Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Fırtına çıkınca, tezgahlarda balık bolluğu azaldı

KARADENİZ’de son günlerde etkili olan fırtına nedeniyle balıkçılar ava çıkamayınca tezgahlarda balık çeşitleri azaldı. Samsun’da az da olsa kısıtlamada sokağa çıkanlar, açık olan tezgahlardan balık satın aldı.

Karadeniz’de son haftalarda etkili olan fırtına balık tezgahlarını da vurdu. Balıkçıların şiddetli rüzgar yüzünden tekneleriyle denize açılıp, avlanamaması nedeniyle tezgahlar neredeyse boş kaldı, balık fiyatları da arttı. Balıkçılar, ek tedbirlerle avı yeniden başlayan Karadeniz’in incisi hamside, sürülerinin daha soğuk olan Rusya’ya yöneldiğini ifade etti. Kentte sokağa çıkma kısıtlmasında da hizmet veren balıkçı tezgahlarında; barbunun kilosu 40-45, mezgit 35-40, hamsi 25-30, tirsi 25, deniz levreği 150, çipura 40-50 ve somon da 35 liradan satışa sunuluyor.

‘KARADENİZ HAMSİSİ, RUSYA’YA GİTTİ’
Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Satış Pazarı’nda balıkçılık yapan Emirhan İlhan, fırtına nedeniyle denize açılamadıklarını ifade ederek, “Balık, soğuğu ve fırtınayı çok sever, bu nedenle soğuk olunca balıkçıların yüzü güler. Balık bol olur, fiyatlar da düşer. Ancak bu sene çok karışık durumlar oldu, soğuk hava bekledik hava çok sıcak oldu. Bir denge kuramadık. Şimdi de son günlerde şiddetli rüzgar var, bu durum da balığı etkiledi. Tekneler, denize açılamadığı için çok az balık geldi ve fiyatlar da arttı. Herkesin istediği bir çeşitlilik tezgahlarda olmadı. Karadeniz’in en güzel balıklarından hamsi, şu an Rusya’ya gitti. Rusya, buraya göre çok daha soğuk olduğu için orada daha iyi hamsi var. Müşterilerimiz de bu duruma tepki gösteriyor, ‘artık hava soğudu, neden hamsi yok, fiyatlar düşmüyor’ diyorlar. Hava soğuk olabilir ama denize açılamadıktan sonra bir anlamı kalmıyor. Müşterilerimiz hamsinin olmadığını bildiği için mezgit, barbun, levrek, çipuraya yönelmiş durumda” dedi.

Görüntü Dökümü:
– Balık tezgahından detaylar
– Muhabir Zeynep Irmak ÖCAL anonsu
– Balıkçı Emirhan İlhan röportajı
– Detaylar

Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL-Tayfur KARA/SAMSUN, (DHA)

Reklam Alanı

===================

Vatandaşa ve sağlık çalışanlarına narenciye

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, koronavirüse yakalanan hastalar ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına ‘Covid-19 Salgınına Doğal Vitamin Desteği Projesi’ ile narenciye dağıtımını başlattı.

‘Covid-19 Salgınına Doğal Vitamin Desteği Projesi’, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Sosyal Hizmetler ile Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daireleri’nin koordinesinde yürütülüyor. Üreticiden alınan narenciyeler 2’şer kilo portakal ve 1’er kilo limon olacak şekilde filelere konulup paketlendikten sonra, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın dağıtım araçlarına yükleniyor. Portakal ve limon fileleri Aşhane’ye getirildikten sonra oradan alınan gıda kolileri ile birlikte hastaların evlerine kadar götürülüp kapı kapı dağıtılıyor. Özenle paketlenen narenciyeler koronavirüs salgını ile mücadele eden hastaların sofrasına şifa olarak giriyor. Ekiplerin bıraktığı gıda kolisi ve narenciye ürünlerini kapılarında gören karantinadaki vatandaşlar, teşekkür etti.

Proje sadece karantinadaki hastaları değil salgında büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarını da kapsıyor. Büyükşehir ekipleri, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına da hazırlanan narenciye filelerinden ulaştırıyor. Portakal ve limon desteği sağlık çalışanlarının yüzünü güldürüyor.

Vitamin deposu filelerin üzerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “Sevgili hemşehrim, geçmiş olsun. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, birçok hastalıktan olduğu gibi koronavirüsten de korunabilmen mümkün. Mersinimiz’in C vitamini deposu ürünleriyle, en kısa sürede bu hastalığı da atlatarak sağlığına kavuşacağına inanıyorum. Acil şifalar dilerim” mesajı da yer alıyor.

Karantinadaki vatandaşlar, gıda kolisi taleplerini TEKSİN MERSİN İletişim Koordinasyon ve Analiz Merkezi’ne ALO 185’ten Büyükşehir’e ulaştırıyor. Bu doğrultuda tespit edilen hastaların kapısına hem narenciye ürünleri hem de gıda kolileri bırakılıyor.

