Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

NASA’dan Salda paylaşımı: Mars’a dair fikir verecek

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance’ı göndermeye hazırlanırken, benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. ‘Mars’a geri sayım başladı’ başlığıyla yayımlanan duyuruda, “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var” denildi.

NASA, ‘NASA Earth’ adlı Twitter hesabından, Mars’taki Jezero Krateri üzerinde incelemeler yapacak ve yaşam izi arayacak uzay aracı Perseverance’in fırlatılması için geri sayımın başladığını duyurarak, Burdur’da bulunan ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’nün uzaydan görüntüsü ve Salda Gölü’nde NASA ekibi tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarını paylaştı.

SALDA GÖLÜ FİKİR VERİYOR
Salda Gölü ve Jezero Krateri’nin birlikte fotoğrafının yer aldığı paylaşımda, “Mars’a geri sayım başladı! NASA Persevere gezgininin Jezero Krateri’ne sadece bir gün sonra temas edeceğine inanmak öyle zor ki. Kratere kimse ayak basmadı ama Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var” denildi.

SALDA’DA ÇALIŞMA YAPILDI
NASA’nın web sitesinde ise NASA uzmanlarının Salda Gölü’nde yaptığı çalışmaların sonuçları açıklandı. Araştırmaya ilişkin Salda Gölü’nden sualtı mikrobiyalitleri, eski mikrobiyalitlerin açıkta kalan adası, alüvyon yelpazesi, eski ve yeni mikrobiyalitler, tortul yüzeyleri gibi birçok fotoğrafa da yer veriliyor.

‘TÜRKİYE’DE BİR GÖL BİZE MARS’I ANLATABİLİR’
‘Türkiye’de Bir Göl Bize Mars’ı Anlatabilir’ başlıklı çalışma şöyle:

Reklam Alanı

“Perseverance gezgininin 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero Krateri’ne tarihi bir iniş yapması planlanıyor. Gezici bölgeyi araştıracak ve Dünya’ya geri göndermek için kaya örnekleri toplayacak. Kraterin içine hiçbir insan ayak basmamış olsa da araştırmacılar Dünya’daki benzer bir manzara sayesinde ne bekleyeceklerine dair bazı fikirlere sahipler: Salda Gölü

Türkiye’nin güneybatısındaki bir gölün, Mars’taki bir çarpma krateri ile çok fazla ortak yanı olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ancak iki havza benzer mineraloji ve jeoloji içerir. Aslında, Salda Gölü, bir zamanlar bir göl içerdiği düşünülen Jezero Krateri’nde bulunanlara benzer karbonat mineralleri ve biriktirme özellikleri (deltalar) içeren dünyadaki bilinen tek göldür.”

ARAŞTIRMA 2019’DA YAPILDI
Purdue Üniversitesi’nde gezegen bilimci ve Perseverance bilim ekibinin üyesi olan Briony Horgan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden meslektaşları, kıyı şeritlerini ve çevresini incelemek için 2019 yazında Salda Gölü’ne gitti. Ekip, Jezero’da yaşam arayışına rehberlik etmek için Salda Gölü’ndeki mikrobiyal ve jeolojik süreçleri daha iyi anlamayı amaçladı. Horgan’ın yüksek lisans öğrencisi Bradley Garczynski’nin Salda Gölü’nde çektiği ve Perseverance ekibinin Jezero Krateri’nde bulmayı umduğu bazı özellikleri gösteren fotoğraflar var.

Araştırmacılar, NASA’nın Mars Keşif Gezgini’nden alınan verileri kullanarak, bilim adamlarının eski bir gölün kıyı şeridi olduğuna inandıkları Jezero Krateri’nin batı kenarlarında bir su havzası mineralleri ve muhtemelen karbonat karışımı tespit etti. Horgan ve meslektaşları, bu birikintilerin Salda Gölü’ndekilere benzer olup olmadığını öğrenmeyi amaçlıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– NASA’nın animasyon Mars’a kapsülün iniş görüntüsü
– NASA’nın attığı twit
– Salda Gölü’nün dron ile sahilinden ve gölden görüntüler

HABER: Mehmet ÇINAR-KAMERA: ANTALYA,(DHA)

================

Tavan arasında çürümüş halde bulunan cesedin sırrı araştırılıyor

ANTALYA’da, metruk bir iş yerinin tavan arasında bulunan büyük bir bölümü çürümüş cesetle ilgili soruşturma sürüyor. Mahalleli, ölen kişinin kimliğini ve nasıl öldüğünü merak ediyor.

