Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) DOÇ. DR. ALTINTAŞ: KORONAVİRÜS AŞISI ÖNCESİ VE SONRASI 6 SAAT UYUYUN
 
TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs salgınındaki aşılamada uykunun çok önemli olduğunu belirterek, “Koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız, 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50’nin daha altındadır. O zaman uykunun en büyük faydası uyumak sizin korona yenmenizi sebep olur. Aksi takdirde vücudunuzda savunma hücreleri oluşamaz, virüsle savaşınız da yarı yarıya azalmış olur. Bunun için aşı ve sonrası en az 6 saat uyumak önemli” dedi.
NKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs döneminde vücudun savunma hücrelerinin uykuyla çok ilişkili olduğunu söyledi. Altıntaş, “Vücudumuzda savunma hücresi dediğimiz beyaz küreler var. Beyaz kürenin aktivitesine bakmışlar. Sadece bir gün, tek bir gün,  4 saatin altında uyuyacak olursan aktivitesi hücrelerinin yüzde 70 azalıyor. Bu hücre ne için gerekli? Kanser hücrelerini öldürmek için gerekli, vücudunuza giren virüsleri bakterileri öldürmek için gerekli” dedi.
‘AŞI ÖNCESİ VE SONRASI 6 SAAT UYUYUN’
Doç. Dr. Altıntaş, koronavirüs salgınında aşılamanın aralıksız sürdüğünü ifade ederek, aşı olacak vatandaşların aşı öncesi ve sonrasında mutlaka korunması gerektiğini kaydetti.  Doç. Dr. Altıntaş, “Mutlaka aşı olmadan önce bir ağrı kesiciler kullanılmaması gerekiyor. Çünkü ağrı kesici kullanılması aşının etkinliğini azaltıyor. İkincisi alerji ilaçlarının kullanılmaması gerekiyor. Üçüncüsü de çok iyi 6 saatin üzerinde mutlaka uyku uyunması gerekiyor. Alerji hastalarının özellikle şuna dikkat etmeleri gerekiyor. Mutlaka birkaç günlüğüne alerji ilaçlarına ara vermeleri gerekiyor. Bizim aşıdaki amacımız şu, kişiye o mikropla ilgili bilgiyi veriyoruz ve vücudun savunma hücrelerinin o bölgeye gelmesini istiyoruz. Gelsin toplansınlar diye. Ama alerji ilaçları ne yapıyor? Hani kolunuzda, bacağınızda kaşıntı olmasın diye o alerji hücrelerinin oraya gelmesini o ilaçlar engelliyor. Dolayısıyla o ilaçları aldığınız zaman o bölgelerde ya da kanınızın içerisinde savunma hücrelerinin gelmesini engellediği için virüsle savaşınızda zayıflıklar meydana geliyor” dedi.
‘UYUMAZSANIZ VİRÜSLE SAVAŞINIZ YARI YARIYA AZALIR’
Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs aşısının uykuyla ilgili henüz bir çalışması olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Ama daha önceki aşılarla ilgili yapılmış çalışmalar var. Şunu göstermişler, sadece bir hafta boyunca 6 saatin altında uyuyacak olursanız ve grip aşısı olacak olursanız, grip aşısının tutma ihtimali, hani bizim aşılar amacımız nedir? Aşı oluruz, vücudumuzda antikor üretilmesini isteriz. Antikor biriksin ki vücuda virüs girdiği zaman öldürebilsin. İşte sadece bir hafta 6 saattin altında uyuyacak olursanız vücutta oluşan antikor seviyesi uyuyan insana göre yüzde 50 daha az. Yani bu dönemde biliyorsunuz, herkesin uykusu bozulmuş vaziyette, insanlar uyumuyorlar, gece yatmıyorlar, sabah doğru düzgün kalkmıyorlar ister istemez. Gittiniz koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50’nin daha altındadır. O zaman uykunun en büyük faydası uyumak sizin koronayı yenmenize sebep olur. Aksi takdirde vücudunuzda savunma hücreleri oluşamaz, virüsle savaşınız da yarı yarıya azalmış olur. Bunun için aşı ve sonrası en az 6 saat uyumak önemli” diye konuştu.
‘UYKUNUN HAYATIMIZDA ÇOK ÖNEMİ VAR’
İnsanların hayatında uykunun çok önemi olduğunu söyleyen Altıntaş, “Uyku bize hazır verilmiş, insanlar yürümek gibi ya da bisikleti kullanmak gibi değil de sanki ‘bu bana hazır verildi ben yatıyorum uyuyorum’ gibi düşünüyorlar. Ama uykunun hayatımızda çok büyük önemi var. Bir kere Alzheimer hastalığı ile ilgili çok önemi var. Normalde bizim beynimizin içerisinde bir sıvı var, beyin omurilik sıvısı dediğimiz bir sıvı var. Bu, beynin içerisine gelir ve beyni yıkar ve beynin içerisinde alzheimera sebep olacak meteomolit ve tau dediğimiz o proteinleri oradan yıkar. Bu proteinler beyinde birikecek olursa alzheimer hastalığına sebep olur. Yalnız bu sıvının beyni yıkayabilmesi için beyin hücrelerin arasında mesafe olması gerekiyor. Ama bu mesafe o kadar dar ki mesafeden sıvı geçemiyor. Sadece uyku esnasında ve derin uyku esnasında bu hücreler yaklaşık yüzde 80 küçülüyorlar. Küçülünce aralardan kanallar oluşuyor ve beyni yıkamaya başlıyorlar” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Aşı olan vatandaşlar
-Muhabir Mehmet Yirun anons
-Doç. Dr. Nejat Altıntaş ile röp.
-Aşı olanlar
-Sokaktaki vatandaşlardan detaylar
-Hastane tabelası 