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı Şube Müdürü Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır, 2019’dan bu yana pandemi ile mücadele edildiğini ve hastalıkla mücadele kapsamında birçok yol arandığını ifade ederek, “Maske, mesafe ve hijyenin önemini bildiğimiz bugünlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmemize ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini de biliyoruz. Vücut direncini artırdığını bildiğimiz C vitamini koronavirüs tedavisinde de yüksek dozda kullanılmakta şu dönemde. Büyükşehir Belediyesi olarak C vitamini deposu olarak bilinen ve kentimizi sembolize eden narenciye ürünlerini, gerek soğuk algınlığı gerek koronavirüs gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek adına dağıtmayı uygun gördük. Soğuk havanın arttığı bugünlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için mutlaka beslenmemize çok dikkat edelim. Her gün mutlaka narenciye ürünlerini tüketmeye dikkat edelim” diye konuştu.

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdür Vekili Selçuk Şahutoğlu, hayata geçirilen projeyle ilgili olarak; “Hasta olduktan sonra vücudun doğal vitamine, bağışıklık sisteminin de güçlenmesine ihtiyaç var. Bizler de bunu dikkate alarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in girişimleri doğrultusunda Mersinli üreticilerin üretmiş oldukları 2 kilo portakal, 1 kilo da limon olmak üzere toplam 3’er kiloluk vitamin filelerini oluşturduk. Bunları da vatandaşlarımıza dağıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapan Ceyda Dinçer ise koronavirüse yakalanan hastaların talepleri doğrultusunda kendilerine gıda kolilerinin yanı sıra narenciye filelerini de oluşturduklarını kaydederek, “Covid-19 nedeniyle yaşadığımız zorlu süreçte birlik ve beraberlik duygumuzu pekiştirmek adına Başkanımız bu yılı ‘Sevgi ve İyileşme Yılı’ olarak ilan etti. Sosyal Hizmetler Dairesi olarak Covid pozitif olan vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz erzak kolilerine ek olarak şimdi de Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile birlikte koordineli bir şekilde Mersin ilimizin vitamin deposu olan narenciye dağıtımımız da başlamıştır. Erzak kolilerimiz koronavirüse yakalanan vatandaşlarımıza ulaştırılmak üzere dağıtımı hazırlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dinçer, erzak kolileriyle birlikte narenciye paketlerini de koronavirüs olan vatandaşlara dağıttıklarını belirterek, “Covid pozitif olan vatandaşlarımıza dağıtmakta olduğumuz erzak kolilerimizin yanında yine Alo 185 numaralı hat üzerinden talep oluşturdukları takdirde narenciye ve erzak kolisi dağıtımımız da bulunmaktadır” diye konuştu.

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görevli Berfin Çağatay, Büyükşehir Belediyesi’nin salgının en başından bu yana büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına destek olmaya devam edeceğini belirterek, “Pandemi döneminde sağlık çalışanlarımızı unutmadığımızı göstermek ve onlara narenciyelerimizle özel olduklarını hissettirmek istedik. Bizi gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Vahap Başkanımız’ın onları düşündüğünü görünce özel olduklarını hissediyorlar. Çünkü bu dönemde çok fazla emekleri var ve bunun unutulmaması onlar adına mutluluk verici oluyor” dedi.

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Yaşlı Destek Birimi tarafından her gün aranarak, ihtiyaçları sorulan ve evde tek yaşayan yaş almışlar da doğal vitamin desteğinden faydalanıyor. Büyükşehir ekipleri, yaş almış vatandaşlara narenciye fileleri ile hijyen paketlerini ulaştırıyor.

Görüntü Dökümü:
– Paketleme tesisinden genel ve detay
– Ürünlerin paketlenmesinden genel ve detay
– Araçların gelmesi
– Ürünlerin araçlara yüklenmesi
– Araçların ürünleri götürmesi
– Vatandaşa dağıtım yapılması
– Sağlık çalışanlarına dağıtım yapılması
– Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı Şube Müdürü Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır’ın konuşması
– Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdür Vekili Selçuk Şahutoğlu’nun konuşması
– Görevlilerin vatandaşa yardım kolisi ve narenciye paketlerini teslim etmesi
– Genel ve detay

Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

==============

Kadınlar çoraptan oyuncaklar yapıp, üretime katılıyor

MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Gönüllülük Şubesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Evimiz Atölye’ projesi sayesinde ev kadınlarının emekleri ekonomik değere dönüşüyor. Proje kapsamında kadınlar önce eğitim aldı, ardından çoraptan bebek ve oyuncak üretmeye başladı.

2020 yılı içerisinde hayata geçirilen 15 proje ile kadınlara iş sahaları açan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından başlatılan “Evimiz Atölyeö projesi kapsamında pilot bölge olarak Turgutreis ve Mevlana Mahalleri seçildi. Turgutreis Mahallesi’nde Akdeniz Sağlık Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nda gerçekleştirilen eğitime, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu katıldı. Eğitmenler tarafından ev kadınlarına çoraptan bebek ve oyuncak yapma gibi el işi becerileri öğretildi. Bir sonraki pilot bölge olan Mevlana Mahallesi’ndeki eğitime ise Meral Seçer ve mahalle muhtarı Murat Yıldırak katıldı. Çalışmaların uygun olan bölgelerde devam etmesi planlanıyor.

