Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SURİYE’DEN ADANA’YA KAÇAN TERÖRİST YAKALANDI
 
SURİYE’nin Resulayn kentinde terör örgütünde silahlı faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen ve Barış Pınarı Harekatı sonrası Türkiye’ye kaçan İ.M.İ. (25) Adana’da gizlendiği evde yakalandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015’te Suriye’den kaçak yollarla önce Bursa daha sonra Ankara ve son olarak Adana’ya gelerek tarım işçiliği yapan İ.M.İ.’nin 2017 yılında Suriye’nin Resulayn kentinde terör örgütü YPG’ye katıldığını tespit etti. İki yıl boyunca terör örgütü adına silahlı faaliyetlere katılan İ.M.İ., Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2019 yılında Barış Pınarı Harekatı ile Suriye’nin Resulayn kentini terör örgütlerinden arındırması ile kaçak yollarla yeniden Türkiye’ye döndü.
SAKLANDIĞI EVDE YAKALANDI
Terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan iki şüphelinin, İ.M.İ. hakkında verdiği ifade sonrası polis ekipleri soruşturmayı derinleştirdi ve şüphelinin Adana’da bir evde saklandığını tespit etti. Güvenlik güçlerinin Yüreğir ilçesi Yamaçlı Mahallesi’ndeki eve yaptığı baskında şüpheli yakalandı. Emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen İ.M.İ., sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Zanlının emniyetten çıkışı
– Emniyet tabelası

Haber: Can ÇELİK – Kamera:Eser PAZARBAŞI /ADANA,(DHA)

=================================

2) VAKA SAYISINDA İKİNCİ DİYARBAKIR’DA MASKE VE MESAFE UNUTULDU
 
SAĞLIK Bakanlığı’nın koronavirüs risk haritasında 100 binde 627,55 vaka ile nüfusa oranla en fazla vakanın bulunduğu ikinci il olan Diyarbakır’da vatandaşların maske ve mesafe kurallarına uymadığı görüntülendi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere çıktı, kliniklerde ise yatak doluluk oranı yüzde 60’lar civarında seyrediyor.
Aşılamada yüzde 57,3 ile turuncu kategoride olan kentin en işlek caddelerinden Bağlar ilçesi Sakarya Caddesi ile Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde alışveriş yapanların, kısmen maskesiz veya maskelerinin çene altında olduğu kameralara yansıdı. Kalabalık alanlarda zabıta ekiplerinin uyarılarına rağmen bazı kişiler, çene altında olan maskelerini yukarı çekti, bazıları ise uyarıya aldırış etmedi. Uyarılara rağmen kentte vatandaşların kurallara uymadığı görüldü.
‘PANDEMİ HIZLA DEVAM EDİYOR’
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, 4’üncü pikin yaşandığı Diyarbakır’da pandeminin hızla devam ettiğini belirterek, “Toplum olarak pandemiye bedel ödemeye devam ediyoruz. Her ne kadar birinci doz aşılamada turuncu iller arasına alınsak da vaka sayısı açısından halen kırmızıdayız. Diyarbakır aşılamada turuncuya geçse de vaka sayısı anlamında kırmızıda olmaya devam ediyor. Hastanelere yansıyan çok sayıda hasta yatışı gerektiren vakalarla karşı karşıyayız. Ne yazık ki bu vakaların bir kısmı yaşama veda etmek durumunda kalıyor. En önemli şey de hastanelerde hem yatan hem de vefat edenlerin birçoğu aşısız olan kişilerden oluşmaktadır. Aynı zamanda şu algıyla da karşı karşıyayız. ‘Aşılandık ve bu süreç bitti’ gibi bir algıyla karşılaşıyoruz. Bu da çok doğru değil. Delta varyantının toplumsal düzeyde bulaşıcılığının çok yüksek olduğunu bildiğimiz bir ortamda ne yazık ki halen kontrol altına alınamadı. Bu anlamda maske, mesafe ve hijyenin yanında kapalı ortamlarda bir araya gelmemek ve temas süresini kısaltmak çok önemli. Pandemiye karşı da en önemli aracımız olan aşılanmayı bir an önce iki doz olacak şekilde toplumsal bağışıklığı sağlayacak düzeye çıkartmamız lazım” diye konuştu.
‘PANDEMİNİN BAŞINDAYMIŞIZ GİBİ BU SÜRECİ BERABER YÜRÜTELİM’
Sakarya Caddesi’nde esnaflık yapan Nasır Anuştekin, iş yeri sahibi olarak gelen müşterileri bilgilendirip maske takmaları konusunda uyardıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
“Dikkate alan da var almayan da var. Dikkate almayanlar olduğu için şu an Türkiye’de ikinci sıradayız. Çoğunluğu maskesiz. Tekrardan kapanmak, bize büyük bir sıkıntı yaşatır. Yaklaşık 1,5 yıldır bu süreci çekiyoruz ama kimse uymadı, zaten uymadığı için bu süreç de sıkıntılı devam ediyor. Bir de aşı durumu var bazı kulaktan duyma laflar, ‘aşı olmayalım aşı şöyle yapar’ gibi laflar bizi bu raddeye getirdi. Aşı olayında da sıkıntılı bir durumdayız. Son zamanlarda biraz çıkışa geçtik ama o kadar da iyi değiliz. Herkes maskesini taksın. Pandeminin başındaymışız gibi bu süreci beraber yürütürsek bir yere geliriz.”

