Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 4 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

‘Ege için günlerce dua ettik’

KARAMAN’dan Mersin’e giderken, otomobillerinin kara saplanmasıyla mahsur kalan Furkan K. (23) ve Rabia Bingöl’ün (19) kurtarıldığı olayda 3 gündür kayıp olarak aranan Ege Kabalak’ın (26) dün Mersin’de bulunması sevinç yarattı. Ege Kabalak, hastanedeki tedavisinin ardından geceyi Furkan K.’nin evinde geçirdi. Furkan K.’nin annesi Nazlı D. (42) Kabalak’ın bulunması için günlerce dua ettiklerini söyledi.

Furkan K., 24 Mart Çarşamba günü arkadaşları Rabia Bingöl ve Ege Kabalak ile birlikte Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Çat Mahallesi’nden otomobille Mersin’in Erdemli ilçesine gitmek için yola çıktı. Otomobil, navigasyonun gösterdiği yola girince saat 17.00 sıralarında, Mersin sınırı yakınlarında tipi nedeniyle kontrolden çıkıp, kara saplandı. 2 genç 24 saat sonra kurtarıldı ancak arkadaşlarından ayrılan Ege Kabalak’ın izine rastlanmadı. Kabalak, arama-kurtarma çalışmalarının üçüncü gününde 27 Mart Cumartesi günü Mersin’de Cehennem Deresi Milli Parkı Bölgesi’nde kurtarıldı. Ambulansla ilk olarak Çamlıyayla Devlet Hastanesi’nde götürülen Kabalak, buradan Tarsus Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Kabalak daha sonra taburcu edildi.
‘YERDE BULDUĞUM LEBLEBİYİ KEMİRDİM’
Kabalak, taburcu edildikten sonra arkadaşı Furkan K.’nin evine giderek arkadaşlarıyla buluştu. Yaşadıklarını anlatan Ege Kabalak, cep telefonu sinyali bulabilmek için arkadaşlarından ayrıldığını ve yoluna devam etmekten vazgeçmediğini bildirdi. Kabalak, “Toros Dağları’ndan aşağı doğru seyahate başladım. Zorlu ve çok ağır bir maceraydı. Mağara altlarında konakladım, enteresan yerlerden tırmandım. Üçüncü gün ot yedim, yerde gördüğüm leblebiyi kemirdim. Annemi, ailemi, arkadaşlarıma hatırladım, bol bol dua ettim. Telefonun sinyali gelince hemen Furkan’ı aradım, mutluluk gözyaşı döktüm. Kurtuldum çok mutluyum. Arkadaşlarım da sağ. Herkese teşekkür ederim” dedi.
‘EGE İLE AYRILIRKEN VEDALAŞTIK’
Yola çıktıktan sonra navigasyonun gösterdiği yola girdiklerini ancak bir süre sonra araçlarının kara saplandığını belirten Furkan K. de, “Çok zorluydu. Ben de orada 24 saat kaldım. Hayatta olduğumuz için mutluyum. Ege ile ayrılırken birbirimize veda ettik. Biz kurtulduk ama Ege kayıptı. Ege de sağ salim bulundu, herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
‘GECELERİ GÖZÜME UYKU GİRMEDİ’
Oğlu Furkan ve arkadaşlarının sağ salim bulunmasından dolayı sevinçli olan anne Nazlı ise şunları söyledi:
“İlk başta çocuklardan haber alamayınca çok korktum. Hemen yardım çağrısında bulundum. Furkan ve araçta olan kız arkadaşı bulundu ama Ege kayıptı. Günlerce dua ettik, gözüme uyku girmedi. O da benim bir evladım. Onun için çok endişelendim. Annesi ile sürekli konuşarak ‘Ege sağ salim bulunacak’ dedim. Çok şükür o da sağ salim bulundu. Çok mutluyuz.”

