Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

‘DELTA VARYANTI VİRÜSÜN ÇIKTIĞI İLK GÜNE GÖRE YÜZDE 100 DAHA BULAŞICI’

KAYSERİ Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, ‘Delta’ mutasyonunun tehlikesine değinerek, “‘Delta’ varyantının, İngiliz mutasyonu olan ‘Alfa’dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Bu varyant, virüsün ilk çıktığı güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Ayrıca bu virüs nedeniyle kangren olaylarının arttığına yönelik veriler de var” dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İnal, koronavirüs salgınında sık görülmeye başlanan ‘Delta’ mutasyonuna değindi. Şu ana kadar görülen mutasyonlar arasında en tehlikelisinin ‘Delta’ olduğunu belirten Dr. İnal, “Koronavirüs bildiğiniz gibi insandan insana bulaştıkça mutasyona uğrayan bir virüs. Dolayısıyla her bulaşma oldukça virüsün yeni bir özellik kazanması olası bir şey. Biz bu süreçte varyantlar ile karşılaşıyoruz. İşte bu zamanla ‘Güney Afrika’ varyantı, ‘İngiliz’ varyantı ve ‘Hint’ varyantı şeklinde. Bunlar detaylı olarak adlandırılabiliyor. Şu anda dünyada en riskli görülen varyant bizim ‘Delta’ mutasyonu dediğimiz ‘Hint’ varyantı. ‘Delta’ varyantının ‘İngiliz’ mutasyonu olan ‘Alfa’dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Oldukça bulaşıcı bir varyant. ‘Alfa’ varyantı ilk çıkan ‘Vuhan’ varyantından yüzde 50 daha bulaşıcı. Yani bu ‘Delta’ varyantı koronavirüsün çıktığı ilk güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Hızlı bir şekilde bulaştığını görüyoruzö diye konuştu.
‘CİDDİ YAYILIMA UĞRUYOR’
Dr. İnal, İngiltere ve ABD’de görülen varyantlara değinerek, “İngiltere’de şu anda yüzde 47 aşılama var. Son verilere göre 10 bin vaka var. Bunda ‘Delta’ varyantının baskın geldiği, vakalarında hızlı bir şekilde arttığı görülüyor. Yine Amerika’da yüzde 10 civarında ‘Delta’ varyantı tespit edilmiş ama bu katlanarak artmaya devam ediyor. ‘Delta’ varyantı, görülen ülkelerde ciddi bir şekilde yayılıma uğruyor. Rusya’daki vakaların da ağırlıklı olarak ‘Delta’ varyantı olduğu görülüyor. ‘Delta’ varyantında hastaneye yatma oranlarının daha çok arttığını görüyoruz. Aynı şekilde ölümcül oranının da daha fazla hale geldiğini söyleyebiliriz. Yine Hindistan’dan gelen bazı verilerde gangrenöz hadiselerin daha arttığı görülmüş. Yani kangren olmuş dokuların ve buna bağlı vakaların arttığıyla ilgili bazı veriler var. Dolayısıyla daha ağır seyrettiğiyle ilgili bilgiler geliyorö dedi. 
‘AŞINIZI YAPTIRSANIZ DA MASKENİZİ ÇIKARMAYIN’
Dr. İnal, koronavirüs salgını sürecinde kurallara uymanın önemli olduğunu söyleyerek, “‘Delta’ varyantıyla ilgili güzel haber şu. Kullandığımız aşıların ‘Delta’ varyantına karşı etkili olduğunu görüyoruz. Bu bazılarında yüzde 80 bazılarında ise yüzde 96 olsa bile etkinlik olduğu görülüyor. Aşılamanın yüksek olduğu ülkelerde bulaşmanın da yüksek olduğunu görebiliyoruz. Yani burada önemli olan siz aşılansanız bile mutlaka kurallara uymalısınız. Aşınızı yaptırsanız da maskenizi kesinlikle çıkarmayın. Mesafenizi yine en az 1,5-2 metre şeklinde koruyun. Sık sık temizliğinize dikkat edin. ‘Ben aşılandım’ deyip tedbiri elden bırakırsanız bir sonraki varyantın maalesef size bulaşma riski varö diye konuştu. 
‘KURALLARA UYULMAZSA YENİ PİK DURUMU VAR’
‘Delta’ virüsünün Türkiye’de olabileceğini belirten Dr. İnal, “‘Delta’ varyantının ülkemizde olduğu tahmin ediliyor. Biz kendimizi ne kadar korusak da seyahatlerle bunu engellemek çok zor. Sınırı kapatsanız dahi bu virüsle karşılaşma durumunuz oluyor. Varyant eninde onun da sizin ülkenize girebiliyor. O nedenle bir an önce aşılanmanın yapılması lazım. Biliyorsunuz insanlarda aşılanma tereddüdü var. Şu an maalesef tereddüt zamanı değil. Hemen aşılanmak gerekiyor. Başka çaremiz yok. İnsanlar aşıya ilgi gösterirse o zaman ‘Delta’ varyantına karşı korunmak daha mümkün olacak. Yeterince aşılama olmazsa ve insanlar kurallara uymazsa yeni bir pik ile karşılaşma durumumuz görülüyorö dedi. 