Haber- Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)

====================================================

2) KÖPRÜNÜN KORKULUKLARINA ÇARPAN KAMYON DEREYE YUVARLANDI
 
BALIKESİR’in Bandırma ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan 35 ton mıcır yüklü kamyon, tarihi köprünün korkuluklarına çarptı. Kazada çöken köprüden düşen kamyon dereye yuvarlandı, sürücü Emrah Onuk (35) yaralandı.
Kaza, dün akşam Bandırma’ya bağlı Doğruca Mahallesi’nde meydana geldi. Bandırma-Balıkesir-Bursa’ya ulaşım sağlayan yolun bakım çalışmalarında mıcır taşıyan Emrah Onuk (35) yönetimindeki 10 ACS 742 plakalı kamyon, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu tarihi köprünün korkuluklarına çarptı. Kazanın ardından kısmen çöken köprüden düşen 35 ton mıcır yüklü kamyon, Doğruca Deresi’ne yuvarlandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine kaza yerine çok sayıda jandarma, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri kamyon kupasında sıkışan Emrah Onuk’u kurtarmak için çalışma başlattı. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu yaralı sürücü, sıkıştığı yerden çıkarılıp, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından Bandırma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Emrah Onuk’un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Dereye yuvarlanan kamyon vinçle kaldırılıp, otoparka çekilirken jandarma ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.
‘KÖPRÜ HIZLI YAPILACAK’
Doğruca Mahallesi Muhtarı Adem Taştekin, kazanın ardından çöken köprünün aynı zamanda kırsal Doğruca-Yeni Sığırcı-Bereketli Mahalleleri’nin de ulaşımının sağladığını için önemli olduğunu belirterek, “Yol yapımına malzeme sağlayan kamyon köprüyü yıkınca ulaşım aksadı. Çok şükür ölümlü bir kaza olmadı. Büyükşehir Belediye Başkanımızı arayarak mazeretimizi bildirdik. Köprünün yapımını hızlı şekilde yapılacağını sözünü aldık” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Olay yerinden detaylar
-Kısmen çöken köprü
-Muhtarın konuşması

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Erdem ÖZCAN/BANDIRMA,(Balıkesir),(DHA)

