Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BAKAN SOYLU, ŞEHİT ANNESİNİN ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
 
İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Sivas’ta yaşayan şehit Piyade Er Ahmet Turan Kargavuş’un annesi Nedime Kargavuş ile telefon görüşmesi yaparak, Anneler Günü’nü kutladı. 
AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Anneler Günü dolayısıyla Şırnak’ta 2011 yılında şehit olan Piyade Er Ahmet Turan Kargavuş’un annesi Nedime Kargavuş’u ziyaret etti. Ziyarette AK Parti İl Başkanı Hakan Aksu, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Polat ve Sivas Şehit Aileleri Derneği Başkanı Fatih Deveci de yer aldı. Şehidin annesi Nedime Kargavuş ile babası Kenan Kargavuş, ziyarette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu çok sevdiklerini ve konuşmak, teşekkür etmek istediklerini söyledi. Şehit annesinin bu talebi üzerine AK Parti İl Başkanı Aksu, İçişleri Bakanı Soylu’yu telefonla aradı ve şehit annesi ile görüştürdü. Nedime Kargavuş, Bakan Soylu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Sayın bakanım; Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Her zaman için dualarımızdasınız. Cumhurbaşkanı’mıza bütün çalışan bakanlarımıza duacıyız. Allah işinizi, gücünüzü rast getirsin. Sizlere uzun ömürler versin, başımızdan eksik etmesin. Bizleri şer odaklara muhtaç etmesin. Gözlerinizden öpüyorum” dedi.
Bakan Soylu ise Nedime Kargavuş’un Anneler Günü’nü kutlayarak, “Ellerinizden öpüyorum. Allah bizleri sizlere mahcup etmesin. Sizlere minnettarız, nice Anneler Günü diliyorum” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Aileye ziyaret
-Bakan Soylu’nun şehit annesi ile telefon görüşmesi

Haber:SİVAS, (DHA) 