Görüntü Dökümü
—————–
-Dr. Ahmet İnal ile röportaj
-Dr. Ahmet İnal ve ekibi çalışma yaparken görüntü

Haber-Kamera:Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ,(DHA)

============================

‘EYLÜL- EKİM GİBİ DAHA İYİ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR’

Reklam Alanı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Covid-19 varyant virüslerini ve kısıtlamaların kaldırılmasını değerlendi. Prof. Dr. Pala, “Eğer günde 1 milyon üzeri aşılamayı uzun zaman devam ettirirsek bu yılın son çeyreğine rahat bir nefes alarak girebiliriz” dedi. Prof. Dr. Özkan, “Eğer mutasyonlar ciddi bir şekilde karşımıza çıkmazsa eylül- ekim gibi daha iyi günlerin bizi bekleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarında düşüş yaşanırken, aşılama hızlandı, kısıtlamalar kaldırıldı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, aşılama çalışmalarını, varyant virüsleri ve kısıtlamaların kaldırılmasını değerlendirdi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, vaka sayılarının günden güne düştüğüne dikkati çekerek, aşılanmanın önemli faktör olduğunu vurguladı.
‘SAYILAR YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRÜYOR’
Turizmin Antalya için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, aşılanmanın artması ve vaka sayısındaki düşüşle diğer ülkelerden gelecek turistlerin beklendiğini ifade ederek, “Sayılar yüzümüzü güldürüyor. Hükümetin aşı politikası sayesinde son dönemde aşıya hızlı şekilde ulaştık. Türk aşıları da en kısa zamanda devreye girer diye ümit ediyoruz. Bunun ekonomik, sağlık, eğitim gibi yönleri var. Bunu birkaç farklı boyutta düşünmek gerekiyor. Bunları yönetmek de hiç kolay değil. Ancak Türkiye bunu çok iyi yönetti” dedi.
‘DAHA İYİYE GİDECEĞİZ’
Türkiye’nin diğer ülkelerden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, “İnşallah daha da iyi gideceğiz. İnşallah eylülde okullarımız açılır. Mutasyonlar da inşallah kötüye evrilmez. Eğer mutasyonlar ciddi şekilde karşımıza çıkmazsa eylül- ekim gibi daha iyi günlerin bizi bekleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
‘DELTA VARYANTI SON DERECE HIZLI BULAŞIYOR’
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, koronavirüs varyantları hakkında bilgi verdi. Rusya’da da yaygın olan delta varyantına dikkat çeken Prof. Dr. Pala, “Binlerce kez değişime uğradı. Bu değişim içinde bazı varyantları Dünya Sağlık Örgütü ‘endişe verici’ olarak adlandırdı. Bunun en önemli nedeni, artık bu evrim geçiren virüsün yeni varyantlarının insandan insana daha hızlı ve kolay bulaşması, daha zor tedavi edilmesi ve günümüzdeyse bazı aşılara karşı yanıtın daha düşük olması. Böyle olunca da pandemiyle mücadele sırasında elimizi biraz zorlayan varyantlarla karşı karşıya kaldık. Bugün itibarıyla dünyada en fazla endişe duyulan varyant ‘Delta’ varyantı olarak bilinen, ilk önce Hindistan’da ortaya konan varyanttır. Özellikle İngiltere de çok sayıda genom analizi yapıldığı için ortaya konduğu gibi çok hızlı bulaşıyor, kişiler etkili aşılarla 2 doz aşılanmamışsa hasta yapma olasılığı yüksek, hastalığın geçirilmesi sürecinde de iyileşme biraz daha zor gerçekleşebiliyor” dedi. 
