Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ŞEHİTLERİN KABRİNE ÇOK ÖZEL MERMER
 
TÜRKİYE’nin birlik ve bütünlüğünü korurken yaşamını yitiren şehitlerin kabirleri, İtalya’dan sonra dünyanın en büyük rezervine sahip olan Balıkesir’in Marmara ilçesinden çıkarılan mermerlerle özel olarak yapılıyor. 
Marmara Adası’nda, yaklaşık 3 bin yıldır çıkartılan mermerler büyük ilgi görüyor. Adadan her yıl çıkarılan 600 bin ton blok mermer 4 kıtada, aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor. Adadan çıkarılan mermerler, yaklaşık 160 sektörde kullanılıyor. Türkiye’nin de birçok noktasına gönderilen Marmara mermeri, şehit mezarlarının yapımı ve onarımında da kullanıyor. Balıkesir’deki şehit mezarlarını ücretsiz yaptıklarını belirten Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Bundan mutluluk duyuyoruz” dedi.
‘MERMERLERİ ÖZEL OLARAK HAZIRLIYORUZ’
Adadan çıkarılan mermerlerin dayanıklı olduğunu belirten Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Şehitlerimiz için çıkardığımız mermerlerin en büyük özelliği, her türlü dış etkenlere dayanıklı olması. Yazın sıcağına, kışın soğuk havasına gibi. Bu mermerleri, atölyelerde özel olarak hazırlayıp, şehitlerimizin toprağa verileceği kentlere gönderiyoruz. Şehrimizde, Balıkesir’de toprağa verilen şehitlerimizin kabirlerini, Marmara ilçemizde bulunan mermer atölyesi sahipleri özel olarak hazırlayıp, belediyemiz aracılığıyla valiliğe teslim ediyorlar. Bundan da mutluluk duyuyorlar” diye konuştu.
‘GÖNÜLLÜ OLARAK YAPIYORUZ’
Şehit mezarları için mermerleri işleyip, şehitlik abidesi yapan mermer ustası Hakan Şengül, “Konu şehitlerimiz olduğu zaman daha istekli ve gönüllü olarak işimizi yapıyoruz. Herhangi bir ücret beklemiyoruz. Ben bu bölgenin insanıyım. Şu anda, şehitlerimizin kabrinin yenilenmesin işlemini sürdürüyorum. Avşa Adası’nda da şehitlik abidesi yapıyoruz” dedi.
‘YURT DIŞINDA LAHİT YAPIMINDA KULLANILIYOR’
Marmara Adalar Belediye Başkan Yardımcısı olan Maden Mühendisi Recep Ali Ayaz, Çanakkale’deki şehitliklerimizde bulunan tüm abide taşlarının da, Saraylar’dan çıkartılan özel mermerden yapıldığını söyledi. Bu mermerin birçok özelliğinin bulunduğunu belirten Ayaz, “Hava koşullarındaki sıcaklık farkına karşı mermerlerimiz çok dayanıklı  Yaşanabilecek basınca rağmen uzun yıllar bozulmadan kalabiliyor. Ayrıca sağlam ve rahat işlendiği için her türlü figürlerin işlenmesi kolaylıkla gerçekleşebiliyor. Böyle de bir özelliği var. Bu mermerler, Avrupa’da, aralarında Bulgaristan ve Romanya’nın da olduğu birçok ülkede lahit yapımında kullanılıyor. Büyük de ilgi görüyor ” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Mermer ocağından detaylar
-Marmara Adasından detaylar
-Mermer fabrikasından detaylar
-Şehit mezarı yapımından detaylar
-Ada ve mermer ocakları dron görüntüleri
-Mermer ustası Hakan Şengönül röportajı
-Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy röportajı

Haber: Fuat KARS-Kamera: İsmail BAKİ-Semih ŞAHİN/ MARMARA, (Balıkesir), (DHA)

