Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) AFRİKALI İŞÇİLER BU YIL DA ÇAY HASADINDA
 
TÜRKİYE’de oturma izni bulunan Gambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çay hasadı için Doğu Karadeniz’e geldi. İşçiler 200- 250 TL arasında değişen yevmilerle çay topluyor.
Doğu Karadeniz’de; Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi başladı. Çay tarımı için koronavirüs tedbirleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye bu yıl da gelemedi. Bu işçilerin yerini Türkiye’de oturma izni bulunan Gambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler aldı. İşçiler 200- 250 TL arasında değişen yevmiye ile çay topluyor.
‘FUTBOLCU OLMAK İÇİN GELMİŞTİM’
Antalya’da yaşayan ve 3 yıldır çay toplamak için Rize’ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Maalesef futbol kulübü bulamadım. Arkadaşlarım vasıtası ile burada çay işçisi arandığını öğrenince geldim. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum. İlk geldiğimde çay toplamayı hiç bilmiyordum, yavaş yavaş öğrendim, şimdi iyi çay topluyorum” dedi.
Senegalli Osman Sisi de (40), “7 yıldır Türkiye’deyim, iki sezondur Rize’ye çay toplamaya geliyorum. Artık çay toplamayı öğrendim, arkadaşlarım da gelecek, onlarla beraber bu sezon da çay toplamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Senegalli Osman Mosek ise (22) ilk kez geldiği Karadeniz’de bir haftadır çay topladığını söyleyerek, “Öğreniyorum, çok zor değil, arkadaşımda bana öğretiyor” ifadelerini kullandı.
ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ, ÇAYIN NASIL TOPLANACAĞINI ANLATTI
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim bahçeye girerek çayın nasıl toplanması gerektiğini anlattı. Kendisinin de çay üreticisi olduğunu ve günlük 300 kiloya kadar çay toplayabileceğini söyleyen Alim, “Ne kadar kaliteli çay elde edersek, değeri de o kadar yükselmiş olacak. Kaliteden ödün vermeyeceğiz. Çayı toplarken yeşil tabana üzerinde kalacak. Çay toparken yeşil tabaka değil de odunsu kısma kadar inildiği zaman filiz açmaz. Filiz açmayınca kalite olmaz. Üst kısımları toplayacağız ve üst tabaka yeşil kalmalı. Böyle olunca ikinci sürgün daha verimli gelecek. Derinden toplanırsa filiz artmaz, yapraklaşacak. Kalite düşecek böylece bitki de zarar görecek” diye konuştu.
Alim, çay hasadının üreticilerce ailece yapılması önerisinde bulundu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Afrikalı işçilerin ellerinde bavul ile gelmesi
-Çaylıkları izlemeleri
-Kalacak yerlerine girmesi
-Afrikalı işçiler çay hasadı yaparken
-Çay taşımaları
-Dinlenmeleri
-Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay hasadı yapması
-Üretici ile çay hasadı üzeirne sohbeti
-Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim röportaj
-Afrikalı işçiler röportaj

HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:SELMAN KUTLU-EMİRHAN PEHLİVAN/ RİZE-DHA

=============================================

2) YUSUFELİ’NİN 7’NCİ KEZ TAŞINACAĞI TARİH BELLİ OLDU
 
ARTVİN’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda sona gelindi. 150 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7’nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli ilçesi, Yansıtıcılar mevkisinde 150 hektarlık alanda 3 bölgede yeniden inşa ediliyor. Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Bu takvime göre biterse taşınma işleri, eylül-ekim itibarıyla başlar” dedi. 
Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013 tarihinde dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferansla temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sürüyor. Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nın son metreküp betonunun dökülmesinin ardından son düzenlemeler yapılıyor.
7’NCİ KEZ TAŞINMAYA HAZIRLANIYOR
150 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7’nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli, Yansıtıcılar mevkisinde 150 hektarlık alanda 3 bölgede yeniden inşa ediliyor. Taşınmaya hazırlanan ilçenin yeni yerleşim yerindeki inşaat çalışmalarında da sona gelindi. Bölge halkı, su altında kalacak ilçeye veda etmeye hazırlanıyor. İlçenin sonbaharda yeni yerine taşınacağı açıklandı. 
‘TAŞINMA EYLÜL-EKİMDE BAŞLAR’
Yusufeli Barajı’na eklenti olarak yapılan çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “İlçemizin içinden geçen viyadük inşaat çalışmaları devam ediyor, 2022 yılının Haziran ayında bitilmesi planlanıyor. Yeni yerleşim yerinde de üst yapı çalışmaları sürüyor, altyapı çalışmalarımız da bir taraftan devam ediyor. Vatandaşımızın şu an konut ve dükkanlarla ilgili kura çekilsin istiyor. Önümüzdeki aylarda bu işlerin bitirilmesini umuyoruz. Tüm işler bitince vatandaşlarımız da taşınmaya başlayacak. İdarenin bununla ilgili söylediği süre, 2022 yılının başı itibarıyla ilçenin yeni yere taşınması yönündedir. İşler bu takvime göre biterse taşınma işleri, eylül-ekim ayı itibariyle başlar” dedi.
‘2022’DE YENİ İLÇEDE OLURUZ’
Yeni yerleşim yerinde işlerin akışında herhangi bir engelin olmadığını söyleyen Başkan Aytekin, “Herhangi bir aksilik olmazsa 2022 yılında yeni yerleşim yerinde oluruz. Bu konuda vatandaşın endişesinin olması normal. İşin en kritik noktasını aşmak üzereyiz. Önümüzdeki aylarda kura çekimiyle birlikte vatandaşlarımız evlerini ve dükkanlarını görecek, bu durum endişe veriyor. İlçenin tüm eklentileriyle taşınması endişe vermeyecek bir şey değil ben de bu anlamda endişeleniyorum ama sürecin akışı, işlerin yapılma hızına bakınca sonbahar aylarında yeni ilçeye taşınacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Mevcut ilçeden drone detayları
-Baraj inşaatından drone detayları
-Viyadük inşaatından drone detayları
-Yeni yerleşim yerinden drone detayları
-Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’in röportajı
-Detaylar

