Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) EVLAT EYLEMİNE KATILAN AİLELER: ÇOCUKLARIMIZIN KAÇIRILMASINDA HDP SORUMLU
 
VAN’da, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 28 ailenin, HDP binası önündeki eylemleri 8’inci haftasında da sürdü. Lise 2’nci sınıfta okurken, dağa kaçırılan çocuğu Recep Kıpçak için eylemini sürdüren Hüseyin Kıpçak, oğlunu HDP’lilerin kaçırıp, PKK’ya teslim ettiğini söyledi. Musa Abalı ise kızı Ebru’nun piknik bahanesiyle götürüldüğü Edremit ilçesinde çözüm sürecinde PKK’lı teröristler tarafından kaçırıldığını belirtti.

Van’da çocukları dağa kaçırılan 28 aile, her hafta perşembe günleri HDP il binası önünde yürüyüp eylem yapıyor. Kent merkezindeki Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan aileler, ellerinde çocuklarının fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla ‘Dağları kurtlara- kuşlara bırakın’, ‘Çocuklarımızı istiyoruz’, ‘Anneler nöbette’, ‘Artık yeter yakamızdan düşün’, ‘Çocuklarımız kimsenin piyonu olmayacak’ yazılı dövizleri taşıyor. HDP il binası önüne kadar slogan atıp, yürüyen ailelerden Recep Kıpçak ile Musa Abalı, çocuklarının kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tuttu. Kıpçak ve Abalı, yıllardır haber alamadıkları çocuklarına da ‘gelin Türkiye Cumhuriyeti Devletine teslim olun’ çağrısında bulundu.

‘ÇOCUĞUMU SATIP, KENDİLERİNE EV YAPTILAR’
Oğlu Recep’in cep telefonuna kayıtlı fotoğrafını gösteren Hüseyin Kıpçak, “2018’den beri kayıp olan çocuğumdan bilgi alamadım. Ben çocuğum için eyleme katılıyorum. Nerdeyse bana dönüş yapması lazım. Çocuğum lise 2’de okuyordu. Sabah okula giderken kayıplara karıştı. Bir daha da haber alamadık. Ben de ertesi günü 2 Nisan Polis Karakolu’na kayıp başvurusu yaptım. Bugüne kadar hiçbir bilgi alamadım. Çocuğumu HDP götürüp, sattı. Karşılığında para alıp kendilerine ev yaptılar. Bizi de mağdur ve perişan ettiler. ‘Oğlum eğer sağsan, mutlaka bana dönüş yap. Gel Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teslim ol’. Orası senin yerin değil” dedi.

‘KIZIM GEL, GÜVENLİK GÜÇLERİNE TESLİM OL’
Yaklaşık 6 yıl önce dağa kaçırılan kızı Ebru için eyleme katıldığını söyleyen Musa Abalı da, kızının piknik bahanesiyle Edremit ilçesine götürülüp, PKK tarafından kaçırıldığını söyledi. Abalı, “2015’ten beri çocuğumun yüzünü görmedim. Kayıp olduğu anda Terörle Mücadele Şubesi’ne gidip müracaatımı yaptım, ama iş işten geçmişti. Ben buradan kızıma sesleniyorum. Kızım neredeysen bize dön. Türkiye Cumhuriyeti’ne dön. Bu zalimlere güvenme. Biz ailece perişan olduk. Özellikle seni bekliyoruz. Dön gel, güvenlik güçlerine teslim ol. Ben senin için buradayım. Sen gelmeyene kadar ölüme kadar eylemi devam edeceğim. Kızım başarılı bir öğrenciydi. Böbrek rahatsızlığı da vardı. Lise 2’ye gidiyordu. 16 yaşındayken kaçırıldı. 2015’te çözüm sürecinde kızımı kandırıp, götürdüler. Ebru kızım, fırsat buldun mu gel güvenlik güçlerine teslim ol. Biz ailece perişanız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
-Bir araya gelen aileler
-Cep telefonlarındaki dağa kaçırılan çocuklarının resimlerini gösteren Kıpçak ve Abalı aileleri
-Eyleme katılan ailelerin yürüyüşü
-Oğlu Recep için eyleme katılan baba Hüseyin Kıpçak ile röportaj
-Kızı Ebru için eyleme katılan baba Musa Abalı ile röportaj
-HDP il binası önünde tepkilerini dile getiren ailelerden genel ve detaylar