=====================================================

2) SERASINDA UYUŞTURUCUYLA YAKALANDI, ‘KAYNATIP İÇİYORDUK’ DEDİ

ANTALYA’nın Alanya ilçesinde jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda fasulye ekili serada 255 kök Hint keneviri ve bir miktar esrar ele geçirilirken, olayla ilgili H.B. gözaltına alındı. H.B., “Bu bitkiyi oğlum ekti. Kaynatıp içiyorduk, hastalığa iyi geliyordu” dedi.
Antalya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Özvadi Mahallesi’nde bir serada uyuşturucu yetiştirildiği bilgisini alarak harekete geçti. Bahse konu seranın S.B. isimli şüpheliye ait olduğu ve fasulye bitkisi dikilerek ekilen kök kenevirlerin bununla kamufle edildiği belirlendi. Seraya yapılan baskında 255 kök Hint keneviri ve 250 gram kubar esrar ele geçirilirken, olayla ilgili S.B.’nin annesi H.B. yakalanarak gözaltına alındı. 
‘UYUŞTURUCU OLDUĞUNU BİLMİYORDUM, KAYNATIP İÇİYORDUK’
H.B. işlemleri yapılmak üzere karakola götürülürken, alınan ifadesinde, “Ekilen maddenin uyuşturucu olduğunu bilmiyordum. Bu bitkiyi kaynatıp içiyorduk. Hastalığa iyi geliyor” dediği öğrenildi. Anne H.B. yapılan işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, oğlu S.B.’yi yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. 

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Bahçeden görüntüler
– Ele geçirilen uyuşturuculardan görüntü

HABER- KAMERA: Burcu MUTLU/ALANYA (Antalya), (DHA)

======================================================

3) İSLAHİYE’DE, ALTERNATİF ÜRÜN BEZELYEDE HASAT SÜRÜYOR
 
GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde, son yıllarda alternatif ürün olarak ekimi yapılan bezelyenin hasadına tam kapanmada da tedbirlerle devam ediliyor.
İlçenin Ağalarobası, Karapınar, Şerikanlı, Kalaycık, Ağabey ve Yeniköy mahallelerindeki 5 bin 500 dönüm araziye, alternatif ürün olarak ekimi yapılan bezelyenin hasadı sürüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe uygulanarak, toplanan bezelye, ton kaliteye göre 1,75 ile 2 TL arasında alıcı buluyor. İlçede 35 yıldır çiftçilikle uğraşan Osman Erdoğan, “Bu yıl ben 75 dekar ekerken, ilçemiz genelinde 5 bin 500 dekar alanda ekimi yapılan bezelyede, dönüm başına 1 ton ile 1200 kilogram arasında değişen rekolte elde ediyoruz. Verim ve kalite güzel, kilosu 1,75 ile 2 TL aralığında alıcı buldu. Hallerin açılması ve semt pazarlarının kurulmasıyla fiyatın 3 ile 3,5 liraya yükseleceğini düşünüyoruz. Bu da üreticiyi sevindirecektir. Bezelyeyi İzmir, İstanbul, Adapazarı, Adana, Gaziantep ve Mersin’e göndermekteyiz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Bezelye tarlası
– Bezelye hasadının yapılması
– Çiftçi Hüseyin Duran ile röp
– Çuvalların tarıtılıp yükleme yapılması
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA

======================================================

4) ROKETLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN TER DÖKEN GENÇLER TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDA ÇALIŞMAK İSTİYOR
 
