Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 7

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TEKİRDAĞ’DA 11 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

TEKİRDAĞ’da polisin iki ticari takside yaptığı kontrolde Pakistan uyruklu 11 düzensiz göçmen yakalandı, araç sürücüleri Y.I. ile S.G. gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri yaptıkları çalışmada 2 ticari taksinin İstanbul-Edirne arasında kaçak göçmenleri taşıdığını belirledi. Araçların plakasını belirleyip takibi alan polis, Tekirdağ’ın Karadeniz Mahallesi Yağcı bağlantı karayolu üzerinde durdurdu. Araçlarda yapılan kontrollerde Pakistan uyruklu 11 düzensiz göçmen yakalandı. 
Araç sürücüleri Y.I. ile S.G. gözaltına alınarak, haklarında soruşturma başlatıldı. Bir minibüse alınan göçmenler, Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilip, İl Göç İdaresi’ne teslim edildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Ticari taksilerden detaylar 
-Araçtaki göçmenler
-Göçmenler minibüsten indirilirken 
-Göçmenlerden detaylar

Haber: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)

================================================

2) MALATYA’DA İYİ PARTİ BİNASINA SOPALI SALDIRI
 
MALATYA’da İYİ Parti İl Başkanlığı’nın bulunduğu binanın önüne gelen Vahap Ş. (33), yanındaki sopayla binanın camlarını kırdı. 43 suç kaydı bulunduğu ortaya çıkan Vahap Ş. gözaltına alınırken, binaya saldırı ise güvenlik kamelarınca kaydedildi.
Olay, sabaha karşı Kavaklıbağ Mahallesi’nde meydana geldi. Vahap Ş. iddiaya göre, İYİ Parti Malatya İl Başkanlığı’nın da bulunduğu iş merkezinin önüne geldi. Vahap Ş., yanındaki sopayla iş merkezi girişinde bulunan camlardaki İYİ Parti görsellerine vurmaya başladı. Binanın girişindeki camları kıran, Vahap Ş., daha sonra kaçarak uzaklaştı. Gürültüyü duyanların ihbarıyla olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Bölgede inceleme yapan ekipler, güvenlik kamerası kayıtlarından saldırıyı düzenlediğini tespit ettiği Vahap Ş.’yi sopayla birlikte kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı.
İş merkezi girişindeki güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, Vahap Ş., yanında getirdiği sopayla camları kırdığı görülüyor. Mahallede yaşayan bir kişinin cep telefonu kamerasıyla çektiği görüntülerde ise Vahap Ş.’nin, “Bu mahallede terörist olamaz. Bu mahalleyi terk edin” diye bağırarak camları kırdığı görüldü. Gözaltına alınan Vahap Ş.’nin emniyetteki sorgusu sürüyor.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Saldırı anı güvenlik kamerası
– Cep telefonuyla çekilen konuşmaları
– Olay yeri
– Kırılan camlar
– Polis ekipleri
– Olay yeri inceleme ekipleri
– Binanın geniş görüntüsü
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Taha AYHAN-MALATYA-DHA

