Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 9

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BAKAN SELÇUK: 23 NİSAN KUTLU OLSUN İFADESİ YERİNE ‘MUTLU OLSUN’ DEĞERLENDİRMEMİZ SÖZ KONUSU

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Mardin Valiliği’nde yaptığı ziyarette koronavirüs tedbirleri nedeniyle yarın sokağa çıkma kısıtlamasında dolayı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin yapılacak kutlama programlarını değerlendirerek, “Bu sene 23 Nisan kutlu olsun ifadesi yerine, 23 Nisanı ‘mutlu olsun’ ifadesi şeklinde değerlendirmemiz söz konusu. Öğretmenler ve çocuklarımızla çok zengin faaliyetlerimiz olacak” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Mardin’e geldi. Temaslarına Mardin Valisi ve Belediye Başkanvekili Mahmut Demirtaş’ı ziyaret ederek başlayan Bakan Selçuk, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Dün İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeyle koronavirüs tedbirleri nedeniyle 3 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlamasında yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının nasıl yapılacağını anlattı.
Çocuklara yönelik 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle hafta sonunu da kapsayacak programların planlandığını aktaran Bakan Selçuk, “Bu hafta bizim için 23 Nisan haftası ve yarınki tören ve toplantılarla beraber bu sene 23 Nisan kutlu olsun ifadesi yerine, 23 Nisanı ‘mutlu olsun’ ifadesi şeklinde değerlendirmemiz söz konusu. Öğretmenler ve çocuklarımızla çok zengin faaliyetlerimiz olacak. Bunları gün içerisinde görme imkanımızı olacak. Yarın da yine hafta sonuna kadar bu çalışmalarımız sürecek. Çocuklarımızın pencerelerde İstiklal Marşı’nı söylemeleri, bayrakları asmaları, camları süslemeleri ve onlarla beraber uzaktan eğitim de olsa bazı faaliyetler yapması artarak devam edecek. EBA TV’de 23 Nisan kutlamalarında sürdürülecek. Ayrıca çocuklar için küçük bir gazete çıkarıyoruz. Onu da gün içerisinde ilan edeceğiz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Bakan’ın kürsüye gelişi
– Konuşması
– Genel ve detay görüntüler

HABER: Mehmet Mucahit CEYLAN-Selim KAYA/MARDİN,(DHA)- 

======================================================

2) BİNGÖL’DE KAYIP ALZHEİMER HASTASI, 300 KİŞİLİK EKİPLE ARANIYOR

Reklam Alanı

BİNGÖL’de, cumartesi günü evden çıkan ve bir daha haber alınamayan Alzheimer hastası Hasan Göçük (85) için başlatılan arama çalışmaları, 300 kişilik ekiple sürdürülüyor. 
Olay, cumartesi günü Genç ilçesine bağlı Balgöze köyü kırsalında meydana geldi. Evden öğle saatlerinde hayvanlarını kontrol etmek için çıktığını söyleyen, Alzheimer hastası Hasan Göçük, bir daha dönmedi. Bunun üzerine ailesi, durumu jandarma ekiplerine bildirdi. İhbarla bölgeye gelen jandarma ekipleri, güvenlik korucuları, AFAD, UMKE ve Kuzey Yüzü Dağcılık üyeleri, köy sakinleriyle beraber arama çalışması başlattı. Çalışmalar, bugün de 300 kişilik ekiple sürdürülürken, Hasan Göçük’ten bir ize henüz rastlanılmadığı belirtildi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Arama kurtarma ekiplerinden detaylar
-Jandarma ve Arama kurtarma ekiplerinin arama yapması
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL/BİNGÖL,(DHA)

======================================================

3) KEŞAN’DA 3 GÜNLÜK KISITLAMA ÖNCESİ HALK PAZARI BUGÜN KURULDU

EDİRNE’nin Keşan ilçesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında 3 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle cuma günleri kurulan halk pazarı, bugün kuruldu. Enez ilçesinde ise bu hafta halk pazarı kurulmayacağı bildirildi.
Yarın kutlanacak olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın resmi tatil olması dolayısıyla hafta sonu kısıtlaması 3 güne çıkarıldı. Bu akşam saat 19.00’da başlayacak kısıtlama, pazartesi sabahı 05.00’te sona erecek. 3 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle cuma günleri kurulan halk pazarı, bugün kuruldu. Zabıta ekipleri, hem pazarcılara hem de alışveriş yapmak için gelenlere HES kodu sorgulaması yaptı. Polis ve zabıta ekipleri pazar yerinde denetim gerçekleştirirken, vatandaşlar sık sık yapılan anonslarla uyarıldı. Öte yandan Enez’de ise bu gafta halk pazarının kurulmayacağı bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Halk pazarında alışveriş yapanlar
-Pazar arabalarıyla yürüyenler
-Ellerinde poşetlerle yürüyenler
-Pazar yerindeki tezgahlar
-Zabıtanın denetimleri
-Detaylar

