Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 8 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

BARTIN’DA SELDEN ZARAR GÖREN İLKOKUL EĞİTİME HAZIRLANIYOR

BARTIN’ın Ulus ilçesine bağlı Zafer köyünde bulunan 10 derslikli selden zarar gören 2 katlı ilkokul, eğitim-öğretime hazır hale getiriliyor.

Batı Karadeniz Bölgesi’nde sel felaketinden en çok etkilenen Bartın’ın Ulus ilçesi Zafer köyünde yaralar sarılmaya devam ediyor.  Sel felaketinden en çok etkilenen 400 haneli Zafer köyündeki 2 katlı 10 derslikli 40 öğrencinin eğitim gördüğü Zafer İlkokulu’nun alt katına 50 santim sel suyu girdi. Ekipler yoğun çabanın ardından okulda çamur, balçık ve su temizliklerini tamamladıktan sonra sınıfların boyanması işlemi de tamamlanma aşamasına geldi. Sınıflardaki araç gereçler ile öğrenci sıraları da yerleştirildi. Okuldaki çalışmanın bugün tamamlanacağı öğrenildi.

Görüntü dökümü
—————————– 
-Okulun dıştan görüntüsü 
-Anons
-Okulun içinden detay
-Sınıfların boyanması
-Detay görüntüler 
Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA)

====================================

AKDAMAR ADASI’NDAKİ AYİNE BU YIL DA SINIRLI SAYIDA KİŞİ KATILACAK
 
VAN Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’nde 9’uncusu düzenlenecek ayin için hazırlıklar başladı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bu yıl ayini 5 Eylül’de düzenleyeceklerini ve pandemi kuralları nedeniyle sadece Türkiye Ermeni Patrikliği’nden gelen ekibin katılacağını söyledi.
Van Gölü üzerinde bulunan ve Ermeniler için büyük önem taşıyan tarihi Akdamar adasında ayin hazırlıkları başladı. Ada üzerindeki kilise de 2005 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından da 2007 yılında uluslararası bir törenle ‘Anıt Müze’ olarak açıldı. Tarihi Akdamar Kilisesi’nde ilk ayin 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010’da yapıldı. Her yıl ayine katılmak isteyen binlerce kişi kentteki otellerde rezervasyon yaptırırken, bu yıl koronavirüs nedeniyle katılımın sınırlı olacağı belirtildi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Ermeni Patrikliği’nden gelecek olan 25 kişilik ekibin katılması bekleniyor.
CANLI YAYIN YAPILACAK
Ayin için hazırlıklar yapılırken, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Akdamar Adası ve Van Gölü’nün dünyanın kültür mirası olduğun söyledi. Vali Bilmez, “5 Eylül’de tekrar Akdamar Adası’nda Akdamar Kutsal Haç Kilisesi’nde Ermeni Patrikhanesi tarafından ayin icra edilecek. Gerekli başvurularını yaptılar. Valiliğimiz tarafından kendilerine izin verildi. Ayinin icra edilmesi için de kendilerine her türlü destek sağlanacak. Bu ayin aynı zamanda pandemi kurallarına uygun kısıtlı kişilerin katılmasıyla icra edilecek ama canlı olarak tüm dünyadan izlenebilecek. 5 Eylül’de tekrar geçen yıl olduğu gibi burada ayin icra edilecek. Geçen yıl olduğu gibi 25-50 kişilik grupla ayin yapılacak” dedi

Reklam Alanı

Görüntü dökümü
———————–
-Akdamar Adası ve Adamar Kilisesi’nin drone görüntüleri
-Kiliseden detaylar
-Ada ve çevresinden detaylar
-Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’le röportaj
Orhan AŞAN/VAN, (DHA)- 

