Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 9 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KORONAVİRÜSTEN 5,5 AYDA 8 FERDİNİ KAYBEDEN AİLE, AŞI ÖNCELİĞİ İSTEDİ

RİZE’nin Güneysu ilçesinde koronavirüs tedavisi gören Ahmet Genç (43), dün hayatını kaybetti. Genç ile birlikte 5,5 ayda aynı aileden koronavirüs nedeniyle yaşamanı yitirenlerin sayısı 8’e yükseldi. Aile, genetik yapılarının araştırılması ve kendilerine aşı önceliği tanınmasını istedi.

İstanbul’da yaşayan Muhammet Genç ve oğlu Burak Genç, rahatsızlanınca yakınları tarafından hastaneye götürüldü. Burada baba ve oğlunun yapılan koronavirüs testleri pozitif çıktı. Muhammet Genç hastanede, oğlu Burak ise evde tedaviye alındı. Evde izole olan Burak Genç, geçirdiği kalp krizi sonucu 6 Kasım’da hayatını kaybetti. Burak Genç’in cenazesi, memleketi Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde toprağa verildi.

BABASI DA KURTARILAMADI
Oğlu Burak Genç’in ölüm haberinin ardından hastanede durumu ağırlaşan Muhammet Genç de 12 Kasım’da yaşamını yitirdi. 3 çocuk babası Muhammet Genç, oğlunun defnedildiği kabristanlıkta, gözyaşları arasında defnedildi.

CENAZE VE TAZİYELERDE BULAŞTI
Taziye ve cenazelerde koronavirüse yakalanan aynı aileden Bünyamin Genç 1 Aralık’ta, İbrahim Genç (53) 4 Aralık’ta, Ali Genç (58) ise 11 Aralık’ta öldü. Ali Genç’in tedavi gören kardeşleri Fatma Duman (55) 18 Aralık’ta, Aysel Peçe de (46), 21 Şubat’ta hayatını kaybetti. Ahmet Genç (43) de dün aynı hastalıktan hayatını kaybetti. Ahmet Genç, alınan tedbirler eşliğinde toprağa verildi.

Ölenlerden Muhammet, İbrahim ve Ahmet Genç’in kardeş oldukları belirtildi. Ölenler arasında Muhammet Genç’in oğlu Burak Genç, kayınbiraderi Ali Genç, Ali Genç’in oğlu Bünyamin ile kız kardeşleri Fatma Duman ve Aysel Peçe de yer alıyor. 

Reklam Alanı

‘GENETİK YAPIMIZ ARAŞTIRILSIN’
Yaklaşık 5,5 ayda 8 kişiyi koronavirüs nedeniyle toprağa veren aile, genetik yapılarının araştırılmasını istedi. 3 kardeşi ile yeğenini toprağa veren Ali Genç, “Vatandaşlar çok dikkatli olsunlar. Bu hastalığın şakası yok. Bizim ailenin canı yandı, kimsenin canı yanmasın. Biz ailenin geri kalanının genetiğinin araştırılmasını istiyoruz. Bizim genlerimizde bir problem var galiba. Bizi grip gibi de alsa götürüyor bu hastalık. Aşımızın yapılmasını istiyoruz. Üç kardeşim, bir yeğenim, bir kayınbiraderim onun oğlu ve 2 baldızımı toprağa verdim. 5,5 ayda peş peşe gelen bu ölümler nedeniyle genetiğimizin araştırılmasını bekliyoruz. Devlet bize öncelik versin, çoluk çocuğunuz aşılarını yaptırsın biz de bir rahat edelim. Bu süreci ne olur ciddiye alın konulan kurallara uyunö dedi.

‘BİZ YANDIK, KİMSE YANMASIN’
2 kız kardeşi, ağabeyi, 2 yeğeni ve 3 kayınbiraderini kaybeden Havva Genç ise, “8 acıyı birden yaşadık, biz yandık, kimse yanmasın. Dikkat ettiğimizi düşünüyoruz ama genetiğimizde mi bir problem var bilmiyoruz, araştırılsın istiyoruz. Evimiz hemen mezarlıkların üstünde, her gün o mezarlıklara bakarak acımızı tazeliyoruz. Bizim yaşadığımız bu acıyı kimse yaşamasınö diye konuştu.

‘BİZ BU HASTALIĞI BÜYÜK BİR ACI İLE YAŞADIK’
Sinan Genç ise, “Bizim için son 5,5 ay hiç kolay olmadı. Art arda gelen ölümlerle canımız yandı. Ortada çok ciddi bir hastalık var, bunu herkes dikkate almalı. Biz bu hastalığın gerçekliğini büyük bir acıyla yaşadık kimse yaşamasınö dedi.