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-

======================================================

4) KURTULUŞ SAVAŞI’NDA KARARGAH OLAN HAN, KADINLARIN ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

KURTULUŞ Savaşı döneminde Gaziantep’te askeri karargah olarak kullanılan tarihi Büdeyri Han, işletmesini devralan Kadriye Gülşen (32) tarafından girişimci kadınların üretim merkezine dönüştürüldü. Yapılan restorasyon sonrası 32 odalı handa, unutulmaya yüz tutmuş meslekler kadınlar tarafından yaşatılıyor.
Gaziantepli girişimci Kadriye Gülşen, Kurtuluş Savaşı döneminde askeri karargah olarak kullanılan ancak günümüzde atıl durumda bırakılan tarihi Büdeyri Hanı’nın işletme hakkını, hap sahiplerinden devraldı. Gülşen, işletmesini devraldığı 32 odalı handa unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak için kendisi gibi kadın girişimciler ile bir araya geldi. 12 kadın girişimci bulan Gülşen, handa bakır işleme, halı dokuma, yemeni üretimi, takı tasarımı gibi dallarda üretim yapmaya başladı. Girişimci kadınlar gerçekleştirdikleri üretim ile hanı ziyaret edenlere satış yaparak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
‘ÖNCELİĞİMİZ TARİHİ HANDA KADIN İSTİHDAMI SAĞLAMAK’
Kadriye Gülşen, şu an kadınlar tarafından üretim merkezine dönüştürülen Büdeyri Hanı’nın Kurtuluş Savaşı döneminde karargah olarak kullanıldığını ve handa bulunan tüneller vasıtasıyla askerlere mühimmat taşındığını söyledi. Tarihi hanı devralarak hem yapının yaşatılmasını sağladıklarını hem de içinde faaliyet gösteren işletmeler sayesinde kadın istihdamında fark yaratmaya çalıştıklarını anlatan Gülşen, “Hanımızın 1890 yılında yapıldığına dair bilgiler var. Hanımız tarihte Ermeni ustalar tarafından inşa edilmiş içten avlulu olup kendi merdiveni olan iki katlı tek handır. Kurtuluş Savaşı döneminde askerler tarafından burası karargah olarak kullanıyor. Bu tarihi handa önceliğimiz girişimci kadınlarımıza istihdam sağlamak” dedi.
‘UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER KADINLARIMIZIN ELLERİNDE CANLANIYOR’
Gülşen, devraldığı handa 32 işletme oluşturduğunu ve bu işletmeleri kadınlara tahsis ederek yöresel kültürlerin yaşatılması için kadın istihdamı gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Hanın işletmesini ilk olarak ben devraldım. İşletmesini aldığımızda han sadece dört duvardan oluşuyordu. Tüm ekip arkadaşlarımla beraber hanımızı bugünkü kullanışlı hale getirdik. Şu anda iki katlı hanımız içinde 32 tane dükkanımız bulunuyor. 32 dükkanımız içindeki en büyük gururumuz ise işletmecilerini kadınların yapıyor olması. Kadınlar burada unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırmak için çalışıyor. El sanatları alanında üretimler yapıyorlar. Kadınlara fırsat verildiğinde her şeyi başarabilirler. Kadınlar dokundukları her yeri güzelleştiriyor. Kadın dayanışmasıyla başardığımıza inanıyorum. Evlerinde oturan ve evlerine destek çıkmak isteyen tüm kadınlara bu girişimlerimizin örnek teşkil etmesini arzuluyoruz.”

Görüntü Dökümü
———————–
– Tarihi Büdeyri Han’da istihdam edilen kadınlar
– Han işletme sahibi Kadriye Gülşen ile röp
– Han içerisinde kadınların el sanatı detayları
– Han hakkında tarihi bilgi
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ahmet ATMACA -Kamera:AHMET Kılıç  -GAZİANTEP-DHA