====================================

3) ŞİFALI OLDUĞUNA İNANDIKLARI ÇAKŞIR OTUNU TOPLUYORLAR

ORDU’nun Mesudiye ilçesinde kadınlar, bölgede nadir görülen, içeriğindeki bileşenleriyle sağlık açısından pek çok faydası olduğuna inanılan, ‘maydanozgiller’ familyasından ‘çakşır otu’ topluyor. Kadınların çay, turşu ve yemek yaptıkları bitki, aktarlarda da satılıyor.
Pandemi nedeniyle 1,5 sene önce İstanbul’dan ailesiyle Mesudiye’nin Dayılı Mahallesi’ne taşınan Hasgül Korkmaz, doğada gezintiye çıktı. Korkmaz, arazide rastladığı ve fotoğrafladığı otu araştırmaya koyuldu. Araştırmalarında, bölgede nadir rastlanılan otun, içeriğindeki bileşenleriyle sağlık açısından pek çok faydası olduğuna inanılan, ‘maydanozgiller’ familyasından ‘çakşır otu’ olduğunu öğrenen Korkmaz, arazide bitkiyi toplamaya başladı. Mahallede yaşayan kadınlara da otun faydalarını anlatan Korkmaz, komşularıyla doğada çakşır otu toplamaya başladı. Kadınların bölgede çay, turşu ve yemek yaptıkları bitki, satışa sunulmak üzere aktarlara da gönderiliyor.
‘KÖYDE GEZERKEN OTU GÖRDÜM’
Hasgül Korkmaz, otun şifalı bitki olduğunu söyleyerek, “Ben Karslıyım ve çocukluğumda Kars’ta ailecek bu otu çok fazla tüketirdik. Daha önceleri Ordu’ya sadece yaz döneminde geldiğim için otu göremiyordum, karlar eriyince köyde gezerken otu gördüm ve fotoğrafını çekip, anneme attım. Annem de otun çakşır otu olduğunu söyledi. Çakşır otu, Kars’ta birçok hastalığa karşı kullanılıyor. Bunun yanı sıra kozalak şurubu, alıç sirkesi, kantaron yağı, kantaron çayı, kekik yağı, kekik kavurması, kekik turşusu da üretiyoruz” dedi.
‘ŞİFA NİYETİNE TOPLAMAYA BAŞLADIK’
Çakşır otunu ilk kez gördüğünü söyleyen Muazzez Çakır, “Köyümüze Kars’tan gelin gelen Hasgül Korkmaz sayesinde bu otun faydalarını öğrendim. O da atalarından öğrenmiş, bu otu değişik amaçlarla tüketiyorlarmış. Allah razı olsun, bize de otu tanıttı, biz bilmiyorduk, öğretti bize. Şifa niyetine toplamaya başladık. Kızım İstanbul’da aktarlık yapıyor. Buralardan otları topluyor ve satıyor” diye konuştu.
‘OTLAR KONUSUNDA ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK’
Zülbiye Korkmaz ise, “Hasgül Korkmaz, çakşır otu ve diğer bitkilerinin sağlık etkileri konusunda bizi bilgilendirdi. Biz de çakşır toplamaya geldik. Çok memnun olduk. Otlar konusunda bize çok şeyler öğretti. Kendisine teşekkür ederim” dedi.
ÇAKŞIR OTU
Aktarlarda kök, macun, çay ve toz şeklinde satılan, anavatanı Akdeniz ve Doğu Afrika ormanları olan ‘çakşır otu’;  ağrı kesici özelliğinin yanı sıra, kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrıyı dindirmede etkilidir. İştah açıcı özelliğiyle de bilinen çakşır otu, içeriğinde yer alan yüksek miktardaki afrodizyak etkisi ile vücuda enerji ve zindelik verip, hücreleri yenileyerek yaraların da iyileşmesine yardımcı olur. İçeriğinde yer alan bileşenlerle, astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları önlenmesine ve kişilerin bu tip rahatsızlıklara karşı bağışıklık direncinin artırılmasına katkı sağlar. Soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarıyla ilgili birçok sorunun çözümüne yardımcı olur. İştah açıcı özelliğiyle de bilinen çakşır otu,  özellikle kilo almak isteyenlere katkı sağlar.

Görüntü Dökümü
———————–
-Doğada ot toplayan kadınlardan detaylar
-Çakşır otundan detaylar
-Detaylar
-Hasgül Korkmaz’ın röportajı
-Muazzez Çakır’ın röportajı
-Zülbiye Korkmaz’ın röportaj

