Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

(ÖZEL)
1) SURİYE’DE ASKERİN ELİ TETİKTE, TERÖRİSTLERE GÖZ AÇTIRILMIYOR
 
BARIŞ Pınarı Harekatı ile terör örgütlerinden arındırılan Suriye’nin Resulayn kentinde Mehmetçik, eli tetikte görev yapmayı sürdürüyor. Asker, terör örgütünün bölgeye yönelik düzenlemeyi planladığı saldırıları önlemek için kritik bölgelerde oluşturulan yol kontrol noktalarında da tüm araçları didik didik arıyor. Bomba arama köpeği kullanılarak yapılan aramalar ile teröristlerin saldırıları önlenerek, Resulayn’da huzurun bozulması engelleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu 2019 yılı Ekim ayında düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile Fırat’ın doğusundaki Tel Abyad ile Resulayn’ı terör örgütlerinden arındırdı. Bölgenin teröristlerden arındırılmasının ardından terör örgütünün baskısı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce sivil, yeniden Tel Abyad ve Resulayn’a döndü. Terör örgütü ise son dönemde Tel Abyad ve Resulayn’a yönelik bombalı araçlarla saldırılar düzenlemeye başladı. Saldırıların önlenmesi için TSK ve SMO askerleri, her iki kentin giriş noktalarında yoğun önlem alarak, teröristlere engel olmaya başladı.

KRİTİK BÖLGELERE KONTROL NOKTALARI KURULDU
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Resulayn ve Tel Abyad’daki kritik bölgelere yol kontrol noktaları oluşturuldu. Beton bariyerler ile oluşturulan zırhlı araçların konuşlandırıldığı kontrol noktalarında eli tetikte görev yapan askerler, gelen araçları didik didik arıyor. Teröristlerin olası bombalı saldırılarına karşı kontrol noktalarına barikat sistemi kuran TSK, Tel Abyad ve Reuslayn’a ulaşıma izin vermiyor.

BOMBA ARAMA KÖPEĞİ İLE ARAMA YAPILIYOR
Terör örgütleri tarafından Barış Pınarı Bölgesi’ne yönelik uzaktan yaptığı taciz ve saldırıların yanı sıra bomba yüklü araçlara da başvuruyor. Barış Pınarı Bölgesi’nde kurulu 50’den fazla yol kontrol noktasında görevli TSK ve SMO askerleri, gelen araçları durdurduktan sonra içinde bulunanları aşağı indirip üst aramasından geçirirken; bomba arama köpeği Zar ise patlayıcı bulunup bulunmadığını kontrol ediyor. Bomba arama köpeği Zar’ın yaptığı aramalar ile bugüne kadar Resulayn bölgesine yönelik 15 civarında saldırı önlendi. Bomba arama köpeği Zar’ın tespiti ile bulunan bomba yüklü araçların kontrollü şekilde imha edildi.
Teröristlerin Resulayn ve Tel Abyad’a ulaşarak bölgenin huzurunu bozmasına izin verilmemesine yönelik askerler, yol kontrol noktalarındaki görevlerini titizlikle sürdürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Suriye’deki kontrol noktasından görüntü
– TSK ve SMO askerlerinin önlem almasından görüntü
– Araçlarda arama yapan askerlerden görüntü
– Bomba arama köpeklerinden görüntü
– Çevrede önlem alan askerlerden görüntü
– Durdurulan araçlarda köpekle arama yapılmasından görüntü
– Muhabir anonsu (Hasan Kırmızıtaş) 
– SMO’ya ait silahlı araçlardan görüntü
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Hasan Kırmızıtaş- Kamera: Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – GAZİANTEP (DHA)

Reklam Alanı

===============================

(ÖZEL)
2) VARYANTLI VİRÜS, ÇOCUKLARDA KALP RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLUYOR

KONYA’da, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Güzide Kurt, mutasyonla birlikte gelişen yeni virüs türü olan varyantlı virüsün çocuklarda, ‘MIS- C’  sendromuna (multisistem inflamatuar sendrom) yol açabildiğini belirtti.  MIS- C sendromunun da çocuklarda kalp rahatsızlıklarına neden olabildiğini ifade eden Kurt, “MIS- C sendromu vücutta birçok sistemi tutan iltihabi rahatsızlıklar bütünüdür. Özellikle çocuklarda ilerleyen dönemlerde çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu, kalp kası iltihabi, kalp yetmezliğine yol açabilir.ö dedi. 