Kepez ilçesi Fabrikalar Mahallesi 3001 Sokak’ta bulunan atıl durumdaki iş yerine alkol kullanmak için giren iki kişi, tavan arasından gelen kokuyu fark etti. Cep telefonu ışığının yardımıyla bir boşluktan tavan arasına çıkan bu kişiler, bir erkeğe ait ceset ve kemik parçalarını görünce durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine adrese itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede adrese gelen ekipler, cesedin bulunduğu yere ulaşmak için kazma kürek ve balyoz kullandı. Yapılan incelemede, cesedin büyük bölümünün çürüdüğü ve kemiklerin kaldığı ortaya çıktı. Üzerinde kimlik bilgisine rastlanmayan cesedin, 3- 4 aylık olduğu değerlendiriliyor. Ceset, incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Polis, olayla ilgili soruşturmayı sürdürürken, mahalleli cesedin kime ait olduğunu ve nasıl öldüğünü merak ediyor. Terk edilmiş iş yerine giren çıkan kişilerin belli olmadığını belirten Hatice Bulut, “Dün baktım kalabalık var. Tavan arasında ceset bulunduğunu öğrenince çok şaşırdım. Kimdir nedir çok merak ediyorum. Tavan arasında bulunması, merakımı artırdı. İnşallah kısa süre içinde kimliği ve neden öldüğü ortaya çıkar” dedi.

Yaşı nedeniyle evden çıkamadığını ve çok meraklandığını söyleyen Ramazan Özbek ise “Sürekli alkol almak için giren çıkanlar oluyordu. Dün ceset bulunduğu ortaya çıkınca çok merak ettim. İnşallah kısa süre içinde olay çözülür ve merakımız gider” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– İş yerinin görüntüsü
– Polis ve itfaiye ekibinin görüntüsü
– Polis ekiplerinin çatıya çıkması
– Çatıda çalışma yapan ekiplerin görüntüsü
– Olay yeri inceleme ekibinin çalışmasından görüntü
– Cesedin iş yerinden çıkartılması
– Cenaze aracına taşınması
– Detaylar
– RÖP 1: Ramazan Özbek
– RÖP 2: Hatice Bulut

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

===================

6 hırsızlık şüphelisi, güvenlik kameralarından kimlikleri belirlenerek yakalandı

GAZİANTEP’in Nizip ilçesinde, iş yeri ve motosiklet hırsızlığı şüphelisi 6 kişi, güvenlik kameralarından kimlikleri tespit edilerek yakalandı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçede son günlerde yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili çalışma başlattı. Hırsızlıkların meydana geldiği bölgedeki güvenlik kameralarını inceleyen ekipler, 2 iş yerinin kepenklerini açarak giren ve farklı bölgelerde motosiklet çalan 6 şüphelinin kimliğini belirledi. Ekipler, İ.K, H.Ö, M.K, M.Ç, A.B. ve D.K.’yi adreslerine düzenlenen operasyonla yakaladı. Gözaltına alınan şüphelilerin sorgulanmasına başlanırken, adreslerinde ele geçirilen 2 çalıntı motosiklet ise sahiplerine teslim edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Şüphelilerin işyerinin kepenklerini açmaya çalışması
– Bir şüphelinin kepenk altından işyerine girmesi
– İşyerindeki motosikletin çıkarılması
– Şüphelilerin motosikletle uzaklaşması
– Şüphelilerin emniyete götürülmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Hasan KIRMIZITAŞ – Kamera: GAZİANTEP- DHA)

============================

Adıyaman’da kadınların çantasından cep telefonu çalan şüpheli yakalandı

ADIYAMAN’da, iki kadının çantalarındaki cep telefonlarını çalan Ercan K., (24), yakalanıp, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Hocaömer Mahallesi’nde geçen hafta Cuma günü hediyelik eşya satan iş yerine giren kimliği belirsiz kişi, vitrindeki ürünlere bakan kadının çantasındaki cep telefonunu çaldı. Dışarı çıkan şüpheli daha sonra cadde üzerinde bebek arabasıyla giden kadının, açık olan çantasındaki cep telefonunu el çabukluğuyla aldı. Bir süre sonra telefonlarının çalındığını anlayan kadınlar, polise haber verdi. Bölgeye sevk edilen polis ekipleri, şüphelinin Ercan K., olduğunu belirledi. Şüphelinin, kadınların çantalarından cep telefonlarını çalma anı ise güvenlik kameralarına yansıdı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri Ercan K.’yi kent merkezinde iş yerleri önünde gezerken yakaladı. Gözaltına alınan Ercan K., sorgusunda, Şanlıurfa’dan geldiğini, kadınların çantasından çaldığı cep telefonlarını Gaziantep’te sattığını itiraf etti. Şüpheli emniyetteki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Polis ekiplerinin gelmesi
– Şüpheli acil servise götürülmesi
– Şüpheli polis aracına bindirilmesi
– Güvenlik kamerası
– Şüpheli kadınların çantasından cep telefonu çalma anı
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN -ADIYAMAN-DHA)

============================

Doktorlar, Zehra Teyze için seferber oldu

ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde 8 yıldır multinodüler guatr rahatsızlığı bulunan ve yaşı ile diğer rahatsızlıkları nedeniyle birçok hastanede ameliyatın riskli görülmesinden dolayı cerrahi müdahale yapılamayan Zehra Erdoğan (77), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 3,5 saat süren başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu. Ankara’dan gece yarısı acil olarak Zonguldak’a gelerek ameliyata giren Dr. Deniz Baklacı, “Hastamız sağlığına kavuştu” dedi.