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
-Muhabir Burak Emek anons
-Maskesiz vatandaşlar
-Çarşıda yürüyenler
-Zabıta ekipleri
-Uyarılar yapılması
-Esnaf Nasır Anuştekin ile röportaj
-Muhabir Burak Emek anonsu
-Dr. Halis Yerlikaya’nın konuşması
-Genel ve detay

HABER: Burak EMEK- Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR, (DHA)- 

=================================

3) ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ’NDE BİN YILLIK MEZARLAR, 5 BİN 500 YILLIK EV KALINTILARI BULUNDU
 
MALATYA’ya 7 kilometre mesafede bulunan ve UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü’nde, bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen 28 mezar ile yine 5 bin 500 öncesinden kaldığı tahmin edilen 4 ev kalıntısına rastlandı.
Devlet ve bürokrasinin temellerinin atıldığı Arslantepe Höyüğü’nde, bu yılki kazı çalışmalarının üçte biri tamamlandı. Geç Kalkolitik’ten Geç Hitit Dönemi’ne kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler’den Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Geçmiş yıllardaki kazılarda Geç Hitit Dönemi’ne ait, girişinde aslan ile devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyükte, dünyanın ilk yağmur drenaj hattı, kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle devlet ve bürokrasinin temellerinin atıldığı yapılar ortaya çıkarıldı. 26 Temmuz’da UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne alınan Arslantepe’de kazılar, 55 kişilik ekip ile 10 Ağustos’ta başladı. Bu yılki kazılarda, bin yıl öncesine ve Ortaçağ dönemine ait olduğu tahmin edilen 28 mezar bulundu. Bu alanın yan tarafında ise 5 bin 500 yıl öncesinden kaldığı düşünülen ve yan yana yanmış halde 4 ev kalıntısına rastlandı. Kazılar ile evlerin içlerine doğru ilerlenirken, alanda daha birçok objenin bulunacağı tahmin ediliyor.
‘ŞİMDİ SARAYDAN ÖNCENİN TARİHİNİ ANLAMAK İSTİYORUZ’
Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, Arslantepe’nin UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne alınmasının kendilerinin beklediği en iyi bir sonuç olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Şimdi saraydan öncenin tarihi anlamak istiyoruz. Çünkü Arslantepe yönetim ve devlet sistemi için önemli oldu. Fakat biz önce ne oldu, nasıl doğdu anlamak istiyoruz. Ondan dolayı bu alanda çalışıyoruz. Çünkü daha eski tabakalara geleceğiz. Şu an ne çıkıyor; evler buluyoruz ama çok enteresan çünkü çok var. Bir tane değil; küçük, ufak yollar ve yol ortasında evler var. Tam küçük bir köy gibi bir yer ve o direkt sarayın altında. Bize sarayın tarihini anlatabilir. Şu an arkamda dört tane yan yana farklı yanmış evler çıkıyor. Yanmış olmaları bizim için çok daha şans. Çünkü içinde bütün buluntular çıkabilir. Yangın varsa insanlar kaçıyor ve her şeyleri evlerin içinde duruyor olabilir. Bu sene umarım çok güzel şeyler çıkacak. Buradan en çok seramik çıkıyor ama kazıdan gelenleri rakam rakam ayırıp kazı evine gönderip, orada tamamlanıyor ve o zaman ortaya çıkacaktır.
‘TARİHİ KESİN BİLİYORUZ’
Şu anda küçük metal bir iğne bulduk. Metal obje çok fazla çıkmıyor. Boncuklar, bir sapan gibi şeyler çıkardık. Bu evlerin milattan önce 3 bin 600- 3 bin 700 yıllarına ait olduğunu düşünüyoruz. Demek ki bu evler 5 bin 500 sene öncesine ait. Tarihi kesin biliyoruz çünkü seramik dekorasyonu anlatıyor ve karbon analiz yaptık ondan dolayı tarih belli.”

