Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

KAMYON OTOMOBİLE ARKADAN ÇARPTI: 4 ÖLÜ

Aydın Otoyolu üzerinde kamyonun çarpması sonucu otomobilin alev aldığı kazada 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 08.30 sıralarında, İzmir- Aydın Otoyolu 75’nci Yıl Selatin Tüneli girişinde meydana geldi. İzmir’den Aydın yönüne giden ve sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen 10 CEK 93 plakalı otomobile, tünele girdiği anda arkasından gelen yine sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 35 AE 2020 plakalı kamyon çarptı. Çarpışmanın etkisiyle otomobil yanmaya başladı. İhbar üzerine kaza yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye yangını söndürürken, kazada 4 kişinin yaşamını yitirdiği 2 kişinin ise yaralandığı anlaşıldı. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

İZMİR, DHA)

====================================

61 YILDIR, ASSOS’U GEZEN TURİSTLERİN ANILARINI 35 DEFTERDE BİRİKTİRDİ

Reklam Alanı

ÇANAKKALE’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde lokanta işleten Hasan Cengiz (77), Assos Antik Kenti ile Athena Tapınağı’nı gezen turistlerin yaşadıklarını yazmaları için anı defteri açtı. Assos bölgesini gezerken Hasan Cengiz’in işletmesinde yemek yiyen turistlerin yazdığı anılar, 35 defterde toplandı. Hasan Cengiz, ” Halen yemek yemeye gelen yerli ve yabancı turistler yıllar sonra bu defterlere baktıklarında anılarını buluyorlar. Yazdıkları anılarını okuduklarında duygulanıyorlar. Hatta kızının, akrabasının anılarını görenler şaşkınlık yaşıyor” dedi.

Kentin, önemli tarihi ve turizm bölgeleri içinde yer alan Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde 1960 yılından bu yana esnaflık yapan Hasan Cengiz, Athena Tapınağı ve Assos Antik Kenti’ni gezmeye gelip lokantasına uğrayan yerli ve yabancı turistlerin anılarını defterlerde biriktirmeye başladı. Turistler anı defterine Ayvacık ve Behram köyü ile ilgili olumlu düşüncelerini aktarırken, bazıları ise fotoğraflarını, saç tellerini, öğrenci kartlarını, tarih, isim ve soy isimle anılarını bıraktı. Hasan Cengiz, 61 yıllık esnaflık döneminde yerli ve yabancı turistlerin anılarından 35 defter oluşturdu.

‘YILLAR SONRA BAKTILARINDA BU DEFTERDE ANILARINI BULUYORLAR’
Anı defterlerini sakladığını ifade eden Hasan Cengiz, “61 yıl önce tapınak yanında yaptığım çardak ile esnaflığa başladım. 5 yıl orada kaldıktan sonra köyün içinde bugünkü esnaflığımı devam ettiriyorum. Buraya gelen turistlere hizmet ederken, onların çektikleri fotoğrafları da anı defterinde yazdıkları anılarıyla birleştirdim. O zamanlarda Türkiye’de fotoğraf makinesi yoktu. Almancılarda fotoğraf makinesi vardı. 61 yıldır bu anı defterlerini tutuyorum. O zamanlarda çok yabancı geliyordu ama 20 senedir ise artık çok turist gelmiyor. Yemek yemeye, içecek içmeye gelen yerli ve yabancı turistler yıllar sonra bu defterlere baktıklarında anılarını buluyorlar. Yazdıkları anılarını okuduklarında duygulanıyorlar. Hatta kızının, akrabasının anılarını görenler şaşkınlık yaşıyor” dedi.

’35 ANI DEFTERİMİZ VAR’
Hasan Cengiz’in oğlu Ahmet Cengiz ise, “Yerli ve yabancı turistler Assos’a geldiklerinde, fotoğraflarını o zamanki dönemde öğrenci kartlarını yapıştırıp, anılarını bu deftere yazmışlar. Bu anı defterine kimisi saçını, fotoğrafını, öğrenci kartını, adreslerini bırakmışlar. İkinci kez geldiklerinde ise bu defterde, 10 sene, 20 sene ve 30 sene sonra anılarını bulup, o günleri hatırlıyorlar. Şu anda 35 tane anı defterimiz var. Bu anı defterlerimizi tutmaya devam ediyor. Son yıllarda yabancı turist çok fazla gelmiyor” diye konuştu.

‘ANI DEFTERİNDE, KAZADA KAYBETTİĞİ OĞLUNUN RESMİNİ VE ANISINI GÖRDÜ’
İlginç anıların da olduğunu kaydeden Ahmet Cengiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir turist kafilesi Assos’u gezmeye geldi. Yaşlı bir kadın turist lokantamıza oturdu. Ben ona vakit geçsin diye anı defterlerimizi verdim. Defterleri incelerken bir anı defterinde oğlunun resmini ve yazısını gördü. Ağlamaya başladı. Rehber geldiğinde neden ağladığını öğrendiğimizde ise oğlu trafik kazasında ölmüş. Burada kazada ölen oğlunun fotoğrafını ve anı yazısını görünce çok duygulandı. Hatta burada turist kafilesinin yemeklerini ve içeceklerinin hesaplarını ödedi. Böyle ilginç anılarla da karşılaşabiliyoruz. Çoğunlukla Alman, Amerikan, İzlanda ve İtalyan yabancılar geliyor. Daha çok Alman ağırlıklı turist geliyor.”

