Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BURDUR GÖLÜ’NÜN KURUYAN ALANLARINDAN, YILDA 2 BİN TON ZARARLI TOZ ETRAFA SAÇILIYOR
 
BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden (MAKÜ) Prof. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü’nün çekilen alanlarından yılda 2 bin ton sağlığa zararlı tozun etrafa saçıldığını söyledi. Prof. Dr. Gülle, “Bu, 100 futbol sahasını 1 metre yüksekliğinde tozla doldurmaya yetecek bir miktardır” dedi.
Burdur MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, önümüzdeki yıllarda ülke genelinde yaşanacak su stresinin ayak seslerinin şimdiden duyulmakta olduğunu, bu stresin Burdur’da kendisini ağır şekilde hissettirdiğini söyledi. Prof. Dr. İskender Gülle, bölgede yaşanan hidrolojik kuraklığın, aşırı su kullanımının sonucu olarak Burdur Gölü’nün önemli düzeyde su kaybettiğini ve yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, “Bir zamanlar Burdur’da bir slogan vardı, ‘Göl yoksa Burdur da yok’ diye. Çok söylendi bu slogan, ama artık unutuldu sanki. Oysa daha çok söylemeliydik ve asla unutmamalıydık” dedi.
‘KIYILAR TOZ ÇÖLÜ HALİNE GELDİ’
Prof. Dr. Gülle, Burdur Gölü alanının 50 yıl içerisinde yaklaşık 100 kilometrekare küçülmesiyle gölün Bağlar, Çerçin, Askeriye, Gölbaşı, Senir, Kılıç, Ardıçlı, İlyas, Karakent, Kumluca, Yazır, Yazıköy, Hacılar, Kuruçay, Çendik Köyü gibi kıyılarında çok büyük toz ve tuz alanları ortaya çıktığını belirterek, “Özellikle gölün Isparta sınırları içerisindeki kıyıları tamamen kuruduğundan, bu alanlar adeta geniş bir toz çölü haline geldi. Gölün çekilen alanlarındaki toprağın tuzlu olması nedeniyle bitki gelişimi çok mümkün değil. Ayrıca bu alanlarda yoğun küçükbaş hayvan otlatılması nedeniyle toprak sürekli ezildi. Buraların sürülerek toprağın rüzgara karşı savunmasız hale gelmesinden dolayı kuvvetli rüzgarlarda çok yoğun toz fırtınaları oluşmaktadır” diye konuştu.
‘YILDA 2 BİN TON TOZ ETRAFA SAÇILIYOR’
Çekilen göl yatağından yılda yaklaşık 2 bin ton tozun havalanarak etrafa saçıldığını belirten Prof. Dr. Gülle, şöyle konuştu:
“Bu miktar kabaca 100 futbol sahasını 1 metre yüksekliğinde tozla doldurmaya yetecektir. Gölün çekilmesi sonucunda göl tabanında birikmiş olan ve şimdi tozla havalanan çeşitli toksik metaller, pestisit kalıntıları, mikroplastikler ve tuzlar ile ağırlıklı olarak silt ve kilden oluşan bu karışım, öncelikle en yakın yerleşim merkezlerini tehdit etmektedir. Özellikle kuzey-güney yönlü rüzgarların etkisiyle buradan kalkan binlerce ton toz, başta en yakın yerleşimler olan Burdur, Senir, Kılıç ve Keçiborlu yerleşimlerini kuvvetli şekilde etkilemektedir. Aral Gölü (Orta Asya), Urmia Gölü (İran), Çad Gölü (Afrika), Owens Gölü (ABD) gibi dünyada kuruyan göl örnekleri üzerinden düşündüğümüzde, yaşanacak ekolojik ve ekonomik sıkıntılara ilave olarak, tozun tetiklediği sağlık sorunlarında artışlar olabilecektir. Özellikle ‘PM2.5’ olarak bilinen en ince tozun sağlık üzerine birçok çok olumsuz etkisi bulunmaktadır.”
‘DAHA ÇOK SU HARCAYACAĞIZ’
Çevreye yayılan tuz ve tozun, ağaç, sebze ve diğer bitkilerin gelişimini de olumsuz yönde etkileyebileceğini aktaran Prof. Dr. Gülle, “Evlerimiz, arabalarımız, çamaşırlarımız, saçımız başımız daha çok kirlenecek ve sonuçta temizlik için daha çok masraf edeceğiz, yani daha çok su harcayacağız. Suyumuz ise zaten oldukça kısıtlı durumda. Yaşam kalitesi düşeceğinden şehirden göçlerde yaşanabilecek artışlar, Burdur ekonomisini de olumsuz yönde etkileyebilecektir” diye konuştu.
‘GÖL KIYISINDA HAYVAN OTLATMA YASAKLANMALI’
Bir yerde toz varsa ondan kısa vadede kurtulmanın mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. İskender Gülle, şöyle devam etti:
“Zira toz dünyadaki en küçük ve en sinsi şey olup, ondan ne kadar korunmaya çalışsak da mutlak suretle her yere nüfuz etmesi kaçınılmazdır. Dünyadaki diğer toz vakalarından öğrendiklerimiz ışığında konuya baktığımızda, tozla etkin mücadelenin sadece ekolojik yöntemlerle mümkün olduğunu görmekteyiz. Kısa vadede alınacak önlemler, göl kıyısında hayvan otlatmanın sınırlandırılması veya yasaklanması gerekir. Zira hayvanların zemine uyguladığı başınç toprak kabuğunu kırmakta ve bitki gelişimini zorlaştırmaktadır. Orta vadede ise çekilen ve toz üreten kıyı alanlarının tuza dayanıklı örtücü bitkiler ile rehabilite edilmesi. Ayrıca kısa vadede bitki gelişiminin mümkün olmayacağı daha tuzlu alanlarda, bitkilerin dışında, fiziksel örtücülerin ve rüzgar perdelerinin de kullanılması mümkündür. Sonuç olarak, Burdur Gölü kıyılarında toz oluşumu sorununun, göl yönetim planı kapsamında yapılacak geniş ölçekli bilimsel rehabilitasyon projeleri ile çözülmesi gerekmektedir. Özellikle çekilen alanların yerel bitki türlerinden olan kapari ile donatılması şimdilik en akılcı yaklaşım olarak görülmelidir.”