Türkiye’de son dönemde rastlanan mutasyonlu virüs, artık çocuk ve gençlerde de görülmeye başlandı. Virüsün neden olduğu  ‘MIS- C’ sendromu (multisistem inflamatuar sendrom) ise çocuklarda kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Güzide Kurt, Türkiye’de ilk koronavirüs salgınında çocukların etkilenmediği düşünüldü; ancak ikinci ve üçüncü dalgada en çok 0-9 yaş arası çocukların etkilendiğini belirtti. Kurt, çoğu zaman çocukların farkında olmadan geçirdiği ‘Covid-19’ sonrası gelişen ‘MIS-C’ sendromunda da artış yaşandığını kaydetti.

VİRÜSTEN 15 GÜN SONRA MIS-C SENDROMU BAŞLIYOR
Güzide Kurt, şunları söyledi: “Hafif ya da bize hiç bulgu vermeden seyreden daha ağır vakaların da olduğunu görmeye başladık. İkinci dalgada özellikle ülkemizde ve dünyada gördüğümüz şuydu; Covid-19 geçirdikten 15 gün veya en fazla da 3 ay sonrasında çocuklarda MIS-C dediğimiz bir sendrom vücuttaki bir çok sistemi tutan bir hastalık silsilesi tıp literatürüne girdi. Enfeksiyondan 15 gün sonra çocuklarda şiddetli karın ağrısı, ateş, vücutta döküntüler ellerde ayaklarda soyulma daha ağır vakalarda çarpıntı ve çarpıntıyla birlikte ateşin olduğunu saptadık. MIS-C dediğimiz bu sendromda özellikle dalgalanmaların seyrettiği tepe noktasında çocuklarda daha fazla görüldüğü saptandı. Üçüncü dalgayla birlikte varyant virüsünün çocuklarda daha ağır seyrettiği, kalbi de tuttuğu MIS-C oranlarında artış olduğu çocuklarda yoğun bakıma yatışların arttığı özellikle İngiliz varyantının 0-9 yaş arası çocukları daha fazla etkilediği yapılan araştırmalar sonucu ortaya kondu. MIS- C sendromu vücutta birçok sistemi tutan iltihabi rahatsızlıklar bütünüdür. Özellikle çocuklarda ilerleyen dönemlerde çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu, kalp kası iltihabi, kalp yetmezliğine yol açabilir.” 

3 ÇOCUK ÖLDÜ
Varyant virüs nedeniyle çocuk ölümlerinin gerçekleştiğini ifade eden Kurt, “Varyant virüs ülkemizde tam etkileriyle ilgili ülkemizde tam olarak resmi rakam olmamakla birlikte yurt dışında yapılan araştırmalara baktığımız zaman İsveç’te yüzde 123 oranında 0-9 yaş arasında bir artış saptanmış ve çoğunluğunda bunun varyant virüs olduğu görülmüş. Varyant virüslerle enfeksiyonun çocuklarda daha yüksek olduğunu rahatça söyleyebiliriz. O yüzden daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çocuklar hastalığı hafif atlatır da diyemiyoruz. Yine varyant virüsün günümüze girmesiyle birlikte çocukların hastalığı daha ağır atlattığı, hastalık geçtikten 15 gün sonra MIS-C dediğimiz sendromun varyant virüsle daha sık görüldüğü saptanmış. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Hacettepe Üniversitesinde 26 çocuk vakanın yattığı bildirilmişti. Ne yazık ki bu vakalardan 3 tanesi kaybedildi. Daha sonraki rakamlar tam olarak bildirilmedi.” diye konuştu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
—————————-
– Sokakta kalabalık ve çocuklardan detay
– Doktorun çocukları muayene etmesi 
– Yoğun bakım ünitesinin dışından detay
– Doktor Kurt röp.
– Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Salih BÜYÜKSAMANCI KONYA-DHA