======================================================

2) ESKİŞEHİR’DE SAĞLIKÇILARI SEVİNDİREN VAKA DÜŞÜŞÜ, HES HARİTASINI DA YEŞİLE BÜRÜDÜ

SAĞLIK Bakanlığı’nın risk haritasında 100 bin kişide 348,10 vaka oranıyla yer alan Eskişehir’de ‘tam kapama’ döneminde pozitif vakalar günlük 550 seviyesinden 200’ye kadar geriledi. Son 10 günde yaşanan vaka düşüşü özellikle sağlık çalışanları arasında sevinç yaratırken, Eskişehir Şehir Hastanesi Covid-19 yoğun bakım hemşiresi Rıdvan Çetinkaya, “Buradaki insanların oksijen açlığını, bu hastalıkla nasıl savaştığını görmeleri gerekiyor. Bunu görmeden kolay kolay anlamayacaklarını düşünüyorum” dedi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanmada Eskişehir’de halkın sokak ve seyahat kısıtlamasına genel olarak uyduğu görüldü. Kısıtlama nedeniyle sokak ve caddeler boş kalırken, polis ekiplerince tüm kavşaklarda oluşturulan uygulama noktalarında araçlar ve kişiler tek tek kontrol ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında 100 bin kişide 348,10 oranla ‘yüksek riskli’ iller arasında yer alan Eskişehir’de tam kapanma döneminde günlük pozitif vaka sayısı düştü. Kısıtlamadan önce günlük 550’nin üzerine olan günlük pozitif vakalar kısıtlamanın son 10 günde 200’e kadar indi.
DÜŞÜŞ HASTA SAYILARINA DA YANSIDI
Yaklaşık 900 bin nüfuslu kentte pozitif PCR testi pozitif çıkmasına rağmen herhangi bir semptom göstermediği için evinde tedavi edilenlerin sayısı ise 5 bin seviyesinden 3 bin 265’e düştü. Koronavirüs tedavisi uygulanan Yunus Emre Devlet Hastanesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi’nde 28’si entübe, 105’si yoğun bakım olmak üzere toplam 437 hastanın tedavisi sürüyor. Eskişehir’de 39’u son 1 haftada olmak üzere geçen yıl mart ayından bu yana koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 954’e yükseldi.
HES HARİTASI YEŞİLE DÖNDÜ
Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Eskişehir’in tamamına yakını ‘çok yüksek risk’ anlamına gelen kırmızıyla kaplıyken, son 10 günde görülen vaka düşüşünün ardından büyük bir kısmı yeşile döndü.
EN ÇOK SAĞLIK ÇALIŞANLARI ETKİLENİYOR
Eskişehir Şehir Hastanesi Covid-19 yoğun bakım hemşiresi Rıdvan Çetinkaya, koronavirüs sürecinden en çok sağlık çalışanlarının psikolojik olarak etkilendiğini söyledi. Özellikle yoğun bakım çalışanlarının en riskli alanlarda görev yaptıklarını ifade eden Çetinkaya, “Olabilecek en riskli bölgedeyiz şu anda. Virüsün bulaşma riskinin en yüksek olduğu nokta genellikle entübasyon ve aspirasyonlar. Sonuçta hastanın doğrudan ağzının içine müdahale ediyoruz. O yüzden en riskli noktada yoğun bakımcılar olarak biz varız” dedi.
‘İNSANLARIN OKSİJEN AÇLIĞINI GÖRMELERİ GEREK’
Vaka düşüşlerinin sağlık çalışanlarını mutlu ettiğini kaydeden Çetinkaya, yoğun bakımda hastaların nefessiz kalarak hayatlarını kaybetmelerine şahit olduklarını ve buna çok üzüldüklerini söyledi. Çetinkaya, “Bu düşme eğilimi bizim için çok iyi. Vaka sayıları düştükçe, yoğun bakıma geliş oranları da yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Bu da bizim iş tempomuzu çok fazla etkiliyor. İnsanların Covid ile mücadelesinde birebir çok defa şahit olduk. Durduğu yerde hiçbir sıkıntısı yokken oksijensiz kalmak, su içinde olmadan boğulmak çok kötü bir şey gerçekten. Bunu görmek çok kötü. Bunu görmemeye başlamak en büyük hayallerimizden bir tanesi. Psikolojik olarak çok etkileniyoruz biz. Aşılar sayesinde, yaşlı nüfusumuz aşılandığı için vakaların yaş ortalaması düşmeye başladı. Genç insanların hastalığının daha kötüye gitmesi bizi çok üzüyor. Maskesiz, sosyal mesafesiz olan insanların burada sadece bir gün geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Buradaki insanların oksijen açlığını, bu hastalıkla nasıl savaştığını görmeleri gerekiyor. Bunu görmeden kolay kolay anlamayacaklarını düşünüyorum” dedi.
‘ÇENE ALTINDAKİ MASKENİN DEĞERİ YOK’
Koronavirüs sürecinin bitmesi için tedbirlere uyulması gerektiğini anlatan Çetinkaya, “Dikkat etmeleri lazım. Tabii ki üzülüyorum, o insanlar şu an böyle tedbirsiz geziyorlarsa sonrasında buraya bize yatış olarak gelecekler. Biz de onlara bakmaya çalışacağız burada. O yüzden sürekli dikkat etmeleri lazım kendilerine. Bu konuda bize olabildiğince destek olmaları lazım. Artık insanların birbirine mesafeyi koyabilmesi gerekiyor ki bu vaka sayılarımız daha da çok düşsün. Çünkü bu sadece bizim çalışmamızla olacak bir iş değil. Kendimize dikkat etmezsek, aramıza mesafeyi koymazsak dördüncü pik de olabilir. Olabildiğince biz destek olsunlar. Mesafelerini korusunlar, maske kullansınlar. Ama doğru kullansınlar maskelerini. Çene altındaki maskenin hiçbir değeri yok. Biz bu işi yapmak için eğitim aldık, bu konuda gocunduğumuz hiçbir nokta yok. Burada benim gördüğüm belki yüzlerce hasta gerçekten çok kötü durumda oluyorlar. En çok sevdiğini korumakla başlar insan. Önce annesini, babasını koruyacak, eşini, çocuğunu koruyacak. Maske ve mesafesiyle koruyacak tabii ki” şeklinde konuştu.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
-Yoğun bakım servisi girişi
-Yoğun bakımda yatan hasta
-Yoğun bakım çalışanları
-Kovid Yoğun bakım hemşiresi Rıdvan Çetinkaya röp.
-Personelin koruyucu kıyafet giymesi
-Hemşirenin Covid hastanın yanına girmesi
-Yoğun bakım hastası ile ilgilenmesi
-Sokakta polis ekiplerinin araç kontrolü
-Kentten boş sokaklar
-Hayat Eve Sığar haritalarında görülen azalma

