Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) YARIŞ DRONU PİLOTLARININ ANTRENMANI NEFES KESİYOR
 
İZMİR’de yaşayan yarış dronu pilotları, düzenlenen şampiyonalara aralıksız çalışıyor. Çeşitli engelleri profesyonelce geçen pilotların antrenmanı gerçeğini aratmıyor.
Dronlar hayatın her alanına girerken, spor müsabakalarından arazi ilaçlaması için tarıma, kargo taşımacılığından güvenlik güçlerinin denetimleri gibi birçok yerde kulanılıyor. Her geçen gün dron pilotu sayısı da artıyor. Bu işi biraz daha ileri götüren ‘FP1′” denilen yarış dronlarını kullanan profesyonel pilotlar ise belli dönemlerde düzenlenen yarışlarda rekabet ediyor. Çeşitli engellerden kılpayı geçen, yüksek hızlarda ani manevralarla rakibini geride bırakmaya çalışan pilotlar, kendilerini hazır tutmak için aralıksız çalışıyor. Pilotların antrenmanları bile nefes kesiyor.
‘DRONUN İÇİİNDEYMİŞİZ GİBİ UÇUYORUZ’
FP1 pilotu Levent Oktay (47), şunları söyledi:
“Öncelikle FP1 dediğimiz yarış dronlarıyla diğerleri arasındaki fark nedir onu anlatalım. Dronun önüne yerleştirilen kameradaki görüntü, direk başımıza taktığımız teknolojik gözlüğe geliyor. Yani sanki dronun içindeymişiz gibi uçuyoruz. FP1’in en önemli farkı bu. Diğer dronlarda, elimizdeki kumandaya yerleştirilen ekranlardan bakılarak uçuluyor. FP1’de çok farklı duygular yaşıyorsunuz. Hızın ön planda olduğu FP1’de, gözlükten görmemiz önemli. Çünkü saniyeler ve saliseler bile çok değerli. Yarışlarda 70- 80 kilometre hızlara çıkıp belli engelleri geçip en kısa sürede yarışı bitirmek için mücadele ediliyor. Bu nedenle sürekli çalışmalar yapıp hazırlık gerçekleştiriyoruz. Çoğu zaman bu hazırlıklar pistin dışında insanların olmadığı yerlerde yapıyoruz. Senede 4-5 yarış oluyor. O yarışlar kapalı alanlarda gerçekleşiyor. Kimsenin giremeyeceği özel alanlar bunlar.”
FP1 pilotlarının yarış öncesi çok çalışması gerektiğine değinen Oktay, “Şu anki simülatörlerin de teknolojisi çok gelişti. Birebir dronların yapabildiği hareketlerin aynısını simülatörde yapabiliyoruz. O nedenle simülatörle çalışmanın işin yarısı olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden yüzde 50 simülatörle, yüzde 50 de dışarı çıkıp pratik yaparak hazırlık yapabiliriz” dedi. Oktay, “Saniyeler önemli. Biri 1.5 dakikada diğeri 1.23 saniyede parkuru tamamlayabiliyor. Bu nedenle zaman çok önemli. Ortalama 7-8 engelli parkurlardan oluşuyor. Bunları düz engeller olarak düşünmeyin. Taklalar atarak geçtiğiniz engeller var. Soldan sağa dönerek geçtiğiniz engeller var. Aynı anda en fazla 4 yarışçı yarışabiliyor. Çeşitli klasmanlarda yarışlar oluyor” diye konuştu.
‘YARIŞLAR BİREYSEL, HAZIRLIKLAR TAKIM OLARAK YAPILIYOR’
“Sivil havacılığa bağlı 2007 yılında beri düzenlenen yarışmalar için bölgesel olarak takımlar kuruluyor” diyen bir diğer pilot Berat Özdemir (32) de şunları söyledi:
“Mesela biz İzmir ekibi olarak birlikte hazırlanıyoruz şampiyonaya. Türkiye’nin hangi kentindeyse oraya gidiyoruz. Sonrasında ekip olarak değil hepimiz ve diğer illerden gelen pilotların da katılımıyla herkes bireysel olarak kendi kategorisinde mücadele ediyor. Bu nedenle yarışlar bireysel, hazırlıklar ise takım olarak yapılıyor. Çünkü tek başınıza antrenman yapmanızın bir anlamı yok. Sanki yarışta gibi mücadele ederek kendinizi hazırlamanın, şampiyonada başarınızı arttırıyor. Kendi aramızda bir dostluk var. Ancak şampiyona başlayınca herkes bireysel mücadelesini veriyor. Tabii ki saygı, sevgi çerçevesinde” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-FP1 pilotlarının antrenmanı
-Mini yarış
-Dron GoPro kamerasından görüntü
-FP1 pilotu Levent Oktay ile röp.
-FP1 pilotu Berat Özdemir ile röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)

====================================================

2) ADANA’DA SAHTE İÇKİ İMALATHANELERİNE OPERASYON: 4 GÖZALTI

Adana’da, sahte içki imalathanesine dönüştürülen 3 iş yerine düzenlenen operasyonda 4 kişi gözaltına alındı, yapılan aramada içki üretiminde kullanılan malzemeler ele geçirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılık suçlarının önlenmesine yönelik yürüttüğü çalışma kapsamında merkez Sarıçam ve Seyhan ilçesindeki 3 iş yerinin sahte içki imalathanesine dönüştürüldüğü bilgisine ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen polis, söz konusu adreslere operasyon düzenledi. İş yerlerinde yapılan aramalarda, sahte içki imalatında kullanılan 2 bin 300 içki kiti, 200 litre alkol aroması, 50 alkolmetre, 2 bin 500 değişik markalarda içki etiketi, 25 bin doluma hazır içki kiti şişesi, 5 litre etil alkol ele geçirildi. Operasyonda, 4 kişi gözaltına alındı.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Polisin adreslerde arama yapması
– Ele geçirilen içki kitlerinden görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