=======================================

3) TELEFONUNU ÇALDIĞI KİŞİYİ VE ABLASINI OTOMOBİLİYLE METRELERCE SÜRÜKLEDİ

Adana’da ablası Tuğba A.’nın (23) cep telefonunu internetten satışa çıkaran Ali İ. (19), telefonu almak için gelen kişiyle buluştu. Telefonu bakma bahanesiyle alan kişi, parasını vermeden aracıyla olay yerinden kaçmak istedi. Bu sırada araca tutunan Tuğba A. ile Ali İ.’yi metrelerce sürükleyen şüpheli, olay yerinden kaçtı.
Olay, dün saat 10.00 sıralarında merkez Seyhan ilçesine bağlı Sarıhamzalı Mahallesi’nde meydana geldi. Kentte yaşayan Ali İ. (19), ablası Tuğba A.’nın (23) cep telefonunu satmak için internete ilan verdi. Bir süre sonra ismi öğrenilemeyen bir kişi, cep telefonunu almak için Ali İ. ile irtibata geçti. Cep telefonunu satın almak için bin 900 TL’ye anlaşan şüpheli, cep telefonunun olmadığını söyleyip, Ali İ. ile anlaştığı yere plakası olmayan bir hafif ticari araçla geldi. Burada Ali İ. ile bir süre konuşan şüpheli, cep telefonunu bakmak için istedi. Tuğba A. cep telefonunu verdikten sonra şüpheli, aracıyla olay yerinden kaçmak istedi. Bu sırada araca tutunan Tuğba A. ile kardeşi Ali İ., çevredekilerin gözü önünde metrelerce sürüklendi. Kardeşlerin yaşadığı dehşet anlar, çevredeki iş yerlerindeki güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.

POLİS ŞÜPHELİNİN PEŞİNE DÜŞTÜ
İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık görevlileri kolundan ve başından yaralanan Tuğba A.’yı, yapılan ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürdü. Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, şüphelinin kimliğinin belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlattı.

‘ABLAM ŞÜPHELENDİ’
Ali İ. ise tanımadığı şüphelinin ablasını ve kendisini sürükleyip kaçtığını belirterek, “Cep telefonunun olmadığını söyleyip, buluşmak için yer tarifi yapmamı istedi. Sonra plakası olmayan bir araçla geldi. Ablam şüphelenip, telefonu vermek istemedi. Telefona bakmak istediğini söyleyince verdim. Alır almaz kapıyı kilitleyip, kaçtıö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Ali İ. ile Tuğba A.’nın aracın yanına gelmesi
– Aracın hareket etmesi
– Ali İ. ile Tuğba A.’nın sürüklenmesi
– Aracın olay yerinden kaçması
– Olay yerinden genel ve detay görüntüler
– Ali İ. ile röportaj
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

==================================

4) ‘AKÇAABAT’ HORONU, UNESCO’NUN KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ’NDE
 
KARADENİZ Bölgesi’nin halk dansları arasında yaygın olarak bilinen ‘Akçaabat’ horonu, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alındı. Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Akçaabat horonundaki figürler, yapılması zor hareketler, kültürel miras olarak koruma altına alınıp, gelecek nesillere doğru şekilde aktarılacakö dedi.

Trabzon’un Akçaabat ilçesi ile özdeşleşmiş Karadeniz Bölgesi’nin halk dansları arasında yaygın olarak bilinen ‘Akçaabat’ horonu figürleri ve yapılması zor hareketlerinin ‘kültürel miras’ olarak koruma altına alınması ve gelecek nesillere doğru aktarılması amacıyla çalışma başlatıldı. Akçaabat Belediyesi’nin, 2016 yılında ‘Akçaabat’ horonunun UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması için yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. Listeye alınan horonun, korunarak, gelecek kuşaklara farklılaştırılmadan aktarılması sağlanacak.

