Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) 57’NCİ ALAY SANCAĞI DEVİR TESLİM TÖRENİ YAPILDI
 
ÇANAKKALE Kara Savaşları’nın 106’ncı yıl dönümü nedeniyle 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü programı kapsamında Conkbayırın’daki Atatürk Anıtı’nda 57’nci Alay Sancağı temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi.
Tören, Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılmasıyla başladı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Cemil Bedir anıta çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti’nin okundu ve şehitler için dua edildi. 57’nci Alay Sancağı İstanbul Üniversitesi öğrencisi Beyza Bulut tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencilerinden Oğuzhan Bozer’e teslim edildi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin katıldığı törende, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat da yer aldı. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Çelenk sunma görüntüsü
-Saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal marşından görüntüler
-57’nci Alay Sancağı Temsili devir teslim töreninden genel görüntüler

Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ-Cemhan ŞEN-Nedim BAYHAN/ ECEABAT (Çanakkale), (DHA)

===============================================================

(ÖZEL)
2) TİMRAŞ OBRUK GÖLÜ’NÜN SUYU 8 METRE AZALDI
 
KONYA’da Timraş Obruk Gölü’ndeki su seviyesi, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yaklaşık 8 metre azaldı.
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Bölgede oluşan en eski obruklardan bir tanesidir. Derinliği 30 metredir. Obruğu oluşturan alanın dış çapı 350 metreye, 280 metre oval bir yapıya sahiptir. Tüm havzada olduğu gibi burada da su seviyesinde düşüş var.  Obruğun, 18 ila 14 metre arası değişen su seviyesinin, şu an yaklaşık 8 metre azaldığını görüyoruz” dedi. 
Konya kapalı havzada, yer altı sularının çekilip toprağın göçmesiyle meydana gelen obruklardan bazıları yer altı suyuyla beslenip içinde biriktiği için göle dönüştü. Bunlardan bir tanesi de Çumra ilçesi Gökhöyük Mahallesi’nde bulunan çevre halkı tarafından Gökhöyük Obruk Gölü olarak da bilinen Timraş Obruk Gölü. Genişliğiyle görenleri hayran bırakan obruğun ne zaman oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Obruk içindeki biriken su, daha önce tarımsal amaçlı olarak kullanıyordu; ancak son yıllarda su seviyesi gittikçe azaldığı için kullanılmıyor.
YAKLAŞIK 8 METRE AZALDI
Prof. Dr. Fetullah Arık, Timraş Obruk Gölü’nün bölgede oluşan eski obruklardan birisi olduğunu belirtti. Obruğun 30 metre derinliğinde olduğu ifade eden Arık, şunları söyledi:
“Obruğu oluşturan alanın dış çapı 350 metreye, 280 metre oval bir yapıya sahiptir. Geçmişte Devlet Su İşleri (DSİ) buradan tarımsal amaçlı su alıyordu.  Şu an da bölgedeki yer altı sularının düşmesine bağlı olarak, artık su alınmıyor.  Suyun derinliği mevsimlere göre değişmekle beraber 18 ila 14 metre arasıdır. Tabii bölgedeki kuraklık ve aşırı yer altı suyu kullanımından burası da etkilenmiş durumda.  Şu an yaklaşık 8 metre azaldığını görüyoruz.”
Arık, Konya kapalı havzasının diğer diğer bölümlerinde yer altı su seviyesinde 40-50 yıllık periyotta yaklaşık 40 metre kadar azalma olduğunu, ancak Çumra bölgesinde ise 6 ila 8 metre kadar  bir azalma meydana geldiğini kaydetti.  Arık, ” Bunun nedeni, çevredeki bazı dağlarda kar sularının erimesi ve yağışlarla birlikte bu bölgede nispeten bir rahatlama söz konusu. Ama obruk gölünde yaklaşık 8 metrelik düşüş mevcut.” diye konuştu.

Görüntü Dökümü 
———————–
-Drone ile obruk gölünden detay
-Prof. Dr. Arık’ın obruk gölü çevresinde inceleme yapması 
-Obruk gölündün genel ve detay
-Prof. Dr. Arık ile röp. 

