Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

(ÖZEL)
1) ÖN SAFTA MÜCADELE ETTİĞİ KORONAVİRÜSÜ YENDİ, SADECE KURALLARA UYULMASINI İSTEDİ
 
İZMİR’de, koronavirüsü yenerek sağlığına kavuşan 112 sağlık personeli 43 yaşındaki Olcay Demirci, son günlerdeki vaka artışına dikkat çekerek, “Maske, mesafe ve hijyene her zaman dikkat etmekte fayda var. Vakalar son günlerde ciddi oranda arttı. Biraz daha dikkat edersek, toplum olarak bunu yenebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli evli ve 1 çocuk annesi Olcay Demirci (43) geçen yıl Nisan ayında koronavirüse yakalandı. Koronavirüsü yenerek, o günden bugüne mesleğine ön saflarda devam eden Olcay Demirci, koronavirüse yakalanma sürecini ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili ise şunları söyledi:
“Bir nöbet çıkışı, boğaz ve baş ağrısıyla başladı. Daha sonra iyileşemeyip toparlayamayınca doktora gittim. Tahliller pozitif çıktı. İlk yakalananlardanım. Henüz yeniydi, fazla bilgimiz yoktu. Ben ve yakınlarım çok korktuk.  Evde kendimi izole ettim. 14 gün boyunca hiç çıkmadım. Ona rağmen yakınlarım da virüse yakalandı. Hep beraber zor bir süreç geçirdik. Bağ, boğaz, eklem ve sırt ağrıları yaşadım. Psikolojik olarak ilk zamanlar olduğu için ne olacağını bilmemek korkuttu bizi. 14 gün izole oldum. Zor bir süreçti” dedi.
Vatandaşlara seslenen 112 sağlık personeli Olcay Demirci, “Maske, mesafe ve hijyene her zaman dikkat etmekte fayda var. Vakalar son günlerde ciddi oranda arttı. Biraz daha dikkat edersek, toplum olarak bunu yenebiliriz diye düşünüyorum” dedi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
-112 sağlık personeli Olcay Demirci ile röp.
-Olcay Demirci’den detay görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)

=============================

(ÖZEL)
2) RAMAZAN ÖNCESİ HURMA SATIŞLARI ARTTI
 
RAMAZANDA sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan hurmanın satışları arttı. Beslenme uzmanları, vücudun kan şekerini seviyeli şekilde yükselttiği için hurma ile iftar açmanın yararlı olduğunu belirtti.

Reklam Alanı

Ramazana sayılı günler kala kuruyemişçiler hazırlıklarını tamamlayarak tezgahlarını Medine, İran, Tunus, Kudüs ve Bağdat gibi farklı çeşitlerdeki hurmalarla süsledi. Hurma satın almak isteyenler kuruyemişçilerin yolunu tutunca satışlar, diğer aylara kıyasla hızlandı. İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki kuruyemiş dükkanlarında hareketlilik yaşandı. Her bütçeye uygun hurma satışının yapıldığı çarşıda, kilo fiyatları ise 14 TL ile 80 TL arasında değişiyor. Tarihi çarşıda satış yapan esnaf, halkın daha çok uygun fiyatı ve yumuşak yapısıyla ünlenen İran hurmasını tercih ettiğini söyledi.

‘EN UCUZU 14 TL’DEN İRAN, EN PAHALISI 80 TL’DEN KUDÜS HURMASI’
Çarşı esnafı Enes Arslaner, “Hurma satışlarımızda genel artış var. Satışlarımız şimdiden başladı. Hurmalar diğer aylara göre çok daha hızlı satılıyor. Önümüzdeki günlerde daha fazla artmasını bekliyoruz. Bizim dükkanımızda Bağdat, İran, Kudüs, Medine ve Tunus olmak üzere 5 çeşit hurma bulunuyor. Genelde İran ve Tunus hurmaları tercih ediliyor. Umarım ramazan ayı istediğimiz gibi geçer. Fiyatlar 14 TL ile 80 TL arasında değişiyor. En uygun hurma 14 TL’lik fiyatıyla İran hurması, en pahalısı ise 80 TL’lik fiyatıyla Kudüs hurması. Piyasada daha uygun ve daha pahalı fiyatlarla da karşılaşılabilir. Şeker hastalığı olanlar şekersiz hurmaları tercih ediyor. Hurmanın cilde, kalbe pek çok faydası var” diye konuştu.

