Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) VAKALARIN 2 KATINA ÇIKTIĞI HAKKARİ’DE POLİS, ZIRHLI ARAÇLARDAN UYARI YAPIYOR
 
TÜRKİYE’de Covid-19 salgını kaynaklı ölüm ve vaka sayıları artarken, mart ayı başında en az vakanın olduğu kentlerin başında gelen Hakkari’de yükseliş yeniden başladı. Tedbirlerin üst seviyeye çıkarıldığı kentte halk, artan vakalar nedeniyle tedirgin olurken, polis ekipleri de zırhlı araçlardan anons yaparak, kurallara uyulması çağrısında bulunuyor. 
Sağlık Bakanlığı’nca mart ayı başında açıklanan haritaya göre, Türkiye’nin en iyi 5 ili arasında bulunan Hakkari’de 2 katına çıkan vaka oranı, bölge halkını endişelendiriyor. Tedbirlerin üst seviyeye çıkarıldığı kentte polis ekipleri, zırhlı araçlardan uyarı anonsları yaparak, kurallara uyulması çağrısında bulunuyor. Hakkari Valiliği koordinesinde de kent genelinde ‘yoğunlaştırılmış dinamik denetim’ çalışmaları yapılıyor. 
‘MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALINA UYUMAMIZ GEREK’
Bölge esnafından Salih Korkmaz, vaka artışının en önemli nedenin insanların maske, mesafe ve hijyen kuralına uymaması olduğunu belirterek, “Kimin taşıyıcı olup olmadığını, kimin hasta olup olmadığını karşıdaki insan bilmiyor. Kendi sorumluluğumuzu almamız lazım. Bunun bilincinde olmamız lazım. Herkes eğer maskeye ve mesafeye uyarsa biz tekrar birinci sıraya girebiliriz. Vakalar artıkça biz esnaf olarak dükkanlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Eğer maskeye ve mesafeye uyarsak hiçbir sıkıntımız kalmaz” diye konuştu.
Selim Güler ise 3 hafta önce düşük olan vakaların arttığını belirtip, “Vakalar 2 katına çıktı. Bazı yerlerde çok yüksek dereceye ulaştığı bilgisini alıyoruz. Maalesef bu bizi çok üzüyor. Halkımızın bu konuda dikkatli duyarlı ve tedbirli olması lazım. Bu haritanın tekrar maviye dönmesini istiyoruz hatta Türkiye’nin tüm illerinin mavi olmasını istiyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
– Hakkari çarşı merkezinde vatandaşlar
– Esnaf Salih Korkmaz ile röportaj
– Maskeli ve maskesiz insanlar
– Vatandaşlardan Selim Güler ile röportaj
– Polis, zapıta ve saplık ekiplerinin esnafı denetimlemesi
– Vatandaşları maske konusunda uyarılması
– Zıhrlı araçlar ile anons yapılarak vatandaşların uyarılması
– Zıhrlı araç içinden görüntü
– Genel ve detay görüntüler

HABER: Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ, (DHA)- 

=====================================================

2) KONYA’DA ALKOLLÜ EĞLENCE MEKANINA BASKIN; 53 KİŞİYE 333 BİN 900 LİRA CEZA

KONYA’da daha önce mühürlenen alkollü eğlence mekanına polis tarafından yapılan operasyonda 53 kişiye kısıtlamayı ve sosyal mesafe kurallarını ihlalden 333 bin 900 lira cezai işlem uygulandı. İş yeri sahibi M.S. hakkında da ‘Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma ve mühür bozmak’ suçlarından adli işlem başlatıldı. 
Konya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Selçuklu ilçesi Musalla Bağları Mahallesi Taşkale Sokakta ruhsatsız bir iş yerinde müzik ve alkol eşliğinde eğlence düzenlediği bilgisi aldı.  Daha önce de koronavirüs tedbirlerine uyulmadığı için mühürlenen iş yerine düzenlenen operasyonda içerideki 53 kişiye kısıtlamayı ve sosyal mesafe kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 333 bin 900 lira para cezai işlem uygulandı. İş yeri zabıta ekipleri tarafından tekrar mühürlendi. İş yeri sorumlusu M.S. hakkında da ‘Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma ve mühür bozmak’ suçlarından adli işlem başlatıldı. 
NARGİLE BASKINI 
Öte yandan polis, Feritpaşa Mahalllesi Nalçacı Caddesi’ndeki bir kafenin de koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması gerekirken açık olduğu bilgisini aldı. Kafeye yapılan operasyonda iş yerinde nargile içilip, okey oynandığı belirlendi. Bunun üzerine içerideki 10 kişiye kısıtlamayı ve sosyal mesafeyi ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 63 bin lira para cezası uygulandı. İş yeri zabıta ekiplerince mühürlendi.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
————————
– Alkollü eğlence mekanına polisin baskını 

Haber: Adem YILDIZ KONYA-DHA
=====================================================

3) PANDEMİ ERTELESE DE HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMEDİ
 
