Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Eşini, çocuklarının gözü önünde bıçaklayıp elleriyle boğarak öldürdü

GAZİANTEP’te, Suriye uyruklu Ali Hüseyin (38), tartıştığı eşi Nur Cemil Hüseyin’i (36) 5 çocuğunun gözü önünde bıçakladıktan sonra boğarak öldürdü.

Olay, sabah saatlerinde Beydilli Mahallesi’nde 3 katlı müstakil binanın giriş katında meydana geldi. Suriye uyruklu Ali Hüseyin ile eşi Nur Cemil Hüseyin arasında henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüşünce Ali Hüseyin, mutfaktan aldığı bıçağı en küçüğü 4 yaşında olan 5 çocuğunun gözü önünde eşinin göğsüne sapladı. Öfkeli koca daha sonra, elleriyle eşinin boğazını sıktı. Nur Cemil Hüseyin hareketsiz kalınca, Ali Hüseyin kaçtı.

Çocukların çığlıkları üzerine üst kattan inen akrabaları, Nur Cemil Hüseyin’i yerde kanlar içerisinde buldu. İhbar üzerine adrese çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Gelen sağlık görevlilerinin yaptığı kontrollerde Nur Cemil Hüseyin’in öldüğü belirlendi. Genç kadının cansız bedeni, yapılan incelemenin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Polis ekipleri, Ali Hüseyin’in yakalanması için çalışma başlattı.

Reklam Alanı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ  
– Olay yeri
– Polis ekipleri 
– Ailenin çocukları
– Olay yeri inceleme
– Cenaze aracı
– Genel ve detay görüntüler

Haber:-Kamera: Mustafa KANLI-GAZİANTEP-DHA)

=====================

Acil sağlık ekiplerine simülasyonda hasta ve yakınlarının tepkilerine müdahale eğitimi

RİZE’de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Klinik Simülasyon Merkezi’nde farklı illerden gelen acil sağlık çalışanlarına, müdahale eğitimi veriliyor. Eğitimlerde hastane öncesi karşılaşılan vakaların hayatta tutulabilmesi için sağlıkçıların saniyelerle verdikleri yarışın gerçeği aratmayan senaryoları uygulanıyor. Eğitimlerde müdahale esnasında paniğe kapılan hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına tepkileri de canlandırılarak sahada karşılaşılabilecek tüm olasılıklar değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü hastane öncesinde görev yapan doktor, acil tıp tenkiyesi ve sağlık teknikerlerine hastane öncesi acil sağlık simülasyon eğitimi veriliyor. RTEÜ Tıp Fakültesi Klinik Simülasyon Merkezi’nde farklı illerden gelen acil sağlık çalışanları hastane öncesi karşılaşılan vakaların hayatta tutulabilmesi için sağlıkçıların saniyelerle verdikleri yarışın gerçeği aratmayan senaryolarını uyguluyor. Gruplar halinde yapılan ve 3 gün süren eğitimlerde evde, ambulansta doğum, doğum sonrası yeni doğan stabilizasyonu, ileri seviyede kardiyak yaşam desteği konularında yüksek gerçeklikli simülatör maketlerle uygulama yapılıyor. Gerçeğe yakın vaka canlandırması ve tatbikatının yapıldığı eğitimlerde, alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde ekiplerin vakaya gitmesi, müdahalesi, hastaneye nakil gibi tüm aşamalar tek tek gerçekleştiriliyor. Eğitimde müdahale esnasında paniğe kapılan hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına verdiği tepkilerde canlandırılarak sahada karşılaşılabilecek tüm olasılıklar değerlendiriliyor.

‘KARŞILAŞILABİLECEK TÜM VAKALAR ÇALIŞILIYOR’
RTEÜ Tıp Fakültesi Klinik Simülasyon Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Ardıç, “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği hastane öncesi acil sağlık hizmetleri eğitimini simülasyon merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Eğitim kapsamında acil sağlık çalışanlarına sahada karşılaşabilecekleri tüm senaryoları, vakaları birebir uygulatmaya çalışıyoruz. Bulunduğumuz merkez Türkiye’nin en kapsamlı merkezlerinden biri. Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var. Bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor. Bu eğitimlerde sunulan değişik senaryolar sayesinde vaka ile karşılaşmadan önce simülatör maketlerimizle eğitimini alarak, kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar” dedi.

