Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) RİZE YAYLALARINDA MAYIS KARI
 
RİZE’nin Çamlıhemşin ilçesinin yüksek kesimlerindeki yaylalar, mayıs ayında etkili olan kar yağışıyla beyaza bürünürken, güzel manzara oluştu. Kısıtlamayı yaylada geçiren ve yaylaya göç edenler de karın sürpriz gibi olduğunu söyledi.
Rize’de hava sıcaklıklarının önceki geceden itibaren ani düşüşü sonrası yaylalara mayıs ayında kar yağdı. Çamlıhemşin ilçesine bağlı, 1550 rakımlı Galer Düzü yaylası, dün başlayan kar yağışı ile beyaz örtüyle kaplanırken, görsel güzellik oluştu. Tam kapanma sürecini yaylada geçirenler ve göç için yaylaya çıkanlar, mayısta yağan kar yağışıyla sürprizi yaşadıklarını söyledi.
Yaylaya ineklerini çıkardığını söyleyen Mahmut Şahin, “Sabah hava çok güneşliydi, dönüşte kar yağışı başladı. Burada 4 mevsimi yaşıyoruzö dedi.
Yaylada annesiyle birlikte yaşayan Yusuf Çiftçi de “Aslında kar yağışını özlememiştik, bize de sürpriz oldu. 13 sene önce haziran ayında kar yağmıştı ve 20 santimetreyi bulmuştuö diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Kar yağışından detaylar
-Mahmut Şahin’in röportajı
-Yusuf Çiftçi’nin röportajı
-Detaylar

Haber-Kamera: Yalçın ŞAHİN/ ÇAMLIHEMŞİN(Rize), (DHA)-

======================================================

2) MUŞ’TA YAYLALAR ŞENLENDİ
 
MUŞ’ta, uzun ve sert geçen kış mevsiminin ardından yaylalar, göçerlerle şenlendi. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla huzur ortamının sağlandığı yaylalar, yaz mevsimi boyunca hayvancılık yapan göçerlere ev sahipliği yapacak. 
Muş’un serin yaylalarında hayvancılık yapmak isteyen göçerler, çadırlarını kurmaya başladı. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu huzur ve güven ortamının hakim olduğu Şenyayla Bölgesi, hayvan sesleri ve göçerler ile renklendi. Yaz aylarını yaylalarda geçirecek olan göçerler, kışlık yağ ve peynir ihtiyaçlarını da burada üretecek. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların otlaklara serilmesiyle oluşan manzara eşliğinde günlerini geçiren besiciler ile göçerler, elektrik ve şebeke hattı olmadan doğal şartlarda yaşam sürüyor.
Muş’ta yayla sezonunun başladığını belirten yaylacı Sinan Oğlago, “Bahar mevsiminin gelişiyle bizler de hayvanlarımızı Şenyayla Bölgesi’ne getirdik. Havanın serin olmasından dolayı hayvanlarımızı buraya getirdik. Şenyayla Bölgesi’nde güvenli, huzurlu ortam var, herhangi bir sıkıntı yok” dedi. 
Kış mevsimini sıcak kentlerden Mardin’de geçirdiklerini ve bahar mevsimiyle Muş’a geldiklerini anlatan yaylacı Selam Tuğa ise 30 günlük zorlu yolculuk sonrası hayvanlarla Şenyayla’ya ulaştıklarını söyledi. Çadırlarını kurduklarını belirten Tuğa, “30 günlük yolculuğumuz zorlu geçti. Bazı yerlerde ot yoktu, bazılarında ise köylüler bırakmadı. Sonunda Muş’un serin yaylalarına vardık. Çok şükür; yaylalar huzurlu, serin, sorun yok. Yaz hazırlıkları başladı. 5 ay boyunca burada kalacağız. Sonbahar mevsiminde tekrar Mardin’e döneceğiz” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Hayvan sürüsünden detaylar
-Kar üzerindeki hayvanlardan detaylar
-Yaylacı Sinan Oğlago RÖP.
-Dağlarda otlatılan hayvan sürüsünden detaylar
-Çobanlardan detaylar
-Hayvanlardan detaylar
-Muhabir Muhammed Sami Maral Anonsu
-Yaylacı çadırının kurulmasından detaylar
-Göçerlerden detaylar
-Çadır içerisinden detaylar
-Yaylacı Selam Tuğa RÖP.

