Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 9

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) GELENEK SÜRDÜ; KIŞIN ‘ÇIĞDA YIKILMASIN’ DİYE YATIRILAN MİNARE, BAHARLA YENİDEN KALDIRILDI
 
RİZE’nin İkizdere ilçesi Karzavan Yaylası’nda, çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için geliştirilen yöntem, yılladır uygulanıyor. Elle çevrilebilen makaralı sisteme çelik telle bağlanan, kış aylarında yere yatırılan minare, baharın gelişiyle köylüler tarafından yeniden kaldırıldı.
İkizdere ilçesine bağlı Meşeköy sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası’nda inşa edilen tek katlı cami için, çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada minare çığ nedeniyle birkaç kez yıkıldı. Minareyi korumak isteyen köylüler de ilginç çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı sisteme çelik telle bağlanan minare, 10 yıldan beri her kış öncesi yere yatırılıyor. Bu kış da yatırılan minare, baharın gelişiyle yeniden kaldırıldı.
‘MİNAREYİ ÇIĞDAN KORUDUK’
Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, hocanın gelmesiyle minareden ezan sesi de yükseleceğini söyleyerek, “Yaklaşık 10 yıl önce biz burada cami yaptığımız zaman minaresini de yapmıştık. Burası çığ bölgesi olduğu için çığ geldi ve 2 defa minaremiz yıkıldı. Bunun üzerine biz de bu pratik yöntemi geliştirdik. Varillerden yaptığımız minareyi kar yağmaya başlayınca teleferik sistemi ile yatırıyoruz. Mayıs ayı başlarında da yeniden ayağa kaldırarak faliyete geçiriyoruz. Pandemi dolayısıyla biz bu yıl biraz daha erken geldik. Yaklaşık 20 gün sonra herkes gelir ve yaylamız şenlenir. Hocamızda gelince ezan sesi yükselmeye başlar” diye konuştu.
‘MİNAREYİ, YATIRIP KALDIRIYORUZ’
Mehmet Ali Kurt da, “Çığ gelince zarar göremesin diye varillerden yaptığımız minarenin ucuna tel bağlıyoruz, Makara ile minareyi aşağıya yatırıp, yukarı kaldırıyoruz. Bu şekilde çok da fazla insan gücüne gerek kalmıyor. Kışın mecburen yatırmak zorundayız, çünkü çok fazla kar yağdığı zamanlar oluyor. Kar bitince de minaremiz yeniden caminin yanındaki yerini alıyor” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————-
-Yayladan detaylar
-Üstü örtülü halde yatık minare
-Minarenin açılması
-Minarenin kaldırılmasından detaylar
-Makara sistemi detayları
-Muhtar Ahmet Tığcı röportaj
-Mehmet Ali Kurt röportaj
-Muhabir anonsu(Arzu ERBAŞ)

HABER KAMERA: Arzu ERBAŞ- Doğancan İLEK/İKİZDERE (Rize), (DHA)-

=================================================

2) VAKA ARTIŞININ EN FAZLA OLDUĞU ZONGULDAK’TA, SIKI DENETİM
 
TÜRKİYE’de tam kapanma öncesi en fazla vaka artışının yaşandığı Zonguldak’ta, pandemi döneminin bugüne kadarki en fazla denetim noktaları oluşturuldu. Denetim noktalarında zaman zaman araç kuyruğu meydana geldi. 
Kentte, 10- 16 Nisan tarihleri arasında 100 bin kişide 456,36 olan vaka sayısı, 17-23 Nisan tarihleri arasında 578,82’ye çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen hafta nüfusa oranla en fazla vaka artışının yaşandığı il olarak açıkladığı kentte denetimler de sıklaştırıldı. Kent merkezinde araç geçişinin olduğu cadde ve sokak giriş çıkışlarında, pandemi döneminin bugüne kadarki en fazla denetim noktaları oluşturuldu. Polis ekipleri, denetim noktalarında durdurulan araç sürücülerinin izin belgeleri olup olmadığını kontrol ediyor. Yaya devriyeler de vatandaşların izin belgelerini kontrol ediyor. Kent merkezinde denetim noktalarında kontroller sırasında zaman zaman araç kuyrukları oluştu.

Görüntü Dökümü
———————-
-Anonslar (Gürkay GÜNDOĞAN)
-Denetimlerden detaylar
-Kent merkezinde yürüyenler

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN- Aytaç ÖZTÜRK/ZONGULDAK, (DHA)

=================================================

3) ÇORUM’DA YOLLARDA ARAÇ YOĞUNLUĞU

ÇORUM’da ‘tam kapanma’ nedeniyle gerçekleştirilen denetim noktalarında uzun araç kuyrukları oluştu.

