Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

ÜZERİNE SICAK SU DÖKÜLEN BERİL BEBEK, YANIK MERKEZİ’NDE TEDAVİ ALTINA ALINDI

AFYONKARAHİSAR’da üzerine sıcak su dökülmesi sonucu vücudunda yanıklar oluşun 15 aylık Beril Server Aktaş, ambulans helikopterle getirildiği Eskişehir Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nde tedavi altına alındı. Çocuk Cerrahisi Uzm. Dr. Sami Apak, minik Beril’in başına ve göğsüne yanık filesi takıldığını ve hayati tehlikesinin olmadığını ifade ederken, anne Fatma Aktaş (28) ise “Ben mutfağa kahvaltı hazırlamaya girmiştim, kızım da odadaydı. Ne ara geldi bilemedim, sıcak suyu üzerine çekti. Sağ olsun helikopterdeki sağlık çalışanı çok ilgilenmiş. Çok teşekkür ediyorum herkeseö şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde oturan Mahmut ve Fatma Aktaş çiftinin 2 çocuğundan biri olan 15 aylık Beril Server Aktaş’ın üzerine önceki gün sıcak su döküldü. Aile, bebeklerini hastaneye götürürken minik Beril, ilk müdahalesinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın helikopter ambulansıyla Eskişehir Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Hastanenin Yanık Merkezi’nde tedavi altına alınan Beril bebeğin boynu, sırtı ve göğsündeki yanıkların 2’nci derece olduğu ve hayati tehlikesinin olmadığı belirlendi.
Yanık Merkezi’ndeki odasında annesinin kucağında tedavi gören Beril bebeğin 2 hafta kadar hastanede kalacağını ifade eden Çocuk Cerrahisi uzmanı Dr. Sami Apak, “Şu anda hastamızın hayati tehlikesi yok, cerrahi bir tedavi de düşünmüyoruz. Gerekli pansuman tedbirleri ile iyileşeceğini düşünüyoruz. Yanık tedavisi uzun süreçli olduğu için şu anda gözlem altında. Hastanın yüz, boyun bölgesinde, göğsünün ön kısmında yüzde 8 ve 2’nci derece derin ve yüzey yanıkları vardı. Hasta ilk geldiğinde hidroterapi odasına aldık, pansumanlarını yaptık. Şu anda tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi yok, gayet güzel ilerliyor. Üzerindeki file, hasta eli ile yüzüne zarar vermesin diye ve yaptığımız pansuman da etkili olsun diye geçici bir müddet için kullanılacak. Yanık uzun dönemli bir tedavi olduğu için en az 2 hafta kadar burada kalır. Daha sonra gözlemleyerek hastayı çıkartacağız. Yanık izlerinin kalıcı olmaması için aileye bazı önerilerimiz oluyor. İleride daha da kalıcı sekerler olursa bazı tıbbi yöntemlerle hastaya yardımcı olacağızö dedi.

‘NASIL OLDUĞUNU ANLAMADIM’
Anne Fatma Aktaş da 15 aylık bebeğini bir an olsun yalnız bırakmıyor. Yanık Merkezi’ndeki odasında kızının yanıklar nedeniyle oluşan acısını dindirmeye çalışan anne Aktaş, sıcak suyun hatayla üzerine döküldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Doktorlarımız çok iyi, ilgileniyorlar. İyiye gittiğini söylüyorlar. İnşallah iyi olur. Ben mutfağa kahvaltı hazırlamaya girmiştim, kızım da odadaydı. Ne ara geldi bilemedim, sıcak suyu üzerine çekti. Hemen acil servise götürdük, oradan da buraya geldik. Doktorlarımız sağ olsunlar çok ilgileniyorlar, bakıyorlarö dedi. Ambulans helikopterde kızının ATT Mehmet Canko’ya sarılarak geldiğini hatırlatan anne Aktaş, “Sağ olsun helikopterdeki sağlık çalışanı çok ilgilenmiş. Çok teşekkür ediyorum herkeseö ifadelerini kullandı.

