Reklam Alanı
Reklam Alanı

 DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1-) TRABZON’DA UÇUŞLARA SİS ENGELİ

TRABZON’da etkili olan yoğun sis nedeniyle uçak seferleri iptal edildi. Sis nedeni ile Trabzon Havalimanı’na inemeyen İstanbul uçağı Erzurum’a yönlendirildi. Rize’de kent merkezi de sis altında kaldı.
Trabzon’da etkili olan yoğun sis hava ulaşımı olumsuz etkiledi. Yoğun sis nedeniyle Trabzon Havalimanı çevresinde görüş mesafesi düştü. Sisin etkisini artırmasıyla, İstanbul’dan kente gelen uçak iniş yapamayınca Erzurum Havalimanına yönlendirildi. Trabzon-İstanbul uçak seferleri de karşılıklı iptal edildi. Sis etkisini devam ettirirken hava şartlarının normale dönmesi ile uçak seferlerinin yeniden yapılması planlanıyor.
RİZE SİS ALTINDA
Rize’de kent merkezi de sabah saatlerinden itibaren sis altında kaldı. Sis nedeniyle yüksek kesimlerden kent merkezi görünmedi.  

Görüntü dökümü
-Trabzon Havalimanın’dan sis detayları
-Kuleden sisli görüntüler
-Muhabir (Aleyna KESKİN) anons
-Çevreden sis görüntüleri
-Rize’den sis detayları

Haber-Kamera: Selçuk BAŞAR- Aleyna KESKİN-Arzu ERBAŞ-Doğancan İLEK/TRABZON-RİZE, (DHA) 

===============

2-) KAYSERİ’DE TARİHİ ÇARŞI HARABEYE DÖNDÜ

Reklam Alanı

KAYSERİ’de 18’inci yüzyılda 3 katlı olarak yapılan; ancak günümüzde harabeye dönüp, sadece giriş katı kalan tarihi çarşı turizme kazandırılmayı bekliyor.
Melikgazi ilçesi Germir Mahallesinde 18’inci yüzyılda yapılan ve geçmişte sarraf, nalburiye, tuhafiye ve halıcıların bulunduğu çarşı, geçen süreçte bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya başladı. Üst katları tamamen yıkılan çarşının giriş katı kaldı. Giriş kattaki bölümünün içi de bakımsızlık nedeniyle harap hale geldi. Türk, Rum ve Ermenilerin bir dönem birlikte ticaret yaptığı tarihi yapı, şimdi turizme kazandırılmayı bekliyor.
Germir Mahallesi Muhtarı Ali Kapısız, tarihi yapılara sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Germir Mahallemizde bulunan ve geçmişi 1800’lü yıllara dayanan yapı 3 katlı çarşı idi. Üst katı ev alt katı ise mağaza olarak kullanılıyormuş. Burada sarraf, nalburiye ve tuhafiye tarzında iş kolları faaliyet göstermiş. Şu an çok atıl ve virane durumda. Buranın bir an önce yapılıp, gelecek kuşağa taşınması lazım. Yapıdan sadece geriye zemin kaldı. Diğer iki kattan haber yok. Ben buranın turizme kazandırılması için gerekli müracaatlarımı yaptım. Bu tarihi yapının korunması ve gelecek nesillere taşınması bizim için önemli. Geçmişe sahip çıkmamız gerektiğini gözler önüne seren bir yapı. İnşallah bu yapı turizme kazandırılır” diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Necati Ataoğlu ise, “Ben buranın yapılış tarihini tam bilmiyorum; ancak 3 katlıydı. Sonradan yıkıldı. Dükkanlar vardı altında. Şu an son durumu virane. Buranın turizme kazandırılması gerekir. Kayseri kent merkezine 7 kilometre uzaklıktayız. Bu yapılar ayağa kaldırılırsa Germir, turizm için önemli bir yer olur” dedi.

