Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-3 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Site bahçesinde korkutan çatışma

OSMANİYE’de kız meselesi yüzünden aralarında husumet olduğu iddia edilen H.S.D. ve H.Ç., bir sitenin bahçesinde silahlarla çatıştı. 

Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayın ardından gözaltına alınan H.S.D. çıkarıldığı makemece serbest bırakılırken, H.Ç. tutuklandı.
Olay, 23 Ocak Cumartesi günü saat 14.00 sıralarında Fakıuşağı Mahallesi’ndeki bir sitenin bahçesinde meydana geldi. Apartmanın girişinde pusuya yatan bir kişi, apartmandan çıkan başka bir kişiye silahla kurşun yağdırmaya başladı. Pusuya düşen kişinin de silahla karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Dakikalarca süren çatışmanın ardından taraflar olay yerinden kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
Paniğe kapılan vatandaşların ihbarı üzerine çalışma başlatan İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ve Cinayet Büro Amirliği ekipleri, pusu kuran kişinin H.Ç., karşılık verenin ise H.S.D. olduğunu belirledi. Polis ekipleri, şüphelilerin adreslerine baskın yaparak H.Ç. ve H.S.D.’yi gözaltına aldı. Tarafların arasında bir süredir kız meselesi yüzünden husumet olduğu öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen H.S.D. serbest bırakılırken, H.Ç. tutuklandı.

Görüntü Dökümü:
————————–
– Tarafların çatışmasının güvenlik kamerası görüntüsü
Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE,(DHA)

========================

Reklam Alanı

Karadeniz’de boyları denetlenen hamsiler, tezgahlara yollandı

TARIM ve Orman Bakanlığı’nca yasal avlanabilir boy uzunluğu olan 9 santimin altındakilerin oranının artması nedeniyle yasaklanan hamsi avının 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden başlamasıyla, denetimler de sıklaştırıldı. Avlanan hamsiler, getirildiği karaya çıkış noktalarında ekiplerce boy denetimine tabi tutuldu, ardından tezgahlara doğru yola çıkarıldı. İlk günkü avda hamsinin yasal avlanabilir boy sınırının üzerinde olduğu görüldü.  

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce, Karadeniz’in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun altında ve et verimlerinin de düşük olduğu tespit edilmesi üzerine yasaklanan hamsi avı gece yarısı ek tedbirlerle yeniden başladı. Karadeniz’de görevlilerin nezaretinde avlanan hamsiler kentlerde belirlenen 2 noktada karaya çıkarıldı. 
Rize’de liman sahasında karaya çıkarılan hamsiler, RizeTarım ve Orman Müdürlüğü Su Kontrol Mühendisleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince denetlendi. Ekipler, numuneler üzerinde hamsilerin boylarını ölçtü. Hamsi boyunun yasal avlanabilir olan 9 santimetrenin üzerinde olduğu görüldü. Denetimden geçen hamsiler daha sonra satılmak üzere tezgahlara doğru yola çıkarıldı.

Balık halinde satış yapan balıkçı Sami Öz, “Avlanan hamsiler bulunduğumuz limana getirildi. Burada denetim yapıldı.Boy uzunluğu yasal sınırın üzerinde. Hafta sonu olduğu için çok fazla yoğunluk yok ancak gelen alıcılar hamsileri satın aldı. Hafta içi hal daha fazla kalabalık oluyor” dedi.  

Balıkçı Mustafa Kuru da yasağın ardından çıktıkları ilk avda bereketli bir hamsi avı yaptıklarını belirterek “Güzel bir av yaptık. İlk gece de 500 kasa hamsi avladık. Bereketli av oldu. Hamsilerimizin boyları yasal avlanabilir sınırın üzerinde. Bundan sonra kalan av süresi içerisinde yine bereketli bir av  dönemi geçirmeyi umut ediyoruz” diye konuştu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Balıkların kasalanması
-Balık kasalarının nakliye araçlarına yerleştirilmesi
-Ekiplerin kontrolleri
-Hamsilerden numune alımı ve ölçümü
-Balık halinden detaylar
-Satıcıların hamsileri alması
-Röportajlar
HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/RİZE-DHA

====================

3 manda ile başladılar, şimdi taleplere yetişemiyorlar
 
KAHRAMANMARAŞ’ın Andırın ilçesinde yaşayan Mustafa Cura ve Hidayet Cura çifti, ORKÖY projesi ile aldıkları 3 mandayı 20’ye çıkardı. Manda sütünün kilosunu 10 TL, yoğurdunu da 15 TL’den satan Cura çifti taleplere yetişemediklerini söyledi.

Andırın kırsalındaki Altınyayla Mahallesi’nde yaşayan Mustafa ve Hidayet Cura Çifti, sütünü ve yoğurdunu satarak geçimlerini sağlamak için 2018’de Andırın Orman İşletme Şefliği’ne müracaat ederek manda almak istediklerini söyledi. ORKÖY projesi kapsamında başvuruları kabul edilen Cura çiftine yüzde 20 hibe destekli 3 manda verildi.

