Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-6 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Bartın’da gemi battı 

15 KİŞİ FİLİKALARDA 
Bartın Valisi Sinan Güner geminin Rus bandıralı kuru yük gemisi olduğunu, 15 kişinin 3 filikaya binerek kurtulduğunu, ancak hava şartlarının kötü olması nedeniyle filikaların sürüklendiğini belirterek, şu anda can kaybı olmadığını açıkladı. Bölgede Sahil Güvenlik ve AFAD ekipleri kurtarma çalışması için hazırlıklarını yapıyor.

=========================

Sakarya’da şehir beyaza büründü

SAKARYA’da etkili olan kar yağışı nedeniyle şehir beyaza büründü. Sokağa çıkma kısıtlamasının olması nedeniyle caddeler de boş kalınca, kar yolları tamamen örttü. 

Reklam Alanı

Dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden kar yağışı, Sakarya’nın tüm ilçelerinde etkili oldu. Kar yağışı etkisini devam ettirirken, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle parklar, caddeler her yer sessizliğe büründü. Vatandaşlar sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerine yakın olan bakkal ve marketlere giderken kar yağışı altında yürüdü. Trafiğin olmaması nedeniyle bazı yollar karla kaplandı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 
Caddelerden kar detayı 
Vatandaşların yürüyüşü 
Adapazarı Tren Garı önü tabela detayı 
Detay 
HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ADAPAZARI (Sakarya),(DHA)     

=========================

Reyhanlı Barajı, Amik Ovası’nı taşkınlardan koruyacak

HATAY’daki Reyhanlı Barajı, bereketli topraklara sahip Amik Ovası’nı hem taşkınlardan koruyacak ve hem de arazilere can suyu olacak.
Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cünedioğlu, 3 Ekim 2020’de açılan Reyhanlı Barajı’nın 480 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olduğunu ve Amik Ovası’nda yer alan Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinde toplam 960 bin dekar alanın sulanmasını sağlayacağını belirtti. Barajın, Amik Ovası’ndaki ekili ve boş arazileri taşkınlardan da kurtaracağını dile getiren Cünedioğlu, “Reyhanlı Barajı 11 kilometre uzunluğunda,  28 metre yüksekliğinde gövdeye sahiptir. 480 milyon metreküp su tutacak kapasiteye sahip olan baraj, ovadaki arazilerin sulanmasında kullanılacağı gibi bölgeyi taşkınlardan da koruyacaktırö dedi.
Afrin Çayı üzerinde kurulan Davutlar Regülatörü’nün Tahtaköprü Barajı’ndan gelecek su ile de barajın besleneceğini kaydeden Cünedioğlu, Reyhanlı Barajı ile Amik Ovası’nda 600 bin dekar, Kırıkhan ve Hassa bölgesinde de 360 bin dekar olmak üzere toplam 960 bin dekar alanın sulanacağını kaydetti.
Cünedioğlu, barajın yapılmasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen tüm yetkililere teşekkür etti.

Görüntü Dökümü
—————————-
– Barajın görüntüsü
– Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cünedioğlu ile röp
Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)

=========================

Kısıtlamanın son gününde Antalya sessiz

ANTALYA’da cadde ve sokaklar, koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan 56 saatlik hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının son gününde boş kaldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlamasının son gününde turizm kenti Antalya sessizliğe büründü. Kentte, sokaklar ve meydanlar tamamen boş kaldı. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan turistler sahil bandında yürüyüşe çıkarken, hava sıcaklığının önceki günlere göre düşmesi nedeniyle denize giren olmadığı görüldü. Polis ekipleri ise kentin önemli noktalarında uygulama yaparak kısıtlama kurallarına uymayanları tespit etmeye çalıştı.
Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü verilerine göre kentte bugün hava sıcaklığı 14, deniz suyu sıcaklığı 19 derece olarak ölçüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Konyaaltı Sahili’nden görüntü
Sahilde oturan turistlerden ve çocuklardan detay
Sahilde yürüyüş yapan turistler
Boş deniz görüntüsü
Boş sokaktan detaylar
Bisiklete binen turist ailesinden görüntü
Yürüyüş yapanlardan görüntü
Polis kontrolünden genel görüntü
Polis ekiplerinin vatandaşlardan belge alıp inceleme görüntüleri
Haber: Alparslan ÇINAR Kamera: Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

