Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TÜBİTAK BAŞKANI MANDAL: VLP AŞISINDA AY SONUNDA FAZ 2 ÇALIŞMASINA GEÇECEĞİZ
 
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, VLP aşısıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu ayın sonunda da inşallah her bir çalışma doğru gittiğinde Faz 2 çalışmasına geçmiş olacağız” dedi. 
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’ndeki yerli aşı çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. VLP aşısıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “VLP aşısıyla ilgili 27 Mart tarihinde başlamış olduğumuz Faz- 1 çalışması şu an 1’inci fazı tamamlamak üzere. Bu haftanın sonunda biz de ikinci dozumuzu olacağız ve Faz- 1 çalışması tamamlanmış olacak. Bu ayın sonunda da inşallah her bir çalışma doğru gittiğinde Faz- 2 çalışmasına geçmiş olacağız. Takibinde yine yaklaşık 2 ay gibi bir süreyle Faz- 2 çalışması gerçekleşecek ve sonrasında da inşallah ağustos ayında Faz- 3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru da Faz- 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp tüm kullanıma hem ülkemizdeki hem de dünyadaki insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açıklaması

HABER: Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/GEBZE (Kocaeli), (DHA) –

========================================================

2) KADES BUTONUNA BASTI; 5 DAKİKADA GELEN POLİSLER KURTARDI
 
BURSA’da işten çıkıp evine giderken eski eşi A.K.’nin (34) önünü kesip, zorla araca bindirmeye çalıştığı H.K. (29), telefonuna indirdiği Kadın Destek Uygulaması (KADES) butonuna basarak polisten yardım istedi. Yaklaşık 5 dakikada olay yerine ulaşan ekipler, H.K.’yi kurtarıp, A.K.’yi gözaltına aldı.
Olay, dün saat 14.00 sıralarında merkez Nilüfer ilçesi Defne Sokak’ta meydana geldi. Özel bir firmada çalışan H.K., işten çıkıp evine gitmek için metro istasyonuna doğru yürürken, eski eşi A.K. yolunu kesti. A.K.’nin kendisini zorla araca bindirmeye çalıştığı H.K., İçişleri Bakanlığı tarafından kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddeti engellemek amacıyla kurulan KADES uygulamasına girerek yardım butonuna bastı.
Bunun üzerine Nilüfer İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Suç Önleme ve Soruşturma (SÖS) Büro Amirliği ekipleri ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı motosikletli yunus timleri, bölgeye sevk edildi. Yaklaşık 5 dakikada olay yerine ulaşan ekipler, müdahale ederek arabaya binmemek için direnen H.K.’yi kurtardı. A.K. ise gözaltına alındı.
H.K., ifadesi ve şikayeti alınmak üzere emniyete götürüldü. Eski eşinin kendisini daha önce de sürekli tehdit ettiğini dile getiren H.K., işlemlerinin ardından yine polis ekipleri tarafından evine bırakıldı.
A.K.’nin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Olay yerinde kadından görüntü
-Şüpheli eski kocanın ekip otosuna bindirilmesi
-Kadının ekip otosuna bindirilmesi
-Detaylar

Reklam Alanı

Haber: Derya EVREN-Kamera: Muammer İRTEM/BURSA, (DHA)