Mandalara gözü gibi baktıklarını ve 3 yılda sayılarını 20’ye çıkardıklarını belirten Mustafa Cura, sütü ve yoğurdunun çok talep gördüğünü söyledi. Cura, “3 yıl önce 3 tane olarak mandaları hibe destekli aldım, ahırı kendim yaparak beslemeye başladım. Kısa sürede yavrulayan mandaları çoğalttım ve şu anda 20 tane oldu. Süt ve yoğurt olarak ürünlerimizi piyasaya satıyoruz, ancak talep patlaması var. Nedeni ise bağışıklığı güçlendiriyor olması, bazı kronik hastalıklara da iyi geldiği söyleniyor” diye konuştu. 

“TESİSİMİZİ GENİŞLETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Hidayet Cura ise manda sütünün kilosunu 10, yoğurdun kilosunu ise 15 liradan sattıklarını belirterek şunları söyledi: “Ailemizle birlikte mandalara bakıyoruz. İnek bakmaktan daha kolay, soğuğa dayanıklı bir hayvan, çabuk hasta olmuyor. Sütü ve yoğurdu pahalı bir hayvan ama yine de taleplere yetişemiyoruz. Günlük 40 litre süt sağıyorum. Ailemiz için büyük bir gelir kapısı. Bazı kronik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Müşterilerimiz gelip evden alıyorlar, gerekirse biz de gönderiyoruz. Tesisimizi daha da genişletmeyi düşünüyoruz. Severek bakıyoruz. Yaz aylarında yaylalara çıkarak meralarda otlatıyoruz. Çok verimli bir hayvan olduğu için sadece bu yönde hayvancılık yapıyoruz.”
Andırın Orman İşletme Müdürlüğü ORKÖY Sorumlusu Hüseyin Acembekiroğlu da hayata geçirdikleri proje kapsamında çok sayıda orman köylüsüne destek sunduklarını söyledi.

ORKÖY NEDİR?
Kısa adı ORKÖY olan Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü Çevre ve Orman Banklığı’na bağlı, ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için, ormanların içinde veya bitişiğinde yaşayan köy halkının kalkınmalarına katkıda bulunmak suretiyle ormanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla kurulmuş bir Genel Müdürlüktür.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———
– Mandalardan detay
– Hidayet Cura’nın manda yoğurdunu göstermesi
– Mustafa Hidayet Cura’nın manda yavrularını ahırdan çıkarması
– Mustafa Cura ile röp.
– Mandalardan detay
– Hidayet Cura ile röp.
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: İskender ZENGİN-KAHRAMANMARAŞ-(DHA)

====================

Ek tedbirlerle avı yeniden başlayan hamsi tezgâhta

KARADENİZ’de yasal avlanabilir boy uzunluğu olan 9 santimin altındakilerin oranının artması nedeniyle yasaklanan hamsi avı, 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden başladı. Trabzon’da tezgâhlardaki yerini alan hamsinin kilosu 25 liradan satışına başlandı. Balıkçılar, ‘Tezgâhın sultanı geri döndü’ yorumunda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce, Karadeniz’in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun altında ve et verimlerinin de düşük olduğu tespit edilmesi üzerine yasaklanan hamsi avı gece yarısı ek tedbirlerle yeniden başladı. Balıkçılar, 1 aylık bekleyişin ardından, ‘vira bismillah’ diyerek ağlarını yeniden hamsi için Karadeniz’in bereketli sularına bıraktı. Karadeniz’de görevlilerin nezaretinde avlanan hamsiler, kıyıda belirlenen noktalardan karaya çıkarıldı. Yasağın sona ermesiyle avlanan hamsiler, Trabzon’da sokağa çıkma kısıtlamasında da hizmet veren balıkçı tezgâhlarındaki yerini aldı. Avlanan hamsiler kilosu 25 liradan satışa sunuluyor.

‘25 LİRADAN SATIYORUZ’
Balıkçı Samet Özbayrak, “Av yasağı dün geceden itibaren bitti. Bugün tezgâha yeni hamsi geldi. 300 liradan kasasını aldık hamsinin, kilosunu da 25 liradan satıyoruz. İlk gün olduğu için aslında pahalı biraz hamsi. İlerleyen günlerde hamsi daha da bollanacaktır ve fiyat düşecektir. Hamsiye hasrettik. Beklediğimiz irilikte değil hamsi ama yasal boy sınırının üzerinde” diye konuştu.

‘TEZGÂHIN SULTANI GERİ DÖNDÜ’
Balık satışı yapan İbrahim Örseloğlu ise, “Bugün çok şükür yeni hamsi geldi tezgâha. Yasak öncesinden çok daha iri hamsi. Kilosu 25 lira. Ama hem irilendi, ham de kar suyu değdiği için hamsi lezzetlendi. Hamsi tuzlamak isteyenler için çok iyi fırsat. Balıkçının gözü aydın. Tezgâhın sultanı geri döndü” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Tezgahlardan görüntüler
-Hamsilerden görüntüler
-Metre ile hamsi ölçümlerinden görüntüler
-Balıkçılarla röportajlar
-Muhabir (Aleyna Keskin) anons
-Haber genel ve detay görüntüleri
Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!