====================================================

3) EDİRNE’DE TAM KAPANMADA SOKAK HAYVANLARINI BESLEDİLER
 
EDİRNE’de, tam kapanma sürecinde yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları, valilikten özel izin alan hayvanseverler tarafından beslendi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek olan tam kapanmada, Edirne’de hayvanseverler yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını besledi. Valilikten alınan özel izinle sokağa çıkan hayvanseverler Meriç Nehri kıyılındaki Nato Köprüsü bölgesinde bulunan köpeklerin bulunduğu bölgeye gitti. Hayvanseverler yanlarında getirdikleri mamalarla köpekleri besledi.
‘AÇ KALIYORLAR’ 
Hayvansever Mürvet Taşvur, pandemi nedeniyle sokak hayvanlarının aç kaldığını ve zor günler geçirdiğini dile getirerek, “Pandemi nedeniyle bu zor günlerde arkadaşlarımızla sokak hayvanlarını beslemeye çalışıyoruz. Her yer kapalı ve sokak hayvanları çok zor günler geçiriyorlar. Aç kalıyorlar. Biz de buna duyarsız kalmamak için sokak hayvanlarını besliyoruz. Köpeklerin çok bakımsız olduğunu görüyoruz, parazit aşıları da olmaları gerekiyor. Pandemiden insanlar kadar sokak hayvanlarının da çok etkilendiğini söyleyebiliriz” dedi. 
Tam kapanmada valilikten aldıkları izinle sokak hayvanlarını beslediklerini ifade eden Seda Engin ise, “Edirne’de pandemi nedeniyle sokak hayvanları çok zor günler geçiriyorlar. Biz de sürekli sokakları gezerek dostlarımızı besliyoruz. İş yerleri de kapalı olduğu için canlarımız yiyecek bulmakta zorlanıyorlar. Bugün burada 25 köpeğimizi besleyeceğiz. Buradan herkesi sokak hayvanlarına duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————-
-Besleme yapmaya gelen hayvanseverler
-Mamaların köpeklere verilmesi
-Köpeklerin mamaları yemeleri
-Mürvet Taşvur’un açıklaması
-Beslenen köpeklerden detaylar
-Seda Engin ile röp
-Hayvanseverlerden detaylar
-Yavru köpekleri sevenler
-Köpeklerin bulunduğu alandan detaylar

Haber-Kamera: Resul ORUÇOĞLU/EDİRNE, (DHA)

====================================================

4) BATMAN KIYAFETİYLE DİREKSİYON BAŞINDA
 
MERSİN’de taksi şoförlüğü yapan Ömer Efe Tektaş (27), haftanın bazı günleri ‘Batman’ kıyafetiyle direksiyon başına geçiyor. Görenlerin önce şaşırdığı ardından gülümsediği ‘Batman Ömer’, amacının pandemi döneminde aracına binen müşterilerin yüzünü güldürmek olduğunu söyledi. 
Merkez Yenişehir ilçesinde taksi durağında direksiyon sallayan Ömer Efe Tektaş, yolcularını film karakteri ‘Batman’ kıyafetiyle karşılıyor. Görenlerin önce şaşırdığı ardından gülümsediği Tektaş, pandemide insanların yüzünü güldürmekten dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Kentte bir yıldır taksi şoförlüğü yapan Tektaş, haftanın iki-üç günü ‘Batman’ kıyafetini giyerek yolcu taşıyor. Yolcularına mutlu bir gün yaşatan Tektaş,  özellikle çocukların ilgisinden oldukça memnun.
‘TAKSİCİLER SÜPER KAHRAMAN GİBİ İHTİYACI OLANA YETİŞİYOR’
İlgi çekici projesini 1,5 aydır sürdüren Tektaş, pandemi döneminde gece gündüz çalışan taksicileri süper kahramanlara benzeterek, “Bizler pandemiden bu yana 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Süper kahraman gibi ihtiyacı olana yetişiyoruz. Ben de bundan ilham alarak süper kahraman Batman’ın kıyafetini giyerek direksiyon başına geçiyorum” dedi.
‘ONLAR MUTLU OLUNCA BEN OLUYORUM’
Hem vatandaşların yüzünü güldürmek hem de farkındalık yaratmak için projeyi hayata geçirdiğini belirten Tektaş, “Görenler ilk başta şaşırıyor ancak zamanla alışıyorlar. Beni görünce fotoğraf çektirmek isteyenler var. Özellikle süper kahraman kostümü güven veriyor. Özellikle çocuklar ilk başta korkuyor, sonrasında ‘Batman Abi’ diyerek gülümsüyorlar. Çocukların mutlu olması beni de çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
– Ömer Efe Tektaş’ın durağa gelmesi
– Ömer Efe Tektaş’ın direksiyon başına geçmesi
– Ömer Efe Tektaş’ın müşteri ile diyalogu
– Ömer Efe Tektaş ile röp

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN-Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

============================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!