Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

‘Kırmızı’ kategorideki Rize’de yeni yasaklar devrede

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Rize’de ek tedbirler alındı. Kentte açılış, kokteyl, kurdele kesme gibi bir arada bulunmayı gerektirecek etkinlikler yasakladı. Vali Kemal Çeber, “Bir şeyi azmettiği zaman başaran Karadeniz insanı kısa zamanda bu işi de başaracaktır. Karadeniz içinde her şey normale dönecektir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı 20-26 Şubat’ta Covid-19 vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il Karadeniz oldu. Ordu, Samsun, Giresun ve Trabzon’dan sonra en çok vaka görülen Rize’de ek tedbirler alındı. Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi işyeri, sivil toplum kuruluşları gibi yerlerin açılış, kokteyl, kurdele kesme gibi bir arada bulunmayı gerektirecek etkinlikleri yasaklandı. İçişleri Bakanlığının ‘Risk Gruplarına göre Alınacak Tedbirler’ konulu genelgesinin yanında Rize için alınan yeni kararlar şöyle: “Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliğin ertelenmesine, işyeri, sivil toplum kuruluşları gibi yerlerin açılış, kokteyl, kurdele kesme gibi bir arada bulunmayı gerektirecek etkinliklerinin yasaklanmasına, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerde katılımın kişi başına minimum 8 metre kare alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere izin verilmesine, kamu kurumlarında normal mesai uygulamasına geçilmesine karar verildi”

‘KIRMIZI RENGİ BİR AN ÖNCE NORMALE ÇEVİRMEK LAZIM’
Rize Valisi Kemal Çeber “Karadeniz bölgesinde, ülkemizin bazı yerlerinde buna da Rize’nin dahil olduğu şu kırmızı rengi bir an önce normale çevirmemiz gerekiyor. Yapmamız gereken tek şeyse ilgili bakanlıkların uyarıları ve il Pandemi Kurulu’nun aldığı tedbir kararlarına hassasiyetli uymak. Herkes sıkıldı bunaldı, bunu biliyoruz ama hala çok ciddi bir mücadelenin içerisindeyiz. Karadeniz’in kendine has bir coğrafyası, fiziki özellikleri, kendine has sosyokültürel bir yapısı var. Sıcakkanlı olmaları her türlü acıyı, sevinci birlikte yaşamaları, hemen hemen herkesin köyde ve şehirde birer evi olması, hafta sonunu köyde, hafta içinde şehirde geçirmeleri işte bu hareketliliği ortaya çıkartıyor. Bunlar virüsü tetikleyen etmenler. Bir şeyi azmettiği zaman başaran Karadeniz insanı kısa zamanda bu işi de başaracaktır. Karadeniz içinde her şey normale dönecektir” dedi.

‘GEVŞEME OLDUĞU HİSSEDİLEN KONULARDA YENİ KARARLAR ALINIYOR’
İl Pandemi Kurulu’nun son 1 hafta içerisinde 2 kez karar aldığını belirten Vali Çeber “Rize’de gevşeme olduğunu hissettiğimiz konuları yeniden hatırlatma adına bazı kararlar alındı. Bu kararlarda çok sıkı uymak lazım. Vatandaşlarımız sağ olsun aldığınız kararlara uyuyor. Bunu da şöyle açıklamak gerekiyor. Şimdi Karadeniz en kırmızı bölge ama Karadeniz’in rakamlarının pik olduğu bir dönemde değiliz. 2 ay önce örneğin bizim günlük 100-150 vakamız varsa bugün bu sayılar 50’lere kadar düştü. Neredeyse yarı yarıya azaldı. Ülke genelinde vakaların toplam sayılarında yüzde 75 seviyelerinde bir azalma var. Biz Karadeniz olarak bu seviye yakalayamadık, bizde yüzde 40 -50’lerde oldu azalma. Yani vakalarımızda artma değil aslında azalma var. Ama normal hayata dönmeye ilişkin süreci yaşayabileceğimiz düzeylere henüz düşünemedik. Diğer bölgeler gibi hızlı bir vaka azalmasını sağlayamadık. Alınan kararlara uyumak lazım. Vatandaşların genel anlamdaki uyumu bizleri memnun ediyor. Çıkan kötü örnekleri de cezayı işlemlerimiz ile müsaade etmeyeceğimizi hatırlatıyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Sokaklardan detaylar
-Vali Kemaç Çeber Röportaj
-Röportajlar
HABER-KAMERA:ARZU ERBAŞ/RİZE-DHA