ÜNLÜ FUTBOLCUNUN ÇOCUKLUK FOTOĞRAFI DA ANI DEFTERİNDE
Ahmet Cengiz, Almanların ünlü futbolcusu Dietmar Hamann’ın çocukluk fotoğrafının da babası tarafından anı defterine bir notla yapıştırıldığını sözlerine ekledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Behram köyünden drone ile görüntü.
-Behram köyünde Hasan Cengiz’in lokantasından görüntüler.
-Hasan Cengiz’in 61 yıldır tuttuğu anı defterlerinden genel görüntüler.
-Anı defterindeki anılardan detay görüntüler.
-Hasan Cengiz ile röp.
-Oğlu Ahmet Cengiz ile röp.

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/AYVACIK(Çanakkale), (DHA)

=============================

KUMLUCA’DA 50 MİLYON DOMATES FİDESİ DİKİLİYOR

ÖRTÜ altı sebze üretim merkezlerinden Kumluca’da güz dönemi domates ekimleri başladı. 60 bin dekar alanda örtü altı sebze yetiştirilen ilçede 30 bin dekara 50 milyon kök domates fidesi dikiliyor.

Kumluca’da domates ekimleri, güzlük, kışlık ve baharlık olmak üzere 3 bölümde ekiliyor. Ekim ayı sonu veya kasım ayı başlarında ilk hasadı yapılacak olan güzlük dönemi domateslerin dikimleri 25 Ağustos itibarıyla başladı. Kumluca genelinde önümüzdeki haziran ayında sona erecek olan örtü altı sebze sezonunda 60 bin dekar alanın 30 bini domates, geri kalan kısmında ise biber, salatalık, patlıcan ve kabak türlerinin üretimi yapılacak. 

Güz dönemi domates dikimi yapan çiftçileri ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “2021-2022 sezonumuzda toprakla fidelerimizi buluşturmaya başladık. Kazasız belasız bol kazançlı bir sezon diliyorum. Kumluca’mızda ortalama 30 bin dekar alanda domates üretimi yapıyoruz. Bunlar güzlük olarak dikiliyor. Daha sonra sezonluklar dikilecek. Daha sonra baharlıklar dikilecek” dedi. Güz sezonu ürünlerinin 2,5 ay sonra; sezonluk dikilenlerin ise 2 veya 3’üncü ayda sofralarda olacağına işaret eden Hidayet Kökce, 2’nci ayda dikilenlerin ise nisan ve mayıs aylarında piyasaya çıkacağını anlattı. 

Ziraat mühendisi Kürşat Taştan, “2021-2022 örtü altı sebze üretim sezonunu güzlük dikimlerimizle açtık. Kumluca bölgemizde, domates, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünler dikiyoruz. İlk dikimlerimiz 25 Ağustos’ta başladı. Bunlar güzlük domates dikimleridir. Daha sonra eylül ayı içinde sezonluk dikimlerimiz başlar. Ekim ayında kırık dikim olarak devam eder. Ocak ayı içinde de baharlık domates dikimler yapılır. Baharlık domates dikimlerimiz mart ayına kadar devam eder” diye konuştu.

‘SOLARİZASYONLA TOPRAKLARIMIZ DEZENFEKTE EDİLİYOR’
Haziran ayında seraları ince naylon ile dezenfekte ettiklerini ve bu işlemin kimyasal kullanmadan doğal dezenfekte olduğunu aktaran Kürşat Taştan, “Seralarımızı dikmeden 10 gün önce dezenfekteden çıkarıyoruz. Yani toprağın üzerinden ince naylonu kaldırıyoruz. Daha sonra sizlere sağlıklı ürün yetiştirmek için dikimlerimizi yapıyoruz. Güzlük domateslere 65 günde, sezonluk domateslerde ise hava koşullarına göre 75 günde hasat yapılır. Baharlık domateslerde çeşide göre 90 ile 100 gün arasında hasat yapılır” dedi. 

Üretici Mevlüt Durmuş (30), “25 Ağustos’tan haziran ayı sonuna kadar üretim yapıyoruz. Vatanımız ve milletimiz için bölgemizde her çeşit sebzeyi üretmeye devam ediyoruz. Çiftçilerimize yi bir sezon diliyoruz” diye konuştu.

İsmail Er (51) de “21 dönümlük seramın 10 dönümünde domates 4 dönüm biber, 4 dönüm de salatalık yapıyorum” dedi.   

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Domates diken çiftçiler 
– Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce ile röp. 
– Ziraat mühendisi Kürşat Taştan ile röp.
– Üretici mevlüt Durmuş ile röp
– Üretici İsmail Er ile röp. 