====================================================

3) CAMİYE TADİLAT YAPILMASI VE İMAM ATANMASINI İSTEDİLER
 
ANTALYA’nın Gazipaşa ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Doğanca Mahallesi’nin Değirmendere mevkiinde yaşayanlar, 28 yıl önce yaptırılan caminin tadilattan geçirilmesi ve imam görevlendirilmesini istedi.
Gazipaşa’ya bağlı 315 nüfuslu Doğanca Mahallesi’nin merkez ve Zeytinburnu mevkiindeki camilerde imam görev yapıp, vatandaşlar ibadetlerini yapabilirken, mahalle merkezine 5 kilometre mesafede bulunan 30 hanelik Değirmendere mevkiindeki cami ise tadilat ve imam ataması bekliyor. 1990 yılında hayırsever ailenin verdiği 1242 metrekare arsaya 1993 yılında hayırsever Osman Sönmez ve mahallelinin katkılarıyla inşa edilen camiye o yıllarda bir kez imam ataması yapıldı. Atanan imamın tayin olmasından sonra cami atıl kaldı. Mahalleli caminin tahrip olan bölgesinin onarılmasını ve imam atanmasını istedi.
‘YETKİLİLERDEN GEREKLİ ALAKAYI BEKLİYORUZ’
Camii inşası için arsa bağışı yapan aileden Mustafa Mustafaoğulları, “Annem ve kardeşlerince 1990 yılında bağış yapılan yere, ‘Hatip Osman’ lakaplı Osman Sönmez tarafından cami yapılmıştır. Yapıldığı yıldan bu güne hiçbir bakım yapılmamış. Yetkililerden gerekli alakayı bekliyoruz” dedi.
‘ÇOK BİR ŞEY İSTEMİYORUZ’
Mahallede yaşayan ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi olan Hasan Özel, “Bu görmüş olduğunuz camide küçüklüğümden bu güne hizmet etmekteyim. Bakım ve lojmanı olmadığı için imam atanmıyor. Bir kez atanmıştı o da ortam müsait olmadığı için duramadı. Biz çok bir şey istemiyoruz. En azından temiz, bakımlı bir camimiz olsun. Ben hiçbir karşılık beklemeden burada olduğum müddetçe bu camiyle ilgilenip namazlarımızı, yeri geldiğinde Kuran’ımızı, mevlidimizi burada okutacağıma söz veriyorum. Camimizin en büyük sıkıntılarından öncelik olarak çatı gerekiyor. Rutubetten dolayı göçme tehlikesiyle karşı karşıya. Boyanıp çevre düzenlemesi gerekiyor. Harabe bir görüntü mevcut şu an. Lavabo ve tuvaleti vb. bir imam, bir ilgilenen olmadığı için maalesef oralarda harabeye dönmüş durumda. Yetkililerden camimize ve çevresine sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Camiden görüntü
– Caminin tahrip olan bölümlerden görüntü
– Cami içersinden görüntü
– Genel ve detay görüntüler
– RÖP 1: Mustafa Mustafaoğulları (Hayırsever)
– RÖP 2: Hasan Özel

HABER- KAMERA: Yücel BULUT/GAZİPAŞA, (DHA)

====================================================

4) POLİS PEŞİNE DÜŞÜNCE ÇALDIĞI OTOMOBİLİ BIRAKIP KAÇTI 
 
DÜZCE’de, cezaevi firarisi Fikret M. otoparktan çaldığı otomobille akaryakıt istasyonunda görülünce polis peşine düştü. Fikret M., 3 saat süren kovalamacanın ardından aracı bırakıp kaçtı.   
Barış Üründür’e ait 81 BR 799 plakalı otomobil, önceki gün akşam saatlerinde otoparktan çalındı. Barış Üründür’ün şikayeti üzerine polisin yaptığı araştırmada  otomobili çalan kişinin daha önce yine araç hırsızlığından suç kaydı bulunan ve cezaevinden firar eden Fikret M. olduğu tespit edildi. Gece saatlerinde çalınan otomobil Çilimli sapağında bir akaryakıt istasyonunda görüldü. İhbar üzerine polis ekipleri Fikret M.’nin peşine düştü. Fikret M. yaklaşık 3 saat süren kovalamacanın ardından araçla Hecinler mevkiinde bulunan Düzce Belediyesi Katı Atık Dönüşüm Tesisi’ne girdi. Fikret M. daha sonra aracı bırakıp kaçtı. Polis ekipleri, dağlık alanda şüpheliyi ısıya duyarlı dronla aradı ancak sonuç alınamadı. 
Otomobiline kavuşan Barış Üründür, “Akşam yemek alıp çalışmak için ofisime geldim. Daha sonra çalışmamı tamamlayıp otoparkıma indim. 2 aracım 1 motosikletim var. İndiğimde bir aracımın kapılarının açılmış olduğunu gördüm. Bu aracımın ise üzerinde branda vardı. Brandayı atmışlar ve yanda kapıları açık olan aracımdan anahtarları bulup bu aracı çalmışlar. 24 saattir bir kovalamaca içindeyiz. Kendi arkadaşlarımıza da sosyal medyadan paylaştırdık. Görenler sağ olsun haber verdiler ve aracımıza kavuştuk” dedi. 
Çaldığı otomobillerin parçalarını sattığı öğrenilen şüphelinin aranmasına devam ediliyor.,

Görüntü Dökümü
———————–
-Kovalamacadan görüntü 
-Otomobilin ve polis ekiplerinin görüntüsü 
-Polis ekiplerinin dağlık alanda şahsı ararken görüntüsü 
-Drone ile arama görüntüsü 
-Olay yeri inceleme ekiplerinin görüntüsü 
-Otomobil sahibi Barış Üründür ile röp ve detaylar 

HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)

====================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!