 6 yüzen ada, turizme kazandırılacak. Yüzen adalara gelecek ziyaretçiler için kompleks bir tesis yapılması çalışmalara başlandı.
Erzurum kent merkezine 55, Tortum ilçesine 5 kilometre uzaklıkta Zökün Gölü’ndeki yüzen adaların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Tortum Kaymakamlığı ve Tortum Belediyesinin ortaklaşa yapacağı çalışmayla ülke ve kent turizmine kazandırılması hedefleniyor. Yüzen adalara giden yol düzenlenirken, hazırlanan projeyle bölgeye restoran, seyir terası, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ve çevre düzenlemesi yapılacak. Proje kapsamında kurulacak tesis sayesinde yerli ve yabancı turistlere yüzen adaları görebilecekleri, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve keyifle zaman geçirebilecekleri sosyal bir alan sağlanmış olacak. Restoranda satışı yapılacak ürünlerin satın alımı için yerel üreticilere öncelik verilecek ve bu sayede bölge ekonomisine katkı sağlanırken yöresel ürünler de tanıtılacak.
Yüzen adaların turizme kazandırılmasıyla ilgili hazırlanan projeye Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) da destek verecek. ‘Sektörel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Altyapı Programı’ kapsamında desteklenen ve Tortum Belediyesi tarafından uygulanacak olan ‘Tortum Yüzen Adalar Turizme Kazandırılıyor’ projesinin protokolünü imzaladıklarını belirten KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, “Tortum Belediyesi tarafından sunulan ‘Tortum Yüzen Adalar Projesi’ destek almaya hak kazandı. Yüzen Adalar Tortum ilçe merkezimize yaklaşık 5 kilometre mesafede,  Erzurum merkeze ise yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Zökün Gölü’nde bulunuyor. 6 adet yüzen adananın çevresinde yürüyüş yolları, seyir terası restoran, araç park alanı gibi altyapı ve üstyapı tesislerini yaptıracağız. Böylelikle yüzen adalar gibi bir doğal güzelliğinizi hem turizme kazandırmış olacağız hem de sağlanacak turizm hareketliliği ile vatandaşlarımızın gelirlerinin artmasına katkıda bulunmuş olacağız” diye konuştu. 
Güven, bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan çalışmanın 4,5 milyon liraya mal olacağını bildirdi. 

Görüntü Dökümü:
——————————-
-Yüzen adaların drone görüntüsü
-Yüzen adalardan detay görüntü
-Yüzün adalara giden yolun yapılması
-Yüzen adaları gezenler (arşiv)
-Yüzen adayla gölde tur atılması (arşiv)
-KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven ile röp

 Haber: Salih TEKİN / ERZURUM, (DHA)

======================================================

(ÖZEL)
3)SARIKAMIŞ’TA, AYILAR KIŞ UYKUSUNDAN UYANDI

KARS’ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanda kış uykusundan uyanan ayılar, dron ile görüntülendi. Yiyecek arayışı için inlerinden çıkan ayılar, çam ağaçlarına sürtünerek koku bırakırken, yavruları ise birbirleriyle oynadı.
Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda kış uykusuna yatan ayılar, mart ayının sonlarına doğru havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte teker teker uyanmaya başladı. Bir kış boyu kaldıkları inlerinden yavruları ile birlikte çıkan ayılar, Sarıkamış çöplüğüne doğru gruplar halinde yiyecek aramaya çıktı. Ayılar, geliş gidiş güzergahındaki çam ağaçlarına sürtünerek koku bırakırken, yavruları ise birbirleriyle oynadı. Yavrular, ilçe çöplüğüne yakın alandaki dereden su içti. Bu sırada yavrularının suya düştüğünü gören ayılar, yanlarına geldi. Ayılar, dron kameralarıyla görüntülendi.

Görüntü Dökümü:
——————————-
-Ayıların drone ile çekilen görüntüleri
-Ayıların aktüel kamera görüntüleri
-Ayıların oynaması
-Yavrunu suya düşmesi ve diğer yavru ile oynaması

(Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)
772 MB – 7 DK 52 SN 

======================================================

(ÖZEL)
4)AYVALI BARAJ GÖLÜ’NDE ALABALIK VE SOMON ÜRETİMİ
 
ERZURUM’un Oltu ilçesindeki Ayvalı Baraj Gölü’nde alabalık ve somon üretimi başladı. Baraj gölünde kafes balıkçılığı yapan Ahmet Okuyan, ürettikleri balıkları yurt içi ve yurt dışına satacaklarını söyledi.
Oltu çayı üzerine yapılan, Erzurum’un 2’nci büyük enerji santrali olan Oltu Ayvalı Baraj Gölü, kafes balıkçılığına açıldı. İşletmeci Ahmet Okuyan, 118 metre dolgu yüksekliğine sahip baraj gölüne kurduğu kafeslerle gökkuşağı alabalığı ile somon balığı üretimine başladı. Kafeslere bir süre önce atılan yavruların büyümesi üzerine toplamaya başlayan Okuyan, çok verimli bir üretim olduğunu söyledi. Yılda 500 ton alabalık ve somon balığı üretmeyi hedefleyen Okuyan, İspir’deki Kuzgun Barajı ile Erzincan’da da bir tesiste balık üretimi yaptığını kaydetti. 
Baraj göllerinde balıkçılığa 2010 yılında başladığını ifade eden Okuyan, “Ayvalı Barajı’na da bir yıl önce kafes yerleştirdik. Diğer tesislerimizden Ayvalı Barajı’ndaki kafeslerimize yavru getirdik ve balık yetiştirmeye başladık. Şu an kafeslerimizde gökkuşağı alabalık ve somon balığı üretiyoruz. Ürettiğimiz balıklarımız çok güzel ve balıklarımızı gerek yurt dışına gerekse yurt içine pazarlamayı planlıyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü:
——————————-
-Kafeslerin uzaktan görüntüsü 
-Sandalla kafeslere gidiş
-Balıklara yem atılması     
-Suda balıkların yem yemesi     
-Kafes torlarının çekilmesi 
-Balık çıkarılması
-Tor içinde balıkların görüntüsü
-Kepçe ile balıkların alınması 
-Kayık içerisinde balıklar 
-Kayıkla geri dönüş
-Kayıktan kamyönete yüklenişi 
-Tesis sahibi Ahmet Okur röp

(Murat AYDIN / OLTU (ERZURUM), (DHA) 
(Süre:5,05 sn, Boyut: 561MB)

======================================================

5)ARKADAŞLARIYLA İÇKİ İÇERKEN FENALAŞTI, HASTANEDE ÖLDÜ

BURSA’da arkadaşlarıyla birlikte içki içtiği sırada fenalaşarak hastaneye kaldırılan Aydın Kılıç (28), hayatını kaybetti.
Olay, saat 23.00 sıralarında merkez Nilüfer İlçesi Görükle Sakarya Mahallesi’nde bulunan 4 katlı bir binanın 3’üncü katında meydana geldi. Arkadaşlarıyla birlikte içki içen alan Aydın Kılıç, bir süre sonra fenalaştı. Arkadaşlarının ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekibi, kalbi duran Kılıç’ı, masaj yaparak hayata döndürdü. Ancak ambulansla hastaneye götürülen Aydın Kılıç, burada yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
Polis, olayla ilgili soruşturmaya başladı.

Görüntü Dökümü:
——————————-
-Ambulansın gidişi
-Olay yerinden görüntüler
-Hastaneden görüntüler
-Detaylar

Süre: 01.23 Boyut: 155 MB
Haber-Kamera: Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)

=======================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!