Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TURİZME KAZANDIRILACAK GÖLETTEN 15 TON ÇÖP ÇIKTI

HAKKARİ’de birçok kuş türüne ve balığa ev sahipliği yapan Sülük Göleti’nin turizme kazandırılması için proje hazırlandı. Yürüyüş parkuru, kafe restoran ve çocuk oyun alanlarının yer alacağı proje öncesi belediye ekipleri botlarla gölette ve çevresinde yaklaşık 15 ton çöp topladı.
Hakkari Belediyesi, Aşağı Merzan Mahallesi’ndeki Sülük Göleti’nin turizme kazandırılması için ‘2020-2023 dönüşüm programı’ kapsamında proje hazırladı. 2 milyon 100 bin liraya mal olacak proje ile gölet ve çevresinde 2 katlı kafe restoran, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkuru gibi alanlar yapılacak. Tesisin çalışmaları sürerken, bir taraftan da gölette yapılan temizlik çalışmalarında yaklaşık 15 ton çöp çıkarıldı. Çıkarılan çöpler kamyonlara yüklenerek il dışına götürüldü. 
‘EN GÜZEL PROJELERİMİZDEN BİRİ OLACAK’
Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek, tesis yapılacak Sülük Göleti içerisinde ve çevresinde yaklaşık 30 yıldan beri ilk kez kapsamlı bir temizlik çalışması yapıldığını, doğal yaşamın zarar görmemesi için de çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: 
“Hakkari’nin Mezran Mahallesi’nde bulunan Sülük Göleti üzerinde yaklaşık 9 bin metrekarelik bir alanda park yapılacak. Bunun 6 bin metrekaresi doğal park. 2020-2023 yılı değişim dönüşüm programındaki en güzel projelerimizden biri olacak. Gölette gerekli temizlik çalışmalarına başladık. Gölette yaban ördeği ve yaban tavuklar da var. Onların zarar görmemesi için de çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz.” 
Temizlik çalışmalarına katılan yüklenici firma çalışanı Mazlum Tekçe ise, “Yaklaşık bir haftadır biz bu temizliği yapıyoruz.15 tona yakın çöp çıkardık. Gölet şu an çok temiz hale geldi. Mahalle sakinlerinden ricamız bu göledi sahiplensinler gerçekten biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir gölet. İçinde sülük, su tavuğu, ördek ve balıkçıl leylekler bulunuyor” diye konuştu.

Görüntü dökümü
————————–
– Gölette botlarla girilmesi
– Temizlik çalışması
– Temizlik çalışmalarına katılan yüklenici firma çalışanı Mazlum Tekçe röpörtajı
– Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek, röpörtajı
– Heykeltraş Firdevs Sağlam ile röpörtaj
– Göletin genel görüntüsü
-Genel detay
Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ, (DHA)

========================================

2) ANTALYA’DA KUMAR BASKININDA 22 KİŞİYE 74 BİN 644 TL CEZA

Antalya’da polisin düzenlediği operasyonda, kumar oynadığı belirlenen 22 kişiye toplam 74 bin 644 TL para cezası uygulandı.

Reklam Alanı

Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü, Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, Fabrikalar Mahallesi Fikri Erten Caddesi üzerinde bulunan bir iş merkezinin üst katında kumar oynandığı ihbarı üzerine adrese operasyon düzenledi. Eçeride 22 kişi olduğunu belirleyen Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, kumardan elde edildiği değerlendirilen 2 bin 40 TL ile oyun kağıtları ve pullara el koydu.
1 KİŞİNİN YARALAMADAN ARAMASI ÇIKTI
Ekiplerin yaptıkları sorgulamada, kumar oynayan kişilerden birinin ise basit yaralamadan aranması olduğu ortaya çıktı. Ekipler, bu kişiyi gözaltına alarak polis merkezine götürdü. Polis ekipleri içerideki herkese sosyal mesafe kurallarına uymamak ve kumar oynamaktan toplam 74 bin 644 TL para cezası uyguladı. F.Ç. hakkında ise kumar oynatmaya yer temin etmekten adli işlem başlatıldı.