HELİKOPTERDE SAĞLIK GÖREVLİSİNE SARILMIŞTI
15 aylık Beril bebek, ambulans helikopterle Eskişehir Şehir Hastanesi’ne sevk edildiği sırada kendisini kucağına alan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Mehmet Canko’ya sarılmış, o an çekilen fotoğraf ise adeta yürekleri ısıtmıştı.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü:
-Yanık merkezi girişi
-Küçük Beril’in el sallaması
-Anne röp.
-Annesinin kucağında oturması
-Dr. Mustafa Kasapoğlu röp.
-Dr. Sami Apak röp.
-Yanık ünitesi ekibi
-Eskişehir Şehir hastanesi dış detay
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

=========

İZMİR’DE, ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNE OPERASYON

İZMİR’de, suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonlarda, yasa dışı silah ticareti yaptıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 29 kişiden 21’i gözaltına alındı. 8 kişinin aranması sürüyor. 
İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentteki suç örgütlerine yönelik, bu sabah saatlerinde eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden 21’i kıskıvrak yakalandı. Firari durumda olan 8 kişinin aranmasının sürdüğü bildirildi. Adreslerde yapılan aramalarda 18 ruhsatsız tabanca, 3 ruhsatsız pompalı tüfek, 328 mermi ve 51 kartuş ele geçirildi. Gözlatına alınan şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü  

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————
– Şüphelilerin emniyete götürülmesi
– Silahların fotoğrafı
– Detaylar

İZMİR (DHA)

=========

AMİDA HÖYÜK’TEKİ ROMA SARAYI’NIN ‘KRAL YOLU’ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

DİYARBAKIR’ın Sur ilçesindeki tarihi İçkale’de bulunan 8 bin yıllık Amida Höyük’teki arkeolojik kazılarda, Roma Sarayı ve üzerine inşa edilen Artuklu Sarayı’na giden ‘Kral yolu’ gün yüzüne çıkarıldı. Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Bu yol, Roma yolundan ayrılıp saraya doğru devam ediyor. Yaklaşık 50 metrelik bir yol olması lazım. Şu anda 15 metresi ortaya çıkarıldıö dedi.
Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklular’ın da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi İçkale’de bulunan 8 bin yıllık Amida Höyük’teki arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı çalışmalarında yakın zamanda bulunan Roma yolunda sonra, bu yolun saraya çıkan kısmı olan ‘Kral yolu’ da gün yüzüne çıkarıldı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, son hafta yaptıkları kazı çalışmalarında Roma yolundan ayrılıp saraya çıkan kısmını da bulduklarını söyledi.

‘KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM ETTİKÇE YENİ SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞIYORUZ’
Şehrin sultanının, kralının, sefere çıktığı zaman ordularıyla beraber bu yolu kullandığını anlatan Prof. Dr. Yıldız, “Yaklaşık 3 aydır Diyarbakır surlarının dirilişi projesi çerçevesinde bu alanda kazı yapıyoruz. Kazı çalışmalarında Roma yolu veya Kral yolu olarak adlandırdığımız yolun bir kısmı bulunmuştu. Yaptığımız çalışmalar sonunda yolun 55 metresini tam olarak ortaya çıkarttık. Yol, yaklaşık 8 metre genişlikte ve iki şeritli yol halinde yapılmıştır. Son hafta yaptığımız çalışmalarda bu yolun saraya çıkan kısmı da ortaya çıkmaya başladı yavaş yavaş. Belli bir noktaya kadar yol devam edecek, ondan sonra da muhtemelen merdivenlerle buradaki Artuklu, onun öncesinde de Roma sarayına da çıkış sağlanmış olacak. Tabi kazı çalışmaları devam ettikçe yeni sürprizlerle karşılaşıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin yıllık yol ortaya çıktı. Bu yol aynı zamanda bizim ‘Kral yolu’ veya ‘İpek yolu’ dediğimiz uluslararası ticaret yolunun da Amida şehrindeki başlangıç noktasıdır. Şehrin sultanı, kralı, sefere çıktığı zaman ordularıyla beraber bu yolu kullanarak sefere çıkmıştır, sefer dönüşünde de aynı yolu kullanmıştır. Yabancı devlet elçileri de şehrin yönetim merkezine, iç kalesine giriş çıkış yaparken bu yolu kullanmışlardır. Yolun ortaya çıkması, Diyarbakır için önemli bir veri oldu. Amida şehrinin kadimliğine bir paye daha eklenmiş oldu” dedi.

