Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 14 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

TUNCELİ VALİLİĞİ: ÖRTÜ YANGINI 2 NOKTADA SÖNDÜRÜLDÜ

TUNCELİ Valiliği’nden yapılan açıklamada Hozat ve Ovacık ilçelerinde 3 ayrı noktada çıkan örtü yangınlarından 2’sinin söndürüldüğü belirtildi.

Hozat’ta 11 gün önce Tanzi Deresi’nde iki ayrı noktada, Ovacık ilçesinde de Buzultepe mevkisinde çıkan örtü yangınları, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Bölgede terörist gruplara yönelik yürütülen operasyonlar, yangın nedeniyle sonlandırıldı. Yangın bölgelerine Orman Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yoğun çabası sonucu dün Buzlutepe mevkisindeki, bugün de Hozat’ta Tanzi Deresi’ndeki iki yangından biri söndürüldü. Diğer noktadaki yangını söndürme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Tunceli Valiliği’nden de yangınlara ilişkin açıklama yapıldı.  Açıklamada şöyle denildi:
“Ovacık- Hozat arası Buzlutepe örtü yangını dün itibariyle tamamen, Hozat Tanzi Deresi üzerindeki bağımsız münferit batı tarafında çıkan yangın, bugün itibarıyla söndürüldü. Hozat Tanzi Deresi üzeri uzak mesafe doğu tarafında bağımsız münferit alanda çıkan örtü yangın kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Hozat Tanzi Deresi’nin daha üst kısımlarında bulunan bağımsız münferit alanda çıkan örtü yangınına iş makinaları ve ekiplerimizce müdahale edilmektedir. Bölgede Orman İşletme Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, jandarma ile su takviye için ihtiyaç duyulan belediye itfaiye ve arasözleri çalışmalarına devam etmektedir. Bölge vatandaşlarımız açısından tehlikeli olup Ovacık ve Hozat Kaymakamlıklarımızın izni olmaksızın alana girilmemesi ve oluşturulmaya çalışılan sosyal medya algılarına itibar edilmemesi rica olunur.”
‘OVACIK’TA DUMAN NEDENİYLE GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞTÜ’
Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ovacık ilçesinde duman nedeniyle görüş mesafesinin düştüğünü söyleyerek, “Valiyle yaptığımız görüşmede kendisinin, milletvekilinin ve bizlerin o bölgeye gideceğini söyledi. Şu an itibariyle yangının dün itibarıyla daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Dumanlar Ovacık ilçe merkezinde görüş mesafesini yok etti” dedi.
Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik de yangının iş makineleriyle söndürülemeyeceğini bir an önce havadan destek gönderilmesi gerektiğini belirtti. Geyik, şunları söyledi:
“Yangın bölgesine bugün geldik. Alevler üst bölgelere daha da yaygınlaşmış. Şu anda yangına insan gücüyle müdahalenin olamayacağını görüyoruz. Bölgenin iş makinaları ile kontrol altına alınmayacağını biliyoruz, bir an önce havadan destekle müdahale edilmesi lazım. Yoksa yaygın büyüyerek devam edecek.”

Görüntü Dökümü
———
Ovacık ilçesi kısmındaki orman yangını
Ovacık Buzlutepe bölgesinde dumanların yükselmesi
Ormanın rüzgarın etkisiyle yayılması
Hozat bölgesinde devam eden yangınlar
Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Serhat Ozan YILDIRIM/TUNCELİ, (DHA)

===============================

Reklam Alanı

AK PARTİ’DEN YANGIN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan ve 10 günde söndürülen orman yangınlarının ardından AK Parti İl Başkanlığı tarafından değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, yangınlar sırasında sosyal medya üzerinden yapılan sorumsuz paylaşımların vatandaşlar arasında infial uyandırdığını belirterek, “Bu öyle bir duruma geldi ki millet ‘terör amaçlı mı yakılıyor’ diye sokağa döküldü. 17 yaşındaki çocuk devletin kaymakamına kimlik sordu” dedi.