Haber-Kamera: Ahmet BAYRAK/MESUDİYE, (Ordu), (DHA) –

=====================================

4) ADA GÖRÜNÜMLÜ TARİHİ PERTEK KALESİ, GÖZ KAMAŞTIRIYOR
 
TUNCELİ’de Urartular döneminde tepenin üzerine inşa edilen 1974’te Keban Baraj Gölü’nün suları altında kalmasıyla ada görünümüne kavuşup, maviliklerin arasında hayran bırakan 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi, cazibe merkezi olma yolunda.
Milattan önce 8’inci yüzyılda Murat Nehri’nin kıyısındaki sivri bir tepenin üzerine Urartular tarafından inşa edilen Pertek Kalesi, 1974 yılında Keban Barajı’nın kurulmasıyla sular altında kalarak ada görünümüne kavuştu. Pertek ilçesinin en önemli değerlerinden biri olan kale, Urartulardan Perslere, Helenlere, Roma’ya, Selçuklulara ve Mengüceklilere ev sahipliği yaptı. Osmanlılar zamanında onarımı yapılan 2 bin 800 yıllık kale, iç içe iki surdan oluşuyor ve surlar arasında yapı kalıntıları bulunuyor. Kalenin güney cephesindeki yontma taşların arasına kondurulmuş kırmızı sert tuğlalar ve serpiştirilmiş mavi çiniler içinde ise sarnıç ve yapı kalıntıları mevcut. Tarihi kale konumu itibariyle Elazığ’da bulunan Harput Kalesi ve yine Pertek ilçesinde bulunan Sağman Kalesi birbirleriyle görüş mesafesinde.
‘TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİĞİ İLE CAZİBE MERKEZİ’
Türkiye’nin en büyük ikinci, doğal göller arasında 675 kilometrekarelik alanıyla 3’üncü sırada yer alan Elazığ ile Tunceli sınırını belirleyen Keban Baraj Gölü’nün mavi sularının ortasında bulunan Pertek Kalesi, çok sayıda yerli turistin ilgisini çekiyor. Elazığ’dan Tunceli’ye seyahat eden vatandaşlar kale manzarası ile fotoğraf çekmenin keyfini yaşarken, kaleyi ziyaret etmek isteyen vatandaşlar ise feribot iskelesindeki balıkçı teknelerini kullanıyor. İlçenin tanıtımına da katkı sunan kaleyi turizme kazandırmak için Tunceli Valiliği’nin destekleriyle Pertek Kaymakamlığı’nca çeşitli projeler yürütülüyor. Son dönemde hız verilen projeler kapsamında, yörenin cazibe merkezi olması hedeflenen kalenin bulunduğu alana restoran ve kafe yapımının sonuna gelindi.
‘PERTEK KALESİ BURANIN TARİHİ BİR SİMGESİDİR’
Yöre sakinlerinden Serhat Yıldız, Pertek Kalesi, bölgenin simgesi olduğunu ifade ederek, “Bu kale o zaman Murat Nehri’nin kıyısında bir tepenin zirvesinde yapılmış daha sonra Keban Barajı’nın yapılmasıyla ada görünümünü kazanmıştır. Konumu Harput Kalesi ve Sağman Kalesi’yle haberleşmek için birbirlerini görecek konumdadır. Pertek Kalesi buranın tarihi bir simgesidir. Potansiyel olarak dışarıdan gelen insanları ve feribot kullanan kişilerin dikkatini çekmektedir. Herkesin gezmesini ve görmesini isterimö dedi.
‘BURASI PERTEK’İN KIZ KULESİ’
Pertek Kalesi’ni, İstanbul’daki Kız Kulesi’ne benzeten Ömer Sağlayan ise, “Suyun ortasında güzel bir ada, içinde yürüyüş yolları ve okçular için yerler var. Tarih kokan bir kale. Şu anda bir restoran yapıldı. Genelde insanlar özel günlerinde, doğum günü partilerini düzenliyor. Evlilik teklifi bile edenler oldu. Bahar aylarında insanlar çok ilgi gösteriyor. Bizler de teknemizle oraya turist götürerek ekmeğimizi kazanıyoruz. Burası da bir nevi İstanbul’daki Kız Kulesi’dir” diye konuştu.
Pertek’in Doğu Anadolu bölgesinin incilerinden birisi olduğunu belirten Emin Çevik de  “Pertek tarihi ve doğal güzelliği ile dikkat çeken bir ilçe. Son zamanlarda terör olaylarının bitmesiyle birlikte Tunceli’ye çok ciddi bir şekilde turist çekmeye başladı. Pertek Kalesi çok tarihi bir bölgedir. Kendi içerisinde gezi alanları var, tekneyle gidilebiliyor. İnsanların gelip kaleyi görmesini tavsiye ederim.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Kalenin drone görüntüsü
-Kalenin etrafında drone ile dönüş
-Alçaktan yukarı doğru yükselen drone görüntüsü
-Kalenin üstündeki türk bayrağının drone görüntüsü
-Kalenin duvarları
-Kaledeki okçu yerleri
-Kalenin zirvesi
-Kaleye karşı fotoğraf çeken vatandaş
-Serhat Yıldız’ın konuşması
-Ömer Sağlayan’ın konuşması
-Emin Çevik’in konuşması
-Genel ve detay görüntüleri

