Reklam Alanı
Reklam Alanı

Kars kazının su keyfi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

KARS’ta kış ve ramazan sofralarının vazgeçilmezi, lezzetiyle dünyaca ünlü kazları su ve kar banyosunu çok seviyor. Kendine has gezişi ve kanat çırpmasıyla da bilinen Kars kazları, buldukları küçük su birikintilerinin keyfini çıkarıyor. Kazlar su ile hem oynuyor hem de temizliğini yapıyor.

Kars’ta ilkbaharda yumurtadan çıkan kaz yavruları sahipleri tarafından yaylalarda doğal ortamda besiye alınır. Eziyetle yetiştirilen kazlar, kasım ayında kar yere düşüp soğuğu hissedip, karı yedikten sonra kesilir. Köylüler, yaz aylarında bakım ve beslenmelerini yaptıkları kazları kestikten sonra, evlerinin çatı saçaklarının altlarına veya direklere asarak kurutmaya başlar.  Kazların yüksek yerlere asılması, kümes hayvanlarının veya köpeklerin kaz etlerine zarar vermemesi, aynı zamanda da rüzgâr alması ile soğuğun iyice işlemesini sağlamak için tercih edilir. Kesilen kazlar kurutulduktan sonra fırında, tandırda veya tencerede pişirilip, sofralarda yerini alır.

Türkiye’de birçok ilde kaz besiciliği yapıldığını, ancak başka illerdeki kazların Kars kazının tadını vermediğini ifade eden Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyündeki Gülyağı Deveci (69), “Kars’ın kazı başkadır. Kars’ta kaz çok değerlidir. Yazın büyütüp, kışın kestiğimiz kazlar çok lezzetli oluyor. Kazın en sevdiği ise suda yüzmek. Bu yüzden kazları sık sık suyun bulunduğu yerlere götürürüz. Suyu gören kazın sevinci renkli görüntülere sahip olur. Kaz kesilip kurutulduktan sonra büyükşehirdeki akrabalarımıza hediye olarak göndeririz. Para ile almak isteyenler ise iyi bir kaza yaklaşık 300 lira öder” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Kazın kuluçkadaki hali

-Yumurtalar

Reklam Alanı

-Kazdan genel ve detay görüntüler

-Kazın tandırda pişirilmesi

-Gülyağı Deveci’nin kazı ayıklaması ve konuşması

-Sofraya servis edilmesi

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!