======================================================

5) İRAN’IN ARABİSTAN’A GÖNDEREMEDİĞİ HURMALAR, TOKAT’TA PEKMEZ OLDU
 
TOKAT’ta faaliyet gösteren firma, pandemi döneminde hac ziyaretlerinin kısıtlanması nedeniyle İran’ın Arabistan’a gönderemediği 100 ton hurmayı satın alıp, pekmez üretti. Firmanın gıda mühendisi Eda Duygu Karakurt (28), “Hac ibadetlerine gelen kısıtlamadan dolayı hurma satışında bir hayli azalma oldu. Biz de bunu fırsata çevirmek istedik” dedi. 
Zile ilçesinde 1955’te faaliyete başlayan ve dededen toruna 3 kuşaktır pekmez ve salça üretimi yapan firma, pandemi döneminde İran’ın Arabistan’a ihraç edemediği 100 ton hurmayı almaya karar verdi. Üreticilerin elinde kalan 100 ton hurmayı uygun fiyata ithal eden firma, ramazanda pekmez yaparak piyasaya sürdü. 
Firmanın gıda mühendisi Eda Duygu Karakurt, “Pandemiden dolayı tüm sektörde olduğu gibi hurma satışlarında da olumsuz etkiler görüldü. Çünkü hac ibadetlerine gelen kısıtlamadan dolayı hurmanın satışında bir hayli azalma oldu. Biz de bunu fırsata çevirmek istedik ve yakın komşumuz olan İran’dan ithal ettiğimiz 100 ton hurmayı fabrikamızda işleyerek hurma pekmezi elde ettik. Fiyatları da düştüğü için sıkıntılı bir durumu fırsata çevirmiş olduk ve pekmezimizi uygun fiyatla iç piyasaya sürdük” dedi. 
‘HURMA PEKMEZİ TOK TUTUYOR’
Özellikle ramazanda hurma pekmezinin vücudu tok tuttuğunu belirten gıda mühendisi Karakurt, “Hurmanın saymakla bitmeyecek birçok faydaları var. Potasyum açısından çok zengin bir gıda olduğu için kalp atış hızını ve kan basıncını dengeliyor. Kansızlığa, demir eksikliğine karşı çok iyi geliyor. Mineraller açısından çok zengin bir ürün. Bunun dışında sindirim sisteminde rahatlatıcı bir özelliği vardır. Hurma pekmezini kabızlık sorunu olanlara önerebiliriz. Sindirimi kolaylaştırır. Büyük miktarda enerji verir, vücudu tok tutar” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Fabrikadan görüntüler
-Üretilen hurma pekmezi
-Hurmaların görüntüsü
-Gıda Mühendisi Karakurt’un açıklamaları
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Yaşar Erkan İÇEN/ZİLE(Tokat), (DHA) 

===================================================

6) ERCİŞ’TE AFRİN ŞEHİDİ İÇİN HATIRA ORMANI
 
VAN’ın Erciş ilçesinde, Suriye’nin Afrin kentinde 3 yıl önce ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nda PKK/YPG’li teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Uzman Onbaşı Rıdvan Çevik için hatıra ormanı kuruldu. Hatıra ormanına Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu’nun da katıldığı törenle 375 çam fidanı dikildi. 
Suriye’nin Afrin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nce yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı’nda 1 Mart 2018’de teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen Uzman Onbaşı Rıdvan Çevik’in ismi, ilçedeki devlet hastanesi başta olmak üzere birkaç yere verildi. Şehit Çevik için Erciş Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nce hatıra ormanı da oluşturuldu. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Adnan Menderes Mahallesi’nde 14 bin metrekare alan üzerine kurulan hatıra ormanı için tören düzenlendi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Trak ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, şehit Çevik için 375 çam fidanı dikildi.
İlçe Kaymakamı Mehmetbeyoğlu, şehitlerin 81 milyon vatan evladının kahramanları olduğunu belirterek, “Biz her zaman kahramanlarımızla gurur duyuyoruz. Biz onların bize bıraktıklarını, bizden sonraki nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hatıra ormanında emeği geçen bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Çam fidanı dikimi
-Nuri Mehmetbeyoğlu’nun konuşması
-Genel ve detay görüntüler

HABER: Barış KUL/ ERCİŞ (Van), DHA) – 

======================================================

7) AYAKLARINA İP DOLANAN GÜVERCİN KURTARILDI

ORDU’da ayaklarına ip dolandığı için uçamayan güvercin, vatandaşlar tarafından kurtarıldı.
Altınordu ilçesine bağlı Yalı Cami bahçesinde oturan vatandaşlar, ayaklarına ip dolandığı için uçamayan güvercini fark etti. Yardıma koyulan vatandaşlar yem atarak, güvercini yakaladı. Güvercinin ayağındaki ipi kesen vatandaşlar, yarayı da kolonyayla temizledikten sonra kuşu doğaya bıraktı.
‘HASSAS BİR ŞEKİLDE ÇIKARDIK’
Emekli hastane personeli olduğunu ifade eden Mehmet Özbey, kuşun ayağına ip dolandığını fark ettiklerini ve hemen yakalayıp ipi çıkardıklarını anlattı. Taner Şahin ise, “Hayvanı yakalamak için kuşa yem verdik ve sonra yakaladık. Çok hassas bir şekilde ayağındaki ipi almayı başardık. Sonra da doğaya saldık” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-İpi kesen vatandaşlardan detaylar
-Mehmet Özbey’in röportajı
-Taner Şahin’in röportajı
-Güvercinlerden detaylar

Haber-Kamera: Ahmet BAYRAK/ORDU, (DHA) 

======================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!