‘SANİYELERLE YARIŞIYORUZ’
İstanbul 112 Acil Sağlık İstasyonu’ndan katılan acil tıp teknisyeni Esengül Aladağ “Biz hastanın hayatını kurtarmak için saniyelerle yarışıyoruz. Temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, yeni doğan bakımları kadın doğum üzerine yaptığımız bütün müdahaleleri tekrar güncellemek için bu eğitimdeyiz. Simülasyon merkezinde birebir yaşayarak bu eğitimleri alıyoruz. İnsan hayatına dokunan her yerde 112’nin, UMKE’nin olduğunu bilmek bizleri mutlu ediyor. Nerede bir yara varsa orada bizim olmamız ve sarmamız gerekiyor. Simülasyon merkezi sayesinde üst düzey bir eğitim aldık” diye konuştu.

‘EĞİTİMLERDE HASTA YAKINLARININ MÜDAHALESİ DE İŞLENİYOR’
Eğitimde senaryo gereği hasta yakını müdahalesini canlandıran RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Bilir, “Gerçeğe yakın tıbbi uygulamaları gerçekleştirmek için simülasyon merkezimizde eğitimler düzenliyoruz. Gerçeğe yakın kriz yönetiminden, hasta müdahalelerine kadar bütün müdahaleleri yüksek gerçeklikli simülatörlerimizle yerine getirmeye çalışıyoruz. Kendimizi tazelemek, hasta güvenliğini daha ön planda tutabilmek adına bu eğitimleri yapmamız gerekiyor. 20 yıla yakın süredir acil serviste hizmet veriyorum. Hasta yakınları müdahaleleri ile çok fazla karşılaşıyoruz. Burada eğitim senaryoları içerisinde hasta yakını müdahalelerini de zaman zaman abartarak işliyoruz. Arkadaşlarımızın alanlarda ne ile karşı karşıya kalacaklarını göstermeye çalışıyoruz. Müdahalelerle baş edebilmeleri için de gerçeğe yakın biraz da abartılmış olayları eğitimler esnasında onlara sunuyoruz” dedi.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Projeleri Daire Başkanlığı’nda görevli Filiz Karslı da, “Bu eğitim, 81 ilde görev yapan 112 UMKE personeline mesleki hayatlarına katkı sağlamak amacıyla düzenlendi. Daha önceki eğitime katılan bir arkadaşımız Aksaray’da halk otobüsünde doğum gerçekleştirdi. Burada edindiği bilgilerle başarılı bir uygulama yaptı” ifadesini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Ambulansın vakaya yönlendirilmesi
-Ekiplerin ev ortamındaki hastaya müdahalesi
-Telaşlı hasta yakınının ekiplere müdahalesi
-Hastanın ambulansa taşınması
-Simülatör makete sedyenin üzerinde kalp masajı ile acile getirilmesi
-Acilde müdahale
-Eğitim salonundan detaylar
-Röportajlar

HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:SELMAN KUTLU -RİZE (DHA)

=====================

Komşusu, üniversiteli Fatma’nın köpeğini vurdu, ‘Aynısını sana da yaparım’ diye tehdit etti

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde üniversitesi öğrencisi Fatma Karakuş’un ‘Bambam’ isimli köpeği, komşuları M.G. tarafından tüfekle vuruldu. Fatma Karakuş, köpeğinin yanına gittiğinde, yanına gelen M.G.’nin kendisini, “Kes sesini yoksa köpeğe yaptığımın aynısını sana da yaparım” diyerek tehdit ettiğini söyledi. Genç kız, komşusunun tutuklanmasını istedi.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (IUBÜ) Isparta Meslek Yüksekokulu (MYO) İnsan Kaynakları Bölümü öğrencisi Fatma Karakuş, Manavgat’ın Çardak Mahallesi’nde hayvancılık yapan ailesine yardımcı olmak için kendilerine ait keçileri otlatırken, geçen yıl yavru bir çoban köpeğini kendilerine yardımcı olması için sahiplendi. Koronavirüs nedeniyle internet üzerinden yapılan uzaktan eğitimlere katılan Karakuş, boş vakitlerinde de ‘Bambam’ adını verdiği köpeğiyle keçilerini otlatmaya gitti.