Görüntü Dökümü
———————–
– Kazı alanı
– Muhabir Taha Ayhan’ın anonsu
– Kazılarda görüntü
– Çalışanlar
– Mezarlardan görüntü
– Yanık ev kalıntıları
– Kalıntı alanında çalışma
– Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli ile röp.
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Taha AYHAN-MALATYA-DHA

=================================

4) ALABALIK ÇİFTLİKLERİNDE YILDA 205 TON ÜRETİM YAPILIYOR
 
MARDİN’in Midyat İlçesinde, yoğun talep nedeniyle yılda 205 ton alabalık üretilip satılıyor. Beyazsu köyünde bulunan Akarsu yatağında kurulan 6 alabalık tesisinde üretimi yapılan alabalığa olan yoğun talep üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Beyazsu bölgesinde akan tatlı suyun üzerinde bulunan 6 tesiste üretimi yapılan canlı alabalığa yoğu talep var. Çiftliklerde üretimi yapılan alabalıktan günde birkaç ton satış gerçekleştiriliyor. Mesire alanına piknik için gelen vatandaşların yemek için alabalığı tercih etmeside üreticileri memnun ediyor. Balıklar, sipariş üzerine de Şırnak, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi çevre il ve ilçelere gönderiliyor. Alabalık üreticileri, kapasitelerine göre 80 bin ila 200 bin arasında yavru balıkları çiftliklerinde büyütüp yaz aylarında satışını toptan ve perakende yapıyorlar. Beyazsu alabalığın kilosu 25-30 TL arasında değişiyor.
‘SAĞLIKLI BALIK ÜRETİMİ İÇİN DENETİM YAPILIYOR’
Midyat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de, Beyazsu mesire alanında kurulan alabalık çiftliklerinde rutin kontroller gerçekleştiriyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kadri Tutak, beraberinde su ürünleri mühendisleri ve veterinerler ile birlikte üretilen balıkların yemlemesi, havuzların teknik ve hijyenik şartları, suyun debisi, oksijen durumu, PH ve sıcaklık gibi değerlerin kontrol ediyor. 
Midyat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Muharrem Küçükarslan, “Beyazsu mevkiinde Bakanlığımıza bağlı 6 adet özel alabalık çiftliği bulunmaktadır. Alabalıklar oksijen seviyesi yüksek, temiz, berrak ve serin sularda yetiştirilebilir. Alabalıklarımız, fosfor, potasyum ve omega 3 yağ etkileri bakımından çok zengin bir protein kaynağıdır. Mardin ilimizde denizin ve göllerin  olmadığını düşünürsek vatandaşlarımızın taze balığa erişiminde elbette ki çiftliklerimiz büyük önem kazanmaktadır. vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu bölgelerden doktorlarımızın da tavsiyesiyle haftada en az bir kez balık tüketmek kaydıyla gelip balıklarını buradan alabilirler. Altı adet alabalık çiftliğinde yıllık üretim kapasitemiz 205 ton” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Balık çiftliklerinden detay
-Balıklardan detay
-Balık kontrolleri
-Röportajlar
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ MİDYAT(Mardin),(DHA)

=================================

5) AHŞABIN SANATA DÖNÜŞTÜĞÜ 126 YILLIK CAMİ İLGİ GÖRÜYOR

SİVAS’ın Altınyayla ilçesindeki 126 yıllık Altınyayla Merkez Cami, duvar işlemeleri ve ahşap tavan motifleri ile ilgi çekiyor.
1895 yılında ilçe eşrafından Ahmet Ağa tarafından dönemin ustalarına yaptırılan Altınyayla Merkez Cami, duvar işlemeleri ve ahşap tavandaki motifleri ile görenleri hayran bırakıyor. 12 ahşap direk üzerine kurulu olan cami, minber ve kürsü arasındaki uyumu ile de öne çıkıyor. İlçe halkının çok sevdiği cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2020 yılında restore edilerek yeniden hizmete açıldı. 
Cami hakkında bilgi veren İlçe Müftüsü Mehmet Zahid İçli, “Ülkemizin nadide eserlerinden olan camimiz 12 ahşap direk üzerine kurulmuş, duvar işlemeleri ve tavandaki eşsiz motifleri ile minber ve kürsü arasındaki eşsiz uyumu ile gelen misafirleri adeta büyüleyen tarihi bir mekandır. İlçemize gelen misafirlerimizi, ortamı itibariyle bambaşka mekanlara götüren bu muazzam camimize davet ediyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Camiden görüntüler
-Cami içindeki süsleme ve motiflerden görüntü
-Müftünün konuşması

Haber: SİVAS, DHA

=================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!