Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KIZ ARKADAŞINI DARBETTİ, AYIRMAK İSTEYEN KOMŞUNUN YÜZÜNÜ ÇATALLA PARÇALADI

Antalya’da kız arkadaşını sokakta darbettiği öne sürülen Hakan A., kendisini uyaran ve aralarında kavga çıkan komşusu Nazif A.’nın (31) yüzünü çatalla parçaladı. Kavga esnasında kendisi de başından yaralanan Hakan A. polis merkezine götürülürken, çatalla yüzü parçalanan komşu Nazif A. ve yaralanan kız kardeşi Feyzanur Ç. ise hastaneye kaldırıldı.

Olay, dün saat 22.30 sıralarında Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi 819 sokak üzerinde meydana geldi. İddiaya göre Hakan A., sokakta bağırmaya ve kız arkadaşını darp etmeye başladı. Genç kızın darp edildiğini gören komşuları aşağıya inerek kavgaya engel olmaya çalıştı. Komşulardan Nazif A., ikilinin arasına girdiği sırada Hakan A.’nın çatallı saldırısına uğradı. Nazif A.’nın yaralandığını gören ailesi ve yakınları da Hakan A.’yı darp etmeye başladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri çatalla yüzünden yaralanan Nazif A. ile arbede sırasında kollarından yaralanan Nazif A.’nın kız kardeşi Feyzanur Ç.’ye (27) müdahale etti. Nazif A. ve kız kardeşi Feyzanur Ç. ambulansla hastaneye kaldırıldı. 
POLİSE ZORLUK ÇIKARDI
Kız arkadaşını darp ettiği iddia edilen ve aldığı darbeler sonucunda kafasından yaralanan Hakan A. ise gelen polis ekiplerine zor anlar yaşattı. Polis ekipleri, pandemi kuralları gereği ekip otosunun arka koltuğuna yalnızca 2 kişi binebileceğini söylemesine rağmen Hakan A., ısrarla kız kardeşi ve darp ettiği öne sürülen kız arkadaşının da araca alınmasını istedi. Ekipler, bu şekilde gidilemeyeceğini söylemesi üzerine Hakan A. ile polisler arasında tartışma yaşandı. Darbedilen kız arkadaş da Hakan A.’nın yanında polis merkezine gitmeyi istese de ekipler Hakan A.’yı ekip otosunun arkasına bindirerek, götürdü. Polis ekipleri kavgada kullanılan ve Nazif A.’nın yüzünün parçalanmasına sebep olan çatala el koydu.
KAVGAYA KARIŞANLARA CEZA
Polis ekiplerinin, kısıtlamayı ihlal edip kavgaya karışan 6 kişiye 3 bin 150 TL, maske takmamaktan 900 TL olmak üzere toplam 24 bin 300 TL para cezası uygulayacağı öğrenildi.
KAVGA ANI CEP TELEFONU KAMERASINA YANSIDI
Taraflar arasında yaşanan kavga anı ise çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına yansıdı. 2 grubun bina girişinde durduğu ve apartmandan bir kişinin ‘Utanmadan kadına vuruyorsun’ demesinin ardından Hakan A.’nın bu kişiye küfürler etmeye başladığı görüldü. Bu esnada Nazif A. ve Hakan A. arasında sözlü tartışma çıktığı, Hakan A.’nın Nazif A.’nın yakını olduğu değerlendirilen kişinin kafasına tokat attığı, ardından da Nazif A. ile Hakan A. arasında tekme tokat kavga başladığı görüntülerde yer aldı. Beyaz kıyafetli bir kişinin sopayla vurduğu Hakan A.’nın yere düştüğü, çevredekilerin de tekme tokat kendisine vurmaya başladığı, bu sırada Hakan A.’nın kız kardeşi ve babasının da kavgayı ayırmaya çalıştığı görüntülere yansıdı. Hakan A. yerden kalktıktan sonra bu sefer Nazif A.’ya yumruk sallarken ikili arasında kavganın devam ettiği görüldü.
‘BELİNDEN ÇATALI ÇIKARDI VE VURDU’
Çatalla yüzü parçalanan Nazif A., “Kırmızılı olan şahıs apartmanın önüne geldi. Hakaretler, tehditler savurdu. Ben de o esnada balkondaydım ve olan biteni izliyordum. Daha sonra kadına vurmaya başladı. Ben de aşağı indim ve ‘Abi ne oluyor’ dedim. O esnada belinden çatalı çıkardı ve bana vurdu. Kız kardeşime de vurarak düşürdü. Ben de müdahale ettim. Ben de onu yaraladım ve dövdüm. Şahıs sarhoş zaten, kendinde değil. Bu tarz insanlar yüzünden biz bu hale düşüyoruz” dedi. 