ANTALYA’da babasıyla televizyonda izlerken ilgi duyduğu muay thai sporuna 2 yıl önce başladıktan sonra 9 ayda Türkiye üçüncülüğü ve Avrupa ikinciliği kazanan Sudenur Yüksel (16), pandemi nedeniyle turnuvalar iptal olunca antrenmanlarına bahçe ve parklarda devam etti. Türkiye Şampiyonası’nda altın madalya hedefleyen Sudenur, milli takım formasıyla dünya şampiyonluğunu hayal ediyor.
Antalya’da oturan Sudenur Yüksel, dövüş sporlarına ilgi duyan babasıyla televizyonda müsabakaları izlerken muay thai sporuna ilgi duydu. 2 yıl önce antrenör Yasin Urlu ile Antalya Spor Salonu’nda antrenmanlara katılan Sudenur Yüksel, 3 aylık eğitimin ardından 2019’da Samsun’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı. Genç sporcu, Türkiye üçüncüsü unvanıyla aynı yıl Antalya’da yapılan Muay Thai Avrupa Kupası’nda ikincilik elde etti.
Geçen yıl pandemi nedeniyle ulusal ve uluslararası turnuvaların iptal olmasından dolayı şampiyonalara katılamayan Sudenur Yüksel, çalışmalarına devam etti. Kısıtlama nedeniyle parkta ve yeşil alanlarla antrenman yapan Sudenur Yüksel, gelecek ay Aydın’da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’nda ringe çıkacak. Sudenur Yüksel, “Türkiye şampiyonluğunu kazanıp, milli takıma katılmak istiyorum. Milli takımla şampiyonluklar yaşamak istiyorum. En büyük hayalim dünya şampiyonu olmak. Pandemi hayallerimi ertelese de hedeflerimden vazgeçmedim. Kısıtlama nedeniyle evime yakın park ve bahçelerde antrenman yapıyorum. Spora başlarken dövüş öğrenmeyi amaçlamıştım ama eğitimlerin ardından hayalim dünya şampiyonluğu” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
– Sudenur antrenman yapması
– Hocasıyla çalışması
– RÖP: Sudenur Yüksel

HABER-KAMERA: Tolga YILDIRIM/ANTALYA,(DHA)

=====================================================

4) AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYESİ ÇALINAN ENGELLİDEN HIRSIZA TEPKİ

Antalya’da beyin kanaması sonucu vücudunun sol tarafı tamamen felç olan yüzde 97 engelli İbrahim Araz’ın (47) akülü tekerlekli sandalyesi çalındı. Çok zor durumda kaldığını söyleyen Araz, “Engellinin neyini çalıyorsun. Götürecek, 200 liraya satacak” dedi.
Kepez ilçesinde yaşayan börek ustası ve 2 çocuk babası İbrahim Araz, geçen sene yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirdi. Hastaneye kaldırılan Araz’ın, vücudunun sol tarafı tamamen felç oldu. Eşi Rahime ve kızı Aynur’un yardımıyla yürümeye çalışan Araz, ev dışında hareket edebilmek için akülü tekerlekli sandalye aldı. Hastaneye başvuran Araz’a, yüzde 97 engelli raporu verildi. Çalışamayan Araz, malulen emekli olmak için başvuruda bulundu. Ancak Araz’ın bu talebine olumsuz yanıt verildi. 
Geçen günlerde ise Araz’ın akülü tekerlekli sandalyesi, oturduğu apartmanın merdivenlerinden çalındı. Çalışamadığı için zor durumda olduğunu söyleyen İbrahim Araz, “Geçen yıl yüksek tansiyondan kaynaklı beyin kanaması geçirdim. Sol tarafım tamamen felç kaldı. Çalışamıyor ve kendi ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Eşim ve kızım yardımcı oluyor. Akülü tekerlekli sandalyem merdivenlerden hırsızlar tarafından çalındı. Onunla dışarıda gitmem gereken yerlere gidiyordum, ihtiyaçlarımı gideriyordum. Çok zor durumdayım. Hırsız senin Allah belanı versin. Engellinin neyini çalıyorsun. Götürecek, 200 liraya satacak. Şuradan inene kadar canım çıkıyor” dedi.
Malulen emeklilik başvurusuna gelen ret cevabına itiraz ettiklerini söyleyen Araz, “Yüzde 97 engelli raporum var. Yürüyemiyorum bile. Yüzde 60 iş gücünü kaybetmemiş diye ret cevabı geldi. İtiraz ettik. Benim kredim var, nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Devletimizden bu konuda yardım bekliyorum” diye konuştu. 

Görüntü dökümü
————————
– Sandalyenin çalındığı yerden görüntü
– Yürüyemeyen Araz’ın eşi ve kızının desteğiyle yürümeye çalışması
– Araz’ın yaşadıklarını anlatırken ağlaması
– İbrahim Araz ile röp.