TEKNOFEST 2020 Teknoloji Yarışması’nda Yüksek İrtifa Kategorisi’nde, 6 kilometre menzilli roketleriyle 5’inci olan ‘1,5 Adana’ takımı, Eylül 2021’de yapılacak yeni yarışmanın sıralama yarışlarında 1’inci oldu. Takım kaptanı Ali Kaya, roketlerini geliştirmek için çaba harcadıklarını ve TEKNOFEST 2021’de birincilik hedeflediklerini belirterek, “Takımımız 1’inci olduktan sonra bu işi şirketleştirerek ülkemizin milli savunma sanayisine destek olarak Türkiye Uzay Ajansı’nda çalışan gençler olmak istiyoruz” dedi. 
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri 2018’de Türkiye Uzay Ajansı’na katılma hayaliyle proje geliştirdi. Yüksek irtifalı roket yapmak isteyen 4 arkadaş Ar-Ge çalışmaları yaparak kısa sürede üniversitedeki Elektrik Elektronik Bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek takım oluşturdu. Oluşturdukları takıma ‘1,5 Adana’ ismini veren öğrenciler Ar-Ge çalışmalarını bitirerek yüksek irtifalı roket üretmek için kolları sıvadı. Teknik ve elektronik imkansızlıklar nedeniyle sponsor arayışına giren takım, sanayi kuruluşlarıyla görüşerek projelerine sponsor buldu. Malzeme eksiklerini tamamlayan takım üyeleri hep beraber çalışarak 6 kilometre menzile ulaşan roket üreterek Mart 2020’de düzenlenen TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na katıldı. Bu yarışmada Yüksek İrtifa Kategorisi’nde 5’inci olan ekip, roketlerini geliştirerek Eylül 2021’de yapılması planlanan TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na hazırlanmaya başladı. Mart 2021’de 540 takımın yarıştığı sıralama yarışlarına katılan ekip bu defa sıralama 1’incisi oldu.
BAŞLADIKLARINDA ARKADAŞLARI DALGA GEÇMİŞ
Roket yapmaya karar verdiklerinde 4 kişilik bir takım olduklarını söyleyen takım kaptanı Ali Kaya, bir süre sonra takımı genişlettiklerini anlattı. Roketi ilk yapmaya başladıklarında üniversitedeki arkadaşlarının dalga geçtiklerini ve ‘torpil mi yapıyorsunuz?’ gibi tepkiler aldıklarını anlatan Kaya, roket yapımındaki ilk sıkıntılarının laboratuvar ve malzeme sıkıntısı olduğunu söyleyerek, “Roketi üretebilecek ne malzememiz vardı ne de elektronik sensor vardı. Sahaya çıkarak birçok sanayi kuruluşlarıyla sponsorluk görüşmesi gerçekleştirdik. Bir çoğu bizi olumlu karşılarken birçoğu ise geçiştirdi. Ülkemizde roket üretimi az bilinen bir konu. İlk başta bizi tuhaf karşılasalar da zamanla başarıların devamını görünce herkesin bize karşı tepkisi değişti” dedi.
SPONSOR ARAYIŞLARI DEVAM EDİYOR
TEKNOFEST sıralama yarışmasında aldıkları birinciliğin kendilerine hırs ve özgüven kazandırdığını kaydeden, roketlerini geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Kaya, “Bu işi başaracağız ve Türkiye 1’incisi olacağız, ardından başka ülkelerde düzenlenen roket yarışmalarında ülkemizi temsil edeceğiz. Önümüzdeki TEKNOFEST yarışmasında Yüksek İrtifa Kategorisi’nde birinci olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sponsor arayışlarımız devam ediyor. Takımımız 1’inci olduktan sonra bu işi şirketleştirerek ülkemizin milli savunma sanayisine destek olarak Türkiye Uzay Ajansı’nda çalışan gençler olmak istiyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Takım kaptanı Ali Kaya ile röp
– Atölyede çalışmalar
– Yapılan roketler
– Roketin yapımı
– Roketin forlatılması
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Yusuf KANTARLI-Kamera:Eser PAZARBAŞI/ ADANA,(DHA)

======================================================

5) LEYLEK YUVA YAPINCA, ELEKTRİK DİREĞİNİ DEĞİŞTİRMEDİLER
 
BİNGÖL’de elektrik direğini değiştirmek isteyen enerji şirketi, leyleklerin yuva yapması nedeniyle bu karardan vazgeçti. Ekiplerin, leyleklerin yuvası bozulmaması için direği değiştirmediklerini söyleyen köylde yaşayan Aydın Tutkal, “Bu duyarlı davranışlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. 
Genç ilçesinde enerji dağıtım şirketi ekipleri, yatırım çalışmaları kapsamında Sürekli köyü mevkisindeki elektrik direklerini değiştirme kararı aldı. Eskimiş beton direklerin yerine, metal elektrik direkleri yerleştirildiği çalışmada bir direkte 3 yıldır leyleklerin yuva yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine ekipler, leyleklerin yuvasının bozulmaması için eskimiş direği sökmedi.
Ekiplerin, göçmen leyleklerin yuvası bozulmasın diye direğe dokunmadıklarını ifade eden köylü esnaf Aydın Tutkal, “Direkleri yenileme çalışmaları kapsamında, betonarme direkler değiştirildi. Betonarme direklerin yerine, demir olanlar dikildi. Yol kenarına çok yakın, betonarme olan bu direkte kalan leyleklerin yuvası bozulmasını diye enerji şirketi tarafından kaldırılmadı. Bu duyarlı davranışlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Direkten detaylar
-Yoldan detaylar
-Esnaf Aydın Tutkal’ın konuşması
-Leylek yuvasından detaylar
-Genel ve detay görüntüler

HABER: Aziz ÖNAL/BİRGÖL, (DHA)- 

======================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!