========================================================

3) KORONAVİRÜSÜ YENEN SAĞLIK PERSONELİ DİDEM’DEN ‘AŞI OLUN’ ÇAĞRISI
 
İZMİR’de, koronavirüsü yenen acil tıp teknisyeni Didem Arabacı (34), son günlerdeki vaka artışına dikkat çekip, “Mesafe ve maske diyorum. Artık çift maskeye geçmemiz gerekiyor. Herkes dikkat etmeli. Aşımı oldum. Herkese de tavsiye ediyorum” dedi.
Çeşme 2 No’lu Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda görevli acil tıp teknisyeni Didem Arabacı, geçen yıl kasım ayında koronavirüse yakalandı. Arabacı, evde gördüğü tedaviyle sağlığına kavuştu. Tedavi sürecinde yaşadıklarını anlatan Didem Arabacı, “Hastalık ben de halsizlikle başladı. Daha sonra baş, sırt ve eklem ağrılarıyla sürdü. Ardından nefes darlığı başladı. Neyse ki hastaneye yatacak kadar ilerlemedi. Görevli olduğum müdürlüğüme durumumu bildirdim. Onlar yardımcı oldular. Testlerim yapıldı. Evde o dönemi istirahat yaparak geçirdim. Aşırı yorgunluk hali vardı. Bir şey yapacaksam 3 defa dinlenmek zorunda kaldım. Hastaneyle gitme gereksinimi duymadım. Biraz nefes darlığım vardı ama evde atlatabileceğimi düşündüğüm için hastaneye gitmedim” dedi.
‘ACABA DÜZELECEK MİYİM DİYE DÜŞÜNÜYORSUNUZ
Covid-19’a yakalandığı zaman tedirginlik yaşadığını belirten Arabacı, başına ne geleceğini bilmediği için endişelendiğini ifade edip, “Acaba düzelmeyecek mi diye düşünüyorsunuz. Ama çok şükür düzeliyor. Acaba ben de nasıl bir etkisi kalacak onları düşünüyorsunuz. En zor kısmı 2 gündü. Ondan sonra daha hafif geçirmeye başladım” diye konuştu.
‘ARTIK ÇİFT MASKEYE GEÇİLMELİ’
Şimdilerde 2 aylık hamile olan Didem Arabacı, “Kontrollerim normal çıktı. İnşallah karnımdaki bebeğime ilerleyen dönemde bir etkisi olmaz” dedi.
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Didem Arabacı, “Mesafe ve maske diyorum. Artık çift maskeye geçmemiz gerekiyor. Marketlerde bile elimize yüzümüze dikkat etmemiz gerekiyor. Bu virüs kolay kolay atlatılmıyor. Herkes dikkat etmeli. Ben, aşımı oldum. Herkese de tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-112 sağlık personeli Didem Arabacı ile röp.
-Didem Arabacı detay görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA) –

=================================================

4) 1700 RAKIMLI YAYLADA NOHUT EKİMİ ÖNCESİ TARLADA AY YILDIZ SİMGESİ OLUŞTURULDU
 
ANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde 1700 rakımlı Cimbiti Yaylası’ndaki 100 dekar araziye nohut ekimi öncesi traktörle ay yıldız simgesi oluşturuldu. Ekim sırasında bölgedeki doğal güzellik de dronla havadan görüntülendi.
Gazipaşa’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki, 1700 rakımlı Cimbiti Yaylası’nda kış boyu karla kaplı olan arazilerde nohut ekimine başlandı. Gazipaşa Belediyesi de geçen yıl nohut ekimi yaptığı yayladaki yaklaşık 100 dekar alanda 2 ton tohumu toprakla buluşturuldu. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve meclis üyelerinin de katıldığı ekim sırasında traktörlerle tarlanın ortasına ay yıldız simgesi oluşturuldu. Bölgedeki nohut ekiminden bu yıl 20 ton rekolte hedefleniyor.
Başkan Mehmet Ali Yılmaz, amaçlarının üretim yapmak, çiftçilerin yanında olmak ve Cimbiti nohudunun tanıtımına katkı sağlamak olduğunu belirterek, “Bu yaylaların alanlarında nohut ekimi yapılıyor. Bu bölgenin nohudu çok sevilen, çok meşhur bir nohut. Belediye olarak biz de bu alanlarda nohut ekeceğiz. Ekimlere kendi çalışanlarımız ve traktörlerimizle başladık. Yaklaşık 100 dekarın üzerinde bir alana 2 ton üzerinde tohum ekeceğiz. Hava şartları müsait olursa, ilerleyen günlerde yağmur yağarsa, çok iyi verim alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Öte yandan nohut ekiminin yapıldığı Cimbiti Yaylası’nın görüntüsü ve tarlada oluşturulan ay yıldız simgesi dronla havadan görüntülendi. Torosların yüksek kesimlerindeki yaylada baharın gelmesiyle ortaya çıkan renk cümbüşü seyri doyumsuz görüntüler oluşturdu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Toroslardan yaylanın olduğu bölgeye geçiş (Drone)
– Nohutların kovaya doldurulması
– Kameranın üzerine nohut dökülmesi
– Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın açıklaması 
– Detay görüntüler
– Tarlaya oluşturulan ay yıldız simgesi