Görüntü dökümü:
————————–
– Kumar oynayanlar içeriden cep telefonu kamerasıyla detayları
– Kumar oynayanların dışarıdan görüntüleri detay
– Aranması olan şahsın karakola götürülmesi detay
– Kumar oynatan F.Ç.’nin ekip otosuna alınması detay
– Genel detaylar

HABER-KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

===========================================

3) AFETLERDE İLETİŞİMİ VE KURTARMAYI SAĞLAYACAK RÖMORK YAPTILAR

SAKARYA’da, Afet Gönüllüleri Derneği’nin üyeleri farklı haberleşme sistemlerini ve arama kurtarma ekipmanlarını bir römork içerisinde bir araya getirdi. Afet Gönüllüleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali Samet Özkurt, İzmir depreminden sonra ekipmanları yenilemek istediklerini, tasarladıkları römorku bağışçıların yardımıyla yaptıklarını belirterek, afet anında hem dünyanın her yeri ile iletişim sağlanacağını hem de kurtarma çalışması yapılacağını açıkladı. 
Afet Gönüllüleri Derneği’nin 9 üyesi bir araya gelerek farklı haberleşme sistemleri ve arama kurtarma faaliyetleriyle birlikte insani yardım faaliyetlerinde kullanılan malzemeleri bir römorkta topladı. Yapım ve iç donanım temini toplam 3 ay süren römorkun maliyeti bağışçılar tarafından karşılanırken, römork ile afet anında dünyanın bir ucundan diğer ucuna telsiz ile haberleşme sağlayabiliyor. Projenin yapımında rol alan Afet Gönüllüleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ali Samet Özkurt (34), römorkun afet bölgesinde kurulmasının ardından dünyanın her noktasıyla kesintisiz iletişim sağlayabileceklerini belirtti. 
Ali Samet Özkurt, İzmir depreminden sonra römorku tasarladıklarını söyleyerek, “İzmir’de yaşamış olduğumuz depremde çok acı tecrübeler edindik. Kendimiz, ekipmanlarımızı yenilemek ve iyileştirmek için bu römorku tasarladık. Römorku yapmaya başlayınca gören herkes ‘Ne yapıyorsun? Biz de bir şekilde bunun bir ucundan tutmak istiyoruz.’ dediler ve nihayetinde sayısızca bağışçı vasıtasıyla bu römork yapıldı. İçerisinde kentsel arama kurtarmadan su altı ve su üstü arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek ekipmanlara, insani yardım faaliyetlerinde kullanılabilecek ekipmanlara kadar birçok ekipman mevcut. Telsizlerle bu römorkun kurulduğu yerden dünyanın her noktasıyla kesintisiz iletişim sağlayabiliyoruz.ö dedi. 

Görüntü dökümü 
————————
Afet Gönüllüleri Derneği üyeleri ve araçları detay 
Ali Samet Özkurt röp. 
Römork ve içerisindeki ekipmanlar detay 
Ali Samet Özkurt’un römorkta kurdukları sistemi anlatması 

HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ERENLER (Sakarya), (DHA)