====================================

EVLAT NÖBETİNDEKİ ANNEDEN GARA ŞEHİDİNİN AİLESİNE ZİYARET
 
DİYARBAKIR’da HDP il binası önünde, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunması için oturma eylemi yapan annelerden Mevlüde Üçdağ, Gara’da teröristlerce alıkonulup şehit edilen polis memuru Vedat Kaya’nın Mardin’deki ailesini ziyaret etti. Üçdağ, “Bizim acımız birdir. Çünkü bizim çocuğumuzu da zorla alıp götürdüler” dedi.
Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunması için HDP il binası önünde oturma eylemi yapan annelerden Mevlüde Üçdağ, Gara’da teröristler alıkonulup şehit edilen 13 Türk vatandaşından polis memuru Vedat Kaya’nın Mardin’deki annesi Emine ve babası Şeyhmus Kaya’yı ziyaret etti. 6 yıl önce kaçırılan oğlu Ramazan için Diyarbakır’da evlat nöbetini sürdürdüğünü söyleyen Üçdağ, şehit polis memuru Kaya’nın fotoğrafına sarılarak gözyaşı döktü. 
Emine ve Şeyhmus Kaya’nın da HDP il binası önünde evlat nöbeti tuttuğunu hatırlatan Üçdağ, “Derdimiz aynıydı, onların acısı bizim acımızdı. Onların derdi bizim derdimizdi. Çünkü biz bir aile olmuştuk. Aramızda bir fark yoktur. Onlar da bizi bir evladı olarak gördü. Ben de onları bir anne gibi bir baba gibi görüyorum. Biz burada şehit ailelerine söz verdik. Sonuna kadar yanlarındayız. Çünkü bu darbeyi bize de vurdular. Bizim çocuğumuzu da zorla kaçırdılar. Dağda bir tek evlat kalmayana kadar biz bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Onların acısı bizim acımızdır. Çünkü biz onları çok iyi anlıyoruz. O darbeyi bize de vurdular. Aynı acıyı bize de yaşattılar” dedi.
‘OĞLUMUZUN ŞEHİT HABERİNİ HDP İL BİNASI ÖNÜNDE ALDIK’
Şehit polis memuru Vedat Kaya’nın babası Şeyhmus Kaya da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi:
“Bir buçuk sene beraber HDP Diyarbakır il binası önünde evlat nöbeti tuttuk. Biz ayrım yapmıyoruz. Burada Mardin, Diyarbakır ve Güneydoğu’nun tamamında 7 yaşındaki bir çocuğa sorsanız HDP-PKK aynıdır, diyecektir. Hiç fark göremiyoruz. İnşallah Mevlüde hanım da çocuğunu diğer aileler gibi bu bataklıktan kurtarır. Bizim acımız büyüktür, biz oğlumuzun şehit haberini Diyarbakır’da HDP il binası önünde aldık. Selahattin Demirtaş’ın anne ve babası Diyarbakır’da değil mi? Bir gün çadıra gelsin ‘Oğlum Nurettin Demirtaş, Gel sen de teslim ol devletine’ desin. Nurettin Demirtaş hala PKK- PYD’nin komutanı gibidir. Askerimizi, polisimizi sürekli şehit ediyor. Peki annesi bu anneler gibi neden gelip, ‘Gel devletine bu kötülüğü yapma. Senin ne işin var orada’ demiyor. Bunu dedi mi bir gün? Yok, söylemedi. Ama bazı siyasiler Selahattin Demirtaş için niye hapiste diyor. Biz bu adamın kim olduğunu bilmiyor muyuz? Biz bu yörenin insanıyız. Biri Irak’ta, biri de Edirne’de hapistedir. İkisi de bana göre teröristtir. Her ne kadar resmiyette siyasi partisi varsa da biz bunu kabul etmiyoruz. Bütün şehitlerin kanında bunların parmağı var.”  

Görüntü dökümü
————————–
Mevlüde Üçdağ’ın Şehit ailesini ziyareti
Şehit ailesiyle bir arada oturmaları
Şehit Polis Vedat Kaya’nın annesi ve Mevlude üçdağın ağlamaları
Mevlüde Üçdağ’ın konuşması
Şeyhmus Kaya konuşması
Şehit Polis fotoğrafından detay
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Selim KAYA/MARDİN,(DHA)

====================================

HES KODU SORGUSUNDA KARANTİNAYI İHLAL ETTİĞİ BELİRLENDİ
 
ZONGULDAK’ta, denetimli serbestlik bürosu girişinde HES kodu sorgulaması yapılan H.Y. isimli kadının Covid-19 hastasıyla temaslı olduğu ve karantinada kalması gerektiği anlaşıldı. H.Y., sağlık ekiplerince ambulansla evine götürüldü.
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne öğle saatlerinde gelen H.Y.’ye, polis ekiplerince HES kodu sorgulaması yapıldı. Yapılan sorguda, H.Y.’nin Covid-19 hastasıyla temaslı olduğu ve karantina kuralını ihlal ettiği tespit edildi. Polis, bölgeye sağlık ekibi talep etti. H.Y. bu sırada bina önünde bekletilirken, karantina süresinin bitmesine 1 gün kaldığı ve imza için kuruma geldiği öğrenildi. Sağlık ekipleri, H.Y.’yi ambulansla evine götürdü.

