Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 7

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) AKBÜK KOYU’NDA YIKIMLAR SÜRÜYOR

MUĞLA’nın Gökova Körfezi’nde pandemi döneminden önce yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan dünyaca ünlü Akbük Koyu’nda, imara aykırı bölümleri tespit edilerek kaldırılması istenen aralarında pansiyon, restoran ve konutların bulunduğu 33 yapının yıkım çalışmaları sürüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen yıl 20 Ağustos’ta Muğla’da incelemeler yaptı. Denetimler ve belediyelerin çalışması sonrası kentte imar planına aykırılıklarının bulunduğu tespit edilen birçok projede inşaatlar durduruldu. Menteşe ilçesi Sarnıç Mahallesi Akbük Koyu’nda imar planında aykırılıklar olduğu tespit edilen aralarında pansiyon, restoran ve konutların da bulunduğu 33 yapının ise geçen pazartesi günü yıkım işlemine başlandı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde, Menteşe Belediyesi’ne ait iş makineleriyle yıkım çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. 33 yapıdan şu ana kadar 14’ünün yıkıldığı, 11 mülk sahibinin yürütmeyi durdurma kararı aldırdığı, geri kalan 8 yapının yıkımlarının bugün tamamlanması bekleniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
-Akbük Koyu’ndaki yıkımlardan genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

==========================================

2) KEPENKLERİNİ KAPATTIKLARI İŞ YERİNDE ÖZEL EĞLENCE DÜZENLEYEN 31 KİŞİYE 107 BİN LİRA CEZA

Reklam Alanı

TEKİRDAĞ’ın Çorlu ilçesinde sokağa çıkma kısıtlamasında bir işyeri, kepenklerini kapatıp referanslı müşterilerine müzikli eğlence düzenledi. Sokağa çıkma kısıtlamasında düzenleyen eğlenceyi basan polis, 31 kişiye 107 bin 260 lira para cezası uyguladı.

Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri, yaptığı çalışmada Şehy Sinan Mahallesi’nde daha önceden eğlence yapılan bir işyerinin sokağa çıkma kısıtlamasında da açılarak, müzikli eğlence düzenlediğini belirledi. İşyeri sahiplerinin referanslı müşterileri davet ettiği özel eğlence gecesine gelenleri, içeriye alındıktan sonra işyeri kepenklerinin kapatıldığı ve çevresini de kameralarla takip ettiğini tespit eden polis, sokağa çıkma kısıtlamasının bulunduğu dün saat 22.30 sıralarında işyerine operasyon düzenledi.
Polis, operasyonda eğlenmeye gelen 31 kişiyi yakaladı. İncelemede iş yerinin canlı müzik ruhsatının bulunmadığını belirlenirken, 31 kişiye Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında toplam 107 bin 260 lira idari para cezası uygulandı. İşyeri hakkında tutanak tutulurken, Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bilgi verilerek, iş yeri hakkında idari süreç başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-İş yerinde eğlenenler
-İş yerinde masalarda oturanlar
-Mekandaki insanlar
-İçki içenlerden görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)-

==================================

3) AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, DENEK HAYVANI KULLANMIYOR

AKSARAY Üniversitesi, eğitim amaçlı yapılan deneylerde, denek hayvanı kullanmıyor. Veteriner Fakültesi Prof. Dr Mustafa Cemal Darılmaz, 2012 yılında alınan senato kararı gereği denek hayvan yerine bilgisayardan simülasyon programları ve videolar kullandıklarını belirtti. Darılmaz, “Buradaki en önemli amaç, canlıları korumaktır. Bir araştırma veya çalışma yaparken canlı hassasiyetini ve hayvanların da bizim gibi benzer duyulara sahip olduğunu öğrenerek yetişmemiz gerekiyor. Onları bir laboratuvar materyali olarak görmememiz gerekiyor” dedi. 

Üniversitelerde eğitim ve bilimsel araştırmalarda tavşan, fare ve kurbağı gibi hayvanlar denek hayvanı olarak kullanıyor. Aksaray Üniversitesi ise eğitim amaçlı yapılan deneylerde denek hayvanı kullanmıyor. Onun yerine bilgisayardan denek hayvanlarına ait simülasyon programları ve videolar kullanılıyor. Veteriner Fakültesi Prof. Dr Mustafa Cemal Darılmaz,  üniversitelerinde 2012 yılından itibaren alınan senato kararı gereği denek hayvanı kullanmadıklarını belirtti.
Darılmaz, şunları söyledi:
“Deney hayvanları 3 ana başlık altında kullanılıyor. Bunlardan ilki eğitim-öğretim, ikincisi bilimsel araştırmalar, üçüncüsü de endüstriyel ve ticari amaçlı ürün geliştirmeler şeklindedir. Bunlardan ilk basamak olan eğitim ve öğretim için dünyada hem doğadan toplanan hem de laboratuvar hayvanı olarak milyonlarca canlı kullanılmaktadır. Ancak maket modeller, bilgisayar simülasyon programları, doku örnekleri gibi alternatif metotlarla eğitim-öğretimin sürdürülebileceğini bilimsel olarak da destekliyor. Bu nedenle senatomuzun 2012 yılında denek hayvanını kullanılmaması için karar aldı. Onun yerine bahsettiğimiz metotları uyguluyoruz.” 
Darılmaz, Aksaray Üniversitesi’nin denek hayvanı kullanmaması yönündeki uygulamasının da birçok sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenip, örnek olarak gösterildiğini kaydetti. 

