Reklam Alanı
Reklam Alanı

İslahiye’de yılda 1 milyon üzüm bağı fidanı yetiştiriliyor

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)- GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde, yılda bir milyon üzüm bağı fidanı yetiştirilerek yurt içine pazarlanırken, yurt dışına da ihraç ediliyor. 
Amanos Dağları’nın eteklerinde bulunan Kayabaşı Mahallesi’nde binlerce yıllık yöntem olan atlı sabanla sürülüp hazırlanan araziye üzüm bağ fidanları dikiliyor. ‘Çelik’ diye adlandırılan fidanlar; 6 ay süren bakımın ardında köklenmesiyle tek tek sökülerek dikime hazırlanıp Türkiye’nin birçok şehrine gönderilirken; Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ediliyor.
Kayabaşı Mahallesi’nde 25 yıldır üzüm bağı fidanı yetiştiren üreticilerden Yakup Koç, ”Şubat ayında başlayıp Nisan ayına kadar ‘Çelik’ denilen fidanların dikimi yapılıyor. Bu yıl yetiştirmeyi hedeflediğimiz bir milyon fidanımız var. Fidanlarımız 6 ay toprakta kalıp köklendikten sonra sökerek yeniden dikime hazır şekle getirerek satıyoruz. Yetiştirdiğimiz bu fidanların en büyük özelliği aşılamaya ihtiyaç duymadan ilk senede ürün vermesidir. Bölgemizdeki tüm bağların fidan ihtiyacı bu şekilde sağlanmaktadır. Burada yetiştirdiğimiz fidanları yurt içinde pazarlamamızın yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Suriye’ye ihraç ediliyor” dedi.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse ise ilçede 50 bin dönüm alanda üzüm üreticiliği yapıldığını ifade etti. İlçede yetiştirilen üzümlerin de ihraç edildiğini dile getiren Köse, aynı zamanda üzüm bağı fidanlarının da İslahiye’de üretilerek hem Türkiye’ye gönderildiğini, hem de yurt dışına ihraç edildiğini kaydetti.
​FOTOĞRAFLI

Reklam Alanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!