Görüntü dökümü:
————–
– Hakan A. ve yakınları detay
– Nazif A. detay
– Polis ekipleri detay
– Ambulans detay
– Nazif A.’nın ambulansa alınması detay
– Feyzanur Ç., kollarındaki yaralar detay
– Hakan A.’nın polis ekiplerine zorluk çıkarması detay
– Hakan A.’nın kız kardeşi detay
– Hakan A.’nın yanına kız arkadaşını istemesi detay
– Nazif A., röp

(CEP TELEFONU)
-2 grup arasında yaşanan kavga anı detay
-Kavgada Hakan A.’nın tokat atması detay
-Nazif A. ile Hakan A.’nın birbirine tekme tokat vurması detay
-Genel detaylar
HABER-KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

============================

Reklam Alanı

2) KIZILIRMAK DELTASI KÜÇÜLÜYOR
 
SAMSUN’daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin, kıyıları besleyen akarsuyun getirdiği sedimentlerin (katı madde) deltaya ulaşamaması nedeniyle küçüldüğü tespit edildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, “Delta kıyılarını besleyen sedimentler gelmiyor ama akıntılarla sediment kaybı devam ediyor. Bu sebeple delta küçülüyor, çok ciddi bir gerileme başladı” dedi.

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırlarında yer alan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti alarm vermeye başladı. 359 kuş türünün bulunduğu ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kuş cennetinin, kıyıları besleyen akarsuyun getirdiği sedimentlerin deltaya ulaşamaması nedeniyle küçüldüğü tespit edildi. Barajlar nedeniyle kıyılara sedimentlerin ulaşamadığı deltada var olan tortular da akıntılarla yok olup küçülüyor. Uzmanlar, delta için acil önlem alınması çağrısında bulunuyor.