===============================================

4) MANAVGAT SAHİLİNDE AKDENİZ FOKU GÖRÜLDÜ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foku görüldü. Kızılağaç Turizm Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği (KITUYAD) Başkanı Osman Ergin, “Kızılağaç’ta 17 yıldır böyle bir şeyle ilk kez karşılaştım. Pandemi nedeniyle özellikle de son kapanma döneminde sahillerin tamamen boş kalması doğadaki canlıların işine yaradı” dedi.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokları, turizm hareketliliğinin azalması ve tam kapanma sürecinde insanların sahillerden uzak durması sonrasında Manavgat ilçesi sahilinde ortaya çıktı. Manavgat’ın turizm bölgesi Kızılağaç’ta haziranda yeniden açılması beklenen turizm sezonuna hazırlamak üzere sahilleri temizlemeye giden turizm çalışanları, Akdeniz fokunun kıyıya yakın noktada yüzdüğünü fark etti. Önce şaşıran çalışanlar daha sonra cep telefonu kameraları ile foku çekerek, görüntüleri sosyal medyadan paylaştı.
‘BOŞALAN ALANLARI DOĞANIN GERÇEK SAHİPLERİNİN ALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM’
KITUYAD Başkanı Osman Ergin, 17 yıldır Kızılağaç bölgesinde bulunduğunu belirterek, hayatında ilk defa bir Akdeniz fokunu sahilde gördüğünü söyledi. Ergin, “Kızılağaç bölgemizde turizm sezonuna yönelik hazırlıklarımız devam etmekte. Bu süreçte sahilde yapılan çalışmaları denetlediğimizde gördüğümüz ilginç bir olay bizleri şaşırttı. Kızılağaç’ta 17 yıldır böyle bir şeyle ilk kez karşılaştım. Pandemi nedeniyle özellikle de son kapanma döneminde sahillerin tamamen boş kalması doğadaki canlıların işine yaradı. Şöyle ki, daha önce uzaktan bile göremediğimiz fok balıklarını iskelelerimizin altında avlanırken ve dinlenirken görmekteyiz. Turistlerden boşalan alanları da doğanın gerçek sahiplerinin aldığını düşünüyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Sahilde otel iskelesi altında Akdeniz foku görüntüleri
– Osman Ergin’in konuşması

HABER- KAMERA: Ömer KARÇA /MANAVGAT (Antalya), (DHA)

============================================

5) ANTALYA’DA GÖRÜŞ MESAFESİ 40 KİLOMETREYİ GEÇTİ

Hava sıcaklığının 29 derece olduğu Antalya’da, yüzde 30’un altına düşen düşük nem oranından dolayı görüş açısı 40 kilometreye ulaştı. 
Kenti kuş bakışı gören Tünektepe’den bakıldığında Beydağları’nın görkemli zirveleri objektiflere yansıdı. Konyaaltı sahili, tam kapanmadan dolayı boş görüntü sergilese de kilometrelerce uzunlukta şehri gerdanlık gibi sardı.
Antalya’da, yüzde 30’un altına düşen nem ile beraber ortaya çıkan poyraz nedeniyle görüş mesafesi 40 kilometreye kadar uzadı. Kenti yukarıdan görme imkanı sağlayan Tünektepe’nin zirvesinden, şehir pırıl pırıl görüldü. Falezlerin üzerinde uzanıp giden Lara bölgesi Kundu’ya kadar gözle seçilecek şekilde ortaya çıktı. Aynı zamanda, Antalya-Konya arasındaki Toroslar’ın uzantısı Beydağları da açık görüş nedeniyle tüm görkemini sergiledi. Konyaaltı sahili, düşük nemde baştan sona görüntülendi. Antalya körfezini, şehir merkezinden ayıran sahil, beyaz inci gerdanlığı andırdı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Tünektepe’den Konyaaltı Sahili’nin görüntüsü
– Konyaaltı, Lara ve kent merkezinin görüntüsü
– Boğaçayı köprüsü görüntüsü
– Detay
HABER-KAMERA: İbrahim LALELİ/ ANTALYA, (DHA) 

===========================================

6) ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN ASIRLIK HATIRALARINA RESTORASYON
 
