Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) PROF. DR. AYDIN: AŞI OLAN ‘SÜPER BULAŞTIRICI’ OLARAK VİRÜS TAŞIYABİLİR  
 
KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüse karşı yapılan aşıların koruyuculuk sağladığını, kişilerin ‘süper bulaştırıcı’ olarak virüsü taşıyabileceğini belirterek, “Aşı olduğumuzda yalancı güvene kapılmayalım” dedi.
KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, aşı olan kişilerin ‘süper bulaştırıcı’ olarak virüsü yayma riski olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Aydın, “Koronavirüs bulaşan insanların hepsi hasta olmuyordu. Kimisinde taşıyıcı kalıyor ve ‘süper bulaştırıcı’ oluyordu. Kendisi mikroorganizmayı taşıdığı halde asemptomatik oluyor ve ‘süper bulaştırıcı’ olarak kalıyordu. Bu kişiler toplumda vardı. O yüzden test sayılarını çoğaltın, süper bulaştırıcıları yakalayın ki topluma virüs dağıtmaya devam etmesin. Şimdi geldiğimiz noktada, aşı olan vatandaşlarımız da tıpkı süper bulaştırıcılara benzer şekilde kendi hasta olmadıkları halde mikroorganizmayı boğazlarında taşıyıp başkalarına bulaştırabilirler. Aşı olduğumuzda yalancı güvene kapılmayalım. Virüsü alıp başkalarına taşıyabiliriz. Yapılan aşılar, boğazımızda bu virüsü taşımamaya yönelik aşı değil” dedi.
‘RİSK YÜKSEKTİR’
Ülkede en baskın olan İngiliz varyantı virüs olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Ama bunun dışında Güney Afrika ve Güney Amerika varyantlarının az sayıda da olsa var olduklarını biliyoruz. Bu virüslerin bulaşıcılığı hem artırdıkları hem de Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının aşıdan az etkilendiklerini biliyoruz. Aşılı olsanız da zaten boğazınıza yerleşecek virüse karşı savunmanız yok anlamındadır. Bu risk yüksektir ve aşılı ile aşısız kişilerin bir araya gelmesi durumunda virüsün bulaşabileceğini unutmamak gerekir” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
– Prof. Dr. Faruk Aydın röportajı
– Koronavirüs aşı vurulması
– Koronavirüs testleri
– Detaylar

Haber-Kamera:Selay SAYKAL /TRABZON(DHA)

=====================================================

2) GARA ŞEHİDİ KAYA’NIN BABASINDAN IRAK’IN KUZEYİNDEKİ OPERASYONA DESTEK
 
GARA şehidi polis memuru Vedat Kaya’nın babası Şeyhmus Kaya (63), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’ya yönelik Irak’ın kuzeyinde başlattığı ‘Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Operasyonu’na destek mesajı verdi. Kaya, “Allah askerimize polisimize güç kuvvet versin. İnşallah orayı teröristlerin başına yıkacaklar. Şehit babası olarak bu operasyonu sonuna kadar destekliyorum” dedi. 
Irak’ın kuzeyinde bulunan Gara bölgesinde, PKK’lı teröristlerce şehit edilen 13 kişiden polis memuru Vedat Kaya’nın Mardin’de yaşayan babası Şeyhmus Kaya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nce terör örgütü PKK’ya yönelik Irak’ın kuzeyinde başlatılan “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Operasyonu”na destek mesajı verdi. Güvenlik güçlerince terör örgütü PKK hedeflerinin ateş altına alındığı operasyondan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaya, “Allah askerimize, polisimize güç, kuvvet versin. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. İnşallah hiçbir asker ve polisimizin burnu bile kanamadan bu teröristlerin kökünü kazıyacaklar. İnşallah orayı teröristlerin başına yıkacaklar. Şehit babası olarak bu operasyonu sonuna kadar destekliyorum. Hiçbir güvenlik güçlerimizin burnu kanamadan ve son terörist etkisiz hale getirilene kadar bu operasyon sürmeli” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
-Şeyhmus Kaya’nın konuşması
-Şehit Vedat Kaya’nın fotoğrafı
-Genel ve detay görüntüler

Reklam Alanı

Haber- Kamera: Selim KAYA /MARDİN, (DHA)