‘GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK’
Horonun, yöre insanının vazgeçilmezi olduğunu anlatan Akçaabat Belediye Başkanı Ekim, “Folklor denilince akla ‘Akçaabat’ horunu geliyor. 2016 yılında yapmış olduğumuz başvuru sonucunda ‘Akçaabat’ horunu listeye girmiş oldu. Bu hem Akçaabat ilçemizin hem de şehrimizin tanıtımı adına çok güzel bir adım oldu. ‘Akçaabat’ horonundaki figürler, yapması zor hareketler bir kültürel miras olarak koruma altına alındı ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılacak. Folklor derneğimizde bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Belli yaş gruplarında çalışmalar yapılıyor ve ‘Akçaabat’ horonunu geleceğe taşıyacak olan çocuklarımıza da horonu öğretiyoruz. Düğünlerde, asker uğurlamalarında, şenliklerde horonumuz her daim icra ediliyor. Horon, turizm anlamında da ilçemize oldukça katkı sağlıyor. Zaten bölgede yaşayanların davul, zurna ve kemençe duydukları zaman yerlerinde durmaları mümkün değil. 1983 yılında Japonya’da yapılan folklor yarışmasında Akçaabat ekibimiz, birinci olmuştu. Türkiye’nin veya dünyanın her yerinde olan folklor yarışmalarına katılıyor, genellikle birinci oluyoruzö diye konuştu.

‘HORONSUZ KUTLAMAMIZ OLMAZ’
Bölgenin en çok figürlü olan horonunun ‘Akçaabat’ horonu olduğunu belirten Akçaabat Folklor Derneği Başkanı Ahmet Yalçın Çilingiroğlu da “’Akçaabat’ horonu bölgemizde en coşkulu oynanan ve en çok figürü olan oyunlarımızdan biridir. Trabzon’u, Karadeniz’i hatta zaman zaman Türkiye’yi temsil eden, yurt dışında da birçok organizasyonda ödüller almış halk oyunudur. Kız erkek, 7 ‘den 70’e herkese ‘Akçaabat’ horonunu öğretiyoruz. Bu bizim için yaşam tarzı” dedi. 

AKÇAABAT HORONU
Trabzon’un Akçaabat ilçesi, folklorik ögelerin zenginliğiyle ayrı öneme sahip. Yörenin vazgeçilmez değerlerinden olan horon; yayla şenliklerinde, düğünlerde, asker uğurlamalarında birlikte olmanın ve coşkunun ortak paydası olarak kabul edilir. Horon, gerek davul zurna gerekse kemençenin tınısıyla oynanan, ağır tempolu oyundur. Horon kurma, figürleri ağır tempoyla başlar. Sağ ayakla öne, sol ayakla arkaya doğru geniş yaylar çizilirken, kalçaların ve omuzların ritmik salınımı horon düzenini oluşturur. Ağır tempolu figürlerle oynandığında bireysel çalımlara da yer verilir. Horon dizisi; ağaçların salınışını, balıkçıların kürek çekişini, tarlaların bellenişini, dalgaların kıyıya vurup geri çekilişini andıran figürlerle sürdürülür.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Horon oynayan folklor ekibinden görüntüler
-Davul, Zurna ekibinden görüntüler
-Horon ekibini izleyen ve video kaydına alan vatandaşlardan görüntüler
-Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim röportaj
-Akçaabat Folklor Derneği Başkanı Ahmet Yalçın Çilingiroğlu röportaj
-Muhabir anonsu (Aleyna KESKİN)
-Haber genel ve detay görüntüleri
-Yaylalardan Arşiv horon görüntüleri
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

====================================

5) AMASYA’DA KAVGA İHBARINA GELEN POLİSLERE PASTA SÜRPRİZİ

AMASYA’da bir grup genç, ‘Polis Haftası’ nedeniyle kavga ihbarında bulunarak, mahalleye çağırdıkları polislere pasta kesip sürpriz yaptı.

Kentte, Savadiye Mahallesi Muhtar Azası Ramazan Asarkaya ile bir grup genç, 155’i arayıp mahallelerinde kavga olduğu yönünde ihbarda bulundu. Grup, olay yerine gelen polis ekiplerini pastayla karşılayıp sürpriz yaptı. Polisler kısa süreli şaşkınlık yaşadıktan sonra gençlere teşekkür etti. 

Muhtar azası Ramazan Asarkaya, “155’i arayarak mahallemizde kavga olduğu yönünde ihbarda bulunduk. Sağ olsunlar 2 dakika içerisinde geldiler. Biz de onların bu yorgunluklarını almak ve polis haftalarını kutlamak için bir sürpriz yaptıkö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Gençlerin polislere pasta sürprizi yapması
– Gelen polislerin polis haftasını kutlamaları 
– Genel ve detay görüntüler

HABER KAMERA: Sinan HARMANCI/AMASYA-DHA

==============================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!