Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BÜYÜKBAŞ HAYVANLARINI KIŞIN OTELE BIRAKIYOR, YAZIN ALIYORLAR
 
ORDU’nun Mesudiye ilçesinde kurulan Hayvan Bakım Oteli ve Hayvan Kiralama Merkezi, besicilere destek oluyor. Kış aylarında şehre inen ya da il dışına çıkmak isteyip hayvanlarını bırakacak yeri olmayanlar, büyükbaşlarını güvenli bulduğu otele bırakabiliyor. Hayvanlarını merak edenler görüntülü arayarak, son durumlarını görüyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Mesudiye Belediyesi iş birliğinde geçen yıl ‘Hayvan Bakım Oteli ve İnek Kiralama Merkezi’ kuruldu. Yaklaşık 6 dönüm arazi üzerine kurulan 200 büyükbaş kapasiteli otel, kış ayı geldiğinde şehre inen ya da il dışında yaşayıp da hayvanlarını bırakacak yeri olmayanlara büyük kolaylık sağlıyor. Besicilerin kış aylarında büyükbaşlarını bıraktığı bu otelde beslenen ve sigortalanan büyükbaşlar, vatandaşlar tarafından istendiği zaman geri alınıyor, aynı zamanda hayvan almak isteyen kişiler de buradan büyükbaş kiralayabiliyor. Otelde bakımları yapılan hayvanların sütünden elde edilen gilik peyniri, tulum peyniri, çökelek ve tereyağı gibi ürünler de Büyükşehir Belediyesi’ne ait reyonlarda satışılıyor. 
‘GÖÇLE HAYVAN SAYISI DÜŞTÜ’
Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, ilçede yaşanan göçlerin ardından hayvancılığın azaldığını ve bu nedenle böyle bir tesisin ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Özellikle yaşlı nüfusun hayvan bakmakta zorlandığını belirten Gül, “İlçemizin hayvancılık merkezi olması nedeniyle geçmiş dönemlerde çok yüksek hayvan bakımı gerçekleştiriyordu. İlçemizde yaşanan göçle geçen yıl hayvan sayısında büyük düşüş yaşandı. Bunun nedenlerini araştırdık. Yaşlı nüfusun özellikle hayvan bakmakta zorlandığını, baharda aldığı hayvanını kışın giderken satmak zorunda kaldığını ya da kasaba vermek zorunda kaldığını gördük. Bizde dedik ki; ‘köpeklerin bakım oteli olursa, niye büyükbaş hayvanın bakım oteli olmasın’, böyle bir yer aklımıza geldi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler Bey de bu konuda bizleri destekledi. Burası önceden peynir fabrikasıydı. Biz burayı hayvan bakım oteline dönüştürdük. Burada vatandaşlarımız özellikle giderken bize büyükbaşını getirip bırakıyor, biz onların bakımını gerçekleştiriyoruz. Bahar geldiğinde vatandaş gelip aynı ineğini bizden alıp gidiyor. Kendi maliyeti ile bizim baktığımız maliyet açısından hiçbir farklılık yok. Aynı maliyete biz bakmış oluyoruz” dedi.
‘ÇİFTÇİMİZİN SAĞLIK PROBLEMLERİ OLDUĞUNDA DA HAYVANLARINI ALIYORUZ’
Hayvancıların sağlık problemi yaşaması üzerine de hayvanların otele bırakılabileceğini ifade eden Gül, “Çiftçimizin illa kışın il dışına gitmesine gerek yok. Çiftçi veya eşi, annesi, babası hastalandı, ameliyat olacak, belki bir iki ay hayvanına bakamayacak. Komşusuna veya başkasına da bırakamıyor. Bizi arayıp durumunu anlattığında gidip hayvanını alıp buraya getiriyoruz. Rahata erene kadar hayvanına bakmış oluyoruz. Tedavisini olup, ihtiyaçlarını karşılayıp tekrar geldiğinde, biz vatandaşımızın aynı hayvanını kapısına kadar bırakıyoruz. Çevre ilçelerden de buraya hayvan getirmek isteyenler var. Biz de vatandaşlarımızın taleplerine karşılık veriyoruz. Yaptığımız uygulama ile hayvancılığın yeniden arttığını gördük” diye konuştu.
‘HAYVANINI MERAK EDEN WHATSAPP ÜZERİNDEN GÖREBİLİYOR’
Gül, oteldeki hayvanlarını merak eden hayvancılara görüntülü olarak hayvanlarının gösterildiğini de kaydederek, “Teknolojik anlamda müsait olan hayvan sahiplerine görüntülü olarak hayvanını göstermiş oluyoruz. Telefondan zaten irtibat kuruyoruz. Hayvanı doğum yaptığında, hayvanını gösteriyoruz, onla ilgili bilgi veriyoruz. ‘Hastalandı diyoruz, bak bu şekilde tedavi yapıyoruz’ diye tamamen teknolojiden faydalanarak hayvan sahiplerini hayvanlarıyla buluşturuyoruz” diye konuştu.
‘GURBETTE YAŞADIĞIM İÇİN HAYVANIMI BIRAKIYORUM’
İstanbul’a gidecek olan ve ineğini ‘Hayvan Bakım Oteli ve Hayvan Kiralama Merkezi’ne getiren Şahin Erol, “Ben gurbette yaşıyorum. Hayvanlarımı bakacak kimsem yoktu. Bu yüzden hayvanımı getirip, buraya bırakıyorum. Geri geldiğim zamanda da güzel buluyorum hayvanımı” dedi. 
Babasına ait büyükbaşları kontrol etmek için otele gelen Mücahit Şahin Yılmaz ise, “Babamın hayvanları var. Hayvanlarımızı kışın İstanbul’a gittiğimizden dolayı Mesudiye Belediyesine emanet ediyoruz. Yazın geldiğimizde de hayvanlarımızı çok iyi bir şekilde alıyoruz. Hayvanlarımı burayı araştırarak emanet ettim. Herkes çok memnun. Zaten tavsiye üzerine hayvanlarımızı buraya bıraktık. Zaten sigortası oluyor” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-‘Hayvan Bakım Oteli ve Hayvan Kiralama Merkezi’ binasının detay görüntüleri
-Bakım otelindeki büyükbaş hayvanlardan detay görüntü
-Bakım otelinde çalışan işçilerin detay görüntüsü
-Otele hayvan bırakan üretici ile telefonda görüntülü konuşulma görüntüsü
-Bakım oteline hayvan getirilme görüntüsü
-Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül ile röportaj
-Hayvancı Şahin Erol ile röportaj
-Hayvancı Mücahit Şahin Yılmaz ile röportaj
Haber/Kamera: Mustafa KIRLAK-Selman KUTLU-ORDU-DHA