‘ROMA YÖNETİCİSİ VE ARTUKLU SULTANI BU YOLU KULLANIYORDU’
Buldukları bu yolun 50 metre uzunluğunda olduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldız, “Bu yol, Roma yolundan ayrılıp saraya doğru devam ediyor. Yaklaşık 50 metrelik bir yol olması lazım. Şu anda 15 metresi ortaya çıkarıldı. 50 metreden sonra da muhtemelen Roma Sarayı ve üzerine daha sonra inşa edilen Artuklu Sarayı’na basamaklarla çıkmıştır. Roma döneminin yöneticisi, yine Artuklu sultanı, saraya inişte ve çıkışta bu yolu kullanarak saraya çıkmıştır. Yukarıda yaptığımız çalışmalarda aslında saraya giriş çıkışının batı tarafta olduğuna dair veriler ortaya çıkmaya başlamıştı, şüphelenmiştik. Ama yeni çalışmalarla yolun ortaya çıkmasıyla beraber artık Artuklu sarayının girişinin, batı tarafındaki iki burç arasında olduğunu kesin bir şekilde söyleyebiliriz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———
Muhabir: Mehmet Mucahit CEYLAN’IN anonsu
Prof. Dr. İrfan Yıldız’ın konuşması
Diyarbakır iç kale
İçkalede kazı çalışmaları
Tarihi Roma yolu bulgusu
Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN – Nurettin FİDANCAN / DİYARBAKIR,(DHA)

=============================

10 BİN YILLIK SARKITLARIYLA SARIKAYA MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

DÜZCE’nin Yığılca ilçesinde bulunan Sarıkaya mağarası 10 bin yıllık sarkıtlarıyla doğa tutkunlarını etkiliyor. 
Yığılca Sarıkaya Köyü sınırlarında bulunan kireç ve kum taşlarının 10 bin yıllık sarkıtlarla oluşan Sarıkaya mağarası ilgi görüyor. Hassas koruma bölgesi ilan edilen 717 metre uzunluğa sahip Sarıkaya mağarasına gelenler, damlataşların güzelliğini fotoğraf karelerine taşıyor. Sarıkaya mağarasını görmeye gelen ziyaretçiler, “Çok güzel bir yer. Mağara çok geniş. Çok güzel. Etrafında da doğal güzellikler var. Mağara büyük olduğu için girdiğiniz zaman nereden çıkacağınızı dahi unutuyorsunuz.” dedi.
Sarıkaya Köyü Muhtarı Ercan Yalçın ziyaretçilerin mağarayı çok beğendiğini belirterek, “İnşallah pandemi yasakları biraz daha kalkacak gibi görünüyor. Ziyaretçileri bekliyoruz.” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Mağaranın görüntüleri
Mağaraya gelen ziyaretçilerin görüntüleri
Mağaranın dışında ki ormanlık alanlardan ve derelerden görüntü
Mağaraya gelen ziyaretçiler ile röp
Köy muhtarı Ercan Yalçın ile röp

HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)

================================

CARETTA CARETTALAR, POŞETLERİ DENİZANASI DİYE YİYOR

Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) kurucusu Seher Akyol, tam kapanma sonrasında sahilleri dolduranların çöplerini geride bıraktığını belirterek “Caretta carettalar, sahil ve denizlere atılan poşetleri denizanası sanarak yiyor, bu da ölümlerine sebep oluyor” dedi.

DEKAFOK kurucusu Seher Akyol, kontrollü normalleşme döneminde insanların sıcaktan bunalarak deniz kenarına geldiğini, ancak ayrılırken çöplerini toplamadan gittiğini söyledi. Seher Akyol, geride bırakılan çöplerin doğaya ve caretta carettalara zarar verdiğini aktardı.
Sezon öncesinde sahilleri caretta carettalar için temizlediklerini vurgulayan Akyol, “Sezon boyunca temizlediğimiz sahillerimiz gördüğünüz gibi çöp dolu. Bu çöpler çirkin görselliğin yanı sıra, maalesef carettalarımıza zarar veriyor. Carettalar denizanası sandığı için poşetleri yiyor ve ölümlerine neden oluyor. Kısıtlamalar bittikten sonra insanlar sahillere geldi ve çöplerini bırakıyor. Sizlerden ricam lütfen çöplerinizi yanınızda götürün, nasıl bulduysanız öyle bırakın. Bu bir farkındalık projesi. Doğa, çevre, canlılar adına sahillerde çöp olmamalı” diye konuştu.

Görüntü dökümü:
—————————-
– Sahildeki bira şişeleri ve çöplerden görüntü
– Sahilde temizlik yapanlar
– RÖP: Seher Akyol ile röportaj
– Bir carettanın yeşil bir marulu ısırırken (arşiv)
– Deniz içinde ilerleyen ve naylonu andıran deniz anasından görüntü (arşiv)
HABER-KAMERA: Ömer KARÇA/MANAVGAT (Antalya), (DHA)- 

=====================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!