Reklam Alanı

======================

‘Kırmızı’ kategorideki Gümüşhane’de köy ve yaylalara çıkmak yasaklandı

SAĞLIK Bakanlığı’nca açıklanan verilere göre ‘çok yüksek risk’ grubunda yer alan Gümüşhane’de yeni tedbirler alındı. Kentte köy ve yaylalara çıkışlar yasaklandı, denetimler artırıldı. 

Gümüşhane İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, çok yüksek risk grubunda yer alan kent için yeni tedbirler aldı. Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında olağanüstü toplanan kurul, son günlerde vaka sayılarında meydana gelen artışın önüne geçilmesi, salgınla mücadelenin sürekliliğinin sağlanması ve zaafa uğramasının engellenmesini sağlamak yeni kararları devreye  aldı. Kentte mevsim itibarıyla yapılacak tarımsal faaliyet bulunmadığından hayvancılıkla uğraşanlar hariç olmak üzere hafta sonlarında köylere, kırsal mahallelere ve yaylalara gidilmesi yasaklandı. Kararda il genelinde tüm köy ve mahalle muhtarlarının, apartman ve site yöneticilerinin ve görevlilerinin, sorumlu oldukları alanlarda Covid-19 salgını açısından bulaş kaynağı oluşturacak nişan, kına, mevlit, taziye, gün ve doğum günü, toplu maç izlenmesi gibi bir arada bulunulmasına neden olacak etkinliklere izin verilmemesi de kararlaştırıldı. Cenaze merasimlerinde bulunması gereken kişi sayısı da 30 kişi ile sınırlandırıldı.

VATANDAŞLAR ENDİŞELİ
Gümüşhaneli vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği ifade eden Salih Tuncel, “Bence yasaklara çok riayet edilmiyor. Halkımızın daha duyarlı ve daha bilinçli davranmasını bekliyoruz. Hafta içi ve hafta sonu yasaklar oluyor bu yasakların ardından yığılmalar oluyor. Çarşıda işi olanlar çıkıyor, mazereti olan olmayan herkes çıkıyor. Vatandaşların böyle bir süreçte evlerinde oturmaları gerekiyor. Kış aylarında vatandaşlar misafirliğe gidiyorlar, toplu bulunuyorlar virüs artıyor. Ben de sağlık sektöründeyim, vatandaşların duyarsızlığından dolayı şu anda vakalar arttı. Zabıtalar olsun, bekçiler, polisler olsun arkadaşlarımız gerekli uyarıları yapıyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte parklarda bahçelerde de yığılmalar oluyor ama kolluk kuvvetleri bunları önlemeye çalışıyor. Bu gibi önlemler bir noktada işe yarıyor ama ceza da çözüm değil, vicdanla alakalı bir durum’’ dedi.

‘KIRMIZI KATEGORİDE OLMA SEBEBİMİZ NÜFUSUMUZLA ALAKALI’
Gümüşhane’nin kırmızı listede yer almasının nüfus azlığından kaynaklandığını söyleyen Özkan Tutal , ‘’Bizim biraz da nüfus oranımıza göre, birden kurallara en iyi riayet eden şehirken bir ay sonra en kötü pozisyona gelebiliyoruz. Bu bizim biraz da nüfus azlığından kaynaklanıyor. Bir yerde 20-30 vaka çıktığı zaman kategorimiz hemen sarıdan turuncuya çıkabiliyor. Yoksa halkı riayeti konusunda hiçbir sorun yok. Herkes maskesini takıyor ve kurallara uyuyor. Pazar giriş çıkışlarında HES kodu sorgulanıyor. Bu doğru bir uygulama. Gümüşhane’de zaten kişi başına düşen polis, bekçi sayısı yüksek bu uygulamalar daha arttırılmalı’’ dedi.