HABER: Behçet DALMAZ- Orhan AŞAN/VAN, (DHA)

Reklam Alanı

======================================

2) ADIM ATAMAZKEN ŞİMDİ GEZİ HAYALİ KURUYOR
 
ANTALYA’da talasemi majör hastalığı nedeniyle kalp ve karaciğer yetmezliği gelişen web tasarımcısı Onur Yaşın’ın (40), 10 yıl önce takılan kalp pili değiştirilip kalp kapakları onarıldı. Yaklaşık 3 ay yatarak tedavi gören, şimdi ise karaciğer nakline hazırlanan Yaşın, “Karaciğer naklini de olduktan sonra en büyük hayalim Karadeniz- Gürcistan gezisine gitmek” dedi.
Antalya’da yaşayan talasemi majör hastası Onur Yaşın’a, hastalığına bağlı olarak gelişen ritim problemi nedeniyle 2011 yılında kalp pili takıldı. Son 6 ayda sağlığı hızla kötüleşmeye başlayan Yaşın’a, başvurduğu hastanede orta seviyede kalp ve karaciğer yetmezliği tanısı kondu. Üç ay boyunca hastanede yatarak tedavi gören Yaşın, karaciğer nakli yapılması gerektiği söylenince özel bir hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde önce kalbindeki sorunların düzeltilmesi gerektiği belirlenen Yaşın, Kardiyoloji Bölümü’nden Doktor Öğretim Üyesi İsmail Ateş’e yönlendirildi. Dr. Ateş yaptığı tetkiklerde, hastanın 10 yıl önce kalbine takılan pilin kablosunun sağ kalp kapağını etkilemesi sonucu kaçak, sağ kalp büyümesi ve orta seviyede kalp yetmezliği geliştiğini belirledi. Yaşın’ın kalp kapaklarını mitraklip yöntemiyle onaran Dr. Ateş, daha sonra çıkarılan pilin yerine yenisini taktı.
Kalple ilgili sorunu giderilen Onur Yaşın, bu ayın sonunda gerçekleştirilecek ameliyatla da donör olan üniversite öğrencisi kardeşi sayesinde karaciğer nakli olacak. Kalp sağlığına kavuşan ve karaciğer naklini heyecanla bekleyen Yaşın’ın en büyük hayali ise sağlığına kavuştuktan sonra Karadeniz- Gürcistan gezisi yapmak.

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ GÖRÜRKEN SİROZ OLDUĞUNU DA ÖĞRENDİ
Son 6 aydır adım bile atamaz hale geldiğini anlatan Onur Yaşın, başvurduğu hastanede 3 ay yatarak tedavi gördüğünü, kalp ve karaciğer yetmezliği başladığını öğrenince büyük üzüntü yaşadığını anlattı. Karaciğer nakli olmak için özel hastaneye başvurduğunu söyleyen Yaşın, “Doktorlarım önce kalpteki sorunların giderilmesi için beni İsmail hocaya yönlendirdi. İsmail hoca önce kalp pilini değiştirdi, sonra da mitraklip yöntemiyle kasıktan girerek kalp kapaklarımı onardı. Operasyon öncesi hiç yürüyemiyordum. Şimdi ise çok çok iyiyim. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘HAYALİM KARADENİZ GEZİSİ’
Nisan ayı sonunda gerçekleştirilecek karaciğer nakli ameliyatını heyecanla beklediğini anlatan Yaşın, “Üniversite öğrencisi kardeşim Muhammed Furkan (22), karaciğer için donör oldu. Karaciğer naklini de olduktan sonra en büyük hayalim Karadeniz- Gürcistan gezisine gitmek. Yani artık yiyip, içip gezmek istiyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE LİTERATÜRDEKİ İLK HASTA
Hastanın kalple ilgili operasyonlarını gerçekleştiren Doktor Öğretim Üyesi İsmail Ateş, Onur Yaşın’ın Türkiye’de literatürdeki ilk hasta olduğunu söyledi. Dr. Ateş, “Yapmış olduğumuz pubmed sorgulamasına göre, talasemi majör hastası olup orta kalp yetmezliği, takılan pilin kablosuna bağlı sağ kapakta ciddi kaçak olan, ameliyatsız tedavi edilen ve karaciğer nakline hazırlanan ilk vaka olduğunu gördük” dedi. Hastanın tedavisiyle ilgili Dr. Ateş, şöyle konuştu:
“Hasta bize başvurduğunda, öncelikle 10 yıl önce başka bir hastanede takılan kalp pilinin çıkarılması gerekiyordu. Zorlu bir işlemdi. Kalp pilini çıkardıktan sonra, hasta ameliyata uygun olmadığı için kasıktan girerek mitraklip yöntemiyle her iki kapağını tamir ettik. Sonra yeni kalp pilini taktık. Bize gelmeden önce 3 ay başka bir hastanede yatan hastamızı yaptığımız operasyonlar sonunda artık evine gönderiyoruz. Organ nakli merkezimizde ile de görüştük. Nisan ayı sonunda da karaciğer nakli olacak.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Ameliyat görüntüleri
– RÖP1: Hasta Onur Yaşın 
– Onur Yaşın ve İsmail Ateş yürürken detaylar
– RÖP2: Dr. İsmail Ateş 
-Genel ve detay görüntüler