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Muhammed Sami MARAL /MUŞ, (DHA)

======================================================

3) KÖYLÜ KADINLAR, KOOPERATİFLERİNDE ELEKTRİKLERİNİ DE ÜRETMEYE BAŞLADI 

ZONGULDAK’ın Devrek ilçesinde, bahçelerindeki sebze ve meyveleri satmak için 2010’da 8 kadının bir araya gelmesiyle kurulan kooperatif, bugün 30’a yakın kadına istihdam sağlıyor. Kooperatif, üretim merkezine çevrilen eski köy okulunda, güneş enerji sistemiyle elektriğini de üretmeye başladı.
Devrek ilçesinde, 11 yıl önce 8 kadın bir araya gelerek, Devrek Merkez, Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. Devrek Halk Eğitim Merkezi’nde dikiş eğitmeni olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Saniye Uysal’ın başkanlık yaptığı ve çoğu üyesi köydeki kadınlar olan kooperatif, ilk olarak bahçelerde yetiştirilen sebze ve meyveleri satarak gelir elde etmeye başladı. Talep artınca ise Dedeoğlu köyündeki eski köy okulu ve ilçe merkezinde kiralanan iş yeri üretim merkezine çevrilerek, yöresel ürünler üretilmeye başlandı. Tamamı köylü kadınların çalıştığı kooperatifte sebze, meyve, reçel gibi ürünlerin yanında Devrek ekmeği, beyaz baklava, gözleme, köy makarnası, tarhana gibi yöresel ürünlerde üretilip satılmaya başlandı. Evden çalışan kadınlarla mevsimine göre yaklaşık 30’a yakın kadın, ürettikleri ürünleri, ilçe merkezindeki iş yerlerinin yanı sıra internetten ‘Devrek Güneşi’ markası adı altında satışa sundu. Talepten memnun olan kadınlar, köydeki üretim merkezlerine değirmen de kurdu. Ayrıca ceviz ve fındık hasadı zamanlarında bölgedeki 150’ye yakın çiftçiden ürün alınarak, yöreye de katkı sağlanmaya başlandı.
KENDİ ELEKTRİKLERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYORLAR
Kooperatif, son olarak, kalkınma ajansı desteğiyle köy okulunun bahçesine güneş enerji sistemi kurdu. 3 yıl süren çalışmanın ardından panel, geçen ay devreye alındı. Kooperatif, köydeki üretim merkezinin elektriğini güneş enerjisinden üretilen elektrikle karşılamaya başladı. Bu sayede elektrik faturasından ayda 3 bin TL tasarruf edilirken, üretilen fazla elektrik ise devlete hibe edilecek. Yapılan çalışma, Türkiye’deki birçok kadın kooperatifi ve belediyelere örnek oldu. Köye incelemeye gelen yetkililer, kendi bölgelerine de aynı çalışmayı yapmak için proje başlattı.
‘OLUMLU ÖRNEK OLDUK’
Kooperatif Başkanı Saniye Uysal, 11 yıldır kooperatif ile kadınların ürettiği ürünleri sattıklarını söyledi. Güneş enerjisinden de yararlanmak istediklerini kaydeden Uysal, şöyle konuştu:
“Ürettiğimiz elektrikle değirmenimiz çalışıyor. Buğdayımızı ve mısırı ekiyoruz her yıl. Tarımsal çalışmamız da oluyor. Üretim tesisimizin elektriğinin yanı sıra ilçe merkezindeki iş yerimizin elektrikleri de mahsuplaşma ile güneş enerjisinden karşılanıyor. Ortalama 750 bin liraya mal oldu. Bunun içinde değirmenin inşaatı, internet sitesi kurulumu, eğitimler bu projede kalkınma ajansının desteğiyle yapıldı. Hatay’da arkadaşlarımız bu projeyi yaptı. Belediyeler incelemeye geliyor. Olumlu örnek olduğumuzu düşünüyoruz.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Drone ile panellerden detaylar
-Kadınların güneş panelini incelemesi
-Saniye Uysal ile röp.
-Hatice Bartu ve Çiğdem Dede ile röp.
-Satış yerinden detaylar
Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/DEVREK(Zonguldak),(DHA)