‘HOŞAFLIK MALZEME VE KAYISININ DA SATIŞI HIZLANDI’
Hurmanın yanı sıra kayısıya da talebin artığını söyleyen esnaf Fatih Pamukçu, “Hurma, hoşaflık malzemeler ve kayısıya olan talep başladı. Hurma fiyatları 20 TL’den 80 TL’ye kadar çıkıyor. Kayısı fiyatları ise 30- 40 TL arasında değişiyor. Halk genellikle Kudüs hurması ve uygun fiyatlı olan İran hurmasını satın alıyor” dedi.

‘İFTAR AÇMAK İÇİN İYİ BİR TERCİH’
Hurmanın her zaman tüketilmesi gerektiğini ifade eden beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, “Hurma hem vücudumuzdaki magnezyum ihtiyacını karşılar hem de içeriğindeki potasyum ve D vitaminleri sayesinde vücudumuzdaki enerji dengesini sağlamış oluyor. Hurmanın lif içeriği oldukça kuvvetlidir ve sindirim problemi yaşayan kişiler için çok faydalı. Ramazan’da oruç açmak için son derece mantıklı kuru meyve. İçeriğindeki karbonat tüm gün aç kalan vücudun kan şekerini seviyeli şekilde yükseltir. Yemekten sonra da genellikle kişilerin tatlı ihtiyacı oluyor. Hurmadan yapabilecekleri tatlılarla tatlı ihtiyaçlarını giderebilirler. Her meyvede olduğu gibi kuru meyvelerde de porsiyon miktarı oldukça önemli. Boyutlarına göre değişiklik göstermekle birlikte büyük boyutlu hurmalardan günde 2 tane, küçük hurmalardan 3-4 tane tüketilmelidir” dedi.

‘HER ZAMAN TÜKETİYORUZ’
Hurma satın alan Gültekin Altunbay, “Hurmayı eşimle her zaman tüketiyoruz. Ben hurmayı çok severim. Evimizde mutlaka hurma bulunuyor. Kaliteli ve temiz yerlerden satın almaya dikkat ediyoruz. Bugün kilosu 16 TL olan hurmadan satın aldık” dedi.
Yıldız Altunbay ise, “Şeker hastası olduğum için sınırımı aşmamaya çalışıyorum. Yalnızca Ramazan ayında değil her zaman hurma tüketiyorum. Hurmayı çok seviyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Hurmalardan detay görüntüler
-Esnaf ile röp.
-Beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan ile röp.
-Vatandaşlarla röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Hande NAYMAN Kamera: Ahmet Turhan ALTAY / İZMİR, (DHA)

===================================

(ÖZEL)
3) RİZE’DE KISITLAMADA ‘TAHTALI KAYAK’ EĞLENCESİ
 
RİZE’de bulunan Meşeköy’de her yıl yağan kar ile 7’den 77’ye birçok kişi, yörede ‘petranboard’ adını verdikleri tahtalarla kayak yapıyor. Yıllardır sürdürülen geleneği yaşatan ve dik yamaçlarda saatte 80 kilometreyi aşan hıza ulaşan tahtalarla kayan köylüler, kısıtlama günlerinde gelen bahar mevsiminde hala karla kaplı doğal pistlerde kayak heyecanı yaşıyor.

İkizdere’nin Meşeköy köyünde yıllarca ulaşım aracı olarak kullanılan tahta kayaklar, eğlence aracı oldu. Köy sakinleri ‘üzme tahtası’ olarak bilinen, ancak günümüzde köyün eski adı Petran’dan esinlenerek ‘petranboard’ adını verdikleri tahtalarla kayağa başladı. 7’den 77’ye herkesin kayak yaptığı köyde ‘petranboard’ artık kış aylarının eğlence aracı oldu. Yıllardır devam eden geleneği yaşatan ve dik yamaçlarda saatte 80 kilometreyi aşan hıza ulaşan tahtalarla kayan köylüler, kısıtlama günlerinde gelen bahar mevsiminde hala karla kaplı doğal pistlerde kayak yapmanın heyecanı yaşıyor.

MALİYETİ 50 TL
Kar toplamaması için uçları dikleştirilen tahtalara binen köylüler dengede kalabilmek için bir elinde çubuk, diğer elinde önünü kaldırarak fren yapmayı sağlayan ipi tutarak kayıyor. Yaklaşık 50 TL’ye mal edilen tahtaları ellerine alan köylüler, snowboard ustalarına taş çıkarıyor. Dengesini kaybeden ve hızını alamayanlar da karda düşüyor, sonrasında yeniden kalkarak yoluna devam ediyor. 