HABER-KAMERA: Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

=====================================================

5) ANNESİNİN REDDETTİĞİ OĞLAK ‘DİNA’YA TORUNLARI GİBİ BAKIYORLAR
 
TUNCELİ’nin Ovacık ilçesinde Yarar ailesi, doğum sonrası annesinin sahip çıkmadığı oğlağı evlerinde beslemeye başladı. Dina’yı yıkayıp kurutma makinesiyle tüylerini kurutarak günde 3 kez biberonla besleyen Gülseren Yarar, “2 torunum var ve kendileri il dışında yaşıyorlar. Salgın nedeniyle buraya gelemiyorlar. Ben de Dina’yı torunlarımın yerine koydum” dedi.
Ovacık ilçesinde Munzur Dağları’nın eteklerinde bulunan 94 Mahallesi’nde besicilik yapan Umutcan Yarar (23), ilk kez doğum yapan bir keçinin yavrusunu reddettiğini fark etti. Yarar, oğlağı alıp, evinde beslemeye karar verdi. Yarar ailesi, Zazaca dünya anlamına gelen ‘Dina’ ismini verdikleri oğlağı torunları gibi sevmeye başladı. Aile, kendilerinin bir parçası olarak gördükleri ‘Dina’yı yıkayıp fön makinesiyle tüylerini kurutuyor ve biberonla süt vererek özenle büyütüyor.
‘MUTLUĞUMUZU VE ŞEFKATİMİZİ ONUNLA PAYLAŞIYORUZ’
‘Dina’yı evlerinde torunu gibi sevdiklerini söyleyen Gülseren Yarar (56), “2 torunum var ve kendileri il dışında yaşıyorlar. Salgın nedeniyle buraya gelemiyorlar. Ben de Dina’yı torunlarımın yerine koydum. Annesi geçen senenin keçisiydi doğum yaptı ve Dina’ya sahip çıkmadı. Kendisi neredeyse ölüyordu biz de hemen onu eve getirdik. Sobanın önünde iyice ısıttık ve biberonla süt verdik. Dina bizim canımız oldu. Etrafımızda oyun oynuyor, biz çok alıştık ona. ‘Dina’ Zazaca bir isim Türkçesi de dünya demek, çünkü kendisi bizim dünyamız oldu. Onunla vakit geçirmek çok güzel ve anlamlı. Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması olunca herkes can sıkıntısı yaşıyor fakat bizim için hiç sorun değil çünkü biz Dina ile güzel güzel vakit geçiriyoruz. Mutluğumuzu ve şefkatimizi onunla paylaşıyoruz. Daha önce Dina gibi annesinin reddettiği bir keçim daha vardı ona da böyle evde bebek gibi bakmıştım. Dina sayesinde arkadaşlarımı unuttum. Çünkü genelde arkadaşlarımla vakit geçirirdim şimdi daha çok Dina ile vakit geçiriyorum. Biberonla sütünü veriyorum, bebek şampuanı ile banyo yaptırıp saç kurutma makinesiyle tüylerini kurutuyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
-Oğlağın leğende banyo yaptırılması
-Anne ve oğlunun oğlağı yıkaması
-Oğlağın havluyla kurutulması
-Oğlağa elbise giydirilmesi
-Kurutma makinesiyle oğlağın tüylerinin kurutulması
-Sobanın üstünde kaynayan sütün biberona doldurulması
-Biberonla süt içirilen oğlak
-Kadının bebek gibi oğlağı sevmesi
-Eve gelen misafirlerin oğlağı sevmesi
-Oğlağın evin içinde gezmesi
-Oğlağın Umutcan’ın burnunu ısırması
-Aile bireylerinin oğlağı sevmesi
-Gülseren Yarar’ın konuşması
-Umutcan Yarar’ın konuşması
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Serhat Ozan YILDIRIM/OVACIK (Tunceli), (DHA)

=====================================================

6) BATMAN’DAKİ AFAD BİNASI ÇOCUKLAR İÇİN OYUNCAK AYILARLA DONATILDI
 
BATMAN’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla valilik, çocuklar için AFAD İl Müdürlüğü binasını oyuncak ayılarla donattı. Renkli ayıcıkları gören Batmanlılar, cep telefonu kamerasıyla fotoğraf çekti. 
Batman Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları dolayısıyla çocuklar için kent işlek bölgesinde bulunan AFAD binasını oyuncak ayılarla süsledi. Çocuklar için renkli ayıcıklarla süslenen binayı gören Batmanlılar, cep telefonu kamerası ile fotoğraf çekti. AFAD binasını oyuncak ayıcıklarla süslediğini görünce çok şaşırdığını söyleyen Mehmet Çelik, “İlk defa böyle bir sürprizle karşılaştım. Çok beğendim. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
-Oyuncak ayıların asıldığı binadan görüntü
-Vatandaşların cep telefonlarıyla selfie yapması
-Vatandaşlarla röp
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşat YİĞİZ/BATMAN, (DHA)

=====================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!