ÇANAKKALE Savaşları’nda kullanılan ve her birinde Mehmetçiğin bir kahramanlık hikayesi bulunan asırlık savaş malzemeleri, restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Alan Başkanlığı müzelerinde sergilenen ve depolarda muhafaza edilen o döneme ait askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyaların yanı sıra özellikle tüfek, tabanca, kılıç ve top mermisi gibi malzemelerde korozyon oluşumu önleniyor. Tarihi alanı ziyaret edenler de savaşın üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen Çanakkale kahramanlarının hatıralarını görebilme imkanına sahip oluyor. 
Kahraman Mehmetçik, ‘yenilmez armada’ olarak adlandırılan dünyanın en güçlü donanmalarının oluşturduğu itilaf devletlerine karşı 18 Mart 1915 günü Çanakkale Deniz Zaferi’ni kazandı, dünya harp tarihinin en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı 8,5 ay süren Çanakkale Kara Savaşları sonunda ise, ‘Çanakkale Geçilmez Destanı’nı yazdı. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, şehitlikleri, anıtları ve gazi kaleleriyle adeta bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlarken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bünyesindeki müzelerde ise, her birinde Mehmetçiğin kahramanlık hikayesi bulunan savaş malzemeleri sergileniyor. Mehmetçiğin kahramanlık hikayeleri de, müzelerde sergilenen 106 yıllık savaş malzemeleriyle nesilden nesile aktarılıyor.
‘RESTORASYON VE KONSERVASYON LABORATUVARI OLUŞTURULDU’
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, envanterindeki o döneme ait askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyaların yanı sıra özellikle tüfek, tabanca, kılıç ve top mermisi gibi malzemeleri zamana ve korozyona karşı koruyabilmek için bünyesinde  özel olarak Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı oluşturdu. Çanakkale’de savaşan Mehmetçiklerin yakınları ya da koleksiyonerler aracılığıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı envanterine giren tüfek, tabanca, top mermisi, kılıç gibi silahların yanı sıra, askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyalar restorasyon ve konservasyon işleminden geçirilerek, bir kısmı depolarda muhafaza altına alınıyor, bir kısmı da müzelerde sergileniyor.
‘TİTİZLİKLE TEMİZLENİYORLAR’
Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na gelen asırlık savaş malzemeleri, restoratör Emin Murat Özdemir ve Sanat Tarihçisi Sinem Girgin tarafından büyük bir titizlikle temizleniyor ve bakımları yapılıyor. Restoratör Emin Murat Özdemir, asırlık savaş malzemelerinin ellerine genellikle çok iyi durumda gelmediğini belirterek, “Savaş malzemeleri yoğun korozyonlu ve müdahale gereksinimi duyar halde geliyor. Biz bunları temizliyoruz. Konservasyonunu yapıyoruz. Uluslararası kabul görmüş yöntemlerle sergilemeye ve depolamaya çalışıyoruz. Gelecek kuşaklara ulaşması için düzenli olarak kontrollerini yapıp yeni korozyon oluşumlarını takip ediyoruzö dedi.
‘GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR’
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda savaş malzemelerinin 106 yıl sonra da gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de şunları söyledi:
“Çanakkale Destanı’nı yazan şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetleri bize ulaşıyor. Biz de laboratuvarımızda tüfek, tabanca, kılıç, top mermisi gibi emanetlerin hem restorasyon hem de konservasyonunu yaparak, müzelerimizde ziyaretçilerin hizmetine sunuyoruz. Tarihi Alandan çıkan malzemelerin ne kadar kıymetli olduğunu, hatırasının, maneviyatının yüksek olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü buradan çıkan her savaş malzemesine bir Mehmetçiğin eli dokunmuş ve vatan müdafaasında hizmet görmüş. Bunların manevi değeri bizim için de Türk milleti için de çok yüksek. Bu kadar kıymetli savaş malzemelerini çok titiz çalışmalar sonunda envanterimize katıyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak artık bu konuda uzmanlaştık. Tarihi Alan Başkanlığı, savaş malzemelerinin restorasyon ve konservasyonu konusunda Türkiye’de söz sahibi oldu. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Alan, tam bir tarihi doku. Doğallığı bozulmamış, orijinalliği bozulmamış. Gün geçmiyor ki toprak altından bir Mehmetçiğin eline dokunmuş bir tüfek, bir subayın belinde taşıdığı kılıç, bir süngü, şarapnel parçası veya bir savaş malzemesi çıkmasın. Bunlar bizim milli hazinemiz. Bizim, tarihten gelen bu hazinelerimizi gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluğumuz var.” 