TEPELERE ÇIKAMAYAN KÜÇÜK YAMAÇLARDA KAYIYOR
Zirveye tırmanmayı göze alamayan Emine Havuz (61) evinin yanındaki küçük yamaçta yeteneklerini sergiliyor. Köyün gençleri ile kayan Havuz, “Eskiden çok kalabalıktık, köyün kızları ile kayar çok eğlenirdik. Şimdi kimse kalmadı. Ben de yine ufak ufak kayarak eski günleri yad ediyorum. Gençlerin ilgisi beni mutlu ediyor. Bizim üzme tahtası onların petranbordu oldu. Geleneğimiz artık onlarla yaşayacak” dedi.

‘ÜZME TAHTASI OLDU PETRANBOARD’
Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı da petranboard şenlikleri ile köylerindeki geleneği her yere duyurduklarını belirterek, “Köyümüzde yıllarca ulaşım aracı olarak kullanılmış. Büyüklerimiz üzme tahtası adını verdikleri bu kayakla kışın köyün altındaki merkeze kayarak inip alışverişlerini yapıp yukarı çıkıyorlardı. Zamanla yollar yapıldı, üzme tahtası eğlence aracı olmaya başladı. Biz de bu geleneğimizi Türkiye duyurabilmek için ‘petranboard’ adını verdik. Petranboard’un namı yabancı sporculara kadar ulaştı. Biz bu geleneğin yeni nesillere aktarılabilmesi için kayak yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘BİZİMLE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK’
Muhammed Havuz, “Biz petranboardla büyüdük. Büyüklerimizi kayarken izledik, öyle öğrendik. Biz bunu spor için, eğlenmek için yapıyoruz ama atalarımız senelerce ulaşım aracı olarak kullanmış. Şimdi bizimle beraber onların üzme tahtası bizim petranboardımız yaşamaya devam edecek” dedi.
Kasım Havuz ise, “Yan yana birleştirdiğimiz iki tahta ip, bir değnekle karın üzerinde muhteşem şeyler yapıyoruz. Biz bunun spor olduğunu bilmezdik işimiz kolaylaşsın diye ulaşım aracı olarak kullanırdık. Şimdi bakıyorum gençler bununla eğleniyor. Uzaktan yakından herkes artık bu tahtayı tanıdı. Biz de zaman buldukça 50 TL’ye mal ettiğimiz tahtamızı elimize alıyoruz, çıkıyoruz tepelere, artık eğlenmek için kayıyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Petranbordla tırmanan köylülerden görüntüler
-Tepelerden kayanların görüntüsü
-Yamaçtan kayanların görüntüsü
-Köyden detaylar
-Petranboardun detay görüntüleri
-Röportajlar
-Muhabir anonsu (Arzu ERBAŞ)
-Genel ve detay görüntüler

HABER:ARZU ERBAŞ-KAMERA:DOĞANCAN İLEK/RİZE-DHA

========================================

4) SEYİSLİK YAPAN ARKADAŞINI ÖLDÜREN FIRAT POLATER TUTUKLADI

ADANA’da yarış atı seyisliği yapan arkadaşı Selçuk Turan’ı (39) vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayarak öldürmekten aranan şüpheli Fırat Polater (40) yakalandı. Emniyette sorgulanan Polater’in, aynı hipodromda çalıştığı arkadaşı Turan ile geçmişten bu yana aralarının bozuk olduğu ve sık sık kavga ettikleri öğrenildi. Polater, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Olay, 9 Nisan Cuma günü akşam saatlerinde merkez Seyhan ilçesi Adana Yeşiloba Hipodromu’nun ahırlar bölgesinde meydana geldi. Aynı yerde yarış atı seyisliği yapan Selçuk Turan ve Fırat Polater, bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine Fırat Polater, Turan’ı vücudunun çeşitli yerlerinden defalarca bıçakladı. Turan, kanlar içinde yere yığılırken, Fırat Polater ise olay yerinden kaçtı. Beraber çalıştığı arkadaşları tarafından otomobille hastaneye kaldırılan Turan, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Turan’ın cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

SAKLANDIĞI EVDE YAKALANDI
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekipleri Polater’in Yüreğir ilçesine bağlı Ulubatlı Hasan Mahallesi’nde bir evde saklandığını belirledi. Eve baskın yapan ekipler Polater’i gözaltına aldı. Emniyette ifadesi alınan Polater’in cinayeti kabul ettiği ve Turan ile geçmişten bu yana aralarının bozuk olduğunu, sık sık kavga ettiklerini söylediği öğrenildi. Polater, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Fırat Polater’in emniyetten çıkartılmasının görüntüsü
-Olayın yaşandığı hipodromundan ARŞİV görüntüler

Haber: Yusuf KANTARLI – Kamera: Can ÇELİK/ADANA,(DHA)

===================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!