Görüntü Dökümü:
————————
-Ege Kabalak, Furkan D. ve anne Nazlı D.’nin evde sarılması
-Ege Kabalak’ın hastaneye getirilmesi
-Ege ve Furkan’ın sohbet etmesi
Haber-Kamera: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

=============================

Hurdacıda sanayi tipi tüp delindi; kimyasal gazdan 2’si polis 12 kişi zehirlendi

Reklam Alanı

SAKARYA’nın Pamukova ilçesinde hurdacıda bulunan sanayi tipi tüpün delinmesi sonrası açığa çıkan gaz nedeniyle 2’si polis 12 kişi zehirlendi. Gazdan etkilenenler tedavi altına alınırken, AFAD uçucu inorganik bileşenlerden oluşan karışım gazın zehirlenmeye yol açtığını belirtti. 

Olay, sabah saatlerinde Pamukova ilçesi Yenice Mahallesi Muharrem Çoğal Sokak’ta bulunan bir hurdacıda meydana geldi. Hurdacıda çalışan kişi, sanayi tipi tüpü kesmek için ağzını açarak içini boşaltmak istedi. Yoğun bir kokuyla karşılaşan kişi, elindeki tüpü dereye atıp durumu yakınlarına bildirdi. Olay yerine gelen 6, çevrede yaşayan 3 kişi ve ihbar üzerine bölgeye gelen 2 polis memuru, kimyasal maddenin kokusundan etkilenerek fenalaştı. İhbar üzerine bölgeye gelen 112 Acil ekipleri zehirlenen kişileri Pamukova Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Hastaneye giriş ve çıkışlar kapatılırken bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. 

Pamukova Devlet Hastanesi’nde ilk müdahaleleri yapılan ve AFAD ekiplerince banyo yaptırılan kişilerden 9’u Pamukova Devlet Hastanesi’nde müşahede altına alınırken, 3 kişi ise 112 ekiplerince Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Zehirlenen 12 kişinin 24 saat gözetim altında tutulacağı öğrenildi. AFAD ekiplerince bölgede sızıntıyla ilgili inceleme başlatıldı. KBRN ekibinin yaptığı incelemede, uçucu inorganik bileşenlerden oluşan karışım gazın zehirlenmeye sebep olduğu bildirildi.   

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 
Pamukova Hastane detay 
AFAD ekipleri detay 
Olay yeri detay (AFAD kamerası) 
Merkez SEAH zehirlenenin getirilişi 
HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR-Levent TÜYSÜZ/PAMUKOVA (Sakarya),(DHA)

==============================

Bu cihaz süt teknolojisinde çığır açacak
 
BURDURLU makine mühendisi Mustafa Kuzu (30) arkadaşı Uğur Özdemir (34) ile geliştirdikleri sistemle süt toplama tanklarında kimyasal madde kullanmadan sterilizasyon yapan ultraviyole cihazı geliştirdi. Kuzu ve Uğur’un cihazı, süt tankları ile güğümlerin iç yüzeyindeki bakterilerle virüslerin tamamını yok ediyor. 

Yıldız Teknik üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Mustafa Kuzu ve arkadaşı ultraviyole teknolojisi alanında 10 yıldır çalışan Uğur Özdemir, geliştirdikleri teknolojiyle süt tanklarının ve güğümlerinin iç yüzeyini yıkayıp sterilize ederek bakteri ve virüslerin tamamını yok ediyor. Üretimini yaptıkları süt soğutma tankı sterilizasyon cihazı (QSS) ve süt güğümü sterilizasyon cihazının (MC-9) hiç kimyasal kullanmadan sadece basınçlı su ve UV teknolojisiyle yüzde 100 sterilizasyonunu ve yıkamasını gerçekleştirdiğini anlatan Mustafa Kuzu, “Üretmiş olduğumuz cihazlarımız dezenfekte değil sterilize etmekte bunu özellikle belirtmek isterim. Cihazlarımız sterilizasyon işlemini tamamen otomasyon sistemiyle insan faktörüne dayalı olmadan yapar. QSS, otomasyon sistemiyle süt soğutma tanklarında günde 3 kez sterilizasyon işlemi yapar ve süt girişine kadar tankın steril kalmasını sağlar. Burada en büyük avantajlarımızdan birisi kimyasal kullanımı olmamasıdır. QSS çevreci bir cihazdır ve tasarımı gereği piyasadaki süt soğutma tanklarına kolayca uygulanabilmektedir. Diğer cihazımız MC-9 süt güğümlerini yıkayıp sterilize etmektedir. MC-9’daki 9 hazne aynı anda çalışabildiği gibi ayrı ayrı da çalışabiliyor. Güğüm hazneye yerleştirildikten sonra sensör algılıyor, yıkama ve sterilizasyon işlemini çok kısa sürede gerçekleştiriyor ve güğümlerin içerisi yüzde 100 steril hale geliyor” dedi.