Reklam Alanı

Haber- Kamera: İsmail AKKAYA- Adem YILDIZ KONYA DHA

===============================================================

3) TARLALARDAN ELLERİYLE TOPLADIKLARI ÇİLEKLERİ SATIN ALIYORLAR
 
ADANA’da, 3 yıl önce çilek ekili 10 dönüm tarlasını şehir karmaşasından kaçıp, doğayla iç içe vakit geçirmek ve meyve toplamak isteyenlere açan Emre Yıldırım (25), koronavirüs nedeniyle ilgi artınca 60 dönümde ekim yapmaya başladı. Tarlada ilk yıl 15 bin kişiyi ağırlarken bu yılın ilk çeyreğinde 200 bin kişiyi ağırladığını söyleyen Yıldırım, “Gelenler sepetlerini ellerine alıyorlar, topladıkları taze çilekleri ücretsiz yiyorlar. Sepete doldurup götürecekleri çilekleri kilosu 15 TL’ye satın alıyorlar. Gelenler de çok memnun biz de çok memnunuz” dedi.
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Sarıçam ilçesi Çiçekli Mahallesi’nde, 2018 yılında 10 dönüm tarlasında örtü altında çilek üretmeye başlayan Emre Yıldırım (28), bir süre sonra tarlasını şehir karmaşasından uzaklaşıp meyve toplamak isteyenlerin ziyaretine açtı. Doğayla iç içe olan çiftliğe aileleriyle gidenler, elleriyle topladıkları çilekleri ücretsiz yerken, sepetlere doldurduklarını ise satın alıyor. Koronavirüs sürecinde insanların doğaya daha çok ilgi göstermesi nedeniyle çiftliğin ziyaretçi sayısı artınca Yıldırım, üretimini 60 dönüme yaydı.
HEDEF 500 BİN ZİYARETÇİ
Emre Yıldırım, çiftliğe gelenlerin temiz havanın ve elleriyle topladıkları çileklerin tadını çıkardığını kaydetti. Tarlada fotoğraf çektirilip, sosyal medyada paylaşmasıyla ilginin her geçen gün daha da arttığını kaydeden Yıldırım, üretime başladıkları ilk yıl 15 bin kişiyi, ikinci yıl 300 bin kişiyi ağırlarken 2021 yılının ilk çeyreğinde 200 bin kişiyi ağırladıklarını söyledi. Yılda 500 bin kişiyi ağırlamayı hedeflediğini anlatan Yıldırım, “Pandemiden bunalan insanlar kendilerini buraya atmaya başladı. Gelenler sepetlerini ellerine alıyorlar, dalından kopardıkları taze çilekleri ücretsiz yiyorlar. Sepete doldurup götürecekleri çilekleri kilosu 15 TL’ye satın alıyorlar. Gelenler de çok memnun biz de çok memnunuz. Sezonda 200 ton çilek üretiyoruz ve hasadımız yılın 9 ayı devam ediyor” dedi.
‘BURAYA GELMEK BİZİ RAHATLATTI’
Oğluyla çilek toplamaya gelen Büşra Buğur (23) ise tarlada çok güzel vakit geçirdiğini belirterek, “Burada çok güzel konsept oluşturulmuş. Çocuklar doğayla iç içe ve çileğin nasıl yetiştiğini görüyorlar. Koparıp tadına bakıyorlar. Buraya gelmek biraz rahatlattı açıkçası. Parklar ve kapalı alanlar yasak olduğu için böyle açık havada vakit geçirdik” diye konuştu.
‘AÇIK HAVADA OLMAK BANA İYİ GELİYOR’
Sosyal medyadaki paylaşımlar nedeniyle tarladan haberdar olduğunu aktaran hemşire Esra Cangül (33) de havaların ısınmasıyla kendini doğaya attığını dile getirdi. Cangül, “Pandemi sürecinde sağlık çalışanı olduğum için kapalı alanda maskeyle çok fazla vakit geçirdim. Açık havada olmak bana iyi geliyor. Hatta ilk geldiğimde sadece çilek tarlasında yürüdüm daha sonra çilek toplamaya başladım” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Anneleriyle birlikte çilek toplayan çocukları
-Sepetteki çileklerden detay
-Emre Yıldırım röportaj
-Çileklerden detaylar
-Büşra Buğur röportaj
-Esra Cangül röportaj
-Çilek toplayan vatandaşlardan detaylar
-Drone görüntüleri

Haber-Kamera: Yusuf KANTARLI-Can ÇELİK /ADANA,(DHA)