=========================

Seyir halindeki otomobilde sırtından vurulan fırıncı öldü

GAZİANTEP’te fırıncı Orhan Nergiz(26), ağabeyinin kullandığı otomobilin sağ tarafında seyir halindeyken açılan ateş sonucu vurularak yaşamını yitirdi. Olay sonrası kaçan Mustafa B., jandarma tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Olay, gece saatlerinde Şahinbey ilçesi Osmanlı Mahallesi’nde meydana geldi. Orhan Nergiz, kardeşleri ile birlikte çalıştırdığı fırını kapattıktan sonra evine gitmek için yola çıktı.

Otomobil hareket halindeyken Mustafa B., tarafından otomobile tüfekle ateş açıldı. Otomobilin sağ tarafında oturan Nergiz, açılan ateş sonucu sırtından vuruldu. Ağabeyi otomobili durdurup durumu jandarma ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Orhan Nergiz, yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulansla Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.  Yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Nergiz, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Evli ve 1 çocuk babası Nergiz’in cansız bedeni Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Burada yapılacak işlemlerin ardından ailesine teslim edilecek.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————————    
– Orhan Nergiz’in Fotoğrafı
– Adli Tıp Kurumu
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Kadir GÜNEŞ -Kamera:-GAZİANTEP-DHA)

=========================

Vali Arslantaş: Burdur Gölü’nün ayaklarını kesmişiz 

BURDUR Valisi Ali Arslantaş, su seviyesi önemli ölçüde azalan Burdur Gölü’yle ilgili toplantıda, “Yani aslında gölün neden kuruduğunu görüyoruz. Ayaklarını kesmişiz gölün” dedi.