Ereğli’ye bağlı Terzi köyünde yalnız yaşayan Zehra Erdoğan, 8 yıl önce multinodüler guatr hastalığına (tiroid bezinde birden çok nodül olması) yakalandı. Zehra Erdoğan, gittikçe büyüyen kitle nedeniyle konuşmakta ve nefes almakta zorluk çekmeye başladı. Zonguldak’ta ve birçok ildeki hastanelere başvuran Erdoğan’a akciğerindeki rahatsızlık ve yaşı nedeniyle ameliyatın riskli görülmesi üzerine cerrahi müdahale yapılamadı. Oksijen tüpüyle yaşamını sürdüren Erdoğan, bir hafta önce evinde rahatsızlanınca yakınları tarafından ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne kaldırıldı. Kitlenin iyice büyümesi sonucu nefes borusu daralan Erdoğan’ın durumunun ağırlaşması üzerine doktorlar acil ameliyat kararı aldı. ZBEÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bölümleri Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Ergin Bilgin, Dr. Deniz Baklacı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Dilek Okyay, hemşire ve diğer sağlık personelinden oluşan ekip, geçen cumartesi günü Erdoğan’ı ameliyat etti. Boyu 4,5 santimetre, eni ise 7 santimetre büyüklüğe ulaşan kitle 3,5 saat süren ameliyatla alındı. Ameliyatın ardından serviste tedavisine devam edilen Zehra Erdoğan’ın nefes darlığı şikayeti sona erdi. 

‘ALLAH DOKTORLARIMDAN BİN KERE RAZI OLSUN’ 
Konuşmaya da başlayan Zehra Erdoğan, doktorlara teşekkür etti. Son yıllarda guatr nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Erdoğan, “6 yıl önce boğazımda rahatsızlık yaşadım. Doktora gittim tahlil yaptı. Son 1,5 aydan beri çok nefes darlığı çekmeye başladım. Makineyle yaşıyordum. Bugün geçer yarın geçer derken soluğu hastanede aldım. Allah’ıma bin şükür çok iyiyim şimdi. Sesim çıkmıyordu. Şimdi çok rahat konuşuyorum. Doktorlara çok teşekkür ediyorum. Allah onların ellerini ayaklarını altın etsin. Benim gibi yaşlılara yardım ediyorlar. Annelerine babalarına Allah bin kere razı olsun” dedi. 

GECE YARISI ANKARA’DAN GELİP AMELİYATA GİRDİ 
Hastanın durumunu öğrenince Ankara’dan gece yarısı acil olarak Zonguldak’a gelerek ameliyata giren Dr. Deniz Baklacı da zor bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Hastanın guatr nedeniyle yaşamını daha fazla sürdüremeyecek duruma geldiğini anlatan Dr. Baklacı, şöyle konuştu: 

“Ciddi bir solunum açığı mevcuttu hastada. Oksijen düşük karbondioksit birikimi başlamıştı. Gerekli değerlendirmeler sonrası boyun bölgesinde bir kısmı da akciğer bölgesine inen ciddi bir kitle tespit ettik. Bu hastanın yaşamını sürdüremeyeceği şekilde daralmıştı. Burada yapılacak şey ya hastanın boynun ortasından soluk borusuna girip havalandırmaktı ya da acil cerrahi planlanacaktı. Ancak bu deliği açmak için de bu kitleyi geçmek gerekiyordu. Anestezi ekibiyle koordineli olarak hastanın cerrahiden fayda göreceğini ve hastanın sadece cerrahiyle semptomlarının azalacağını düşündük ve böyle bir ameliyat planladık. 3,5 saat kadar süren ameliyatın ardından hastamız sağlığına kavuştu.” 

KENTTE GERÇEKLEŞEN İLK ACİL TİROİD AMELİYATI 
Dr. Ergin Bilgin de hastanın boyun tarafına bası yapan tiroidi çıkardıklarını belirterek, “Başarılı şekilde ameliyatı geçirmiş olduk. Hasta şu anda çok iyi. Nefes darlığı geçti. Serviste takip ediyoruz. Sesi de çıkıyor. Herhangi bir sıkıntısı yok. Buna benzer ameliyatlar Türkiye’de olabiliyor ama Zonguldak’ta ilk acil tiroid ameliyatı diyebiliriz” dedi.

Görüntü Dökümü
-Hastaneden detay
-Doktorların kitleyi göstermesi 
-Dr. Dilek Okyay ile röp.
-Dr. Deniz Baklacı ile röp.
-Dr. Ergin Bilgin ile röp.

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!