Görüntü Dökümü
———————–
– Kurumuş göl alanları
– Burdur Gölü’nden detay
– Toz bulutları

HABER-KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

===========================================================

2) İZMİR’DE TAM KAPANMADA AŞI KUYRUĞU
 
İZMİR’de, tam kapanma nedeniyle sokaklar boş kalırken, koronavirüs aşısı sırası gelenler Bakırçay Üniversitesi Çiğli Devlet Hastanesi önünde uzun kuyruk oluştu.
Koronavirüsle mücadeleyle kapsamında geçen günlerde 55 yaş ve üzeri vatandaşların da aşılanacağının duyurulmasının ardından hastanelerde aşı yoğunluğu devam ediyor. Bakırçay Üniversitesi Çiğli Devlet Hastanesi de yoğunluğun yaşandığı hastanelerden biri oldu. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alanlar, tam kapanma olmasına rağmen hastanenin kapısında uzun kuyruk oluşturdu. Sırası gelenler aşılarını olurken, bekleyenlerin zaman zaman sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü.

Görüntü Dökümü
———————–
-Hastaneden görüntü
-Aşı sırası bekleyenlerden görüntü

Reklam Alanı

Haber: Tolga TAHÇI – Kamera: İZMİR, (DHA)

===========================================================

3) İKİ ÇOCUĞUN, KEDİYİ BAYILTANA KADAR ŞİDDET UYGULADIĞI ANLAR 

İZMİR’in Konak ilçesinde, bir kafeteryanın kapısı açık bırakılan cam balkon kısmına sığınan sokak kedisine, 2 çocuk tarafından bayılana kadar dövülüp, işkence yapıldı. O anların işyerinin güvenlik kameraları tarafından an be an görüntülendiği ortaya çıktı.

Konak’ın Hatay semtinde kafeterya işleten Gökben Kırdı, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olan işletmesinin cam balkon olan bölümünün kapısını sokak kedilerinin barınabilmesi için aralık bırakıp, içine mama ve bir de kedi yatağı koydu. Kırdı’nın aralık bıraktığı kapıdan 29 Nisan gecesi içeri giren 9-10 yaşlarında olduğu tahmin edilen 2 çocuk, buradaki sokak kedisine önce ellerine geçirdikleri bir örtü ve kedi yatağı ile ardından da bir kütük ile vurup, tekmeleyerek işkence yaptı. Zavallı hayvan bayılırken, 2 çocuk aralık bırakılan kapıyı kapatıp, kaçtı. Kırdı, ertesi gün işyerini kontrole geldiğinde ortalığın darmadağın edildiğini görünce şaşkınlık yaşadı. İçeri girdiğinde baygın halde bir sokak kedisi buldu.