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

======================================================

3) POYD BAŞKANI ATMACA: UMUYORUM 1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN UÇAKLARI SAYMAYA BAŞLARIZ

PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, tüm önceliklerinin tam kapanma süreci ve bayramın ardından hazirana hazırlanmak olduğunu söyledi. Almanya ve Rusya pazarının hem Türkiye hem Antalya için önemine değinen Atmaca, “Umuyorum, yine geçen yıl olduğu gibi 1 Haziran’dan itibaren uçakları saymaya başlarız” dedi.
POYD Başkanı Atmaca, turizm sektörünün tam kapanma süreci ve bayram sonrasına yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi. Özellikle Almanya ve Rusya pazarından önemli beklentileri olduğunu aktaran Atmaca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Almanya ziyaretini hatırlatarak, bu yıl seyahat yasaklarının kalkmasının ardından Almanya’dan yoğun turist beklediklerini kaydetti. Atmaca, “Dışişleri Bakanı Almanya’daydı. Alman Dışişleri Bakanı’yla görüştü. Hatırlarsanız geçen yıl da 1 Haziran’daki normalleşme sürecinin ardından Almanya ile ortak mutabakata varıp, Türkiye’ye gelecek turistlerin Almanya’ya dönmeden önce 72 saat önce PCR testi yapma zorunluluğu vardı sonra Alman misafirler gelmeye başladı. Geçen yıl 1 milyondan fazla Alman gelmişti. Bu yıl da hem buradaki hem Almanya’daki seyahat yasaklarının kalkmasından sonra yoğun bir şekilde Alman misafirleri bekliyoruz. Görüştüğümüz acentecilerle rezervasyon gelmese bile özellikle Almanların, Türkiye’de tatil için yoğun araştırma yaptıklarını görüyoruz” dedi.
‘ÖNCELİĞİMİZ HAZİRANA HAZIR OLMAK’
Alman misafirin Türkiye ve Antalya için çok önemli olduğunu vurgulayan Atmaca, şöyle konuştu:
“Yıllar önce turizme Almanlar ile başlamıştık. Sektörün gelişmesi için çok önemli bir faktör. Birkaç yıl öncesine kadar en çok turist tedariki yaptığımız ülke Almanya’ydı. Umarım bir an önce dışişleri, sağlık ve turizm bakanlarının katkılarıyla Almanya ile aramızda şu an var olan seyahat yasakları kalkar. Eskiden olduğu gibi yine Almanları büyük keyifle güvenli bir tatile Antalya ve Türkiye’ye bekleriz. Şu an sahip olduğumuz güvenli turizm sertifikası ile ilgili tüm çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl açılmayan oteller de sertifika almaya çalışıyor. Hepsi alacak. Artık yasal olarak 30 odanın üzerinde olan her tesis sertifika almak zorunda. Şu an önceliğimiz pandemi biter bitmez akabinde bayramdan sonra bütün hazırlıklarımızı sürdürüp haziran ayına hazır olmak.”
‘TURİZM SEKTÖRÜNDE ZOR GÜNLER’
Rusya’nın ani kararla 1 Haziran’a kadar uçuşları durdurduğunu, bunun siyasi olduğunu düşündüğünü aktaran Ülkay Atmaca, şunları söyledi:
“Rus pazarı Türkiye için çok önemli çünkü uçak krizinin yaşardığı 2016 yılını kenara bırakırsak en çok turist tedariki yaptığımız ülkelerden biri Rusya. Bütün kış boyunca en çok turist aldığımız ülke Rusya’ydı. Tam sezona hazırlanırken, mayıs ayında Rus bayramıydı. Şu an bu bölge otellerimiz Ruslarla dolu olacaktı. Rusya’nın aldığı radikal kararla 1 Haziran’a kadar uçuşlar durduruldu. Dışişleri, sağlık ve turizm bakanlarının atacağı adımlarla en kısa zamanda Rusya’nın uçuşları serbest bırakması çok önemli. 14- 15 aydır pandemiden dolayı çok zor günler geçiren turizm sektörü var. Rus pazarı müthiş hızla hareket ediyor, coğrafyayı çok seviyorlar. Umarım 1 Haziran’dan itibaren Rusya’dan da turist gelir. Umuyorum yine geçen yıl olduğu gibi 1 Haziran’dan itibaren uçakları saymaya başlarız. Şu anda Ukrayna ve Polonya’dan gelen uçaklar var ama Türkiye, İspanya’dan daha fazla otel ve coğrafyaya sahip. Şu anda tesislerimiz bomboş.” 