Son yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü ile ilgili Burdur Valisi Ali Arslantaş başkanlığında video konferans yöntemiyle toplantı yapıldı. Toplantıya AK Parti Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı CHP’li Ali Orkun Ercengiz, DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Haya Verelim Derneği Başkanı Burhan Cahit Karakurt, Isparta ve Burdur’un göle sınırı olan köy muhtarları, akademisyenler ve STK başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, 1970- 2014 yılları arası gözlem periyodunda yağış, buharlaşma ve göl seviyesi arasındaki ilişkiye bakıldığında yağış ve buharlaşma ortalama bir seviyede devam ederken, göl seviyesinin 1971 yılından itibaren bir düşüş trendi gösterdiğini söyledi. Şahin, “2000 yılından sonra yağış ve göl seviyesi paralel düşüyor ama buharlaşma oranı daha fazla artıyor. Son yıllarda buharlaşma gün sayıları artarken yağış ve buna paralel olarak göl seviyesi de düşmektedir. Yani bu küresel iklim değişikliğinin son yıllardaki hiç rastlamadığımız, aralık ayında bile, ocak ayında bile biz buharlaşmadan su kaybediyoruz. En büyük kayıp kalemi buharlaşma. Normalde bizim ekim bir su yılı başlangıcı olarak bilinir, su yılı başlangıcından itibaren bizim depolamalar artıya doğru çalışır yani giren akım çıkandan çok daha fazla olur. Fakat bu son yıllarda yani kışta bile yazı yaşadığımız bu son yıllarda kışın bile buharlaşma yoluyla şu kaybediyoruz. En büyük kayıp kalemi buharlaşma” dedi.
‘GÖLDE MAKSİMUM SU SEVİYESİNE 1970 YILINDA ULAŞILDI’
Gölde yağışlar azalırken, buharlaşmanın arttığına işaret eden DSİ Bölge Müdürü Rahmi Şahin, “Dolayısıyla göl seviyesinde de aynı düzlemde bir düşüş gözlenebiliyor. 1985 ve 1993 yıllarında hazırlanmış olan Burdur Gölü hidrolojisi raporunda Burdur Gölü taşkın kodu 860.13 metre, 1996 yılında hazırlanan hidroloji raporunda ise 850 metre olarak tespit edilmiştir. Gölde maksimum su seviyesine 1970 yılında ulaşıldı. Özellikle 80’li yıllardan sonra göl seviyesinde sürekli bir düşme meydana geldi. Burdur Gölü’nü tarihsel süreç içerisinde zaman zaman düşmüş ve kendini tamamlamış olarak görüyoruz. Pik yaptığı 1970 yılından beri bir düşüş eğilimi göstermektedir” diye konuştu. 
‘2050 YILINDA 8.17 METRE DAHA AŞAĞIDA OLACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR’
Burdur Gölü alt havzasında jeolojik birimler olarak kireçtaşları ve ofiyolitlerle kumtaşı, konglomera, kiltaşı ve çamur taşlarıyla alüvyon tabakaları bulunduğunu söyleyen Şahin, şöyle devam etti:
“Sedimenter ve magmatik kayaçlar dışında başka kaya gözlemlenmektedir. Yine Burdur Gölü havzasında göl yüzeyi ile yer altı suyu yaz ilişkisini gözlemlemek üzere göle yakın civarda 10 rasat kuyumuz bulunmaktadır. Bu kuyularda 1974 yılından beri rasatlarımız mevcuttur. Yer altı sularının kullanımından kaynaklı seviyeler düşmektedir, rezervler  azalmaktadır. Burdur Gölü’nün su bütçesini matematiksel olarak ifade edecek olursak kaynaklar ve dere yataklarından yılda 104 milyon metreküp su girişi yine yapılan sulamalardan dönen sularla 41 milyon, 72 milyonda göl yüzeyine düşen yağışlarla toplamda yılda 217 milyon metreküp su girişi olmaktadır. Bunun dışında 107 milyon kullanımdan kar içme ve sulama kullanımı, 13 milyon da barajlardaki kullanım, 114 milyon da gölün yüzeyinden olan buharlaşmalarla birlikte 234 milyon metreküp yılda gölden su çıkışı olduğunu hesaplıyoruz. Bu da mevcut durumdaki göl su seviyesiyle göl hacmi arasındaki düşüşü göstermektedir. Yaptığımız simülasyon çalışmasına göre mevcut durum bu haliyle korunursa, bu su çekimleri kullanımlar ve buharlaşma yağışın azlığı gibi faktörler bu şekilde devam ederse 2050 yılında gölün 837.73 seviyelerine düşeceği bugünkü durumdan 8.17 metre daha aşağıda olacağı öngörülmektedir.”
Vali Ali Arslantaş da “Görünen o ki gözle de gördüğümüz, Burdur Gölü’nün çekilmesi devam ediyor, devam da edecek gibi. Göle giren su ile gölden çıkan su denk değil. Göle ekstra bir su kaynağı gerekiyor” dedi.
‘AYAKLARINI KESMİŞİZ GÖLÜN’
Göl etrafındaki gölet ve barajlarda yılda 240 milyon metreküp su depolandığını, bunun sulamada kullanıldığından sonra 41 milyonunun göle ulaştığını söyleyen Bölge Müdürü Rahmi Şahin’e, Vali Ali Arslantaş, “Yani aslında gölün neden kuruduğunu görüyoruz. Ayaklarını kesmişiz gölün” diyerek tepkisini dile getirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Toplantıya katılanlar
– DSİ Bölge Müdürü Rahmi Şahin’in konuşması
– Vali Ali Arslantaş’ın açıklaması
– Kuruyan Burdur Gölü detay
HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

==========================

Fotoğraf çekmek için gittiği mağarada düşerek yaralandı

KAHRAMANMARAŞ’ta Harun Özer (29) fotoğraf çekimi için gittiği mağarada düşerek yaralandı. İtfaiye ekiplerince mağaradan çıkarılan Özer tedaviye alındı.

Harun Özer, sabah saatlerinde fotoğraf çekmek için merkez Onikişubat ilçesi kırsalında bulunan Döngel Mahallesi’ndeki tarihi Döngel Mağaraları’na gitti. Fotoğraf çekerken birden ayağı kayarak düşen Özer, başından ve vücudunun değişik yerlerinden yaralandı. Özer’in yardım istemesi  üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Harun Özer, ekiplerin çalışması sonucu mağaradan çıkarılıp ambulansla hastaneye götürüldü. Özer’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————–
– Harun Özer’i kurtarma çalışmaları
– Özer’in sedyeye alınması
– Kurtarma çalışmalarından detay
Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!