Görüntü Dökümü 
———————–
-Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon, konservasyon laboratuvarındaki çalışmalarından genel ve detay görüntüler.
-Restorasyon, konservasyon ekibinin silahlar üzerinde çalışma yapmalarından genel ve detay görüntüler.
-Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile röp.
-Restoratör Emin Murat Özdemir ile röp.
-Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon, konservasyon laboratuvarındaki çalışmalarda müzede sergilenmek üzere hazır hale getirilen silahlardan genel ve detay görüntüler.

Haber-Kamera Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ ÇANAKKALE, (DHA)

===========================================

7) KISITLAMADAN MUAF TURİSTLERE, DENİZDEN 2 DİLDE KORONAVİRÜS UYARISI

Antalya’da deniz polisi, Konyaaltı Sahili’nde güneşlenip denize giren kısıtlamadan muaf turistleri, son teknolojik botla uyardı. İngilizce ve Rusça yapılan uyarıda, fiziki mesafe ve maske kuralları hatırlatıldı.

17 günlük tam kapanma döneminde turizm kenti Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin turizm destinasyonlarında kısıtlamadan muaf turistler tatillerini sürdürdü. Antalya’nın Konyaaltı Sahili de kısıtlamadan muaf turistlere kaldı. Sahil boyunca gezici polis ekipleri sahilde turist gibi davranan ve kısıtlamaya uymayan yerleşik yabancıları tespit etmek için pasaport kontrolü yaptı. 
SON TEKNOLOJİK BOTLA DENETİM
Sadece sahilde değil, denizden de denetimler sürdü. Deniz polisi, Türkiye’de yalnızca 3 adet bulunan son teknolojik kalekol botla sahil boyunca denizden denetim yaptı. Yakınlaştırma ve termal özellikli kamera ile donatılan bottan İngilizce ve Rusça anons yapan polis, turistlerin maske ve fiziki mesafe konusunda duyarlı olmaları uyarısında bulundu. 
Deniz Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser Uğur Arı, denetimleri tam kapanma süresince artırdıklarını söyledi. Denizden ve karadan destekçi ekiplerle koordineli şekilde yapılan denetimlerle herhangi olumsuz olayların da önüne geçtiklerini ifade eden Arı, “İngilizce ve Rusça anonslarla turistlere maske ve mesafeyi hatırlatıyoruz. Tepkilerinin olumlu olduğunu görüyoruz. Olumsuzluk olunca da anında müdahale ediyor, sahildeki ekiplere bilgi veriyoruz. Müdahale edilerek olumsuzlukların önüne geçiliyor” dedi.
Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Antalya’da bulunan kalekol bot, son teknolojik özellikleriyle dikkati çekiyor. Tamamen dijital yönetilen bu bot, olduğu yerde joystick ile 360 derece döndürülüp sağa-sola, ileri-geri ve çapraz ilerleyebiliyor. Termal kamera sayesinde düzensiz göçmenlerin tespitinde kullanılan kameralarla donatılmış bu bot, 40 Knot hıza çıkabiliyor.

Görüntü dökümü
—————————-
– Drone görüntüleri
– Polis botlarından detaylar
– Denizde ilerlemeleri detay
– Deniz polis teknelerinden detaylar 
– Kameralardan detaylar
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın tekne dışından anonsu
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın tekne içinden anonsu
– Uğur Arı RÖP
– Teknenin Konyaaltı sahil bandına gitmesi ve 2 dilde anons yapması detay
– Genel ve detaylar
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA) 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!