Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 7 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBEDEN HAKİM SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

KORONAVİRÜS tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Bursa Adliyesi’nde görevli hâkim Ebru Us Aykaş (42), memleketi Ordu’nun Ünye ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.
Bursa 14’üncü İş Mahkemesi hâkimi Ebru Us Aykaş, 23 Nisan’da rahatsızlanınca hastaneye başvurdu. Aykaş’ın yapılan koronavirüs testi pozitif çıktı. 6 aylık hamile olan Aykaş, durumu ağırlaşınca Bursa Şehir Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Aykaş’ın karnındaki bebeği 29 Nisan’da operasyonla alındı. 6 aylıkken dünyaya gelen bebek, yoğun bakımda tedaviye alındı. Hâkim Aykaş ise dün doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Hâkim Ebru Us Aykaş’ın ölümü, Bursa Adliyesi’nde görev yapan memur ve çalışanları yasa boğdu.
MEMLEKETİ ÜNYE’DE TOPRAĞA VERİLDİ
Hâkim Aykaş’ın cenazesi Bursa Şehir Hastanesi Morgu’ndan alınarak karayoluyla memleketi Ordu’nun Ünye ilçesine getirildi. Genç yaşta hayatını kaybeden hâkim için Atatürk Mahallesi Gasilhanesinde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ve Aykaş’ın hâkimin yakınları katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında gasilhane önünde kılınan cenaze namazının ardından Aykaş, Çakırtepe Aile Kabristanlığı’nda toprağa verildi.
Öte yandan Aykaş’ın bebeğinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Görüntü Dökümü:
—————————
-Cenazenin musalla taşına koyulma görüntüsü
-Cenaze namazının kılınma görüntüsü
-Tabutun cenaze aracına koyulma görüntüsü
-Cenazenin toprağa verilme görüntüsü

Haber/Kamera: Mustafa KIRLAK-ORDU-DHA

============================
(ÖZEL)
2)AMASYA MÜZESİ’NDEKİ MUMYALARA ÖZEL MUHAFAZA
 
AMASYA Müzesi’nde sergilenen, İlhanlılar döneminde yaşadıkları bilinen 4’ü çocuk 8 kişiye ait mumyalar, nem ve ısı ayarı yapılan özel bölümde muhafaza ediliyor. Müze Müdürü Celal Özdemir, mumyaların periyodik bakımlarının yapıldığını belirterek, “Mumya görmek için Mısır’a gitmeye gerek yok, Amasya’ya bekliyoruz” dedi.
İlhanlılar döneminde Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait mumyalar, Amasya Müzesi’nde sergileniyor. Müzede yer alan 4’ü çocuk, 4’ü yetişkin olmak üzere 8 mumya, nem ve ısı ayarının yapıldığı özel bölmede korunuyor. Bünyesinde 23 bin eseri barındıran müzede mumyaların bulunduğu bölüme, ziyaretçiler daha çok ilgi gösteriyor.
‘MISIR’A GİTMEYE GEREK YOK’
Müze Müdürü Celal Özdemir, bozulmaması için mumyaların periyodik bakımının yapılıp klima ve iklimlendirme cihazlarıyla muhafazasının gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, “Müzedeki mumyalar Müslüman kişilere ait. Bu mumyalardan en iyi korunanı bebek mumyası. Mısırda bilinen mumyalardan farklı olarak Anadolu’daki mumyalama tekniği çok farklı. Mısırda bilinen mumyalama ceset aldıktan sonra yıkanıyor, yıkandıktan sonra iç organlarının tamamı çıkartılıyor. Bazılarında kalbin yerinde olduğunu çünkü bilgeliğin ve ruhun tekrar kalbe geri gelineceğini düşünüyorlar. Sonra cesedin organları çıkartıldıktan sonra tanrı sembolleri dediğimiz kapların içine koyup yine mezara koyuyorlar. Daha sonra cesedin iç organlarını temizleyip keten bezle sarıyorlar ve üzerini reçine ile kaplıyorlar. Buda tamamen cesedin havayla temasını kesmiş oluyorlar. Daha sonra bizim bildiğimiz gibi piramitlerin altındaki anıtsal mezarların içine defnediyorlar. Bizim buradakiler ise tamamen farklı. 2003 yılında buradaki mumyalar endoskopi cihazıyla incelendi. İç organlarının çoğunun yerinde olduğu sadece beyin ve bağırsaklarının olmadığını tespit ettik. Mumya görmek için Mısır’a gitmeye gerek yok, Amasya’ya bekliyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü:
————————–
– Amasya Müzesi’nden detaylar
– Mumyalardan detaylar
– Müze Müdürü Celal Özdemir röportajı
Haber-Kamera: Serap Şerife KARA/AMASYA, (DHA)