Görüntü Dökümü
-Kent Pazar yerinde görüntüler
-Kolluk kuvvetlerinin HES kod sorgulama görüntüleri
-Detaylar
-Konuşmalar
Haber: Uğur AYDIN Görüntü: Sinan UÇAR Gümüşhane,(DHA)
======================

Adıyaman Valisi’nden vatandaşa ‘kurallara uyalım’ çağrısı
 
TÜRKİYE’nin koronavirüs haritasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki tek yüksek riskli iller grubundaki Adıyaman’da Vali Mahmut Çuhadar, vatandaşlara kurallara uyulması çağrısında bulunarak, “Eğer kurallara titizlikle uyulursa çok yüksek gruptan bir an önce çıkacağız ve normalleşme yönünde adımlar atmaya başlayacağız” dedi.

Adıyaman’da, vaka artışlarının insanların bir araya gelmesinden kaynaklandığını belirten Vali Mahmut Çuhadar, kurallara uyulması ile normalleşmenin başlayabileceğini ifade etti.

’18 BİN 763 NOKTADA KARANTİNA UYGULANDI’
Vali Mahmut Çuhadar, koronavirüs salgını başladığından bu yana İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca 389 karar alındığını ve bugüne kadar 18 bin 763 noktada karantina uygulandığını söyledi. Adıyaman’ın çok yüksek riskli 17 il arasında bulunduğunu ifade eden Vali Çuhadar, “Maalesef Adıyaman’ı hiç arzu etmediğimiz bir şekilde çok yüksek riskli iller grubunda diğer 17 ille birlikte yer aldığından görüyoruz. Ancak bu zamana kadar bütün alınması gereken tedbirler alınmıştır ve alınmaya da devam edecektir. Bu zamana kadar 18 bin 763 yerleşim yerine karantina uygulamışız. Karantinada bulunanları 960 personelden oluşan 307 denetleme ekibi ile sürekli denetliyoruz. Ayrıca 299 filyasyon ekibimiz de 24 saat aralıksız görev yapıyor. Pandemi nedeniyle salgın sürecinde 37 bin 451 haneye 37 milyonu aşkın yardım yaptık” diye konuştu.

’31 MİLYON 17 BİN 109 LİRA İDARİ PARA CEZASI KESİLDİ’
Kentte koronavirüs salgını ile mücadele noktasında denetimlerin aralıksız sürdüğünü de dile getiren Çuhadar, “Denetimlerimiz aralıksız sürüyor. Bu konuda kurallara uymayan işyerlerimize yönelik yaptığımız yaptırımlarımız var. Kovid-19 yaptırımlarıyla ilgili 23 kişiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuşuz. Adıyaman’da şu ana kadar kurallara uymayan kişi ve işletmelere 31 milyon 17 bin 109 lira idari para cezası uyguladık” dedi.

‘KURALLARA UYULURSA ÇOK YÜKSEK GRUPTAN BİR AN ÖNCE ÇIKACAĞIZ’
Kentte gerekli tedbirleri aldıklarını ve kurallara uyulduğu taktirde kısa sürede çok yüksek riskli gruptan çıkılacağını belirterek, vatandaşlara duyarlılık çağrısı yapan Vali Çuhadar, şöyle dedi:

“İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı olarak gerekli tedbirleri gerekli önlemleri almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımız da bugüne kadar gerekli hassasiyeti göstererek uymaktadırlar ancak ben Adıyamanlı hemşehrilerimden özellikle maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfiyen riayet etmelerini özellikle istirham edeceğim. Eğer bu kurallara titizlikle uyulursa çok yüksek gruptan bir an önce çıkacağız ve biz de normalleşme yönünde adımlar atmaya başlayacağız. Vatandaşların bu duyarlılığı göstereceğine eminim.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————–
– Adıyaman kent merkezi
– Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ile röp
– Kent merkezinde gezen vatandaşlar
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mahir ALAN -ADIYAMAN-DHA)

======================

Antalya’nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

Antalya’nın yüksek kesimlerindeki Kaş ve Elmalı ilçelerinde kar yağışı etkili oldu. 