‘AKINTILARLA SEDİMENT KAYBI DEVAM EDİYOR’
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, delta kıyılarını besleyen sedimentlerin baraj nedeniyle deltaya ulaşamadığına ve önlem alınmazsa deltanın daha da küçüleceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Uzun, “Biz bu durumu bir ailenin bütçesine benzetebiliriz. Deltada, dalgalarla ve kıyı akıntılarıyla birtakım erozyonlar söz konusudur; bir de akarsuyun getirdiği sedimentler vardır. Bu ikisinin birbirini dengelemesi gerekiyor. Kızılırmak üzerindeki barajlardan akarsuyun aşağı ağız kısmına yakın olan Altınkaya ve Derbent barajları 1980’li yılların ortasından itibaren su tutmaya başladı. Dolayısıyla deltaya sediment gelmesi azaldı. Hirfanlı Barajı öncesi Kızılırmak’ın yıllık ortalama sediment bütçesi 23 milyon ton civarındaydı, bu baraj yapıldıktan sonra 18 milyon tonlara geriledi. En son yapılan barajlarla da 300 tona kadar indi. Bu çok düşük bir değerdir ve deltanın artık beslenemediğini göstermektedir. Delta kıyılarını besleyen sedimentler gelmiyor ama akıntılarla sediment kaybı devam ediyor. Bu sebeple delta küçülüyor, çok ciddi bir gerileme başladı” diye konuştu.
‘ÖNLEM ALINMAZSA DELTA KÜÇÜLECEK’
Deltadaki gerileme nedeniyle kıyıda mendirekler yapıldığını belirten Prof. Dr. Uzun, “Akarsuyun getirdiği yükü biz kamyonlarla deltanın kenarına getirmeye başladık. Sediment bütçesi şu an açık veriyor; bunun durdurulması için önlem alınması gerekiyor. Öte yandan burası bir doğal miras alanıdır, buranın korunması gerekiyor. Doğal sistem içerisinde kendini beslemesi ve yenilemesi gerekiyor. Biz beşeri olarak buraya müdahale ettiğimiz için sediment yetersizliği nedeniyle delta halen küçülüyor. Deltanın küçülmesine neden olan bir diğer faktör ise iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesidir. Yani iki taraflı bir durum söz konusudur. Önlem alınmazsa delta küçülecektir. Biz insanlar tarafından kalıcı müdahaleler edilmemesini tavsiye ediyoruz, ama bir taraftan da baraj ihtiyacı nedeniyle yukarılara barajlar yapıyoruz ve sedimentleri oralarda tutuyoruz. O zaman kar ve zararın iyi hesaplanması gerekiyor” dedi.
359 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR
Samsun’da, 359 kuş türünün yaşadığı, 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması için bölge Temmuz 2018’de araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Daimi Listesi’ne alınması ile bölgenin daha etkin korunması amaçlanıyor.

Görüntü Dökümü
————–
-Deltada bulunan kuşlardan detay
-Deltadan detay
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anons
-Deltadan detaylar
-Prof. Dr. Ali Uzun röportaj
-Drone detayları
Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL, Oğuzhan UYSAL/SAMSUN, (DHA) – 

============================

3) HASANKEYF’TEKİ 692 YILLIK KÜÇÜK SARAY YÜKSELTİLİYOR

BATMAN’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde eserleri korumaya yönelik çalışmalar, salgın nedeniyle verilen aranın ardından yeniden başladı. Yukarı Hasankeyf’te kalan Küçük Saray’ın, Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı’ndan etkilenmemesi amacıyla yükseltme çalışmalarına başlandı. DSİ 16’ncı Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Küçük Saray, bizim işlem yaptığımız son eserimiz. 1329 yılında Hasankeyf maliki tarafından yapılan eserimiz Eyyubiler dönemine ait. Yapı baraj suyundan etkilenmesin, diye 6 metre yükseltme kararı aldık” dedi.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli tesislerinden olan Dicle Nehri üzerindeki Veysel Eroğlu (Ilısu) Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi de su altında kaldı. Dicle Vadisi ve Şahap Vadisi’nin birleştiği noktada yer alan Küçük Saray’ın kot seviyesi düşünce, sarayın yükseltilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
1329 yılında Eyyubiler tarafından yapılan Küçük Saray’daki çalışmaları yerinde inceleyen DSİ 16’ncı Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, yapının herhangi bir çatlağa yol açmadan sıfır hatayla kaldırıldığını söyledi. Kösalı, “76 kriko ile ilk etapta sarayda 160 santim yükseltme çalışması yapıldı. İkinci etapta da 150 santim daha yükseltilecek. Tarihi yapı dört aşamada tamamlanmış olacak. Kapalı alanı 216 metrekare alana sahip, 3 penceresi ve aslan kabartmasının üzerinde bulunduğu Küçük Saray’daki çalışmaların tamamlanmasıyla tarihi kale yeniden siluetine kavuşmuş olacak” dedi.
KÜÇÜK SARAY 24 SANTİM YÜKSELTİLDİ
Küçük Saray’ın yükseltilmesinde 30 kişinin çalıştığını anlatan Kösalı, “Çalışmalar milimetrelik olarak yapılıyor. Sıfır hatayla herhangi bir çatlaklığa yol açmadan Küçük Saray kaldırıldı. Küçük Saray, Hasankeyf’te işlem yaptığımız son eserimiz. Yapının baraj suyundan etkilenmemesi için 6 metre yükseltme kararı aldık. Bugün ilk aşaması olan 160 santimetre olan çalışmaları yapmak üzere tamamladık. Küçük saray eserimiz şu anda 24 santimetre yükseldi. Eserimizi dört aşamalı yükselteceğiz. Daha sonra Küçük Saray güçlendirme restorasyonu projesi kurul tarafından kabul etmesi durumda restorasyonu tamamlayarak Küçük Saray ile ilgili işlemimiz tamamlanacak” diye konuştu.
TARİHİ 7 ESER, YENİ YERLEŞİM YERİNE TAŞINDI 
Hasankeyf’te inşa edilen Ilısu Barajı nedeniyle tarihi eserler, taşları tek tek sökülerek, yeni yerleşim birimine taşınmıştı. Artuklu Hamamı, Sultan Süleyman Koç Camisi, İmam Abdullah Zaviyesi, Er-Rızık Camisi minaresi, Zeynel Abidin Türbesi, Eyyubi (Kızlar) Camisi ve kale giriş orta kapısı, yeni yerleşim yerinde Dicle Nehri kıyısında kurulan Kültürel Park’ta yeniden inşa edildi.