Haber-Kamera: Serhat Ozan YILDIRIM/ TUNCELİ,(DHA)

=====================================

5) SPORCULARIN RAPORUYLA BİSİKLET YOLUNDA ÇALIŞMA
 
DİYARBAKIR’da, Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü üyelerince hazırlanan raporun ardından ’75 Metre’ olarak bilinen caddede bulunan 11 kilometrelik bisiklet yolundaki sorunlar için, Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma başlattı.
Kayapınar ilçesindeki yeni yerleşim yerlerinden olan ve ’75 Metre’ olarak adlandırılan caddedeki bisiklet yolunun sorunları, Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü, Diyarbakır Barosu ile Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından raporlaştırılarak, Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu. 11 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolu sorunlarının ele alındığı rapor üzerine, belediye ekipleri harekete geçti.
Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alioğlu, raporun ardından olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, “Birçok sporcumuz ve bisiklet kullanıcımız var. Özellikle pandemi döneminde, yoğun bisiklet kullanımı sağlandı. Yeni başlayanlar olmak üzere, eğitim verdiklerimizi trafiğe kazandırmak için, kullandığımız yollar var. Bu yollardan biri de, yeni yerleşim yerlerinden olan Kayapınar ilçesindeki Mahabad Bulvarı. Burada sürücülerimiz, güvenli sürüş için bisiklet yolunu kullanmalıdır. Bizim hazırladığımız rapor, sadece bisiklet yolu ile ilgili değildi. Aynı zamanda yaya yolu da bunlardan biri. Çünkü vatandaşlar yaya yolunu kullanmak yerine, bisiklet yolunu kullanıyordu. Bu da bizim güvenliğimizi risk altına alıyordu. Raporumuz belediye tarafından değerlendirilip çalışma başlatıldı. Birçok kavşakta çalışma olduğunu gördük. Araçların girişlerinin engellenmesi, akıllı panolarda bisikletle ilgili bilgilendirmeler yapılması, bunlar bizim için büyük bir katkı ve destekti” dedi.
‘BİSİKLET KULLANICILARI ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ’
Söz konusu bölgenin, kentte bisiklet kullanımının artmasını sağlanacak yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Alioğlu, şunları söyledi:
“Bununla ilgili çalışma başlatan yetkililere teşekkür ederiz. Bu bizim için güzel bir adım oldu. Bisiklete olan talep konusunda, ciddi bir gelişme kat edeceğini düşünüyoruz. Bu tarz yollarda çok fazla kaza oldu. Özel gereksinimli bireylerimizle çalışma yapıyorduk. Aşamalı bir şekilde, çocuklarımızı trafiğe alıştırmak için bu yolu kullanıyorduk. Yaşadığımız bazı kaza ve sıkıntılar nedeniyle, yolun artık gerekli olduğu görülüyor. Bu konuda duyarsız kalmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne, sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sadece kulüp olarak değil, Diyarbakır’daki bütün bisiklet kullanıcıları adına teşekkür ediyoruz. Bizler, kulüp olarak ön ayak olmak istiyoruz. Eksiklikleri iletmek istiyoruz. Tespitlerimiz bu doğrultudaydı.” 

Görüntü Dökümü
———————–
-Bisiklet yolu
-Yolu kullanan bisiklet sürücüleri
-Yayalardan detay
-Ali Alioğlu ile röp.
-Yol çalışması
-İş makinalarının çalışması
-Açılan yollar
-Bisiklet sürücülerinin açılan yeni yolu kullanması
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

=====================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!