‘TÜRKİYE’DE ALTYAPI OLUŞTURULMALI’
Türkiye’de henüz delta varyantının ne durumda olduğunu bilmediklerini ifade eden Prof. Dr. Pala, “Çünkü Sağlık Bakanlığı bu endişe verici varyantları yakından takip edecek, ayrıntılı olarak sekans analizi yapılan genom inceleme yaklaşımına sahip değil. İlk yapılması gereken işlerden bir tanesi hızlıca bütün alt yapıyı kullanarak konsorsiyum oluşturarak, Türkiye’deki tanı konmuş, doğrulanmış olguların en az onda birini inceleyerek hangi varyantların hangi illerde nasıl bulaştığın yakından incelenmesi gerekir. Türkiye henüz salgını kontrol altına alamadı. Salgının kontrol altına alınması için günde 1200 vakanın altına düşemedik. Ölüm sayılarımız hala yüksek, azalmış durumda değil. Şimdi Rusya’dan uçuşlar serbest bırakıldığı için, Rusya’da da delta varyantının son 2 haftada ciddi şekilde yükselişe geçtiği Rus yetkililer tarafından açıklandığı için bu sürecin yakından takip edilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.
‘YILIN SON ÇEYREĞİNDE RAHAT NEFES ALABİLİRİZ’
Pandemiye karşı 2 tip güçlü yanıt verilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Pala, “Birincisi aşılama. İkincisi de toplumsal hareketliliğin azaltılması. Şu anda Türkiye, son 1 haftadır güçlü aşıyla günde 1 milyon üzerinde aşı yaparak çok önemli yanıt veriyor. Eğer biz günde 1 milyon üzeri aşılamayı uzun zaman devam ettirip, 60 milyon kişiyi 120 milyon aşılayacak duruma önümüzdeki 2 aylık sürede getirecek olursak, bu yılın son çeyreğine rahat bir nefes alarak girebiliriz” dedi. 
‘ÖZELLİKLE KAPALI ALANLARDAKİ YAŞAMA BİÇİMİMİZE DİKKAT ETMELİYİZ’
Toplumsal hareketliliği sınırlayacak özellikle de kapalı ortamları kontrol altına alabilecek düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Ancak bunu sağlayabilmek için bir yandan aşılama hızla devam ederken, özellikle kapalı alanlardaki çalışma ve yaşam biçimimize dikkat etmemiz gerekir. Bu hastalık özellikle kapalı alanlarda bulaşıyor. Açık havadaysanız, aşınızı olmuşsanız, fiziksel mesafenizi koruyabiliyorsanız, çok fazla bağırıp hızla nefesinin çok uzaklara gidebileceği insanlar söz konusu değilse o zaman maske kullanımı ortadan kaldırılabilir. Kapalı alanlar, havalandırma koşulları, hala bu hastalık için çok büyük risk oluşturduğundan buna dikkat etmek gerekir. Şu an Türkiye’nin tekrar yasakları konuşmasının gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Burada alınması gereken önlem, kişinin hasta olduğu saptandıktan sonra hastanede veya sağlık kuruluşunda izole edilmesi, o kişiyle temaslı olup hasta olmasından kuşkulanılan kişilerin de hastalığın en uzun kuluçka süresi kadar karantina altına alınması olmalıydı” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– BUÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala röportajı
-Haber: Muammer İRTEM
-Kamera: Semih ŞAHİN/BURSA, (DHA)