Görüntü Dökümü
——————–
Küçük Saray’ın yükseltme çalışması
Kirikoların görüntüsü
Baraj ve Hasankeyf görüntüsü
Ali Naci Koseli’nin açıklaması
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)

============================

4) HOLLANDA’DAN GELEN BİR TIR DOLUSU ENGELLİ ARACI DAĞITILDI

HOLLANDA Azerbaycan Türk Kültür Derneği’nin organize ettiği ve gurbetçilerin katkı verdiği, ‘Gurbetten sılaya, Hollanda’dan Iğdır’a engelli aracı’ kampanyası adı altında alınan bir TIR dolusu engelli aracı Iğdır’a getirildi. Bir çay bahçesinde düzenlenen törenle 80’i akülü, 10’u manüel olmak üzere 90 engelli araç sahiplerine teslim edildi. Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, “Bu araçlar bedensel engelli kardeşlerimizin hayatını büyük ölçüde kolaylaştıracak” dedi.

Iğdır’ın merkez Melekli Beldesi Belediye Başkanı Eray Coşar, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın ve hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. Başkan Coşar, “Kent merkezi, ilçe ve köylerde bedensel engelli araca ihtiyacı olanları belirleyip listeyi Hollanda’ya gönderdik. Onlarda topladıkları paralarla satın aldıkları engelli araçları bir TIR’la Iğdır’a getirdiler. Bu mübarek aydan 90 engelli kardeşimiz büyük bir sevinç yaşadı. Amacımız engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında aktif olarak katılım sağlamalarıdır. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Engelli vatandaşlarımızın yüzüne tebessüm kondurabildiysek ne mutlu bizlere. Bir telefonla isteğimizi kırmayan gurbetçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Iğdır vali yolundaki bir çay bahçesinde düzenlenen törende konuşan Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın dernek olarak, “Gurbetten sılaya, Hollanda’dan Iğdır’a engelli aracı” adı altında bir kampanya başlattıklarını ve bu kampanyanın da büyük ilgi gördüğünü söyledi. Aşkın, “Gurbetçi kardeşlerimiz gereken desteği verdi. Satın aldığımız 80’i akülü 10’u manüel olan araçları TIR’a yükleyip getirdik. İyi ki de gelmişiz. Buradaki insanların yüzlerindeki o tebessüm her şeye değer. Gurbetten sılaya yardımlarımız devam edecek” dedi.
Yaklaşık 30 bin euroya satın alınan 90 engelli araç hak sahiplerine dağıtıldı. İlk kez akülü araç kullanacaklara ise küçük bir eğitim verildi. Araçlarını alan engelliler Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği yönetimine ve gurbetçilere teşekkür etti.