Görüntü dökümü
——————
– Harabeye dönen tarihi çarşıdan genel ve detay görüntü
– Germir mahalle muhtarı Ali Kapısız ile röportaj
– Mahalle sakinlerinden Necati Ataoğlu röportaj
– Diğer görüntüler

Haber:Olcay DÜZGÜN – Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ, (DHA)

===============================

3-) ‘KORONAVİRÜS HASTALARINDA SAÇ DÖKÜLMESİ GÖRÜLÜYOR’

KONYA’da, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Arzu Ataseven, bazı koronavirüs hastalarında saç dökülmesi görüldüğünü belirterek, “Özellikle son zamanlarda hızlı artış var bu konuda. Her iki cinste de saç dökülmeleri mevcut ama erkeklerde daha yoğun” dedi.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ataseven, son dönemlerde beklenmedik şekilde koronavirüs kaynaklı cilt lezyonları gördüklerini belirtti. Prof. Dr. Ataseven, “Koranavirüs, tüm organlarda olduğu gibi dermatolojik olarak da çok sayıda bulgularla seyrediyor. Bize başvuran hastalarımızda koronavirüs tanısı konmadan ciltte bulgular ortaya çıkıyor. Çok çeşitli cilt bulgularını gördüğümüzde hastaya öncelikle koronavirüs klasik semptomlarını soruyoruz” diye konuştu. 
Ortalama her 5 koronavirüs hastasından 1’inde cilt bulguları seyredildiğini belirten Ataseven, “Bu bulgular arasında en sık ‘makülepapüler’ dediğimiz kızarıklıklar şeklinde başvuruyor hastalar bize. Bunun haricinde ‘ürtiker’ dediğimiz, halk arasında da bilinen ‘kurdeşen’ gibi kızarık, kabarık ve kaşıntı cilt bulgularıyla gelebiliyorlar. ‘Veziküler’ dediğimiz su toplar tarzda su çiçeği benzeri gelen hastalarımız da oluyor” dedi.
‘ERKEKLERDE DAHA FAZLA’
Hastaların da saç dökülmelerinden de muzdarip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataseven, “Özellikle koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten 2 ile 4 ay arası sonrasında gördüğümüz saç dökülme şikayetleri geliyor. Geç bir bulgu, bunun nedeni ise hastaların çok ciddi stres geçirmesi. Stres, ‘telogen effluvium’ yani halk arasında mevsimsel saç dökülmesi dediğimiz olaya neden olabiliyor. Yine para büyüklüğünde yuvarlak açıklıklar şeklinde saç dökülmeleri mevcut. Erkeklerde özellikle tepeden açılma, fontel bölgelerden içeri doğru dökülmeler görülebiliyor. Kadınlarda da bu saç dökülmeleri görülüyor tabi ki. Özellikle son zamanda hızlı artış var bu konuda. Her iki cinste de saç dökülmelerini görüyoruz ama erkeklerde daha yoğun bu durum. Kliniğimizde de normal mi yoksa hastalığa bağlı saç dökülmesi mi, bunun da testini yapıyoruz” diye konuştu.

(Görüntü dökümü
——————————————–
– Hastaya saç dökülmesine karşı uygulanan tedavi
– Tedavi sırasında yapılan işlemler
– Doktorlardan görüntü
– Kozmotoloji Ünitesinden görüntü
– Prof.Dr.Arzu Ataseven’in konuşması
– Genel ve detay
(KJ:Haber-Kamera: Adem YILDIZ/KONYA,(DHA))

=======================================================

4-) İZMİT KÖRFEZİ, DENİZ SALYASI İLE KAPLANDI

KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde deniz salyası sahil kesimini kapladı. Büyük bir kesimde etkili olan deniz salyası drone ile havadan görüntülendi. 
İzmit Körfezi’nin Değirmendere ve Halıdere sahillerinde deniz yüzeyinde 3 Nisan günü görülen deniz salyası önceki gün Dilovası sahili açıklarında görüldü. Deniz salyası bu kez Darıca sahilinde görüldü. Darıca sahilini kaplayan deniz salyası denizin üzerinde bir tabaka gibi durdu. Denizde büyük bir alanda etkili olan deniz salyası drone ile havadan görüntülendi. 