HABER-KAMERA: Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

==============================

3) 21 YILDIR GÖLE’NİN CADDE VE SOKAKLARINI TAKIM ELBİSESİYLE TEMİZLİYOR

ARDAHAN’ın Göle ilçe belediyesinde temizlik işçisi olarak görev yapan Ensar Kerdige, mesleğini 21 yıldır aşkla yapıyor ve günde en az iki defa takım elbise değiştiriyor. Kerdige, “Gece gündüz hep görevdeyim. İşimi yaparken oyun oynuyorum, türkü söylüyorum. Halkımı da işimi de çok seviyorum” dedi.

Göle belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışan Ensar Kerdige (45) işe başladığı günden itibaren mesleğini severek yapıyor. Takım elbisesi, saç traşı ve bakımı hiç eksik olmayan Kerdige, sabahın erken saatlerinde kalkıp takım elbisesini giyiniyor, Kore gazisi dedesinden kalan madalyaları takıyor ve el arabasını, süpürgesini alarak işe başlıyor. Türkü söyleyip, oyun oynayarak işini büyük bir aşkla yapan Kerdige, Göle halkı tarafından “Ensar Başkan” olarak tanılıyor. Kerdige, gün içerisinde en az iki defa da takım elbise değiştiriyor.
Mesleğini çok sevdiğini, Göle halkına hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Kerdige, “21 yıldır Göle’de çalışıyorum. Gece gündüz hep görevdeyim. İşimi yaparken oyun oynuyorum. Halkımı da işimi de çok seviyorum. Halktan moral alıyorum. Mesleğim gece bile rüyama giriyor ve kalkıp temizlik yapıyorum. Günde iki defa da takım elbise değişiyorum. Tıraşımı aksatmıyorum. Ben takım elbiseli çalışıyorum ki kimsede yere çöp atmasın. Çevre ne kadar temiz olursa millet de o kadar temiz oluyor. Çöpte çalışmak kolay değil, çok zor. Hizmetin saati yoktur. Vatandaşlar bana ‘Ensar başkan’ diye sesleniyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Meslektaşlarıma önerim işini sevsinler. İşini severlerse mutlu olurlar. Ben emekli olmayı düşünmüyorum. Göle’me sınırsız hizmet edeceğim” diye konuştu.
Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin de, “Ensar bey yıllardır belediye çalışanımız. Kendisi Kore gazisi bir ailenin mensubu. Mesai saati gözetmeden hizmet ediyor. Sabah namazından sonra sokaklarda temizliğe başlıyor. Giyimiyle, kuşamıyla, beyefendiliğiyle örnek bir çalışanımız. Tüm çalışanlarımızın Ensar bey gibi hem giyiminde kuşamında hem de işinde nizamı örnek alınması gereken bir kardeşimiz. Böyle bir kardeşimizin, renkli simasıyla, hareketleriyle, çalışkanlığıyla belediyemizde çalışıyor olması şanstır. Bu şans Göle belediyesine vurmuş” dedi
Vatandaşlar da Kerdige’nin yardımseverliğinden, renkli kişiliğinden memnun olduklarını, çok değerli ve çalışkan bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
-Ensar Kerdige’nin temizliğinden genel ve detay görüntüler
-Göle Belediye Başkanı Gültekin’in ziyareti ve konuşması
-Kerdige ile röp.
-Bir vatandaş ile röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Dinçer AKTEMUR/ARDAHAN, (DHA)

=========================================

4) KARS, YENİ BİR KÜLTÜR VARLIĞINA DAHA KAVUŞUYOR

KARS Valiliği tarafından yapımı süren Bedesten çalışmaları sırasında bölgede bir başka tarihi yapı gün yüzüne çıktı.