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, yeni başlatılan çalışma ile ilgili bilgiler vererek,“Amacımız evlerde oturan, emeği çok değerli olan kadınlarımızın gizli iş gücünü ortaya çıkarmak, onların bir ek gelir sahibi olmalarına vesile olmak. Bu maksatla kadınlarımıza Mersinden Kadın Kooperatifi olarak, kooperatif ortağımız Gülten Hanım ve 2 gönüllü hocamızla birlikte çoraptan oyuncak ve bebek yapmayı öğretiyoruz.  Onların bir ek gelire sahip olmalarına vesile olacağız. Kadınlarımız, kendi gelirlerini elde ettikten sonra hem bu işi öğrenmiş olacaklar hem de bunu geliştirmek için çabalayacaklar. Bunu kendi emekleriyle yapacaklar. Bizim için kıymetli olan şeylerden biri de bu. Kadının kendi emeğiyle ayakta durması çok önemli. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Üretime yönelik yapılan eğitimlerin ardından MESKİ Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Yaşar Ok da su tasarrufu ile ilgili bilgiler vererek, kadınların nasıl su tasarrufu yapabileceğini örneklerle anlattı. 

Görüntü Dökümü:
-Kadınların çoraptan oyuncak yapmasından genel ve detay
-Meral Seçer konuşma

Haber-Kamera: MERSİN, (DHA) 

=====================

Kahramanmaraş’ın gizemli cennetinde kartpostallık görüntüler

KAHRAMANMARAŞ’ta, suyunun kaynağı ve rengi hakkında gizemini koruyan, doğasıyla adeta cennetten bir köşe olan Yeşilgöz, kışın da ayrı bir güzellik oluşturuyor. Suyun etrafını beyaz bir gelinlik gibi çeviren kar, Yeşilgöz’de kartpostallık görüntüler çıkardı.

Kahramanmaraş-Göksun Karayolu üzerinde, şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Tekir Mahallesi’ndeki Yeşilgöz, suyunun rengi ve eşsiz doğası ile insanları kendisine hayran bırakıyor. Çevresindeki ağaçlarda baharla birlikte açan çiçek ve yapraklarının yazın yemyeşile dönmesi, sonbaharda sarıdan pembeye kadar birçok renge bürünen Yeşilgöz, kışın da yağan karla beyaz bir örtüyle kaplanınca ayrı bir güzel oluştu.

Kimine göre yeşil, kimine göre mavi, kimine göre de turkuaz renge sahip olan suyun çevresindeki kar, doğasıyla adeta cennetten bir köşe olan Yeşilgöz’ü gelin gibi süslüyor. Karla birlikte ortaya kartpostallık görüntüler çıkarken, fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor.

GİZEMİ ÇÖZÜLEMİYOR
Yeşilgöz, sadece doğasıyla değil, bugüne kadar çözülemeyen iki gizemi ile de insanları kendisine hayran bırakıyor. Bu gizemlerden biri, 20 metre derinlikteki obruktan çıkan suyun rengi. Suyun renginin; kimileri çevresindeki ağaçlardan, kimileri derinliğinden, kimileri ise güneş ışınlarının suya düşüş açısından kaynaklandığını söylüyor ancak bugüne kadar ortaya bilimsel bir kanıt konulamadı.

Diğer gizemi ise suyun kaynağı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Topluluğu ile Anadolu Speleoloji Grubu Derneği’nden (ASPEG) 16 kişilik bir ekip, 2008’de bu gizemin peşine düştü. Ekip, Yeşilgöze dalış yaptı ancak suyun kaynağını tespit edemediği için gizemi çözemedi.

İTFAİYECİLER 135 METREYE KADAR GİDEBİLDİ
Yeşilgöz’e son olarak 2018’te Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Ekibi dalış yaptı. Etrafının mesire alanı olması, pikniğe gelen kişilerin suya düşmesi halinde nasıl bir yerde arma yapacaklarını görme adına dalış yapan ekip, suyun içinde anlatılanlardan çok daha fazlasıyla karşılaştı. En derin noktasında dahi suyun çok berrak olduğunu fark eden ekip, 20 metre derinliğe indikten sonra 135 metre uzunluğunda eğimli bir mağaraya girdi ve mağarada derinlik 47,5 metreye ulaştı ancak daha fazla ilerleyemedi. 135 metreden sonra ne olduğu, suyun nereden geldiği, kaynağında Yeşilgöz’deki gibi başka bir obruk olup olmadığı ekip için soru işareti olarak kaldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Yeşilgöz
– Su üzerindeki Türk bayrağı
– Yeşilgöz’ün drone görüntüsü
– Mesire alanından detay
– Yeşilgöz’ün suyunun altı
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!