Görüntü Dökümü
———————–
– Denize giren turist detayı (ARŞİV)
– Sahildeki turistlerden genel görüntü (ARŞİV)
– Parasailingten detay görüntü (ARŞİV)
– Havuzda güneşlenen turist detayı (ARŞİV)
– Havuza giren anne ve kızından detay (ARŞİV)
– RÖP: Ülkay Atmaca

HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)

======================================================

4) AZ SU TÜKETEN KANOLA, TUZ GÖLÜ HAVZASININ GÖZDESİ OLDU

AKSARAY’da az su tüketen yağ bitkisi türü olan kanola, Tuz Gölü havzasında çiftinin ve fotoğraf tutkunlarının gözdesi oldu.  Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri Vedat Belgemen , “Son yıllarda yer altı suların çekilmesiyle çiftçilerimizi kanola ekimine yönlendirdik. Geçen yıl sözleşmeli olarak 800 dekar kanola ekimi yaptırdık. Verimi ve kar marjı yüksek olunca 10 bin dekara çıkan kanola ekimi, yer altı sularının yükselmesine ciddi fayda sağlamaya başladıö dedi.
Özellikle gün doğumu ve batımına yakın saatlerde ayrı bir güzelliğe bürünen kanola tarlaları, birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından da doğal stüdyo olarak kullanıyor. Tuz Gölü havzasındaki kanoların çiçek açmasıyla tarlalar s adeta arıya büründü. Kanola, mısır, pancar ve ayçekirdeğine göre yüzde 70 daha az su tükettiği içinde çiftinin yeni gözdesi oldu.   
Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri Vedat Belgemen, kanolanın su az tüketen ürün olduğu içinde çiftçinin ilgisi çekmeye başladığını belirtti. Belgemen, “Son yıllarda yer altı suların çekilmesiyle   çiftçilerimizi kanola ekimine yönlendirdik. Geçen yıl sözleşmeli olarak 800 dekar kanola ekimi yaptırdık. Verim ve kar marjı yüksek olunca 10 bin dekara çıkan kanola ekimi yer altı sularının yükselmesine ciddi fayda sağlamaya başladı. Gelecek yıl ise   30 ile 40 bin dekar kanolayı hedefliyoruz. Bölgemizde dekara 350 ile 500 kilo verim alıyoruz. Bu da bizim açımızdan ciddi bir verim. Çünkü kanola kar marjı yüksek bir ürün olduğu için çiftçilerimizi memnun ediyor.ö diye konuştu.
Bitkilerle ilgili araştırma yapan Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul ise şunları söyledi:
“Eskil ilçesinde doğada endemik bitkileri fotoğraflıyorduk. Şu an da bir kanola tarlasındayız. Sarı rengin olabildiği kadar hakim olduğu bir tarla. Bize çok güzel bir görsel şölen oluşturuyor. Yoldan geçen araz sahipleri ise bu güzelliği dikkat çekiyor ve çok güzelde fotoğraflar çıkıyor. Bizde araçla geçerken tarlayı görünce kayıtsız kalamadık ve durup fotoğraf çekindik.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Kanola tarlasının detaylı dron görüntüsü
-Tarlada fotoğraf çekinenlerin görüntüsü
-Eskil Ziraat Odası Genel Sekteri Vedat Belgemen’in açıklaması
-Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı
-Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul’un açıklaması
-Genel ve detaylar