===============================================================

4) BÜFEDEN SİGARA HIRSIZLIĞI ŞÜPHELİLERİ KAMERADAN BELİRLENİP, YAKALANDI
 
TOKAT’ta büfeden yaklaşık 4 bin 500 TL’lik 256 paket sigara ve 1000 TL çalan R.Y. ile B.D., polisin güvenlik kamerası görüntülerini incelemesinin ardından yakalandı. 
Olay, dün akşam Vali Zekai Gümüşdiş Bulvarı Yeşilırmak kenarındaki büfede meydana geldi. Büfenin kapısını çekiç ile kırıp, içeri giren R.Y. ile B.D., piyasa değeri yaklaşık 4 bin 500 TL olan farklı markalardaki 256 paket sigarayı ve büfe kasasında bulunan 1000 TL’yi çalıp, kaçtı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri hırsızları yakalamak için çalışma başlattı. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri kısa sürede R.Y. ile B.D.’yi, Tokat Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde çaldıkları sigaralar ile yakaladı. Gözaltına alınan şüphelilerin il dışından Tokat’a geldikleri ve hırsızlıktan sabıka kayıtlarının bulunduğu öğrenildi.  

Görüntü Dökümü
———————–
-Büfeden görüntüler
-Polis ekiplerinin incelemesi
-Güvelik kamera görüntüsü
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera:Fatih YILMAZ /TOKAT,(DHA)-

===============================================================

5) 30 YILDIR CEVİZ AĞACINDAN TARİHİ YAPILARIN MAKETİNİ YAPIYOR
 
BİTLİS’in Ahlat ilçesinde, 30 yıllık ahşap oyma ustası Muzaffer Pirhasanoğlu (53), mesleğini geliştirerek, bölgede bulunan ceviz ağaçlarından tarihi eser maketi yapmaya başladı. Hobisini meslek haline dönüştüren Pirhasanoğlu, şu ana kadar yaptığı çalışmalarda Ahlat’taki 14 kümbetin yanı sıra, Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı, Nuh’un Gemisi, Bitlis’in simgesi 5 minare gibi figürleri yaptığını söyledi.
Ahlat ilçesinde yaşayan Muzaffer Pirhasanoğlu, evinde hobi olarak başladığı ahşap oymacılığını kısa sürede geliştirdi. Yaklaşık 30 yıldır tahta parçalarını birbirine yapıştırarak maket yapan Pirhasanoğlu, daha sonra işini geliştirerek, ceviz ağacından tarihi eser maketi yapmaya başladı. Yaptığı maketleri büyük ilgi gören Pirhasanoğlu, bir taraftan sevdiği işi yaptığını, diğer taraftan da bir kültürü geleceğe aktardığı için mutlu olduğunu söyledi.
‘KENDİMİ KÜLTÜR AKTARICISI OLARAK GÖRÜYORUM’
Ceviz ağacından yaptığı eserleri, sosyal medyadan paylaşarak satışa sunduğunu söyleyen Pirhasanoğlu, “Ahlat’ta bulunan kümbetlerin maketlerini çıkarıyorum. Bu mesleğe ilk olarak hobi amaçlı başlamıştım. Evde maketlerin üzerine ahşabı yapıştırarak devam ettim. İlk başlarda acemi çalışmalarımdan sonra, işimi ilerleterek kümbetleri görünür hale getirdim. Kütük ve cevizi işlemeye başladım. Yöremizdeki tüm tarihi eserlerin ve Ahlat’ta bulunan kümbetlerin maketlerini yapıyorum. Bu bölgede bulunan tüm tarihi eserlerin görseliyle hemen hemen aynı şekilde maketini çıkarıyorum. Hobiyi zamanla sanata çevirdim. Kendimi kültür aktarıcısı olarak görüyorum. Pazarlamalarımız internetten oluyor. Ayrıca burada memurluğunu tamamlayan, ya da yerli ve yabancı turistlere Ahlat’tan hatıra olarak satışlarımızı yapıyoruz. Pandemi nedeniyle satışlarımız çok düştü” dedi.
Pirhasanoğlu, Ahlat’ta bulunan 14 kümbetin yanı sıra, Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı, Nuh’un Gemisi, Bitlis’in simgesi 5 minare gibi figürleri de yaptığını ifade etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————
-Muzaffer Pirhasanoğlu’nun işyerinden görüntü
-Ceviz ağaçlarını tornada işlemesi
-İşlenen maketler
-Maket yapımından detaylar
-Yapımı tamamlanmış maket ve ürünlerden detaylar
-Muzaffer Pirhasanoğlu ile röportaj
-Genel ve detaylar

HABER: Özcan ÇİRİŞ- Ceren KURTYE/BİTLİS, (DHA)-

===============================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!