Reklam Alanı
Reklam Alanı

TÜİK – Tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 21.26 yükseldi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 15 Şubat (DHA) – Tarım ürünleri üretici fiyatları, Ocak’ta aylık bazda yüzde 3.03 ve yıllık bazda yüzde 21.26 yükseldi. 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tarım ürünleri üretici fiyatları 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 15.72 arttı. Ocak’ta endekste kapsanan 86 maddeden, 20 maddenin ortalama fiyatı azalırken, 6 maddenin ortalama fiyatı değişmedi, 60 maddenin ortalama fiyatı ise yükseldi.
Sektörlerde fiyatlar aylık bazda, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2.88, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 4.63, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 8.95 yükseldi.
Ana gruplarda üretici fiyatları da aylık bazda; çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1.39, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2.54, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4.46 arttı.
TÜİK verilerine göre, yıllık en fazla artış yüzde 34.39 ile turunçgiller alt grubunda oldu. Yıllık bazda, en yüksek artışla da, yüzde 31.83 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 30.99 ile çeltikte oldu. Buna karşılık, yıllık bazda yüzde 0.01 ile yalnızca diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerin üretici fiyatı düştü.
Fiyatları en az artan alt gruplar da, yüzde 10.68 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 12.96 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt ve yüzde 14.17 ile yağlı meyveler oldu.
Aylık en fazla artış yüzde 8.07 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar alt grubunda gerçekleşti.
Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre en fazla artış gösteren alt gruplar ise yüzde 6.23 ile lifli bitkiler ve yüzde 4.44 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. 
Buna karşılık, bir önceki aya göre azalışın olduğu tek alt grup ise yüzde 0.21 ile yağlı meyveler oldu. Aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0.56 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 1.58 ile çeltik oldu. (Grafik)
 

Reklam Alanı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!