Geçen hafta sabah erken saatlerde evlerinin yakınlarında 2 el silah sesi ve ardından köpeğinin acı acı ulumasını duyan Fatma Karakuş, başına bir şey geldiğini düşünerek ailesine de haber verip, aramaya çıktı. Bir süre sonra Karakuş, köpeği ormanın kenarında bir su yolunun içerisinde arka bacaklarında vurulmuş yaralı buldu, jandarmaya ve veterinere haber verdi.

Olay yerine gelen jandarma ekipleri, köpeğe Karakuş ailesinin komşusu M.G.’nin tüfekle ateş ettiğini tespit etti. Bu sırada fenalaşan Fatma Karakuş, Manavgat Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alınırken, köpeği de veterinere götürüldü. Veterinerin yaptığı incelemede köpeğin arka bacaklarında çok sayıda saçma bulunduğu belirlendi. Saçmalar çıkarılırken, köpeğe ilaç tedavisi uygulandı. M.G. hakkında ise adli işlem başlatıldı.

‘SAKLANMIŞ BİR ŞEKİLDE KANLAR İÇİNDE BULDUM’
DHA muhabirine olayı anlatan Fatma Karakuş, “Sabah erken saatlerde evdeydim. 2 el tüfek sesi duydum. Hemen ardından da köpeğin sesleri yükselmeye başladı. Dışarıya koşarak ailemin yanına keçilerimizin olduğu yere geldim. Annem keçilerle ilgilenirken, M.G.’nin köpeği yanına çağırdığını ve bilinçli bir şekilde köpeğe silah sıktığını, köpeğin de ormana kaçtığını söyledi. Ben de köpeği aramaya başladım ve derenin içerisinde saklanmış bir şekilde kanlar içinde buldum. Köpeği bulduğumda resmen acı çekiyordu, her tarafı kandı, ölecekti. Hemen veterinere ve jandarmaya haber verdik. Ben köpeğimin kanaması dursun diye bastırmak için bez alıp geldim. Kanaması olmasın diye başında bekliyordum. En azından veteriner gelinceye kadar ölmesin diye yardım ediyordum” dedi.

‘KES SESİNİ YOKSA KÖPEĞE YAPTIĞIMIN AYNISINI SANA YAPARIM’
Aradan bir süre geçtikten sonra fısıltı halinde bir telefon konuşması duyduğunu anlatan Karakuş, “Bir yarım saat kadar oldu, ben bekliyorum, tam o esnada kulağıma sessiz bir şekilde bir telefon konuşması geldi. Ondan sonra M.G., tam emin olmak için, öldüremediyse öldürmek, öldüyse ölüsünü kaybetmek için yanıma geldi. Telefonda ‘ölmediyse öldüreyim, öldüyse ölüsünü kaybedeyim’ gibi konuşmaya başladı. Ben o anda çok korktum. O sırada yaklaştı ve beni görünce irkildi, şaşırdı. Beni köpeğin başında beklemiyordu herhalde. Bana, ‘kes sesini yoksa köpeğe yaptığımın aynısını sana da yaparım. Nasıl olsa dağda keçi güdüyorsun, tek başına geziyorsun’ dedi. Ne olduğumu hatırlayamıyorum, köpeğin yanında kalmışım. Beni buradan hastaneye götürmüşler. Hastanede açtım gözümü” diye konuştu.

‘ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GEZELİYOR’
Köpeğinin kendileri için çok farklı olduğunu belirten Fatma Karakuş, “Hayvanlar asla böyle bir şeyi hak etmiyor. Onlar hayvan değil, bizim için bir canlı, arkadaş. Vücudundan 70- 80 tane saçma çıktı. Böyle bir şeyi yapan şahıs cezasını çekmeden elini kolunu sallayarak geziyor” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Fatma Karakuş köpekle oyun oynarken
– Olayın hemen ardından yaralı köpek yatarken
– Tedavisinin ardından yaralı köpek
– Fatma Karakuş köpeği severken
– RÖP: Fatma Karakuş
– Fatma Karakuş keçilerin yanında
– Yaralı köpeğe ait fotoğraflar

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN- Ömer KARCA /MANAVGAT (Antalya), (DHA)

======================

“Sazlık alan, hayvan otlatmak ve avcılık için yakıldı’ iddiası

ANTALYA’nın Kaş ilçesinde başlayan, seralara zarar veren ve 12 saat sonra tamamen söndürülen sazlık alandaki yangının, hayvan otlatmak ve kuş avcılığına engel olmaması için çıkartıldığı iddia edildi.