====================================

KELDANİ DİRİL ÇİFTİ SORUŞTURMASINDA 1 KİŞİ TUTUKLANDI
 
İSTANBUL Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril’in, geçen yıl ortadan kaybolan annesi Şimuni Diril’in (65) 70 gün sonra cesedinin bulunduğu, babası Hürmüz Diril’e (72) ise aradan geçen 530 güne rağmen ulaşılamadığı olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheliden Apro Diril, tutuklandı.
İstanbul Keldani Kilisesi papazı Remzi Diril’in Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde yaşayan annesi Şimuni (65) ile babası Hürmüz Diril, 11 Ocak 2020’de ziyarete giden yakınları tarafından evlerinde bulunamadı. Yakınları, tüm çabalara rağmen Diril çiftine ulaşamayınca jandarmaya haber verdi. Diril çiftinin bulunması için Jandarma Özel Harekat timleri tarafından iz takip köpekleri ve insansız hava araçlarıyla arama çalışması başlatıldı. 20 Mart’ta köyün 1,5 kilometre kuzeybatısında vatandaşlar tarafından Şimuni Diril’in cansız bedeni bulundu. Şimuni Diril’in cenazesi İstanbul’da toprağa verilirken, eşi Hürmüz Diril’in izine ise 530 gündür ulaşılamadı.
Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan ve adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılan aynı köyde yaşayan Apro Diril, 2 kişiyle birlikte pazar günü düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
Jandarmadaki sorgularının ardından şüpheliler, Beytüşşebap Adliyesi’ne sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Apro Diril tutuklanırken, diğer 2 şüpheli ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü:
————————
Şüphelinin adliyeden çıkarılması
Genel ve detay görüntüler
FOTOĞRAFLAR 
Haber-Kamera: Emin BAL/ŞIRNAK,(DHA)
====================================

İZMİR’DE 732 PARÇA TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ
 
İZMİR’in Torbalı ilçesinde, jandarmanın düzenlediği tarihi eser operasyonunda 721’i Osmanlı ve Bizans dönemine ait sikke olmak üzere 732 parça tarihi eser ele geçirildi.
İl Jandarma Müdürlüğü ve Torbalı Jandarma Müdürlüğü ekipleri, Ayrancılar Mahallesi’nde tarihi eser kaçakçılığı yapılacağı bilgisi üzerine harekete geçti. Kimliği belirlenen şüphelilerin otomobilini durduran ekipler arama yaptı. Aramada, Osmanlı ve Bizans dönemine ait gümüş ve bronz toplam 721 sikke ile toplam 11 küpe, ok ve kolye ucu ele geçirdi, 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Görüntü dökümü
————————–
-Ele geçirilen tarihi eserlerden görüntü
Haber: Tolga TAHÇI – Kamera: İZMİR, (DHA)

====================================

BARINAĞA GİREN YAVRU AKDENİZ FOKUNU BALIKLA BESLEDİLER

NESLİ tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, koruma altındaki yavru Akdeniz foku, Antalya’nın Kaş ilçesinde balıkçı barınağında görüntülendi. Balıkçılar tarafından balıkla beslenen Akdeniz foku, daha sonra gözden kayboldu.
Kaş Balıkçı Barınağı’nda dün sabah tekneler arasında yavru Akdeniz fokunun gezdiğini fark eden turizmci ve tekne sahibi Ergun Dündar, 1,5 metre uzunluğunda ve 70-80 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen hayvanı cep telefonu kamerasıyla görüntülemeye başladı. Avdan dönen balıkçılar, Akdeniz fokuna balık verdi. Balığı yiyen Akdeniz foku, bir süre teknelerin altında gezdikten sonra gözden kayboldu. Aynı gün akşama doğru Akdeniz foku, yine tur tekneleri arasında görüldü. Tekneler arasında gezinen fok, daha sonra barınak dışındaki yaşam alanına döndü.
Dalış eğitmenleri ve balıkçılar, yavru olan Akdeniz fokunun bölgede sürekli gezindiğini, arada bir verilen balıkları yemek için barınağa geldiğini söyledi.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarından dünya üzerinde 750 bireyin yaşadığı, bunun 110 kadarının ise Türkiye kıyılarında olduğu tahmin ediliyor.

Görüntü dökümü 
————————-
– Akdeniz foku gezerken
– Balıkçılar balık verirken
– Fokun gidişi
HABER-KAMERA: Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!