AK Parti Antalya İl Başkanlığı tarafından Manavgat’ta 5 yıldızlı bir otelde düzenlenen toplantıya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, MKYK üyeleri Öznur Çalık, Lütfiye Selva Çam, Haluk İpek, Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın, Kemal Çelik ve Atay Uslu katıldı. Toplantıda 28 Temmuz’da Manavgat’ta başlayan ve Alanya, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde etkili olan yangın hakkında bilgi veren İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, “Yangın 28 Temmuz saat 12:00’de Manavgat’ta başladı. Devamında Alanya, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde etkili oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ilk andan itibaren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Ormancılık Bakanımız Bekir Pakdemirli geldi. Bakanlarımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekrem Pakdemirli gerek Ulualan mevkiinde bulunan Yangın Yönetim Merkezi gerekse Manavgat Gençlik Merkezi’ne kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yangının söndürme ve yardımlarla ilgili çalışmaları koordine ettiler” dedi.

‘İLK ETAPTA 4 TRAKTÖR TESLİM EDİLDİ’
Yangının ikinci günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, üçüncü günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ilçeye geldiğini anlatan başkan Taş, “Yangının 4’üncü günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Manavgat’a gelerek, Ulualan mevkiinde bulunan Yangın Yönetim Merkezi’nde Manavgat Gençlik Merkezi’ndeki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yetkililerden bilgi aldı ve talimatlarını verdi. Ardından Kalemler Mahallesi’nde yangından zarar görenlerle görüştü. Bu sırada traktörü yanan bir vatandaş, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız ben geçimimi bu traktörle sağlıyordum. Artık geçim şansımız kalmadı’ sözü üzerine Bilim ve Sanayi Bakanımıza köyde traktörleri yanan vatandaşların traktörlerinin temini için talimat verdi. İlk etapta 4 traktör teslim edildi. Toplamda 20 traktör zarar görmüştü, geri kalanlar da daha sonra vatandaşlarımıza verilecek” diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Antalya’mızda yaşadığımız Türkiye’nin en büyük yangın afetidir. 60 bin hektar ormanımız zarar gördü. 8 kişi bu yangınlarda hayatını kaybetti. Bu büyük bir yangın afetiydi maalesef can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı. 1410 bağımsız bina hakkında hasardan dolayı yıkım kararı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bizzat kapı kapı ve ev ev dolaşarak hasar tespit çalışmalarına nezaret etti. Sayın Bakanın 4 ilçede gitmediği mahalle kalmadı. Yangın nedeniyle 1410 bina ağır hasar gördü. Yangın nedeniyle zarar görenlerin hesaplarına toplam 35 milyon 664 bin lira yatırıldı. Konteyner talep eden 414 kişiye konteynerler kurularak teslim edildi. Hayvan zararları da oldu. Bölgede 240 büyükbaş, 3 bin 94 küçükbaş, 2 bin 582 arılı kovan, 2 bin 674 arısız kovan telef oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvanları telef olan vatandaşlara 570 küçükbaş, 80 büyükbaş hayvanla birlikte 74 sağım makinesi, 188 yemlik suluk teslim edildi, daha da devam ediyor. Yangında toplam 33 bin 817 dekar alanda ağaçlar ve 1122 dekar tarla ile 55 dekar sera yanarak zarar gördü.”

AK Parti’liler olarak yangının başından bugüne kadar hep sahada olduklarını anlatan Başkan Taş, “Karaöz’de evi zarar gören İbrahim amcamızın evi, 15 günde yapılarak kendisine teslim edildi. İnşallah önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın Antalya ziyaretinde kendisi ve eşini yeni evinde ziyaret edecek” diye konuştu.