Reklam Alanı

===========================================
(ÖZEL)
3)YÜKSEKOVA’DAN RUSYA’YA İHRACAT

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde, iş insanı Soner İşleyen tarafından yaklaşık 1 yıl önce faaliyete geçen ve 300 kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikasında pandemi nedeniyle şu an 80 kişi çalışıyor. Fabrikada, son zamanlarda ise Rusya’ya ihraç edilmek üzere kaban üretiliyor. 100 bin kaban ve şişme mont üreteceklerini belirten fabrika sahibi İşleyen, şiparişleri zamanında yetiştirmek için çift vardiyalı çalıştıklarını söyledi. 
Hakkari’den İstanbul’a tekstil işçisi olarak giden ve kısa sürede kendi işini kuran Soner İşleyen, yaklaşık 1 yıl önce memleketine döndü. Kendi fabrikasını kuran İşleyen, 300 kişiyi istihdam ederek üretime başladı. Ancak pandemiden dolayı fabrikada çalışan sayısını 80’e düşürmek zorunda kaldı. Dünya genelinde başlayan koronavirüs salgınında bir süre maske üreten İşleyen Rusya’dan aldığı siparişle de yeniden giysi üretimine başladı.
‘RUSYA’YA 100 BİN MONT İHRAÇ EDECEĞİZ’
100 bin kaban ve şişme mont üreteceklerini belirten İşleyen, siparişleri yetiştirmek için çift vardiyalı çalıştıklarını söyledi. Pandeminin bitmesinden sonra çalışan sayısını 400’e çıkarmayı hedeflediklerni anlatan İşleyen, “20 yıl boyunca İstanbul’da tekstil sektöründe çalıştım. Şimdi de memleketime kurduğum fabrika ile hizmet veriyorum. 10 ay önce açmamıza rağmen 18 ülkeye ihracat yaptık. Pandemiden dolayı şu an 80 personelimiz çalışıyor. İnşallah pandemiden sonra 400 kişiye ulaşacağız” dedi.  
Eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını da belirten İşleyen, “Güzel ve kaliteli üretim yaparken, bir taraftan da işi bilen personel yetiştirmeye gayret gösteriyoruz. Yüksekova’da bu işi bilen insanımız yok. Daha önce tekstilde çalışmış yetişmiş kalifiye personel bulmak çok zor. 10 aydır imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Memleketimizi seviyoruz. İnsanlara faydamız olsun diye de büyük gayret gösteriyoruz. Gerektiğinde de gece, gündüz çalışıyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————–
-Tekstil fabrikasından çalışan işçilerden detaylar
-İşçilerden detaylar
-Çalışmalardan detaylar
-İşçilerin makinede çıkarılan işler
-Masalarda bulunan işler
-Ütü yapan işçiler
-Genel detaylar
-İş insanı Soner İşleyen ile röportaj

Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- 

========================

4) BİÇERDÖVERLER HASAT İÇİN YOLA ÇIKIYOR

AFYONKARAHİSAR’ın Sandıklı ilçesinde biçerdöverler, bakımları yapılarak hasada hazırlandı. İlçede bulunan 200’ün üzerinde biçerdöverin bir kısmı hasat için Akdeniz ve Ege bölgesindeki ovalara giderken bir kısmı da önümüzdeki günlerde yola çıkacak.

Sandıklı’da 200’ün üzerinde biçerdöverin tamirat ve bakımları, yaklaşık 1 ay süren çalışmayla Sandıklı Sanayi Sitesi’nde tamamlandı. Bazı biçerdöverciler Akdeniz ve Ege ovalarında arpa ve buğday hasadı için yola çıkarken, diğerlerinin de birkaç gün içerisinde yola çıkması bekleniyor. 20 Mayıs gibi hasada başlayacak biçerdöverler, ağustos ayı ortalarında Akdeniz ve Ege ovalarında hasadı tamamlayıp, son hasatlarını Sandıklı, Isparta, Burdur, Kütahya ve Eskişehir’de yapacak. Ağustos ayında arpa ve buğday hasadını tamamlayacak biçerdöverlerin mısır hasadıyla sezonu kapatması planlanıyor.
Biçerdöver işletmecisi Fatih Yıldız, yaklaşık 8 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, şöyle dedi: “Hem para kazanmak hem de çiftçilerimizi memnun etmek için gurbet ellere gidiyoruz. Kıştan biçerdöverlerimizin bakımlarını sıra ile yaptırıyoruz. Artık vakit geldi. Yaklaşık 10 ya da 15 gün içersinde bayram sonrası Aydın, Nazilli, İzmir, Muğla’da olacağız. Herkesin kendine göre gittiği bir bölge var. Oralarda yaklaşık 1 ay çalışıyoruz. Daha sonra Afyon bölgemize geliyoruz. Afyon bölgemizde de 1 ay çalışıyoruz. İklim şartlarına göre bölgelerin arpa, buğday biçimlerini yapıyoruz. Arpa ve buğday sezonumuz bittikten sonra mısır sezonumuz, çekirdek sezonumuz başlıyor. Kimimiz nohut biçmeye, kimimiz fiğ biçmeye, kimimiz pirinç biçmeye gider”