===================================

2) SARAYLAR’DA ÇIKARTILAN MERMER, 4 KITADA 15 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye’nin en büyük mermer rezervine sahip olan Marmara Adası’nda, yılda yaklaşık 600 bin ton çıkartılan blok mermerler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, İtalya ve Çin başta olmak üzere 4 kıtada 15 ülkeye ihraç ediliyor. Mermer ocaklarından elde edilen 400 bin ton kırık mermer parçaları ise toz haline getirilerek, ilaç sanayiinden tavuk yemine kadar kullanılıyor.
Balıkesir’e bağlı Marmara Adası’nda, yaklaşık 3 bin yıldır çıkartılan mermerler büyük ilgi görüyor. Adadan her yıl çıkartılan 600  bin ton blok mermer ile 400 bin ton kırık mermer parçası elde ediliyor.  Mermerler, 4 kıtada, aralarında ABD’nin de olduğu bir çok ülkeye ihraç ediliyor. İtalya’dan sonra en büyük mermer rezervinin, Marmara ilçesindeki Saraylar mevkisinde olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Adamızda bulunan mermerler, dünya rezervinin yüzde 15’ini karşılıyor. İç piyasanın yanı sıra bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük müşterimiz Suriye’ydi. İç savaş olmasaydı, ihracat rakamları yüzde 25 daha fazla olurdu. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, ve Çin ile İtalya’ya dahi mermer satıyoruz. Çin, ürünün değerine göre fiyat veren tek ülke” dedi.
Ayasofya Camii’nin bütün taban döşemelerinin yanı sıra,  Mısır‘da bulunan 2 bin 500 yıllık yapılarda, Vatikan‘da ve dünyanın farklı noktalarında bulunan birçok eserde Marmara mermerine rastlamanın mümkün olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Aksoy, mermer üretiminin yapıldığı 3 bin yıllık süre içersinde, mevcut rezervin sadece yüzde 10’unu çıkardıklarını sözlerine ekledi.
“160 FARKLI SEKTÖRDE KULLANILIYOR”
Marmara Mermerciler Madeciler ve İşadamları Derneği Başkanı Recep Ali Ayaz, sektörde bin kişinin çalıştığını açıkladı. Blok üretimi sırada oluşan mermer parçalarının da büyük ilgi gördüğünü açıklayan Ayaz,  “Mermer bloklarından kopan parçaları, sistemden geçiriyoruz. Elde edilen malzemeleri dolgu sahasının yanı sıra,  diş macunu, tavuk yemi, boya, plastik, kağıt üretimi ve terlik yapımı gibi 160 ayrı sektörde kullanıyoruz ” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
-Mermer ocaklarından detaylar
-Blok mermerlerden detaylar
-Mermer Fabrikasından detaylar
-Mermer ocaklarından dron görüntüleri
-Marmara Adası’ndan dron görüntüsü
-Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy röportajı
-Haber: Semih ŞAHİN-Kamera: İsmail BAKİ/MARMARA, (Balıkesir), (DHA)