=====================================================

3) 2 KARDEŞ, 33 YILDIR YAN YANA AYAKKABI BOYACILIĞI YAPIYOR
 
DENİZLİ’nin Pamukkale ilçesinde yaşayan iki kardeş 33 yıldır yan yana ayakkabı boyacılığı yaparak geçimlerini sağlıyor.
Abdullah Kılıç (46) ve kardeşi Kadir Kılıç (44), 15 Mayıs Mahallesi’nde 3’er metrekarelik yan yana iki dükkanda ayakkabı boyacılığı yapıyor.  Çevrelerinde ‘boyacı kardeşler’ olarak da anılan Abdullah ve Kadir Kılıç, dip dibe olan iş yerlerinde gün boyu müşterilerinin ayakkabılarını özenle boyayıp parlatıyor. Çocukluklarını birlikte geçiren Kılıç kardeşler, iş hayatında da yan yana 33 yılı geride bıraktı.
‘ELİM TUTUNCAYA KADAR BU İŞİ YAPARIM’
Abdullah Kılıç, küçük yaşta omzuna aldığı boya sandığıyla kardeşiyle birlikte ayakkabı boyadığını belirterek, “İki kardeşiz ve yan yana çalışıyoruz. İşimiz var çalışıyoruz ve şükrediyoruz. Sabah erkenden gelip dükkanlarımızı açıyoruz. Akşam olunca da birlikte kapatıyoruz. Uzun yıllardır burada olduğumuz için devamlı müşterilerimiz oluştu. İşlerimiz iyi çok şükür. İşlerin yoğunluğu her gün farklı oluyor. Günlük ortalama 25-30 çift ayakkabı boyuyorum. Bu işin son temsilcilerinden sayılırız. Gençler artık bu işi beğenmiyor. Ayakkabı boyacılığı yapmak istemiyor. Çalışmak da boyacılık yapmak ayıp değildir. Ben bu işe yıllarımı verdim. Elim tutuncaya kadar da bu işi yaparım” dedi.
Ağabeyiyle çalışırken birbirlerine hep yardım ettiklerini dile getiren 6 çocuk babası Kadir Kılıç ise, “Birlik olmak kadar güzel bir şey yok. Ağabeyimle çalışmaktan çok mutluyum. Beraber büyüdük, oynadık. İş hayatına birlikte atıldık. Ekmeğimizi beraber kazanıyoruz. Burada en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu iş özenmek ister, 5 dakikada da boyarsın, 2 dakikada da boyarsa yapmaya başladıklarını söyledi. Kazandığı parayla geçimini sağlayıp 5 çocuk okuttu. En iyisini yaparsan en iyi şekilde kazanırsın” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
– Abdullah Kılıç kardeşi Kadir Kılıç’ın işyerlerinden görüntü
-Kılıç kardeşlerin ayakkabı boyaması
-Ayakkabı fırçalamaları ve cilalamaları
-Müşterilerden görüntü
-Abdullah ve Kadir Kılıç ile röportaj

Haber-Kamera: Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

=====================================================

4) ANKARA’DA ÖĞRENDİ, MEMLEKETİ AYDIN’DA NEY ATÖLYESİ AÇTI
 
ANKARA’da üniversite eğitimi sırasında bir ustanın yanında ney yapmayı öğrenen Muammer Eliyatkın (25), Aydın’ın Efeler ilçesinde 6 ay önce atölye açtı. Yaptığı neyleri Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine de pazarlayan Eliyatkın, bir yandan öğrencilere ney kursu veriyor.
Evli ve 1 çocuk babası ney ustası ve müzik öğretmeni Muammer Eliyatkın, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda eğitim gördüğü sırada müzik aleti neye merak sardı. Ankaralı ney ustasının yanında eğitim alan Eliyatkın, 4 yıllık eğitimini bitirdikten sonra Ankara’da açtığı ney atölyesini 1 yıl sürdürdü. Eliyatkın, 6 ay önce memleketi Aydın’a dönerek Efeler ilçesinde ney atölyesi açtı. Eliyatkın, yaptığı neyleri başta Türkiye’nin dört bir yanına yollarken; Tanzanya, İsviçre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Meksika gibi dünya ülkelerine de gönderiyor. Eliyatkın, yaptığı neyleri kalitesine göre tanesi 250 ile 1250 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor. Aynı zamanda okullarda öğrencilere ney kursları da veren Eliyatkın, amacının bu enstrümanı daha da yaygın hale getirmek olduğunu söyledi.
‘AYDIN’IN BUNA İHTİYACI VARDI’
Aydın’da ney imalatı yapan kimse olmadığı içi atölyesini burada açmayı tercih ettiğini belirten Muammer Eliyatkın, “Bu enstrümanı çok iyi tanımak gerekiyor. Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanına yaptığımız neyleri yolluyorum. Ana materyali kargı olan bir enstrüman yapıyoruz. Kargılar kasım ve aralık aylarında sazlıklardan kesiliyor. Kesildikten sonra 1.5, 2 yıl kurutulur. Ondan sonra da ustanın ellerinde yaklaşık 10 işlemden geçerek enstrüman olarak neye dönüşüyor. İnternet üzerinden müşteriler bize ulaşıyor. Verilen siparişleri ise yapıp, kargoyla adreslerine gönderiyorum. Bir neyin yapımı bazen 2 saat bazen de 1 gün bile sürebiliyor” dedi.  

Görüntü Dökümü
————————
-Ney yapımından görüntü
-Muammer Eliyatkın’ın ney çalmasından görüntü
-Neylerden görüntü
-Muammer Eliyatkın ile röp.
-Genel ve detay görüntü

Haber – Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

=====================================================

5) AKDAMAR ADASI’NDA HAFTA SONUNDA PANDEMİ SESSİZLİĞİ
 
VAN’da, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle sessizliğe büründü. 
Gevaş ilçesinden 20 dakika süren tekne yolculuğuyla ulaşılan Akdamar Adası, hafta içi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Buraya gelen ziyaretçiler, Van Gölü’nün mavi suları, badem ağaçları ve Artos Dağı’yla bütünleşerek seyrine doyumsuz manzaralar sergileyen adada, fotoğraf çekip o anları ölümsüzleştiriyor. İlkbaharda kartpostallık görüntülerin oluştuğu ada, ramazan ayında hafta sonunda uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle sessizliğe büründü. Martı seslerinin duyulduğu ada, muhteşem manzarasıyla görsel şölen sunuyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
-Tarihi Akdamar Adası’dan genel görüntüler
-Çiçek açan badem ağaçları ve Akdamar Adası’ndan genel görüntüler
-Badem ağaçlarının rengarenk çiçek açması
-Van Gölü ve Akdamar Adası’ndan detaylar
-Çiçek ve Akdamar Kilisesi’nden detaylar
-Sessizlik ile birlikte adada ortaya çıkan hayvanlardan detaylar
-Badem ağaçlarının rengarenk çiçek açması
-Van Gölü ve Akdamar Adası’ndan genel görüntüler
-Akdamar Adası’nı görüntüleyen fotoğrafçılardan detaylar
-Tarihi Akdamar Adası’dan genel görüntüler

HABER: Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)-

=====================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!