Görüntü Dökümü 
-Deniz salyası drone görüntüleri 
-Anons (Ergün AYAZ) 
-Kıyıdan deniz salyasının yakın plan görüntüleri 

Haber-Kamera-Ergün AYAZ-Dinçer AKBİR/DARICA(Kocaeli), (DHA)

=====================================================

5-) ‘ROBOT ECZACI’ İŞBAŞINDA

ANTALYA’da, eczacı Nuran Koca’nın (56) iş yerindeki robot sistemi, müşterilerin ilgi odağı oldu. Sisteme girilen reçetedeki ilaçları raflardan alıp, getiren robot, koronavirüs salgını döneminde insan temasını en aza indirdiği için ilgi görüyor.
Antalya’da 30 yıllık eczacı Nuran Koca, yurt dışındaki fuarda akıllı robotu görünce kendi eczanesinde bu sistemi uygulamak istedi. Almanya’dan 2017 yılında 120 bin euroya robotu satın alan Koca, Kepez Devlet Hastanesi’nin karşısındaki 500 metrekarelik eczanesine yerleştirdi. 15 metrekarelik alanı kaplayan robot, 15 bin ilacı haznesindeki raflarda saklayabiliyor. Robotun haznesine dökülen ilaçlar ise robot kol tarafından tek tek barkodları okunarak, özel yerlerine yerleştiriliyor. Reçete numarasının sisteme tanımlanmasının ardından hekimin yazdığı ilaçlar, robot tarafından raflarından toplanarak, 4 farklı çıkıştan birine getirilip, bırakılıyor. Böylelikle hem zamandan tasarruf edilirken hem de ilaçlara temas en aza indiriliyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilaçla az temas etmenin hem hasta hem de eczane çalışanı için avantaj olduğunu anlatan Nuran Koca, yaptığı yatırımdan çok memnun olduğunu ve eczanesine gelenlerin tepkisinin de kendisini mutlu ettiğini söyledi. 
Eczanedeki robot sistemiyle Koca’nın kendi gibi eczacı olan oğlu Artun Kerim Erdem de ilgileniyor. Yurt dışı bağlantıları ve ilaç depolarıyla iletişimi sağlayan Erdem, robot sistemin çok faydasını gördüklerini söyledi. İlaçların depolardan el değmeden taşındığını belirten Erdem, “Robot, ilaçları saklanma koşullarına göre ısılarını ayarlayarak saklıyor. Bu sistem zamandan kazandırıyor. Reçetedeki ilaçları istedikten sonra robot ilaçları getirene kadar biz hastamızla ilgileniyoruz. El değmeden ilaçlar hastamıza veriliyor. Hastalar şaşırıyor bu durumu görünce. İnsan hata yapabilir ama robot yapmaz” dedi. 
Eczaneye gelen ve robotu görünce şaşkınlık yaşayan Sema Şener de “İlk defa böyle bir şey gördüm. Eczacımdan daha detaylı bilgi aldım ilaçlar hakkında. İlaçlara da dokunulmaması çok güzel olmuş” diye konuştu. 

Görüntü dökümü
————–
– Eczaneden detay,
– Eczaneye gelen müşteriler detay
– RÖP1: Müşteri Sema Şener ile röportaj
– RÖP2: Eczacı Nuran Koca ile röportaj
– RÖP3: Eczacı Artun Kerim Erdem ile röportaj
– Robottan detaylar
– İlacı raflara yerleştirmesi
– Raflardan robotun ilaç çekmesi
– İlaçların hazneye düşmesi
– Robottan yakın plan detay
– Robot kamerasından detay
– Robotun kontrol edildiği yerden detay
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın robotu tanıtması anons
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın ilaçları nasıl getirdiğini anlatması anons
– Eczane çalışanlarından detay
– İlaçların toplandığı yerler detay
– Detaylar

HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

==================================================

6-) VAN’IN BODRUM’U DOLDU

TÜRKİYE genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında, Van Gölü kıyısındaki yazlıklar doldu. Van’ın Bodrum’u olarak nitelendirilen Mollakasım’daki yazlığına gelen TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Bütün komşularımız neredeyse hepsi burada” dedi.
Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayan, genellikle yaz aylarında yoğunluğun yaşandığı Van Gölü kıyısında yazlıkların bulunduğu bölgelerde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi nedeniyle sezon erken açıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında 17 Mayıs’a kadar sürecek olan sokağa çıkma kısıtlaması öncesi vatandaşlar, Van Gölü kıyısındaki Mollakasım, Ayanıs ve Edremit’teki yazlıklarına yerleşti.
Van’ın Bodrum’u olarak nitelendirilen ve göl kıyısı olarak mavi bayrak alan Mollakasım sahillerindeki yazlıkların büyük çoğunluğu kısıtlama öncesi doldu. Bölgedeki yazlığına gelen TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, pandemi nedeniyle uygulanmaya başlanan yasaklar nedeniyle insanların metropollerden tatil beldelerine gittiğini belirterek, “Biz de ilimizin Bodrum’una Mollakasım’a geldik. Van, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri, Mollakasım ise Van’ın en güzel yerlerinden biri. Biz de ailemizle birlikte buraya geldik. Bütün komşularımız neredeyse hepsi burada” dedi.
Geçen yıl da pandemi nedeniyle yazlıklarına erken geldiklerini ifade eden Özgökçe, “Burası yazlık olduğu için kalorifer tesisatı çekmemiştik. Geçen yılda mart ayında geldiğimizde ısıtıcı sobalarla idare etmiştik. Bu yılda aynı şekilde ısınmayı düşünüyoruz. Pandemide Türkiye’de vakaların en az olduğu şehirlerden birisi de Van. Yasakların bitmesiyle birlikte bizler de Türkiye’nin en güzel şehrine misafirlerimizi davet ediyoruz” diye konuştu.
Kentte esnaf olan Serdar Kara ise şehir kalabalığından kaçıp yazlıklarına geldiklerini söyledi. Kara, “Buralar çok güzel, en azından nefes alıyoruz. 17 günlük yasak nedeniyle çoluk çocuğumuzu alıp buradaki evimize geldik. Burası Doğu’nun Bodrum’udur. Buradaki yazlıkların yüzde 80’i dolu” diye konuştu.

Görüntü dökümü
———————————-
-Van Gölü kıyısındaki yazlıklar
-Yazlıklar detaylar
-Yazlığa gelenlerin bahçe hazırlıkları
-Cevdet Özgökçe ile röprotaj
-Bölgeden genel ve detaylar
-Yazlığına gelen Esnaf Serdar Kara ile röportaj
-Van Göl’ünden genel ve detaylar

Haber-Kamera: Gülay KUYUCU/VAN, (DHA)- 

=======================================

7-) CAMİYİ BOTANİK BAHÇESİNE ÇEVİRDİ

ISPARTA’nın Eğirdir ilçesinde imam hatip İbrahim Şenol, yaklaşık 4.5 yıl görev yaptığı camiyi ve çevresini çiçeklerle donattı.
Eğirdir merkez Kızılçubuk Mahallesi’nde bulunan Kızılçubuk Camii’nde görev yapan imam hatip İbrahim Şenol, camiyi ve çevresini botanik bahçesine dönüştürdü. 4.5 yıldır çalıştığı camiye büyüklü küçüklü saksılarda çeşitli çiçekler dikip yetiştiren İbrahim Şenol, mahalle sakinleri ve cemaatin takdirini topladı. Camideki görevinin ardından İlçe Müftülüğünde görevlendirilmesine rağmen çiçeklerini bırakmayan İbrahim Şenol, her gün bakımlarını sürdürdü.
Diyanet-Sen Eğirdir Şube Başkanı da olan İbrahim Şenol, “Caminin ve cami bahçesinin Allah’ın evi olması hasebiyle diğer her yerden farklı, her yerden daha güzel olması gerektiğini, bu nedenle de girildiğinde cenneti andırması gerektiğini düşünüyorum. Bir yandan da renkler ve kokular insanların duygularını olumlu ya da olumsuz etkilediği için bu çiçekli ve renkli ortamın olumlu anlamda insanları etkilediğini düşünüyorum ve bunu açıkça gözlemleyebiliyorum. Bu faaliyet çok fazla masraf istemese de sevgi, emek ve sürekli takip gerektiriyor. Her gün sabah akşam bu işi severek büyük zevk alarak takip ediyor ve yapıyorum” dedi.
Mahalle Muhtarı Ekrem Özçelik de “Hocamız 4,5 yıl burada bizi bu çiçeklere alıştırdı. Buraya gelip çiçeklerle haşır neşir oluyoruz. Hocamızın görev yeri değişti fakat biz rica ettik bırakmak istemiyoruz bu güzelliği. Yeni gelen hocamız ve mahalle sakinlerimizle de bu çiçeklerimizi yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Görüntü dökümü
————–
– Cami tabelasından görüntü
– İbrahim Şenol’un camiye gelişi
– RÖP 1: İbrahim Şenol 
– RÖP 2: Ekrem Özçelik (Muhtar)

HABER- KAMERA: Kemal ERBEN/EĞİRDİR,(Isparta)(DHA)

===================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!