Reklam Alanı
Reklam Alanı

Tandırda kazın tadı bir başka

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

TÜRKİYE’nin önemli kaz üretim merkezlerinden Kars’ta, tandırlarda pişirilen kaz, damaklarda farklı bir tat bırakıyor.

Kars ilçe ve köylerinde yetiştirilen kazlar, her yıl kar yağışıyla birlikte kesilerek kurutulduktan sonra soğuk hava depolarında bekletiliyor. Evlerde saklanan kazlar kış mevsiminde pişirilmeden önce tandır hazırlanıyor. Bir süre tencerede pişirildikten sonra tandıra asılıyor. Kaz piştikçe eriyen yağ pilava damlayarak kendine has tadı bırakıyor.

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde de 69 yaşındaki Gülyağı Deveci evine konuk olan misafirleri için tandırda kaz pişirdi. Sabah erkenden yaktığı tandır kızana kadar tencerede pişirdiği kazı kıvamını alması, kızarması ve yağını pilava damlatması için tandıra asan 6 çocuk 12 torun sahibi Gülyağı Deveci, “Bizde misafire kaz ikram etmek atalarımızdan beri gelen önemli bir gelenektir. Özellikle kazları tandırda pişiririz. Bizde bir büyükbaş hayvan bile ölse üzülmeyiz ama kaz öldüğünde çok üzülürüz. Kaz bizim için çok değerlidir. Bakımı, beslenmesi ve büyütülmesi son derece zor ve meşakkatli olan kazlarımıza gözümüz gibi bakarız. Bugün de evimizde köyden gelen misafirlerimiz ve onlar için kaz hazırladık. Bir boğa kadar kıymetli olan kazı ikram etmek bizi son derece mutlu ediyor. Herkese afiyet olsun” dedi.

EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR

Kaz yetiştiricileri gurbetteki akrabalarına, evlerine gelecek olan misafirlere ve kendileri için ayırdıkları kazların dışında kalanları ise satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Evlerde saklanan kazlar kış mevsiminde pişirilmeden önce tandır hazırlanıyor. Bir süre tencerede pişirildikten sonra tandıra asılıyor altına da bulgur veya kavılca buğdayı konuluyor. Kaz piştikçe eriyen yağ pilava damlayarak kendine has tadı bırakıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Gülyağı Deveci’nin konuşması
-Tandırdaki pilav
-Tandıra kaz konulması
-Genel ve detaylar
-Servis edilmesi
-Kaz etinin misafirlerce yenilmesi

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!