Görüntü dökümü
————————-
– Biçerdöver akaryakıt istasyonunda yakıt alırken görüntü
– Akaryakıt istasyonundan yakıt alan biçerdöver isatasyondan ayrılırken görüntüler.
– Biçerdöver işletmecisi Fatih Yıldız biçerdöveri kontrol ederken ve bakım yaparken geniş açı ve yakın görüntü
– RÖP:Fatih Yıldız(Biçerdöver işletmecisi)
– Biçerdöver hareket ederken  ve park ederken görüntü
– Biçerdöver işletmecisi Fatih Yıldız, biçerdöverin yanında görüntü

HABER-KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA)

===========================================

5) KOYUNLARINA KURT SALDIRAN BESİCİYE 15 KOYUN HEDİYE EDİLDİ

BAYBURT’ta hayvancılıkla uğraşan Murat Saral’ın, 18 koyunu kurt saldırısı sonucu telef oldu. Saral’ın sosyal medyadan yaptığı yardım çağrısına kayıtsız kalmayan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Saral’a 15 koyun hediye etti.

Merkeze bağlı Arpalı beldesinde hayvancılıkla uğraşan Murat Saral, 18 koyununun ağılda olmadığını fark edince sosyal medyadan paylaşımda bulunup yardım istedi. Yardım talebini gören Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, jandarma ekiplerine arama çalışması başlatılması için talimat verdi. Drone yardımıyla arama yapan ekipler, koyunların kurtların saldırısı sonucu telef olduğunu tespit etti. Devreye giren Vali Epcim, Saral’a destek olmak için 15 koyun hediye etti. Arpalı beldesine gelen Vali Epcim, Saral’la sohbet ettikten sonra koyunları kendisine teslim etti.
‘ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ’
Kentte koyunculuğu geliştirmek için önemli projeler yürüttüklerini ifade eden Vali Epcim, “Murat Saral, acı bir olayla karşılaştı. Devletimizin desteğini, kendisiyle olduğunu göstermek istedik. Yeni koyunlarının hayırlı olmasını diliyoruz. Bundan sonra böyle olaylarla karşılaşmasını istemiyoruz. Devlet olarak her zaman kendisiyle olduğumuzu da bilmesini istiyoruzö dedi.
‘15 KOYUNU TESLİM ALDIM’
Besici Murat Saral ise, “3 gün önce 18 koyunumun ağılda olmadığını fark ettim. Bunun üzerine sosyal medyadan koyunlarının bulunması için paylaşım yaptım. Valimiz Cüneyt Epcim beni çağırdı. Kendisine durumu anlattım. Jandarmamıza haber verildi. Valimiz bize 15 koyun hediye etti, çok teşekkür ediyorum. Kasabamıza gelerek koyunları teslim ettiö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
————————-
-Geriye kalan koyunlardan detaylar
-Koyunlarını seven Murat Saral’dan detaylar
-Kamyonla gelen koyunlardan detaylar
-Detaylar
-Vali Cüneyt Epcim’in röportajı
-Besici Murat Saral’ın röportajı
Haber-Kamera: Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT, (DHA) –

===========================================

6) TEKİRDAĞ’DA 17 BİN 500 UYUŞTURUCU HAP ELE GEÇİRİLDİ

TEKİRDAĞ’da polisin bir araçta yaptığı aramada 17 bin 500 uyuşturucu hap ile bonzai ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.
Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ve Çorlu Grup Amirliği ekiplerinin yaptığı çalışmada bir araçta uyuşturucu madde bulunduğu belirlendi. Takibe alınan araç durdurulup yapılan aramada koli içinde 17 bin 500 uyuşturucu hap, 12.5 gram bonzai ele geçirildi. Gözaltına alınan araç sürücüsü K.T. ile ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü dökümü
————————–
-Polisin araçta arama yapması
-Aracın bağajındaki koli
-Koliden çıkan uyuşturucu haplar
-Detaylar
Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)-  
===========================================

7) SİTENİN BAHÇESİNE GİREN KARAYILAN YAKALANARAK DOĞAYA SALINDI

MERSİN’in Tarsus ilçesinde bir sitenin bahçesine giren kara yılan yakalanarak, doğaya salındı. 
İlçeye bağlı Kırklarsırtı Mahallesi’nde bulunan bir sitenin bahçesinde kara yılan gören vatandaşlar, durumu Büyükşehir Belediyesi Tarsus İtfaiyesi Grup Amirliği’ne bildirdi. Siteye gelen ekipler, yaklaşık 1.5 metre uzunluğundaki yılanı yakaladıktan sonra, doğal ortamına saldı.

Görüntü dökümü
————————
-Ekiplerin yılanı yakalaması
-Yılanın çuvala koyulması
Haber-Kamera: Okan ÇALIŞKAN/TARSUS(Mersin), (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!