Görüntü Dökümü:
—————————
-Bina önünde bekleyen kadın
-Polislerden detaylar
-H.Y.’nin soruları yanıtsız bırakması
-H.Y.’nin ambulansa binmesi
Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)
====================================

MAĞARA ŞEHRİ TURİZME KAZANDIRILDI
 
MARDİN’in Midyat ilçesinde, binlerce yıl öncesine ait yer altı yaşam mağaraları yapılan düzenlemeler ile turizme kazandırıldı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Müslüman, Hristiyan ve Ezidi inançlarına mensup Türk, Kürt, Arap, Ezidi, Süryani ve Kürtlerin birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinin konuşulduğu ‘Medeniyetler Beşiği Midyat’ın önemli tarihi ve kültürel miraslarından birisi olan yer altı yaşam mağaraları turizme kazandırıldı. Midyatlı turizmci 49 yaşındaki Veli Güneş, tarihi mekanların bulunduğu Işıklar Mahallesi’nde, bir dönem Süryani ailelerin yaşadığı mağara evler ile üzerindeki tarihi yapıları kendi imkanları ile aslına uygun restore ederek, turistik tesis olarak turizme kazandırdı. Kente gelen turistlerin gezip görmesi amacıyla hizmete açılan mağara evlerde ayrıca önceden evlerde ve tarım alanında kullanılan çeşitli eşyalar da sergileniyor. Mağaranın turizme açılmasıyla ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Turizmci Güneş, tarihi Midyat mağaralarını dünya halklarının hizmetine açtıklarını belirterek,  şunları söyledi:
“Midyat mağaraları dünyaya açılan bir penceredir, dünyanın ilk yaşam merkezidir. Mezopotamya’da hayvanlarla insanların iç içe yaşadığı dönemde kullanılan mekandır. Hayalimizi gerçekleştirdik yani bu Midyat mağaraları. Matiat’ın diğer anlamı mağara şehri. Biz de bir nebze olsun mağaraları açtık. Bu mağaraların özelliği nedir? Hem Süryani, hem Müslüman, hem de Ezidi barınakları var, yaşam merkezleri var burada. Yani üç dilin, üç dinin yaşam merkezi var. Midyat başlı başına bir turizm merkezi oldu. Dünyaya açılan bir lansedir mağara. Matiat (ismi) mağaradır zaten. Midyat mağara şehri anlamındadır. İnşallah geride kalan diğer mağaraları da ufak ufak yetkililer, esnaf, iş adamları, bunu gün yüzüne çıkarıp yaşam merkezi haline getirirler.”  
Midyat Esnaf Odası Başkanı Rıfat Direkçi, ilçe merkezine gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet gösterdiği mağaraların turizme kazandırılmasıyla ekonomiye önemli katkı sağlayacağını söyledi. Van’dan Midyat’ı ailesiyle birlikte gezmeye gelen Turan Bahçeci, “Mağaraları olsun, eski evler olsun gezilecek  çok yer var. Zaten filmlerin çekiminin çoğu burada oluyor. Biz burayı dizilerde, filmlerde gördük, bir merak sardı. Güzel Midyat’ımız, güzel Mardin’imizi görelim, çocuklar da görsün. Gerçekten burayı gördüğümüze de mutlu olduk. bunu beklemiyorduk” dedi.

Görüntü Dökümü
———-
Mağara içerisinden detay 
Mağara üstündeki yapılardan detay 
Turizmci Veli Güneş’in konuşması
Midyat Esnaf Odası Başkanı Rıfat Direkçi’nin konuşması
Van’dan Midyat’ı gezmeye gelen Turan Bahçeci’nin konuşması
Genel ve detay
Haber-Kamera: Mehmet Halis NAYIFOĞLU/MİDYAT(Mardin),(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!