‘O KADAR HIZLI BİR YANGIN Kİ ÖNÜNDE DURMA ŞANSIMIZ YOKTU’
Mesleği orman mühendisliği olan AK Parti Milletvekili İbrahim Aydın, bu sene Türkiye genelinde cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları olduğunu belirterek, “Bugüne kadar bizde orman yangınlarının yıllık ortalaması 15-20 bin hektardı. Ama bu sene Türkiye genelinde toplam yangınlar 150 bin hektarı geçti. En büyük yangın olan Manavgat’ta yangın 28 Temmuz’da Manavgat Yeniköy’de başladı. Çok kısa sürede yerleşim yerlerini yaktı, geçti. O gece Kepezbeleni’ndeki yangın, mahalleleri yakarak hızlı şekilde gece saat 03:30 civarında Manavgat’a kadar geldi. O bir orman yangını değil, afetti. O kadar hızlı bir yangın ki önünde durma şansımız yoktu. İnsanların uyanık olması ve köylerin erken boşaltılması can kayıplarını önledi. Manavgat Hastanesi’ni tehdit eden yangını Sarılar Mahallesi’nde ancak kesebildik. Normal bir yangın olsaydı ormanda söndürülebilirdi. Ama yaşananlar bir afetti. İlk gün toplam zarar gören alan 10 bin hektarı buldu” dedi. 

Yangınların önünün kesilmemesi durumunda Alanya’da turizm tesislerine kadar her yerin yanabileceğini anlatan milletvekili Aydın, “Manavgat yangını Kızıldağ’da kesilmemiş olsaydı bugün Beşkonak Vadisi ve Kapan Celle Hattı’nda hala yangın devam edecekti. Amerika’da devam eden yangınlar var, söndürülmesi için ekim ayı konuşuluyor, bizimki de öyle olabilirdi” diye konuştu.

’17 YAŞINDAKİ ÇOCUK DEVLETİN KAYMAKAMINA KİMLİK SORDU’
Yangının kuvvetli rüzgarla birlikte çok hızlı şekilde her yere yayıldığını ve yerleşim yerlerinin zarar gördüğünü söyleyen Milletvekili İbrahim Aydın, bu sırada sosyal medyada yapılan sorumsuz paylaşımların vatandaşları paniğe sevk ettiğini belirtti. Vatandaşların ‘Acaba köylerimizi teröristler mi yakıyor?’ diye endişe duymaya başladığını ve bu sırada çok da hoş olmayan görüntülerin ortaya çıktığını anlatan İbrahim Aydın, “Millet, ‘evlerimiz, ormanlarımız, köylerimiz terör amaçlı mı yakılıyor’ diye sokağa döküldü. Köylerin girişlerinde yol kesmeler oldu. 17 yaşındaki çocuk devletin kaymakamına kimlik sordu. Devlet güçlerinin hızlı ve etkin müdahalesi ve insanları ikna etmesiyle bu durumu kısa sürede aşmamız çok iyi oldu” dedi.

‘EVLERİMİZİ TAŞTAN YAPACAĞIZ’
AK Parti Milletvekili İbrahim Aydın, Orman Genel Müdürlüğü’nün yanan sahalarla ilgili çalışmalara başladığını söyleyerek, “Orman yangının etkileyen faktörler; arazinin yapısı, iklim şartları bunları değiştiremeyiz. Yanıcı maddeyi değiştireceğiz. Köylerin etrafına bantlar oluşturup hızlı yanan kızılçam yerine yangına dayanıklı defne, keçiboynuzu gibi ağaç ekeceğiz. Evlerimizi taştan yapacağız. Bu yangında gördük, vatandaşımız evini ağaçtan yapmış, odunu evinin duvarına dayamış alt kata samanlık yapmış. Sonuçta yangında evde yandı gitti orman teşkilatı çalışmaya başladı. Yangına dayanıklı bir orman yapısı kurma çalışmalarına başladı” diye konuştu.

Toplantıda AK Parti MKYK üyeleri Öznur Çalık ve Tuba Vural Çokal da yangın sırasında ve yangının ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

– Toplantı öncesi detay görüntü
– İbrahim Ethem Taş’ın konuşması
– Milletvekili İbrahim Aydın’ın konuşması

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN- Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)

===================================

AK PARTİ HEYETİ VAN’DA İNCELEMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR

VAN’a gelen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya başkanlığındaki AK Parti heyeti selin vurduğu Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi’ndeki incelemelerinin ardından bir otelde gazetecilerle bir araya geldi.

Van’a gelen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya başkanlığındaki MKYK üyeleri ve milletvekillerinin de yer aldığı heyet, selin vurduğu Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi’nde dün incelemelerde bulundu. Heyet, bugün de bir otelde gazetecilerle bir araya gelip, ziyaretleri ile ilgili değerlendirme yaptı. Toplantıya AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahad Arvas, İrfan Kartal, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da katıldı.