HABER- KAMERA: Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA)

================================

AFYONKARAHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU KUTLANDI

AFYONKARAHİSAR’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü Anıt Park’ta ve Zafer Meydanı’nda yapılan tören ile kutlandı. 

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü kutlamaları Taş Medrese’den halk yürüyüşüyle başladı ve Anıt Park’ta gerçekleşen törenle devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in konuşması ile devam etti.

Cumhuriyetin, tam bağımsızlık ve egemenliğin temellerinin Afyonkarahisar’da atıldığını söyleyen Başkan Zeybek, “Türk ulusu bağımsızlık mücadelesinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya haykırmış ve göstermiştir. Şairin ‘Türk milletinin yeniden doğduğu yer’ diyerek tarif ettiği Afyonkarahisar; büyük zaferle birlikte işgal altındaki tüm topraklarımızın kurtuluşunun ilk işareti olmuştur. Afyonkarahisarlılar Kocatepe ile ve onun sembolize ettiği her şeyle gurur duymakta ve bu haklı gururu her zaman taşımaktadır. 27 Ağustos 1922 sabahı bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir. 30 Ağustos, hain emeller peşinde olan sömürgecilerin; milletimizi esir etme, Türkiye’yi parçalayıp hayali devletler kurma planlarının Kocatepe’den, Afyonkarahisar’dan ve Dumlupınar’dan geri dönmesidir. Büyük Taarruz ile işgalci birlikleri vatan topraklarımızdan söküp atan milli birlik ruhu, mücadele, hırs ve azim hala aynıdır. Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Arap’ıyla şahadet şerbetini içmek için Afyon cephesine koşan, sancak yere düşmesin diye canlarını hiçe sayan bu kahramanların torunları olarak bizler; birlik ve beraberliğimize sahip çıkmalıyız. Türk milletinin bağrından çıkan Peygamber Ocağı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına bu mutlu günde Afyonkarahisarlılar adına şükranlarımı sunmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi. 

‘TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER, ONU TOP SİNDİREMEZ’
Kocatepe’de yanan zafer meşalesinin hiçbir zaman sönmeyeceğini belirten Başkan Zeybek, “Bizlerin, aziz milletimizin birlik ve bütünlüğüne; zafere olan inancından, korkusuzca dik duruşundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi ‘Girmeden bir millete tefrika düşman giremez, toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez.’ Onun için bir olalım, iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım. Fitnecilere fırsat vermeyelim. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi daim etsin. Afyonkarahisar’ımızın ve Büyük Taarruz’un 99. yılı kutlu olsun, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun” diye konuştu.

Devam eden programda Kamil Miras Anadolu Lisesi öğrencisi Nureddin Bayramoğlu ‘Bir bayrak rüzgar bekliyor’ isimli şiiri okudu. Bayramoğlu’nun ardından Söke, Moldova, Kosova ve Bursa halk oyunları toplulukları hünerlerini sergiledi. Milli Savunma Bakanlığı’nın Mehteran Birliği sunumu ile program tören programı tamamlandı. 

Kutlamalar kapsamında 19’uncu Uluslararası Halk Oyunları Festivali de yapıldı. Zafer Meydanı’nda kurulan sahnede gerçekleşen festivalde Bulgaristan, Moldova, Kırgızistan, Bosna Hersek, Kosova, Söke Belediyesi, Giresun Belediyesi, Bursa Namık Kemal Halk Dansları Topluluğu ve Afyonkarahisar Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu kendi yörelerine özgü halk oyunlarını sergiledi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü için Taş Medrese’den Anıt Park’a yürüyüş,
– Anıt Park’ta kutlama töreni detaylar,
– Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in konuşması
– Öğrenci Nureddin Bayramoğlu’nun şiir okuması
– halk dansları, 
– Milli savunma bakanlığı mehter birliğinin sunumu
– 19’uncu Uluslararası Halk Oyunları Festivali’nden detaylar

HABER -KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

==================================

KANYONDA MAHSUR KALAN KEÇİLERİ RAFTİNGCİLER KURTARDI

ERZİNCAN’ın Kemah ilçesindeki Güvercinlik kanyonunda mahsur kalan keçileri raftingciler kurtardı. 

Kemah ilçesine bağlı Doğan köyünde çiftçilik yapan Alkan Sezgin’e ait 11 keçi arazide otlarken köyün yakınındaki metrelerce yükseklikteki Güvercinlik kanyonuna girdi. Otlayarak ilerleyen keçiler, kanyonun Karasu Nehri’ne bakan bölümündeki kayalıklarda mahsur kaldı. Sezgin, keçileri kurtarmak için jandarmadan yardım istedi. Olay yerine gelen jandarma Erzincan AFAD ve Erdoğa Spor Kulübünden destek istedi. Olay yerine gelen spor kulübü raftingcileri bindikleri botlarla keçilerin mahsur kaldığı bölgeye ulaştı. Keçileri kayalıktan alann raftingciler botlarla taşılarak Alkan Sezgin’e teslim etti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Rafting ekibinin kanyonda botla gidişi
-Raftingciler tarafından keçilerin kurtarılması

Haber: Faruk CANBABA / ERZİNCAN, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!