======================================================

4) KIZ KARDEŞLERİN TELEFONUNU ÇALAN HIRSIZ, TUTUKLANDI

ADANA’da kardeşiyle birlikte yürüdüğü sırada özçekim yapan Büşra Ölker’in (23) cep telefonunu çalan Kenan P., polis tarafından yakalandı. Büşra Ölker ve kardeşi Emine Ölker’in (21) hırsızın peşinden koştuğu anlar ise güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı.
Olay, 21 Nisan Çarşamba günü merkez Seyhan ilçesine bağlı Yenibaraj Mahallesi’nde meydana geldi. Kardeşi Emine Ölker ile birlikte caddede yürüyen Büşra Ölker, cep telefonuyla özçekim yapmaya başladı. Bu sırada iki kız kardeşin yanına gelen bir kişi, Büşra Ölker’in cep telefonunu elinden alarak kaçmaya başladı. İki kız kardeş bir süre hırsızı yakalamak için peşinden koştu ancak başarılı olamadı. Yaşanan hırsızlık olayı, çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasınca saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, şüphelinin tel örgülerden atladığı sırada Büşra Ölker’in elindeki su şişesini fırlatması ve Ölker kardeşlerin de tel örgülerden atlayarak çevredekilerden yardım istemesi görüldü.
İhbar üzerine harekete geçen il Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, çevredeki güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Ekipler, şüphelinin Kenan P. olduğunu belirledi. Kenan P., Seyhan ilçesindeki evine düzenlenen operasyonla yakalandı. Çalınan cep telefonu da, evde yapılan aramada ele geçirildi. Polis, Ölker kardeşlere telefonu teslim ederken,  gözaltına alınan Kenan P. ise ifadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Kenan P., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Hırsızlık anına ait güvenlik kamerası görüntüsü
-Kenan P.’nin emniyetten çıkarılması

Haber: Yusuf KANTARLI – Kamera: ADANA,(DHA)

======================================================

5) ÇAYIROVA’DA 45 BİN HANEYE BAYRAM ÇİKOLATASI

KOCAELİ Çayırova Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesi ilçede yaşayan herkese çikolata dağıtıyor. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, “145 bin kardeşimizin bulunduğu 45 bin hanemize çat kapı ziyaret ederek, Ramazan Bayramı öncesi hediyelerini kendilerine takdim ediyoruzö dedi.
Çayırova Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesi içerisinde çikolata ve maske bulunan binlerce kutu hazırladı. Belediye ekipleri, bayram öncesinde tüm kutuları kapı kapı dolaşarak dağıtmaya başladı. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamın Çiftçi hediye poşetlerinin hazırlanmasına bir süre yardım etti. Başkan Çiftçi ekiplerle birlikte kapı kapı dolaşarak çikolata dağıttı. Çiftçi’yi karşılarında gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemezken, hediye için teşekkür etti.
Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, “İlçemizde yaşayan 145 bin kardeşimizin bulunduğu 45 bin hanemize çat kapı ziyaret ederek, Ramazan Bayramı öncesi hediyelerini kendilerine takdim ediyor ve kendileriyle hasbihal ediyoruz. Bu noktada özellikle devletin kendilerini unutmadığını ve hakikaten bu süreçte vatandaşın ne kadar yanında olduğumuzu hissettiriyoruz. 45 bin hanenin tamamına ulaşacağız.ö dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin hediye poşetlerini hazırlaması
– Başkan Çiftçi ile röp.
– Başkan Çiftçi’nin kapı kapı dolaşarak hediye dağıtması
– Detay

HABER-KAMERA: Erol POLAT/ÇAYIROVA(Kocaeli),(DHA)

======================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!