Kaş’a bağlı Gömbe Yaylası ve çevresine dün akşam saatlerinde kar yağışı başladı. Gece boyunca hafif olarak devam eden yağış sonrası Gömbe Yaylası ve çevresinde kar kalınlığı 5 santime ulaştı. Batı Antalya’nın en yüksek ikinci tepesi olan Akdağ’ın zirvesi ve etekleri yeniden beyaza büründü. Kar yağışı bu yıl yeterli kar yağmayan Gömbe Yaylası ve çevresindeki üreticileri sevindirdi. 
ELMALI’DA BEKLENEN KAR YAĞDI
Elmalı ilçesinde de kar yağışı akşam saatlerinde başladı. Uzun süredir beklenen yağışı gören ilçe halkı büyük mutluluk yaşadı. Özellikle çocuklar evlerinin önünde karla oynayıp, eğlendi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Elmalı ilçe merkezinde kar yağışından görüntü
– Karda oynayan çocuk ve gençler
– Detaylar
HABER- KAMERA: Ahmet ACAR- Mehmet AKIN/KAŞ- ELMALI (Antalya), (DHA)- 

======================

Müslüm Gürses, ölüm yıl dönümünde isminin verildiği müzede anıldı
 
ARABESK müzik sanatçısı Müslüm Gürses, ölümünün 8’inci yıl dönümünde memleketi Şanlıurfa’da, adının verildiği müzede hayranları tarafından anıldı.

3 Mart 2013 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Müslüm Gürses ölümünün 8’inci yılında memleketi Şanlıurfa’da ismi verilen müzede anıldı. Atatürk Mahallesi’ndeki Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelen yayranları merhum sanatçıya burada dua etti. Çalınan parçaları eşliğinde usta sanatçının müzede sergilenen kostümleri, müzik aletleri, plak, kaset ve fotoğraflarını inceleyen sevenleri,  bal mumundan yapılmış olan Müslüm Gürses heykeli ile de hatıra fotoğrafı çektirdi.

MÜZEYİ YILDA 200 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR
Müze sorumlusu Zeynep Yılmaz, vatandaşların müzeye yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Sanatçının ölümünden sonra açılan müzemiz, Türkiye’den ve yurt dışından gelen sevenlerinden yoğun bir ilgi görüyor. Müzemiz 12 ay boyunca ziyaretçilere açık. Hayranlarından bazılarının bazen duygulandığını görüyoruz. Müzemizi yılda ortalama 200 bin kişi ziyaret ediyor. Müzemizde sanatçının sahne kostümleri, özel yapım ayakkabıları, plakları, kasetleri, telefonu, saat ve tespihleri ile pek bilinmeyen siyah beyaz fotoğrafları var. Müzemize gelen hayranları, buradaki Müslüm Gürses’in bal mumundan yapılmış heykeli ile bol bol fotoğraf çekiyor” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————————-
– Müslüm Gürses müzesini gezenler
– Müzede bulunan Gürses’in kıyafetleri kişisel eşyaları
– Bal mumu heykeli önünde fotoğraf çekenler
– Müze sorumlusu ve ziyartçilerle yapılan röp.
– Genel ve detay görüntüler
Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA)

==========================

Bolu’da fırtına onlarca çam ağacını devirdi

BOLU’da, Aladağ Yaylası bölgesinde kuvvetli fırtına nedeniyle metrelerce yükseklikteki onlarca çam ağacı devrildi.

Bolu’da kar yağışlarının ardından havalar ısındı. Havaların ısınmasıyla birlikte karlar eridi ve toprakta yumuşama meydana geldi. Son günlerde etkili olan fırtına nedeniyle Aladağ Yaylası’nda, metrelerce yükseklikteki onlarca çam ağacı devrildi. Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler bölgede hasar tespit çalışması başlattı. Çalışmaların ardından devrilen ağaçların kaldırılacağı öğrenildi. Devrilen onlarca çam ağacının görüntüsü dron kamerasıyla havadan görüntülendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Dron görüntüleri
-Devrilen çam ağaçları
-Detaylar
Dosya adı: blagacdevrildi
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!