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Nusret DURUR/YUSUFELİ (Artvin), (DHA)-

=============================================

3) ADANA’DA 5 HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ YAKALANDI

Adana’da son iki haftada 3 iş yeri, 3 ev ve bir otomobilden hırsızlık yaptıkları belirlenen 5 şüpheli, polisin operasyonuyla yakalandı. Hırsızlık anları güvenlik kameralarına yansıdı.
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, merkez ilçelerde yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili çalışma yaptı. Ekipler, düzenlenen operasyonla son iki hafta içerisinde 7 ayrı hırsızlık olayına karıştığı belirlenen Ömer Faruk B., Ramazan B., Berkan K., Fatih K. ile Mücahit Ö.’yü gözaltına aldı.
Şüphelilerden Ömer Faruk B.’nin, bir iş yerinin kepengini kaldırıp bin lira değerinde tespihleri çaldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Şüphelilerden Ramazan B.’nin ise bir evin bahçesinden bisiklet çaldığı belirlendi. Fatih K.’nin ise girdiği evden hırsızlık yaptığı, Mücahit Ö.’nün de bir iş yerinden 440 su bağlantı borusu, televizyon ve cep telefonu çaldığı saptandı. Şüphelilerden Berkan K.’nin ise bir iş yerinden televizyon, bir otomobilden de 2 bilezik, 5 yüzük ve 5 kol saati çaldığı tespit edildi.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Ömer Faruk B., Berkan K., çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, Ramazan B., Fatih K. ile Mücahit Ö. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
(GÜVENLİK KAMERASI)
– Şüphelinin evin bahçesine girmesi
– Bisikleti çalıp, çıkması
– Şüphelinin iş yerinin kepengini kaldırması
– Tespihleri çalıp, kaçması
(AKTÜEL)
– Şüphelilerin emniyetten çıkarılması
– Emniyet Müdürlüğü tabelası

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

=============================================

4) BEDEN ÖĞRETMENİ, BAL PEŞİNDE KAYALARA TIRMANIYOR
 
BATMAN’ın Gercüş ilçesinde beden eğitimi öğretmeni Yalçın Yıldız (30), yüksekliği 150 metreyi bulan kayalıklara tırmanıp, ‘kaya balı’ topluyor. Aynı zamanda AFAD gönüllüsü olan Yıldız, hobi amaçlı topladığı balıın ihtiyaç fazlasını kilosunu 800 ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarla sattığını söyledi.
Beden eğitimi öğretmeni Yalçın Yıldız, Gercüş ilçesine bağlı Aydınlı köyü mevkiindeki kayalıklara tırmanıp, kaya balı topluyor. AFAD’dan eğitim aldığını güvenlik önlemi alıp tırmandığını belirten Yıldız, bu işi hobi olarak yaptığını söyledi. Ticari amacının olmadığını ifade eden Yıldız, “Bu işi merhum babamdan öğrendim. Hobi amaçlı yaptığım bu zorlu iş, babamdan bana mirastır. Yüksek kayalıklara bal toplamak için çıkıp inmek, stresimi alıyor. Severek yaptığım bu işte, arıların bakımını da yapıyorum. Bakımları yapılmazsa hepsi telef olur. Yüksek yerlere tırmandığımda, arkadaşlarım halatla bana yardımcı oluyor. Bu iş gerçekten çok zahmetli ve tehlikeli. Bilmeyen yapmasın. Bu bal tamamen organiktir. Elimizden geldiği kadar, hastalara veriyoruz. Bazen çok fazla çıkartıyoruz. O zaman da ihtiyaç fazlasını, kilosu 800 ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarla satıyoruz” dedi.
GÖNÜLLÜ OLARAK AFAD’A KATILDI
Tırmanma konusunda Bursa’da eğitim aldığını da dile getiren Yıldız, “AFAD ekibinde gönüllü olarak çalışıyorum. Bir afet durumunda, gönüllü olarak afet bölgesine gidebiliyorum. Köyümüzde çoğu zaman keçiler, dağlık alanda mahsur kalıyor. Köy halkı da beni çağırıyor. Gelip keçileri kurtarıyorum” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Yıldız’ın kayalığa tırmanması
-Arıları bakımı 
-Topladığı bal
-Yıldız ile röpörtaj
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Remziye ÖNER /GERCÜŞ(Batman),(DHA)

=============================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!