Kaş’a bağlı Yeşilköy ve Kınık mahalleleri arasında kalan bataklıktaki sazlıklarda dün saat 11.30 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Göl mevkii olarak adlandırılan bölgede başlayan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 9 itfaiye aracı, Kaş Belediyesi’ne ait 2 su tankeri, ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait iş makineleriyle müdahale edilen yangın, 12 saat sonra tamamen söndürüldü. 

‘HAYVAN OTLATMAK İÇİN YAKILDI’ İDDİASI
Yangının sıçradığı boş seranın camları ısı nedeniyle patlarken, sera tamamen kullanılamaz hale geldi. Cam seraya yakın noktadaki 20’ye yakın plastik seranın örtüsü de alevlerin sıcaklığı nedeniyle küçük çaplı zarar gördü. Üreticiler naylon seralarında zarar gören noktaları hızla onarırken bölgede yaşayanlar tarafından yangınla ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Kuruyan sazlıkların, yakılarak yeniden yeşermesi ve bu yeşeren sazlıklarda hayvan otlatmak isteyenlerle, kuş avcılığına engel olmaması için yakıldığı öne sürüldü. Yeşilköy Mahalle Muhtarı Hacı İbrahim Uludağ, yangın nedeniyle vatandaşların büyük korku yaşadığını belirtti. Yangının her yıl aynı dönemde meydana geldiğini anlatan Uludağ, “Yaklaşık 10 bin dönümlük alan zarar gördü. Burası çok büyük bir sazlık alan. Bu yıl yağış az olunca su birikintisi çok olmadı ve yangın hızla yayıldı. Çeşitli iddialar var. Hayvan otlatmak için yeşersin diye ve avcılık için yakıldığı söyleniyor. Seraları zarar gören vatandaşımız oldu. Umarız sorumlusu hızla tespit edilir” dedi.

Yangına müdahale eden Durmuş Karagöz ise alevleri görünce büyük panik yaşadıklarını, evlere seralara sıçramaması için çok çaba sarf ettiğini söyledi. Karagöz, “Sondajla su çekip itfaiye ekiplerine destek verdim. Hortum topladık, su taşıdık” diye konuştu.

Yangın bölgesinde serası bulunan üretici Durmuş Kolukısa da yangın nedeniyle çok sayıda hayvanın sazlıklar arasında telef olduğunu söyledi. Yangının her yıl aynı dönemde ortaya çıktığını ve bu nedenle bilinçli bir olay olduğunu düşündüğünü söyleyen Kolukısa, “Çok üzüldüm. Bunu yapan insan olamaz. Bu kadar ev, sera, insan ve hayvanların hayatı tehlikeye atılmaz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Yanan yerlerden geniş plan drone ve seralardan yakın drone detayları
– Aktüel yanan sazlık alan detay
– Çiftçiler detay
– Vatandaş RÖP
– Genel ve detaylar

HABER: Alparslan ÇINAR KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

======================

İşe gitmek istediği otomobili yandı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Mete Yılmaz’ın işe gitmek için çalıştırdığı aracında yangın çıktı.  İtfaiyenin müdahalesiyle söndürülen yangında araç kullanılamaz hale geldi.

Bugün sabah saat 08.30 sıralarında Aşağı Hisar Mahallesi 4520 sokakta meydana gelen otomobil yangını sokak sakinlerini korkuttu. İşe gitmek üzere sabah park halinde olan 06 KD 555 plakalı aracına binen Mete Yılmaz, aracını çalıştırarak geri geri park alanından çıktı. Yaklaşık 2 metre ilerledikten sonra duran aracını yeniden çalıştırmak için kontak anahtarını çeviren Yılmaz, motor kısmından duman ve alev çıktığını gördü. Yılmaz’ın ihbarı üzerine olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kısa sürede söndürdü ve soğutma çalışması yaptı.
Aracının yanmasından dolayı oldukça üzgün görünen Yılmaz, “Çalıştı durdu, tekrar çalıştırdığımda birden yanmaya başladı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Yanan aracın söndürülmüş hali
– İtfaiyenin incelemesi

HABER- KAMERA: Ömer KARÇA/MANAVGAT,(Antalya)(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!