Reklam Alanı

============================================

3) DİYARBAKIR DİYARBEKİRSPOR ŞAMPİYONLUĞUNU ŞEHİR TURU ATARAK KUTLADI

DİYARBAKIR,(DHA)- Misli.com 3’üncü Lig 1’inci Grup’tan 2’nci Lig’e yükselen Diyarbekirspor, şampiyonluğunu kentte otobüsle şehir turu atarak kutladı.
Misli.com 3’üncü Lig 1’inci Grup mücadele eden Diyarbekirspor, İstanbul’da Arnavutköy Belediyespor ile 0-0 berabere kalarak 2′ Lig’e yükseldi. Grubunda şampiyon olan Diyarbekirspor, dün şampiyonluk kupasıyla Diyarbakır Emniyet Müdürü Şehit Ali Gaffar Okkan’ın Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan mezarını ziyaret ederek, kente döndü. Kısıtlama nedeniyle alınan özel izinle Diyarbekirspor’un şampiyonluğu kentte otobüsle şehir turu atarak kutlandı. Yönetim, teknik heyet ve futbolcular, polis eskortu eşliğinde kentte şehir turu atarak şampiyonluk sevincini taraflarıyla paylaştı. Şampiyonluk kutlamalarına kent sakinleri evlerinde pencere ve balkonlarında eşlik etti.

Görüntü dökümü
————————–
-Araç konvoyundan görüntüler
-Diyarbekirspor otobüsünden görüntüler
-TIR üzerindeki taraftarlar
-Genel detaylar

HABER: DİYARBAKIR,(DHA)-

============================================

4) BİSİKLETLE DEMİR SAC VE HURDA HIRSIZLIĞI KAMERADA
 
OSMANİYE’de demir sac ve hurda malzemeleri bisikletine yükleyerek çalarak M.A.K., yakalanıp, tutuklandı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı.
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, İstiklal Mahallesi 5065 Sokak’ta bulunan bir iş yerinden demir sac ve hurda malzeme çalındığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. İş yerinin ve bölgedeki Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi (KGYS) kameraları kayıtlarını inceleyen polis, şüphelinin M.A.K. olduğunu belirledi. M.A.K., evine düzenlenen operasyonla yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin aynı iş yerine daha önce de hırsızlık amaçlı geldiği tespit edildi. Emniyetteki işlemlerinin ardında adliyeye sevk edilen M.A.K., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
DAHA ÖNCE DE GELMİŞ
Kameralara yansıyana görüntülerde, şüphelinin gelişi, demir sac ve bir miktar hurda eşyayı bisikletine yükleyerek olay yerinden ayrılışı yer alıyor.

Görüntü Dökümü
———————–
-Şüphelinin bisikleti ile işyerine gelişi
-Bisikletini park etmesi
-Demir sac ve hurdaları bisiklete yüklemesi
-İşyerinden bisikleti ile ayrılması
-KGYS Kamera görüntüsünde çarşı merkezinden bisikleti ile gidişi 

Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE,(DHA)

============================================

5) REKTÖR VE ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ TÜRKÜ SÖYLEDİ

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu (KÜSAT) tarafından hazırlanan ‘MAKÜ için Çal-2’ projesinde ünlü sanatçı Ahmet Özhan ile Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ve akademisyenler türkü söyledi.
KÜSAT tarafından hazırlanan ve ünlü sanatçı Ahmet Özhan’ın da yer aldığı ‘MAKÜ için çal-2’ projesinin çekimleri MAKÜ İstiklâl Yerleşkesi, Burdur Gölü ve sahili, Yukarı Pazar, Kuzköy, Bağsaray köylerinde yapıldı. Projede Ahmet Özhan ile Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kılınç, akademisyenlerle KÜSAT üyesi öğrenciler Burdur yöresine ait ‘Yaylam’, ‘Denizin Dibinde Hatçem’ ve Orta Anadolu’ya ait olan ‘Vay Bana Vaylar Bana’ eserlerini seslendirdi. Topluluğun sosyal medya hesaplarına yayınlanan video çok sayıda beğeni aldı ve paylaşıldı.
KÜSAT Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Raşit Acar, “Öyle bir üniversite düşünün ki öğrencisinden akademisyenlerine, akademisyenlerinden rektörüne bu zorlu günlerde kültür için bir araya geldi. Mesafeleri ortadan kaldırarak ‘kültürümüz yaşasın’ düşüncesiyle elini taşın altına koyan projeye destek ve dâhil olan herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– KÜSAT tarafından hazırlanan video

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

============================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!