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ Hilmi YOL-AKSARAY-DHA

======================================================

5) TOPRAK YIĞININA ÇARPIP, TAKLA ATAN OTOMOBİLİN SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ
 
KONYA’da, kontrolden çıkıp, yol kenarındaki toprak yığınına çarparak, takla atan otomobilin sürücüsü Mehmet Özkük (65), yaşamını yitirdi. 
Kaza, saat 07.30 sıralarında, Kulu ilçesindeki Ahmet Başaran Caddesi’nde meydana geldi. Mehmet Özkük yönetimindeki 42 GC 336 plakalı otomobil, kontrolden çıkarak, yol kenarındaki toprak yığınına çarpıp, takla attı. İhbar üzerine kaza yerine gelen sağlık görevlileri, yaptığı kontrolde, sürücü Özkük’ün yaşamını yitirdiğini belirledi. Mehmet Özkük’ün cansız bedeni, kaza yerindeki incelemelerin ardından otopsi için Kulu Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 

Görüntü Dökümü 
———————–
– Kaza yerinden detay
– Cesedin çıkartılıp cenaze aracına konması 
– Genel ve detaylar

Haber- Kamera: Mehmet YILMAZ KULU KONYA DHA

======================================================

6) KEŞAN’DA PTT ÖNÜNDE ‘SOSYAL YARDIM ÖDEMESİ’ KUYRUĞU

EDİRNE’nin Keşan ilçesinde Ramazan Bayramı öncesi sosyal yardım ödemelerini çekmek için bugün PTT şubesi önüne gelen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Yoğunluk nedeniyle sosyal mesafe unutulurken, polis ve PTT görevlileri kuyrukta bekleyenleri sosyal mesafeye uymaları konusunda uyardı.
Keşan’da, bayram öncesi bin 100 lira tutarındaki sosyal yardım ödemelerini çekmek için sabah saatlerinde PTT şubesi önüne gelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu. Metrelerce uzayan kuyrukta sosyal mesafe kuralına da uyulmadığı görüldü. Kuyruklarda, maskesiz ve çocuklarıyla bekleyenlerin de olduğu gözlendi. Polis ekipleri ve PTT görevlileri, zaman zaman kuyrukta bekleyenleri sıraya sokarak, sosyal mesafeye uymaları konusunda uyarıda bulundu.

Görüntü Dökümü
———————–
-PTT önünde oluşan uzun kuyruk
-Polisin vatandaşları uyarması
-Kuyruktaki çocuklar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-

======================================================

7) TOKAT’TA, KKKA TEDAVİSİ GÖREN ÇİFTÇİ KURTARILAMADI
 
TOKAT’ta, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan çiftçi Hüseyin Sapsağlam (58), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 
Sulsusaray ilçene bağlı Sarıyaprak köyünde çiftçilik yapan, 6 çocuk babası Hüseyin Sapsağlam, 6 gün önce boynundan ısıran keneyi kendisi çıkardı. Bir süre sonra rahatsızlanan Sapsağlam, Sulusaray Devlet Hastanesi’ne başvurdu. KKKA hastalığı nedeniyle ilk müdahalenin ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edilen Sapsağlam, enfeksiyon hastalıkları servisinde tedaviye alındı. Yaklaşık 4 gündür tedavi gören Sapsağlam, yapılan tüm müdahalelere rağmen bu sabah hayatını kaybetti. Hüseyin Sapsağlam’ın cenazesi, yakınları tarafından teslim alınarak, defnedilmek üzere köyüne götürüldü.

Görüntü Dökümü
———————–
-Hastaneden görüntüler
-Ölen adamın fotosu

Haber-Kamera: Fatih YILMAZ/ TOKAT, (DHA) 

======================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!