Kaleiçi bölgesinde yöresel gıda, hediyelik eşya ve turistik ürünlerin satılması için inşa edilen Bedesten’in çalışmaları sırasında başka bir tarihi yapıya ulaşıldı. Görevliler, yapının toprak altında kalan kısmına ulaşamaya çalışırken, tarihi yerin turizmine kazandırılması için yeni çalışmalar başlatıldı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, çalışmalar sırasında rastlanan taş yapıda incelemede bulundu. İncelemenin ardından tarihi yapı hakkında açıklamada bulunan Vali Öksüz, “Bedesten çalışmaları esnasında burada yıkık taş bir yapı da gün yüzüne çıktı. Buranın tarihi tam olarak bilinmiyor ancak bu taş yapıda çalışmalarımız ilerledikçe gördük ki toprağın altında tarihsel değeri olan, daha önce kullanılmış yapılar var. Biz orayı gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Turizmin hizmetine sunacağız ve şehrimiz bir kültür değeri daha kazanmış olacak. Kültür varlıkları anlamında çok zenginiz. Her yerinden tarihin çıktığı çok önemli bir şehirde yaşıyoruz. Bu hepimiz için önemli bir şans, bizim 750 civarında tescillenmiş kültürel varlığımız var. Bununla birlikte inşallah bir tane daha olmuş olacak” diye konuştu.

EVLİYA CAMİ VE ÇEVRESİ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPANACAK
Vali Öksüz, Evliya Cami ve çevresinin araç trafiğine kapanacağını sözlerine ekleyerek, “Bütün bunlarla birlikte Kars Kalesi’nin de içini ve surlarda restorasyon çalışması yapmak istiyoruz. Bu çalışmalarımız da tamamlandığı zaman diğer çalışmalarımızla birlikte iyileştirmeler yapacağız. Evliya Cami ve çevresinde de bazı çevre düzenleme çalışmalarımız olacak. Bu bölgeyi yaya trafiğine açıp araç trafiğine kapatarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şehit Hulusi Aytekin Caddesinde sokak iyileştirmesi yaptık. Tüm bu çalışmalarımızla birlikte tarihi bir mekan, cazibe merkezi ve Karslılara burada dinlenip vakit geçirebilecekleri bir alanı oluşturmuş olacağız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Vali Türker Öksüz’ün inşaat alanını gezmesi
-Çalışanların tarihi yapı hakkında bilgi vermesi
-Vali Türker Öksüz’ün konuşması

Haber- Kamera: KARS, (DHA)

=========================================

5) YÜKSEKOVA’DA TERS LALELER ÇİÇEK AÇTI

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesindeki dağ eteklerinde ısınan havalarla birlikte çiçek açan ters laleler, görsel şölen sunuyor.

Anavatanı Hakkari olan koruma altındaki ters laleler, Yüksekova’ya 15 kilometre uzaklıktaki Karlı köyünde kayalıklar arasından yükselirken, fotoğrafçıların da ilgi odağı oluyor. Bölge halkı kısa ömürleri olan ters lalelerin büyük ilgi gördüğünü söylüyor. 
Bölgede fotoğrafçılık yapan Erkan Çapraz, “Genelde yüksek kesimlerde yetişir. Burası Karlı köyü her yıl nisan sonu ve mayıs başında açmaya başlarlar. Ömürleri çok kısa, en fazla bir ay yaşıyorlar ve çok güzel bir görüntüsü var. Yeşil kırmızı tonda farklı renkleri de var. Sarı tonlarda olanlar ise çok nadir görünür. Onlar da daha yüksek kesimlerde yetişir” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Ters lalelerden görüntüler
-Sarı ve kırmızı tondaki ters laleler
-Yeni çiçek açan lalelerden detaylar
-Fotoğrafçıların lalelerin fotoğraflanmasından detaylar
-Çocukların laleleri incelmesi
-Fotoğrafçı Erkan Çapraz ile röportaj
-Genel ve detay görüntüler

HABER: Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- 

====================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!