HABER: Yücel BULUT- KAMERA: GAZİPAŞA (Antalya), (DHA)

========================================================

5) KULUÇKAYA TAVUK YERİNE OTURAN HOROZ, CİVCİVLERE ANNELİK YAPIYOR 
 
DİYARBAKIR’ın Kocaköy ilçesinde kuluçkaya oturan tavuk kalkınca, kümesteki horoz tavuğun yerine geçti. Horozu gören tavuk bir daha kuluçkaya oturmadı. Horozun kuluçkadan kalkmadığını gören sahibi Mehmet Laçin (73), altına fazladan yumurtalar bıraktı. 21 günlük kuluçka sonrası sağ kalan 8 civcivi horoz korumaya aldı. 
Kocaköy ilçesine bağlı kırsal Tepecik Mahallesi’nde oturan Mehmet Laçin’in tavuğu, kuluçkadan kalktıktan sonra bir daha yerine dönmedi. 11 yumurtanın olduğu kuluçkaya Laçin’in horozu oturdu. Horoz, 21 gün oturduğu kuluçka sonrasında yumurtalardan çıkan 11 civcivden 8’ini korumasına aldı. Civcivlere tıpkı tavuk gibi annelik yapan horoz, aynı kümeste bulunan yavru horozu bile yanaştırmıyor. Bu ilginç olayı duyan meraklılar da zaman zaman horozu görmeye geliyor.
‘İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜM’
Horozun sahibi Mehmet Laçin, böyle bir şeye ilk kez rastladığını belirterek şöyle konuştu:
“Tavuk yumurtladıktan sonra kuluçkaya oturdu. Fakat bir süre sonra kuluçkadan kaldı. Bu durum üzerine bir horozum kümese girip kuluçkaya oturdu. Horuz 21 gün kuluçkaya oturduktan sonra 11 civciv yumurtadan çıkan 11 civcivden 8’i sağ kaldı. Sağ kalan civcivleri horoz büyütüyor. Onlara çok sahip çıkıyor, muhafaza ediyor. Yanında bir tane civcivi alamazsınız. Hemen müdahale ediyor. İlk kez böyle bir şey gördüm.” 
CİVCİVLERİN ANNESİNİ BİLE YAKLAŞTIRMIYOR
Mehmet Laçin’in oğlu Cihan Laçin de, civcivlerin annesi tavuğun onlara uzaktan baktığını ama horozun onu da yaklaştırmadığını ifade ederek, “Şimdiye kadar biz tavuğun kuluçkaya yattığını gördük ama bu defa horoz yattı. Yumurtaların üzerine oturdu hiç kalkmadı. Horoz, kuluçkadan çıkan civcivlere hem annelik, hem de babalık yapıyor. Ana tavuk onlara uzaktan bakıyor. Sanki sahiplenmeye çalışıyor ama horoz bırakmıyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Muhabir Mehmet Mucahit CEYLAN’ın anonsu
-Horoz ve civcivler
-Horozun civcivlere sahip çıkması
-Civcivlerin horozun yanından hiç ayrılmaması
-Horozun civcivleri gezdirip beslemesi
-Civcivlerin horozun altına yatması
-Civcivlerin horozun üstüne çıkması kanatlarının altına girmesi
-Horozun sahibi Mehmet Laçin ile röportaj
-Cihan Laçin ile röportaj
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN- Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR, (DHA)

========================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!