Önce hırsız girdiğini düşünen Kırdı, güvenlik kamera kayıtlarını izlediğinde 2 çocuğun içeri sığınan kediye işkence yaptığını fark etti. Kırdı, baygın haldeki kediyi evine götürüp, gerekli tedavisini yaptı. Kırdı, kedinin dövülüp, işkence yapıldığı o anların güvenlik kamerası görüntülerini, “Onların ağızları ve dilleri yok ama ben sesiz kalmayacağım. Elimden geleni yapacağım” notuyla sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Kafenin güvenlik kamerasından kediye kötü muamelede bulunan o anlardan görüntü

Haber: Gökçe ADAR- / İZMİR (DHA)-

===========================================================

4) DEFİNE ARARKEN KAYALIKLARDAN DÜŞTÜ, CENAZE GÜÇLÜKLE ÇIKARILDI
 
KOCAELİ’nin Başiskele ilçesinde, define aramak için ormanlık alana gittiği öne sürülen Ramazan Elçin (57), kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti. Olay, sabah saatlerinde Başiskele ilçesinde bulunan Menekşe Yaylası’nda meydana geldi. Ramazan Elçin, iddiaya göre arkadaşlarıyla beraber define aramak için gittiği ormanlık alanda dengesini kaybederek kayalıklardan düştü. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, itfaiye, AKUT ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kurtarma ekipleri eşliğinde kayalıklara inen sağlık ekipleri Ramazan Elçin’in hayatını kaybettiğini belirledi. Elçin’in cansız bedeni, düştüğü yerden ekipler tarafından güçlükle çıkarıldı. Ramazan Elçin’in cansız bedeni Kocaeli Devlet Hastanesi morguna götürüldü. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Cenazenin morga getirilmesi 
-Kurtarma ekiplerinden fotoğraflar 
-Detaylar 

Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU-Dinçer AKBİR/İZMİT(Kocaeli),(DHA) 

===========================================================

5) 200 BİN LİRALIK DÖVİZ VE ALTIN HIRSIZLIĞI ŞÜPHELİLERİNDEN 1’İ YAKALANDI
 
ADANA’da, sokağa çıkma kısıtlamasında bir iş yerine giren 4 şüpheli, çelik kasadaki yaklaşık 200 bin TL değerinde döviz ve altını çalarak kaçtı. Güvenlik kamerasında aracı kullandığı belirlenen şüphelilerden biri yakalandı, diğer üçü aranıyor. 
Olay, 19 Nisan günü sabah saatlerinde merkez Seyhan ilçesine bağlı Karasoku Mahallesi Abidinpaşa Caddesi’ndeki iş yerinde meydana geldi. İş yerine gelen Sayit Durmuş, içerideki çelik kasasının kapısının açık ve yere düşmüş halde olduğunu gördü. Durmuş, yaptığı kontrolde kasadaki yaklaşık 200 bin lira tutan döviz, altın ve paralarının çalındığını anladı. Durmuş’un durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, şüpheli ya da şüphelilerin kimliklerinin belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlattı.
‘GÖZCÜLÜK ANI KAMERADA’
Güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye alan polis, beyaz renkli bir hafif ticari aracın sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 17 Nisan günü gece saatlerinde Durmuş’un iş yerinin bulunduğu iş hanı önüne geldiği, aracın içerisinden inen 2 kişinin gözcülük yaptığını, bir kişinin de çelik kasadaki paralar ile altınları çaldığını belirledi. Hırsızlıktan birkaç saat sonra olay yerine dönen aracın şüphelileri alıp, bölgeden ayrıldığı saptandı. Bu anlar başka bir iş yerinin güvenlik kamerası görüntülerine de yansıdı.
‘ŞÜPHELİLERDEN BİRİ YAKALANDI’
Aracı kullandığı belirlenen Ersan U., polis ekiplerince adresine düzenlenen baskında yakalanıp, gözaltına alındı. Emniyete götürülen Ersan U.’nun, ifadesinde, “Aracı ben kullanıyordum ancak hırsızlık yapmadım” dediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ersan U., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Polisin, kimliği belirlenen diğer şüphelileri yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
(Güvenlik kamerası)
– Şüphelilerin otomobille yoldan geçişi
– Şüphelilerin iş yerinin önüne gelişi
– Gözcülerin görüntüsü
– Şüphelilerin olay yerinden kaçması
– Aracın gitmesi

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

===========================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!