HAYVANLARIN DENEY OLARAK KULLANMASI EĞİTME KATKI SAĞLAMIYOR
Darılmaz, “Sadece yükseköğretimde değil, lise eğitiminde de doğadan toplanan kurbağa gibi canlılar kullanılıyor. Bu eğitim-öğretime bir fayda sağlamıyor. Tam aksine doğadan milyonlarca hayvanın toplanması, biyolojik eksikliğe yol açmaktadır. Daha üst perdeden mevzuat düzenlemeleriyle  birlikte diğer üniversitelerde yaygınlaştırılmasının ülkemiz adına önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci olarak bilimsel ve ticari amaçlı kullanılan hayvanlarda, etik kurallar konusunda kurumların sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Üniversite olarak kararımızdan mutluluk duyuyoruz. Bir sonraki aşamada alternatif metotlar hayvan hakları koruma konusunda da yer alırsa bundan mutluluk duyarızö dedi. 
Darılmaz, eğitimde denek hayvanı kullanmamalarının en büyük nedeninin de canlıları korumak olduğunu belirtti. Darılmaz, “Buradaki en önemli amaç canlıları korumaktır. Bir araştırma veya çalışma yaparken canlı hassasiyetini ve hayvanlarında bizim gibi benzer duyulara sahip olduğunu öğrenerek yetişmemiz gerekiyor. Onları bir laboratuvar materyali olarak görmememiz gerekiyor. Dünya genelinde birçok ülkede bakanlıklar benzer kararı almış durumda. Bizde ülkemizde bu kararı uygulayan ilk üniversiteyiz” diye konuştu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Aksaray Üniversitesinin görüntüsü
-Veterinerlik fakültesinin görüntüsü  
– Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz’ın görüntüleri
– Simülasyon programları, videolar ve maket modellerle deney yapması  
– Deney yaparken bilgisayar kaşısında anlatımı
– Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz’ın’ın açıklaması

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA

=====================================

4) ŞANLIURFA’DA ARANAN 43 KİŞİ ŞAFAK OPERASYONU İLE YAKALANDI

ŞANLIURFA’da 81 ekip ve 220 polisin katılımıyla şafak vakti yapılan eş zamanlı operasyonlarda, haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası ve yakalama kararı bulunan 43 kişi gözaltına alındı. 

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde suçlularla mücadele kapsamında çalışma başlatan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekipleri, dolandırıcılık, hırsızlık ve uyuşturucu satışı yapan şüphelilerin adreslerini belirledi. Özel Harekat polislerinin de bulunduğu 81 ekip ve 220 personelin katılımıyla şafak vakti çeşitli adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskın yapılan evlerin sokakları araç ve yaya trafiğine kapatılırken, şüphelilerin kaçma ihtimaline karşılık operasyon boyunca havadan dronla görüntü alındı. Adreslerde yapılan aramalarda; uyuşturucu madde ile 5 tüfek, 3 tabanca, 13 fişek ve çalıntı olduğu belirlenen çeşitli malzemeler ele geçirildi. Baskınlarda hırsızlık, dolandırıcılık, ve uyuşturucu satıcısı olmak üzere çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve yakalama kararları bulunan 43 kişi gözaltına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Özel haraket polisi baskın yapılan adreslere girmesi
– Koçbaşıyla açılan kapılar
– Evde arama yapan ekipler
– Droneyle görüntü alınması
– Baskınlarda gözaltına alınan şüpheliler evden çıkarılması
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera: -ŞANLIURFA – DHA)

=====================================

5) ELMACI DEDE’DEN SURİYE’YE YARDIM

DENİZLİ’de çiftçilik yapan ve ‘Elmacı Dede’ olarak bilinen Muhammet Yılmaz (71) hayırseverlerin desteğiyle topladığı gıda kolilerini Kilis’ten geçerek Suriye’nin Çobanbey bölgesindeki yetim kampına götürdü.

Yılmaz, hayırseverlerin desteğiyle ve kendi imkanlarıyla 376 gıda kolisi hazırladığını belirterek, “Çobanbey’deki yetim kamplarına 3 sefer geldim. Oradaki durumları gördüm, halk çok perişan. Doğu Türkistan’dan gelip Özgür Suriye Ordusuna katılıp şehit olanların aileleri çok perişan, yürekleri yaktı. Onun için tekrar bir araba daha arkadaşlarla yükledik. Oradaki mağdurlara ramazanı daha güzel geçirebilmeleri için gıda kolilerini araçlara yükleyerek Kilis’e geldim. Bugün inşallah sınır kapısından geçerek Suriye’deki kardeşlerimize gıda paketlerini ikram edeceğiz. Gönüllerini feth etmeye çalışacağız inşallah.” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– Yardım araçlarından görüntü
– Yardım paketleri
– Muhammet Yılmaz’ın konuşması
– Araçların gidişi
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

=============================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!