Heyet adına konuşan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, heyetler halinde doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulunduklarını söyledi. Selde zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak için geldiklerini belirten Kaya, “Milletimize hizmet vermek kadar gerçekten bize onur veren başka bir duyguyu ben bilmiyorum. Van şehrimizde bugün 3’üncü günümüz. AK Parti MKYK toplantımızı yaptık. Orada MKYK üyelerimiz, milletvekillerimiz ve bakanlarımız vardı. O toplantıda sayın Cumhurbaşkanımızın afet bölgelerine olan hassasiyetlerini bizler bir kez daha gördük ve kendisinin bizzat görevledirmesiyle bugün ülkemizin tüm afet yaşanan bölgelerine heyetlerimizle gittik. Muğla’da, Antalya’da, Kastamonu’da, Sinop’ta, Rize’de, Artvin’de MKYK üyelerimiz Genel Başkan Yardımcılarımızla adeta bütün Türkiye’deki yaraları sarmak için seferber olmuş durumdayız. Biz diyoruz ki; yaşanan acı ve sıkıntılar hepimizin. Ülkemiz her acı ve felaket karşısında tek yürek olur. Zor zamanlarda bir aileyiz. Bunu başarmış bir milletiz. Biz biliyoruz ki bugün Van’ın acısını Muğla’daki kardeşlerimiz yaşıyor. Muğla’nın acısını Ağrı’daki kardeşlerimiz hissediyor. Yaşanan selde devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla ilk dakikadan itibaren seferber olmuştur. Bundan sonra da dere ıslah çalışması ve yıkılan evlerin yerine daha yenisini ve daha sağlam evler yapılacak. Zararlar eksiksiz bir şekilde gidereceğiz. Sele kapılan hayvanların yerine sahiplerine yeni hayvanlar temin edilecek” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Toplantıya katılan Ak Parti MKYK üyeleri
-Fatma Betül Sayan Kaya’nın açıklaması
-Detaylar

HABER: Behçet DALMAZ/VAN, (DHA)- 

=======================================

NÜFUSA ORANLA EN FAZLA VAKANIN OLDUĞU RİZE’DE MASKE KURALINA UYULMUYOR

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı koronavirüs vaka haritasında nüfusa oranla en fazla vakanın görüldüğü il Rize oldu. Bir haftada ciddi bir artışın yaşandığı kentte maske kuralına yeterince uyulmadığı gözlemlenirken, bazı vatandaşlar tedbirlerin yeniden gelmesini gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca’nın paylaştığı her 100 bin kişide görülen Covid-19 güncel vaka haritasında en çok vaka yoğunluğu yaşanan iller arasında Rize, birinci sırada yer aldı. Rize’de önceki hafta 100 binde 575,56 olan vaka sayısı 538,10’a geriledi.

Kentte tarımsal göç ile birlikte yaşanan nüfus yoğunluğunun yanı sıra düğün, nişan gibi toplu etkinliklerin de artışa neden olduğu tespit edildi. Yeni vaka haritasının açıklanması ile zirveye yerleşen Rize’de, kalabalık caddelerde bazı vatandaşların hiç maske takmadığı, bazılarının ise maskeyi çene altında kullandıkları ya da sadece kollarına taktıkları gözlemlendi.

‘ÖNLEMLER GERİ GELSİN’ ÇAĞRISI
“Yaşadığınız veya gidip geldiğiniz ildeki durumu haftalık İnsidans haritamızdan öğrenebilirsiniz. Son haritaya göre yeni vaka yoğunluğunun en yüksek olduğu il Rize” diyen Koca’nın mesajının ardından bazı Rizeliler, kısıtlamaların geri gelmesi gerektiğini savundu. Düğün, nişan gibi özel günlerde toplu buluşmaların vakaları artırdığını söyleyen Nuran Korkmaz “İnsanlar maske bile takmıyor; gereksiz yere sokağa çıkıyorlar, düğünlere ve cenazelere gidiyorlar. Bunun sonucunu yaşıyoruz. Bence önlemler geri gelmeli” dedi.

