Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Prof. Dr. Uzun: İngiliz varyantıyla farklı semptomlar görülüyor
 
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, “Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor. Baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı gibi semptomlar var. Buna benzer tam da nedeni belli olmayan semptomlarla gelen bazı özellikle genç grup hastalar var. Genç hastalarda şiddetli ağır hastalık görebiliyoruzö dedi. 

Sağlık Bakanlığı verilerine 100 bin nüfusa karşılık gelen Covid-19 vaka sayısında Samsun, üç haftadır zirvede yer alıyor. 13- 19 Mart haftalık verilere göre 100 binde 508,97 vakanın görüldü kentte, uzmanlar a uyarılarda bulunuyor.

Samsun OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, sadece Samsun’da değil Türkiye genelinde Covid-19 vakalarında bir artışın olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, “Biz hastaları gerçekten çok iyi tedavi ediyoruz, ancak tedavi ile iş bitmiyor yukarıdan, çığ geliyor, kar topu gibi çoğalıyor ve çığ oluşuyor orayı kesmemiz lazım. Evde izolasyon diyoruz ama hastalar evde izole olmuyorlar. Aile bireylerine bulaştırıyorlar. Evde durmayıp dışarı çıktıkları için bu izolasyon tam olarak gerçekleşmiyor. Pandemiyi yenmenin birinci kuralı izolasyonun sağlanmasıdır. Aileler arası gidiş gelişler ve akraba ilişkileri var. İzole olması gereken hastalar sokaklara, çarşıya ve pazarlara gidiyorlar. Şehirlerarası geçişkenlik var” diye konuştu.

‘GÜNLÜK VAKA SAYISI 800’LÜ SAYILARI AŞTI’
Prof. Dr. Uzun, Samsun’da bir dönem günlük vaka sayısının 100’lü rakamlara kadar düştüğünü, şimdilerde ise 800’lü sayıları aştığını söyleyerek “Yapılan teste göre pozitiflik oranı Samsun özelinde çok yüksek. Bir diğer konu test sayısını daha fazla artırarak semptomatik hastalara da koronavirüs tanısı koyabilmemiz gerekiyor. Şikayeti olmayan, belirtisiz ve semptom göstermeyen hastalara da tanı koyularak izole edilmesi lazım. Bu tanı konulan hastaların her birini ise yurtlarda izole etmemiz gerekiyor. Samsun’da mutant virüs hakim. Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor. Bulaştırıcılığın fazla olduğunu biliyorduk ama klinik olarak da bazı farklılıklar var” dedi.

‘MUTANT VİRÜSTE FARKLI BELİRTİLER ORTAYA ÇIKTI’
Prof. Dr. Oğuz Uzun, “Benim gördüğüm daha genç hastalarda hasta sayısı artmaya başladı. Daha farklı semptomları olan, nörolojik semptomları hastalar görebiliyoruz. Baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı gibi semptomlar var. Buna benzer tam da nedeni belli olmayan semptomlarla gelen bazı özellikle genç grup hastalar var. Genç hastalarda şiddetli ağır hastalık görebiliyoruz. Samsun’da, Karadeniz’de mutant virüsün fazla olması vaka sayısının artışında rol oynuyor” diye konuştu.

Reklam Alanı

‘TAM KAPANMA DÜŞÜNÜLMELİ’
Hasta akışının çok fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uzun, “Sağlık çalışanları 1 kişiyi tedavi ediliyor, o 10 kişi olarak geri dönüyor. Tam kapanma konusu mutlaka bence olmalı. Tam kapanmanın yapılması lazım. Bence Samsun için düşünülmesi gereken bir şey” dedi.

Görüntü Dökümü:
———————–
-Kentten detaylar
-Polis ekiplerinin HES kodu sorgulaması 
-Hastane dışından detay
-Prof.Dr. Oğuz Uzun’dan detay
-Röportaj
Haber-Kamera:Yaprak KOÇER-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA) 

===========================

Futbol turizminde ‘BAL’ hareketliliği

TSS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Çeri, “Sezonun sonuna geliyoruz. Bölgesel Amatör Ligi’ndeki (BAL) maç programlarının açıklanmasıyla BAL liglerinden takımları ağırlıyoruz. Gelecek sezon 1500, 2 bin takım sayısına ulaşarak Antalya’nın eski yıllardaki sayılarını yakalayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