‘CİHAZIMIZ SÜT TEKNOLOJİSİNDE ÇIĞIR AÇACAK’
Piyasada bulunan süt güğümlerinin yeterli miktarda ve etkin bir şekilde yıkanıp sterilize edilemediğini fark ettikleri için böyle bir sistemi ürettiklerini anlatan Kuzu, “Sütün çıkış noktası süt güğümleri ve daha sonra süt soğutma tankları olduğu için, bakteri yükünün burada düşürülmesinin süt kalitesine etkisinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Gıda alanında çok bilinen bir problem biyofilm tabaka oluşumudur. Biyofilm tabakanın fiziki müdahale olmadan temizliği pek mümkün değildir. Ama QSS ve MC-9, biyofilm tabakayı ilk kullanımda yok etmektedir. Piyasadaki süt soğutma tanklarına uygulayarak biyofilm tabakayı ilk uygulamada yok edebilmekteyiz. Bu özelliğiyle dünyada ve Türkiye’de rakibi yoktur. Cihazımız süt teknolojisinde çığır açacak. Cihazlarımızda kullandığımız her parça özel olarak dizayn edilmiştir ve en büyük avantajımız cihazlarımız tak çalıştır sistemi ile basit soketlerle çalıştırılabilmektedir” diye konuştu.

‘YURT DIŞINA İHRACI İÇİN DE GÖRÜŞMELERİMİZ BAŞLADI’
Cihazın prototip üretiminin ve test aşamasının tamamlandığını, seri üretime geçiş aşamasında olduklarını kaydeden, Kuzu şöyle dedi:
“Bu cihazın patentini aldık, dünyada ve Türkiye’de benzeri yok. Cihazımız Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü tarafından incelendi ve Burdur gıda kontrol laboratuvarlarında yapılan incelemesinde 5,8 milyon bakteri çok kısa bir zamanda sıfıra düştü, bu şekilde cihazımızın etkinliğini de ispatlamış olduk. Ve cihazlarımız TAMTEST raporunu almaya hak kazandı. Cihazımızın TKDK desteklerinde hibe alabilmesi için bu rapora ihtiyacı vardı. Biz bu raporu aldık. Kredi uygunluk belgelerini aldık. Ayrıca yerli üretim belgesine de başvurduk. Böylelikle teşvikler, hibeler, destekler artmış olacak ve cihazımıza çiftçimizin, vatandaşımızın ulaşımı çok kolay hale gelecek.

Cihazımızı üreticilerimizin kullanımına sunduğumuz için mutluyuz. Ayrıca yurt dışına ihracı için de görüşmelerimiz başladı. Bu cihazın Türk insanına ve sağlığa faydası olduğunu biliyoruz ve cihazın piyasada etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği’nin istediği genel canlı sayısına, bakteri yüküne biz bu cihazlarla sütlerimizi getirmiş olacağız ve süt kalitemiz AB standartlarına uygun hale gelecek.”

‘TOPLAMA SÜTLERİ ÇİFTLİK KALİTESİNE GETİRECEK’
Seri üretime geçtikleri zaman vardiya sistemiyle 100 kişiye kadar istihdam sağlamayı da hedeflediklerini anlatan Mustafa Kuzu, “İnsanlarımıza bu şekilde destek sağlayıp yeni bir sektör ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu cihazların süt sektörüne süt kalitesine etkisi olacağını düşünüyoruz. Toplama sütleri çiftlik kalitesine getirecek bir sistemden bahsediyoruz. Sütlerin AB normlarına gelmesi ile AB ülkelerine süt ihracatının önü açılacaktır” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Mustafa Kuzu ve Uğur Özdemir
– Üretilen makine
– RÖP: Mustafa Kuzu 
– Makinelerin çalışmasından detay
HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!