‘SORUMSUZLUK ÇOK’
Kentte insanların tedbirlere dikkat etmediğini belirten Resul Kulaksız da, “Sorumsuzluk çok, dikkatsizlik var. Sokaklar çok kalabalık ve maskesiz insanlar var. Bence tedbirlerin sıkılaşması lazım. Durum kötüye gidiyor; eskiye dönerek yasakların gelmesi gerekiyor, yoksa çözülecek gibi değil” diye konuştu.

İlknur Topçakan ise, “İstanbul’dan geldik, birkaç gün sonra da İstanbul’a döneceğiz. Nefes almakta zorluk çektim, arada biraz maskemi indiriyorum. Rize’de vakaların bu kadar yüksek olduğunu bilseydim gezmeye gelmezdim” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Sokaklardan detaylar
-Maskesiz insanlar
-Röportajlar
-Muhabir anonsu(ARZU ERBAŞ)

HABER.ARZU ERBAŞ KAMERA:EMİRHAN PEHİVAN/RİZE(DHA)

=======================================

SEREBRAL PALSİ HASTASI BİREYLER ÖZEL DÜZENEKLİ BİSİKLETLERLE YARIŞTI

KOCAELİ’nin Gebze ilçesinde serebral palsi hastası bireyler, kendileri için hazırlanan özel düzenekli bisikletlerle yarıştı. 

Serebral Palsisiler Bilim Teknoloji Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (SEPARİNDER), Gebze ilçesi Eskihisar Sahili’nde serebral palsili bireyler için bisiklet turnuvası düzenledi. Yaklaşık 25 kişinin katıldığı yarışlarda serebral palsi hastası bireyler, kendileri için hazırlanan özel düzenekli bisikletleri aileleri eşliğinde kullandı. Yarışmacıların birçoğu hayatında ilk kez bisiklete binerken, ailelerin yaşadığı mutluluk gözlerinden okundu. Turnuvanın sonunda, yarışa katılan herkese anı madalyası hediye edildi.

‘TOPLUM İÇERSİNDE YER ALMALARINI AMAÇLIYORUZ’
Amaçlarının serebal palsi hastası bireylerin toplum içerisinde yer almasını sağlamak olduğunu ifade eden SEPARİNDER Başkanı Cengiz Uzun şunları söyledi:

“Bu çocukların bir kısmı hareket kabiliyetini kaybetmiş çocuklar. Bu bireyler ömürleri boyunca başkaları bisiklete binerken, birçoğu maalesef seyirci kalıyor. Onların içindeki bu arzuyu birçok anne ve çocuk cennete erteliyor ama bu çocuklar özel imkanlar verildiği zaman bisiklete binebiliyorlar. Biz de bunu göstermek istedik. 2018’den beri 50’ye yakın çocuğumuzu bisikletle tanıştırdık ve bu çocuklar hayatında ilk defa bisiklete bindi. Bu çocuklar arasında da bir turnuva düzenlemek istedik.”

‘ARKADAŞLARI GİBİ BİSİKLETE BİNİYOR OLMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK MUTLULUK”
7 yaşındaki oğlu Ahmet Faruk’un ilk defa bisiklete bindiğini söyleyen Sevim Ceylan, “Oğlum henüz bağımsız yürüyemiyor fakat arkadaşlarıyla aynı şekilde bisiklete binebiliyor olması bizi çok mutlu etti. Kendisi de hem sosyalleşiyor hem de kendine güveni artıyor. Bu çocukların, bu tür ortamlara katılabilmesi, diğer arkadaşlarıyla bir ortam kurabilmeleri bizim için çok güzel. Hem kasları gelişiyor hem de sevdiği şeyi yapıyor. Çok mutluyum” dedi.

Görüntü Dökümü
-Bisiklete binen çocuklardan görüntü
-SEPARİNDER Başkanı Cengiz Uzun ile röportaj
– Ahmet Faruk Ceylan’ın annesi Sevim Ceylan ile röportaj
-Detaylar

Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU/GEBZE(Kocaeli),(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!