Görüntü Dökümü
-Mezarlıklardan detay
-Mezarbaşında dua eden yakınları
-Ali genç röportaj
-Havva genç röportajı
-Sinan genç röportaj
-Muhabir anonsu (ArzuERBAŞ)
HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/RİZE-DHA

========================

2) TIRNAK MANTARININ TEDAVİSİ İÇİN PROPOLİSLİ TIRNAK CİLASI ÜRETTİLER
 
DÜZCE Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tırnak mantarlarının tedavisi için propolisli tırnak cilası üretildi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Uğur Hasırcı, “Yapılan çalışmalarda propolisli tırnak cilasının tırnak mantarına tamamen iyi geldiğini, hatta tırnağın eskisinden daha sağlıklı olduğunu gördük” dedi.

Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tırnak mantarlarının tedavisi için içerisinde propolis ve sarı kantaron yağı birleşimli tırnak cilası üretildi. Klinik ortamda test edilen ve başarılı geri dönüşler alınan propolisli tırnak cilası tırnağı iyileştirdiği gibi rengini de yerine getirip eskisinden daha güçlü hale getiriyor.

Prof. Dr. Uğur Hasırcı geliştirdikleri ürünün ayak tırnaklarını daha güçlü kıldığını belirterek, “Enfeksiyona bağlı ayak mantarları ve özellikle pandemi döneminde dezenfektanların aşırı kullanılmasından kaynaklı el tırnaklarındaki bozulmalar ve deformasyonlar bizi bu ürünü geliştirmeye sevk etti. Özellikle ayak tırnaklarında oluşan ayak mantarları ilk önce tırnaklarda sararma, ilerleyen aşamalarda morarma gibi renk değişimlerine neden oluyor ve oldukça çirkin görüntüler ortaya çıkarıyor. Bunu gidermek üzere propolis bazlı bir ürün geliştirdik. Geliştirdiğimiz ürün klinik çalışmalara dayalı olarak geliştirdiğimiz bir ürün. Klinik çalışmalarda propolisin ayak tırnaklarındaki renk değişimini düzenli kullanımı durumdan iyileştirdiğini ve ayak tırnaklarını daha güçlü kıldığını, özellikle tırnakların sonlanma noktalarında oluşan yaraların büyük oranda azalttığını gösteriyor” dedi.

‘TIRNAK CİLASI ŞEKLİNDE TIRNAĞA DAHA İYİ NÜFUZ EDİYOR’
Prof. Dr. Hasırcı tırnak cilası şeklinde ürettikleri ürünün tırnağa daha fazla nüfus ettiğini söyleyerek, “Tırnak cilası akışkanlığı daha düşük olduğu için içinde propolis olan tırnak cilası tırnaklara çok daha iyi nüfuz ediyor. Bunun dışında çok uzun yıllardır geleneksel ve tamamlayıcı tıpta yara iyileştirme özelliği çok iyi bilinen sarı kantaronda kullanıyoruz. Bizim bilgimiz dahilinde piyasada benzeri olmayan bir ürün. Bunu üniversitemizin kendi üretim tesislerinde üretiyoruz. Dolumu da kendimiz yaparak üniversitemizin markasıyla satış ofisimizde satıyoruz” diye konuştu.

‘ÇOK İYİ GERİ DÖNÜŞLER ALINDI’
Hasırcı kullanıcılardan oldukça iyi geri dönüşler alındığına dikkat çekerek, “Bu ürünle alakalı özellikle belli yaş grubu üstünde çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Ben bu ürünü geliştirmeden önce bilmiyordum. Çok yaygın bir problemmiş. İnsanların ayak tırnaklarında renk değişimi zamanla tırnağın zayıflamasına ve beraberinde kopmasına neden oluyor. Buda insanlar açısından acılı süreçleri beraberinde getiriyor. Ürünü kullandıktan sonra ayak tırnaklarında rengin normale dönmesi ve tırnağın güçlenmesi yönünde çok iyi geri dönüşler aldık” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Prof.Dr. Uğur Hasırcı’nın bileşimi hazırlarken görüntüsü
Prof.Dr. Uğur Hasırcı’nın analizleri incelerken görüntüsü
Prof.Dr. Uğur Hasırcı ile röp ve detaylar
HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)

=========================

3) TEKMELİ YUMRUKLU KAVGADA, MİNİK KIZIN KORKU DOLU ANLARI

Antalya’da trafik kazası sonrası yaşanan tekmeli yumruklu kavgaya karışan kadın ile adamın çocuğu olduğu düşünülen minik kızın korku dolu anları, cep telefonu kamerası görüntülerine yansıdı. 