Kentte polis ekipleri Gazi Caddesi’nde tam kapanma nedeniyle denetimler gerçekleştirdi, durdurdukları araç ve yolcuların seyahat izin belgesini sorguladı. Araç yoğunluğu nedeniyle denetim noktasında uzun araç kuyrukları oluştu. Tek tek kontrol edilen araç sürücüleri kontrol noktalarında bekledi.  

Görüntü dökümü
————————–
– Trafik ekiplerinin denetimleri
-Sürücü ce trafik ekipleri arasındaki  kısa süreli tartışmalar
-Sürücülerle röp
-Detaylar
Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA) 

==================================================

4) BEBEĞİNİN CENAZESİNİ KUCAĞINDA TAŞIDI
 
GAZİANTEP’te, havale geçiren 2 aylık Esvet Asaf Aksoy, hayatını kaybetti. Saadettin Aksoy, otopsinin ardından bebeğinin cenazesini alıp, kucağında otomobiline götürdü. Bebek, mezarlıkta toprağa verildi.  
Tekstil fabrikası işçisi Saadettin Aksoy ile Tülay Aksoy çiftinin dördüncü çocuğu olan 2 aylık Esvet Asaf, dün akşam aniden rahatsızlandı. Havale geçirdiği anlaşılan bebek, otomobille götürüldüğü özel hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Ölümü ile ailesini yasa boğan Asaf bebeğin cenazesi, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Bugün otopsisi tamamlanan bebeğin cenazesi, babası Saadettin Aksoy’a teslim edildi. Saadettin Aksoy, Adli Tıp Kurumu morgundan aldığı çocuğunun cenazesini kucağında otomobiline taşıdı. Cenaze, Yeşilkent Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Görüntü Dökümü
———————-  
– Adli Tıp Kurumu
– Cenazenin çıkarılışı 
– Defin edilmek üzere götürülüşü
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ahmet KILIÇ-Kamera:Ahmet ATMACA-GAZİANTEP-DHA

=============================================

5) YAŞITI KUZENİNİN ELİNDEKİ SİLAHIN PATLAMASIYLA HAYATINI KAYBEDEN OSMAN, TOPRAĞA VERİLDİ

KOCAELİ’nin Başiskele ilçesinde kuzeninin elindeki tüfeğin ateş alması sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki Osman Emir Bayhan, toprağa verildi. 

Olay dün öğle saatlerinde Başiskele Havuzlubahçe Mahallesi’nde meydana geldi. Yaşıtı olan kuzeni Y.B. ile oyun oynadıkları sırada Y.B.’nin elindeki tüfeğin ateş alması sonucu Osman Emir Bayhan, vurularak hayatını kaybetti. Küçük çocuğun cenazesi otopsi işlemleri için morga kaldırılırken, polis ekipleri ise ailenin ifadelerine başvurdu. Otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından cenaze bugün sabah saatlerinde aileye teslim edildi. Osman Emir’in cenazesi Başiskele Bahçecik Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından dedesi ve babaannesinin mezarlarının yanında toprağa verildi.   

Görüntü dökümü
—————————
– Küçük çocuğun mezarından görüntü 
– Detay 
HABER-KAMERA: Dinçer AKBİR/BAŞİSKELE(Kocaeli),(DHA)

=======================================

6) İNEGÖL’DE PELİKAN SÜRPRİZİ
 
BURSA’nın İnegöl ilçesindeki Boğazköy Barajı’na gelen pelikanlar, görenleri şaşırttı. Pelikan sürüsü havadan da görüntülendi. 
İnegöl ilçesi Boğazköy Barajı’nda pelikan sürüsünü görenler şaşkınlık yaşadı. Daha önce ördek ve leyleklerin görüldüğü baraj gölünde bu kez pelikanlar boy gösterdi. Pelikan sürüsünü görenler, cep telefonlarının kameralarıyla fotoğraf ve görüntü çekti. Barajın bulunduğu Hamzabey Mahallesi sakinleri, baraja her yıl leyleklerin geldiğini bu yıl da pelikanların gelmesiyle şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.
Pelikanları görünce aracıyla durarak o anı görüntüleyen Ahmet Saka, “Çok şaşırdım. Normalde bizim buralarda alışık olmadığımız pelikanlar gördük. Güzel bir manzara. Çekmek istedim ve görüntüledim. Çok hoşuma gitti. Daha önce pelikan görmemiştim” dedi. Zeynep Akyol ise, “Muhteşem bir şey, etkileyici. İlk defa pelikanları burada gördüm” ifadelerini kullandı.
Pelikan sürüsü havadan da görüntülendi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Pelikanlardan detaylar
-Havadan görüntüler
-Açıklamalar

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

==============================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!