Görüntü dökümü
-Tören alanından genel görüntü
-Engellilerin akülü araçların özelliklerini öğrenmeye çalışması
-Melekli Belediye Başkanı ile röp
-Azeri dernek başkanı ile röp
-Engellilerin görevlilerin yardımı ile tören araçlarıyla alandan çıkışları
-Engelli vatandaş ile röp
-Engellilerin peş peşe araçlarıyla ilerlemesi
Haber – Kamera: Özkan AYDIN  / IĞDIR, (DHA)

============================

5) UMUT PARKI, KARS’IN HİSARÖNÜ KÖYÜNDEKİ ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi’nin doğum gününde başlattığı kampanyayla mart ayında ilk adımı atılan Umut Parklarının ikincisi, Kars’ın Digor ilçesine bağlı Hisarönü İlkokulu’ndaki miniklerle buluştu. Hayali çocuklara sosyal fayda sağlamak ve başarılı olmanın sadece akademik gelişimden değil, yetenekten de ortaya çıkabileceği fikrini dünyaya yaymak olduğunu söyleyen Çiftçi, “Hayallerime dünya inandı. Çocukların hayatlarında fark yaratmak için çalışacağım” dedi.

Ece Çiftçi doğum günü olan 15 Kasım’da İyilik Paylaş Platformu üzerinden başlattığı kampanya sayesinde toplanan bağışlarla Türkiye genelinde yüzlerce çocuğu oyun parklarıyla buluşturmayı hedefliyor. İlki mart ayında Şanlıurfa’da açılan Umut Parkı’nın ikincisi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aracılığıyla salgın koşullarının izin verdiği şekilde 22 Nisan’da Kars’ın Digor ilçesinde yer alan Hisarönü İlkokulu’nun öğrencileri ile buluştu. Çocukların oyun oynama hakkının yeme, içme ve barınma gibi temel ihtiyaçlar arasında görülmesi gerektiği inancıyla yola çıkan SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi ve ekibi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Çocukların oyun oynama haklarına ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın anlam ve önemine de dikkat çeken bu özel açılışta çocuklar “Umut Parkı” ile buluştu.
SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi, çocukların oyun oynama haklarına kavuşmasının geleceğimiz için çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Çocukların akademik ve sosyal açıdan başarılı olması için enerjilerini doğru yerlere kanalize etmeleri gerekiyor. Bu sebepten oyun oynamak çocuklar için su, yemek ya da barınma gibi temek ihtiyaçları arasında yer alıyor. Oyun parkı olmayan okullara Umut Parkları kurmak ve bu parkları Türkiye geneline yaymak en büyük hedefim. Küçük yaşımdan beri en büyük amacım çocuklara ve gençlere gün geçtikçe artan fayda sağlamaktı. Her gün hikâyeme yeni anılar eklerken sağladığım faydayı da çoğaltmak beni son derece tatmin ediyor. Umut Parkları özelinde kurumsal ve bireysel olarak çok daha fazla destek alacağımıza inanıyorum.”
Okulun bahçesine kurulan parkın açılışını yapan çocuklar, büyük bir mutluluk yaşadı. Okulda hizmetli olarak görev yapan 3 çocuk babası Levent Özvariş’in 7 yaşındaki kızı Büşra Özvariş, yıllardır hayalini kurduğu, defalarca rüyasında gördüğü parkı yaşamanın mutluluğu içinde olduğunu söyledi. Özvariş, “Çoğu zaman geceleri uyuyamıyordum. Hep hayal kuruyordum ve rüyalarıma giriyordu. Şimdi parka kavuştuğum için çok mutluyum” diye konuştu. 

Görüntü dökümü:
-Salıncakta sallanması
-Büşranın kaykayda kayması
-Büşra Özvariş’in konuşması
-Parkın açılışı ve çocukların konuşmaları
-Muhtar Adem Özvariş’in konuşması
-Çocukların parktaki eğlenceleri
-SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi’nin konuşması
Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!