Olay, Kepez ilçesi Kuzeyyaka Mahallesi’nde sabah saatlerinde meydana geldi. Motosikletle otomobilin karıştığı maddi hasarlı kaza sonrasında tartışma çıktı. Motosiklet sürücüsü ile otomobil sürücüsü ve yanındaki kadın arasındaki sözlü tartışma, bir anda tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü. Motosiklet sürücüsüne tekme atan otomobil sürücüsü, dengesini kaybederek yere düştü. Tekrar ayağa kalkan adama, bu kez motosiklet sürücüsünün yanında, elinde kask bulunan kişi vurmaya başladı. 
MİNİK KIZ AĞLADI
Bu sırada kazaya karışan otomobilden inen minik bir kız çocuğu, annesi ve babası olduğu değerlendirilen kişilerin yanına giderek, kavga edenleri ayırmaya çalışırcasına eliyle müdahale etti. Ağladığı görülen minik kızın korku dolu anları, cep telefonu kamerası görüntülerine yansıdı.
Ardından taraflar ayrılırken, kaza yerinde düşen plakayı almak isteyen otomobil sürücüsü, vermek istemeyen motosiklet sürücüsü ile bir süre tartıştı. Ardından plakayı alan otomobil sürücüsü, aracına binerek olay yerinden uzaklaştı.
Bu anları cep telefonuyla kaydeden vatandaşın “Adamı dövdüler. Ne oluyor. Benim elim ayağım titredi” sözleri dikkati çekti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
—————
(cep telefonu)
-Kaza yeri detay
-Sarı saçlı kadının adamın üstüne yürümesi detay
-Otomobil sürücüsü ve sarı saçlı kadının tekme atması detay
-Küçük kız çocuğunun ağlaması detay
-Kavga anı detay
-Kaskla vurulması detay
-Kaskın düşmesi detay
-Plakanın alınmaya gelinmesi detay
-Genel detaylar
HABER-KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

=======================

4) KADINLAR EVDE YAPTIKLARI ÜRÜNLERİ, KURDUKLARI KOOPERATİFTE SATACAK

BARTIN’ın Ulus ilçesinde 7 kadın kurdukları Ulus Doğa Kenti Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığıyla erişte, tarhana, reçel, pekmez ve el işi ürünleri satışa çıkarıyor. Kooperatif Başkanı Özlem Ünal, “Evde yaptığımız işleri kooperatif kurarak, büyütmek istedik. Bakanlıktan aldığımız destekle ülke pazarında yer almak istiyoruz” dedi.

Ulus Belediye Belediyesi’nin öncülüğünde 7 kadın üretici bir araya gelerek Ulus Doğa Kenti Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurdu. Geçen ay Ticaret Bakanlığı’nın ‘Kooperatiflerin Desteklenmesi Programına’ el sanatları ve yöresel yiyecekler yapım atölyesiyle ilgili proje sunuldu. Bakanlık tarafından kabul edilen proje ile ilçede kurulan kooperatif 104 bin 587 TL hibe destek aldı. Kooperatif üyeleri alınan destekle yöresel yiyecekler ile el işi yapım atölyeleri kurarak, satışa sunacak. Şu anda kooperatif üyeleri 7 kadın evlerinde erişte, tarhana, böğürtlen ve süt reçeli, kozalak armut, dut ve elma pekmezi, magnetler, tel kırma çanta ile tepsi ve el örgüsü sepetler üretiyor.

‘AMACIMIZ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK’
Uzun zamandır ilçede yöresel pazarda kadınların satış yaptığını söyleyen Ulus Doğa Kenti Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Özlem Ünal, “Kooperatifimizi kurduk, bakanlıktan hibe desteğimizi aldık. Bundan sonraki süreçte profesyonel bir mutfak kurarak, yöremize özgü ürünlerin satışını yaparak ekonomimize katkı sunmak istiyoruz. Yöremize özgü erişte, pekmez, reçel ile el işi ürünler üretiyoruz. Buradaki amacımız yöresel ürünler üreten kadınlarımızı pazarlama konusunda desteklemek istiyoruz. Bundan sonra süreçte güzel çalışmalar yaparak, bölgemizi dünyaya tanıtmak olacaktır” dedi.

‘YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZLE GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAĞIZ’
Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, “Bizim yöresel pazaryerimizde kadınlarımız ürettiği birçok yerel ürünlerimiz vardı. Bizde bunun bir araya getirilerek, daha çok pazara ulaşmasını istedik. Belediye olarak kadınlarımızın kooperatif kurmasına öncülük ettik. Pandemi döneminde evlerde kalan kadınlarımız daha çok yöresel yiyecekler yapması bizler için büyük avantaj oldu. Şimdi kooperatifimiz önümüzdeki günlerde profesyonel bir mutfak kurarak, daha güzel ürünlerin üretimine başlanacak. Yöresel ürünlerimizle geniş kitlelere ulaşacağımıza  inanıyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yöresel ürünlerden detay
-Kadınların ürünlere etiket yapması
-Detay görüntüler
-Kooperatif Başkanı Okçu ile röp.
-Başkan Hasan Hüseyin Uzun İle röp.
Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!