TSS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Çeri, Antalya’da futbol takımlarının kamp dönemlerinin devam ettiğini dile getirdi. Pandemiye rağmen kış sezonunda çok sayıda yabancı takımı ağırladıklarından bahseden Çebi, “Sezonun sonuna geliyoruz. Bölgesel Amatör Ligi’ndeki (BAL) maç programlarının açıklanmasıyla BAL liglerinden takımları ağırlıyoruz. Şu anda Makedonya milli takımı da kamp yapıyor. 2021 kış sezonunun sonuna geliyoruz. Yaz kamplarına hazırlık başlıyoruz. Yaz dönemi için Kayseri, Erciyes’te yaz hazırlık dönemi pazarlama faaliyetlerine başladık” diye konuştu.
Pandemi nedeniyle kamp yapan futbol takımı sayısında geçen yıla göre yüzde 50’den fazla düşüş yaşandığını anlatan Çebi, “Liglerdeki maçların sıkışması program değişikliğinden bazı takımlar gelemedi. Gelen takımlar da Rusya, Ukrayna, Kazakistan bölgesinden. gelen takımlar milli takımlar ve kulüp takımları şeklinde gerçekleşti. 2022 kış sezonunda sayı artacak ve bin 500, iki bin sayılarına ulaşarak Antalya’nın eski yıllardaki sayılarını yakalayacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Antalya’da kamp yapan Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Kayseri Emar Grup Futbol Kulübü Başkanı Emre Arıkan ise şunları söyledi:
“Antalya Belek’te kampa girdik. Kamp süreci çok heyecanlı, azimli ve istikrarlı geçiyor. Kamp sürecinde elde edeceğimiz takım ruhu, hazırlık ve antrenman süreciyle ligde daha başarılı adımlarla ilerleyeceğiz. Şampiyonluk yolunda ilerleyeceğiz. 8 günlük kamp sürecinde 4 hazırlık maçı oynayacağız. Takımım adına gururluyum. Kayseri Emar Grup olarak şehrimizi 3. ligde temsil edecek en güçlü adaylardan biriyiz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Maçtan görüntüler
– Futbolcular detay
– TSS- Tur Yönetim Başkanı Serkan Çebi RÖP
– Kayseri Emar Grup Futbol Kulübü Başkanı Emre Arıkan RÖP
– Emar Grup futbol maçından görüntüler-
HABER: Tolga YILDIRIM- KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

================================

Trabzon’da ‘pozitif’ ve ‘temaslı’ kendini gizliyor

TRABZON Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar birim sorumlusu Dr. Muhammet Ali Yılmaz, koronavirüsle mücadelede en büyük sorunun pozitif ve temaslıların kendini gizlemesi olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı il bazlı koronavirüs haritasında 13- 19 Mart tarihleri arasında illere göre 100 bin nüfusta görülen koronavirüs vaka sayısına göre, ‘çok yüksek riskli’ iller arasında bulunan Trabzon’da, cadde ve sokaklardaki kalabalıklar dikkat çekiyor. Trabzon’da alınan tedbirler, uygulanan sıkı denetim ve kontrollerle vaka sayılarında az da olsa düşüşler yaşansa da inişli ve çıkışlı haritasıyla dikkatleri üzerine çeken kentte vaka sayıları kontrol altına alınamıyor.

‘EN BÜYÜK SIKINTI TEMASLILARIN KENDİNİ GİZLEMESİ’
Trabzon Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar birim sorumlusu Dr. Muhammet Ali Yılmaz koronavirüs belirtileri olmasına rağmen bölge insanının hastaneye gitmeyi reddettiğini, pozitif olduğu halde karantina kurallarına uyulmadığını ve temaslılarını gizlediğini belirtti. Yılmaz korona virüsle mücadelede en büyük engelin pozitif olan vakaların temaslılarını açıklamamasından kaynaklandığını söyleyerek, “Korona ile alakalı ilimiz genelinde yaptığımız mücadelede belli bir seviyeye ulaştık. Ancak arzu ettiğimiz rakama kadar gerileyemedik. Ama buna en büyük etken tespit ettiğimiz pozitif vakaların temaslılarını ortaya çıkarmakta yaşadığımız sıkıntılar. Bazı vatandaşlarımız temaslılarını iş ya da ekonomik nedenlerle saklamasıyla ilgili karşımıza çıkıyor. Bazı iş yerleri de iş gücü kaybını önlemek için bu tür davranışlar sergiliyor. Koronavirüsle mücadeledeki en büyük sıkıntı temaslıların kendini gizlemesi” dedi.

‘COVİD OLMAYI REDDETME İÇGÜDÜSÜ’
Koronavirüsle mücadelede erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan Yılmaz, “Korona olup da ısrarla olmadığını düşünenler de var. Bu hastalığı kimse kendine konduramıyor. Korona belirtileri gösterip kendini grip oldum diye teselli etmeye çalışanlar var. Bu duruma covid olmayı reddetme içgüdüsü diyorum. Ya da ayıp bir hastalıkmış gibi gizliyorlar covid olduklarını. Bu duygu ile vatandaşlarımız hareket ediyorlar. Ama covid erken tedavi edildiği zaman çok daha hafif geçirilebilen bir hastalık. Erken tanı ve erken tedavi her zaman işe yarar. Önerimiz en ufak semptomlarda hastaneye başvurup gerekli tetkikleri yaptırsınlar” diye konuştu.

‘KURALLARA UYULURSA RİSKLİ OLMAKTAN ÇIKIYOR’
Alınan kurallara riayet edilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, “Covid hastalığını ayıp diye değerlendirmemek lazım. Eskiden grip oluyorduk. Şimdi yine grip gibi ama sadece bulaştığı insanların vücutlarını daha dirençsiz kılıp sistematik bozukluklara hazır hale getirip ölümlerle sonuçlanabiliyor. Kurallara her daim uymak lazım. kurallara uyulduğu zaman kısıtlama getirilen lokantalar ve kafelerde açılacaktır. Kurallara uyulduğu taktirde her yer riskli olmaktan çıkıyor” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Drone ile Trabzon şehir görüntüsü
-Meydan park alanından kalabalık insan görüntüleri
-Sokakta kalabalık insan görüntüsü
-Dr. Muhammet Ali Yılmaz ile röportaj
-Filyasyon ekiplerinin apartman dairesinin kapısına broşür yapıştırması
-Detaylar
Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!