Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 7 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ANNE VE 3 ÇOCUĞU SOBADAN SIZAN GAZDAN ZEHİRLENDİ

SAKARYA’nın Erenler ilçesinde sobadan sızan gaz nedeniyle anne ve 3 çocuğu zehirlendi. Yeğenlerinden birinin telefonla araması sonucu eve giren amcaları kapı ve pencereleri açarak içeriyi havalandırırken, 4 kişi hastaneye kaldırıldı.

Olay, Erenler Tabakhane Mahallesi 4009 Sokak’ta meydana geldi. Sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle anne Nurcan Bakan ve çocukları Mihrace, Sümeyye ve Ömer Bakan zehirlendi. Sabah annesini ve kardeşlerini uyandıramayan çocuklardan biri, alt katta yaşayan amcasını telefonla arayarak durumu anlattı. Eve gelen amcaları kapı ve pencereleri açıp durumu 112 Acile bildirdi. Sağlık ekipleri Nurcan Bakan’ı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Mihrace Bakan, Sümeyye Bakan ve Ömer Bakan’ı ise Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırdı. Anne ve çocuklarının sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Olay yeri detay
Çocukların ambulans içinden görüntüsü
Bina detay
Amcanın olayı anlatması
Detay
HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ERENLER (Sakarya),(DHA)

=============

2) KIRKLAR KÖYÜ MUHTARI: TARIMDA HOBİ OLMAZ
 
İZMİR’in Buca ilçesine bağlı kırsal Kırklar Mahallesi’nde yaşayanlar, hobi bahçesi sayısının artmasıyla nüfusun çoğaldığını belirtip, aşırı yüklenme nedeniyle sık sık elektrik kesintisi yaşandığını söyledi. Hafta sonları uygulanan kısıtlamadan muaf olmak için hobi bahçesi alanlar olduğunu öne süren muhtar Sinan Öğüt (35), “Tarımda hobi olmaz. Pandemide, kendilerine kaçış noktası sağlamak için bu işe giriyorlar” dedi.

Reklam Alanı

Buca’ya yaklaşık 15 kilometre, şehir merkezine ise 30 kilometre mesafedeki kırsal Kırklar Mahallesi, hobi bahçesi kuranların sıklıkla tercih ettiği yerlerden biri oldu. Pandemi döneminde zeytin, incir, badem, üzüm ve yöreye özgü kavunu ile ünlü Kırklar köyünde şehir merkezinden kaçanların satın aldıkları hobi bahçesi sayısı arttı. Kırklar köyünde 2 yıldır muhtarlık görevini sürdüren Sinan Öğüt, 1 dönümün altındaki hisse tapulu yerler için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ‘çiftçi kayıt sistemi’ formu alanların niyetinin çiftçilik yapmak olmadığını öne sürdü. Muhtar Öğüt, bu belgeyi alan bazı hobi bahçesi sahiplerinin hafta sonu kısıtlamasında göstererek, rahatça dışarı çıkabildiğini söyledi. Kırklar Mahallesi’nde 4 bin dönümlük tapulu tarım arazisi bulunduğunu anlatan Öğüt, 100 dönümden fazlasında hobi bahçesi kurulduğunu açıkladı.

‘PANDEMİDE KAÇIŞ NOKTASI İÇİN BU İŞE GİRİYORLAR’
Tarım arazileri üzerinde hobi bahçeleri sayısının artmasının özellikle gerçek üreticiyi rahatsız ettiğini savunan muhtar Sinan Öğüt, “Son zamanlarda pandeminin etkisiyle birlikte hobi bahçesi sayısı arttı. Arazilerin tel örgülerle çevrili olması, geçiş noktalarının kapatılması mağduriyetlere neden oluyor. Hisse tapulu yerleri küçük parçalara bölüp hobi bahçeciliği yapıyorlar. Tarımda ‘hobi’ diye bir şey olmaz. Gerçek üreticiler, tarım arazilerini ekip, biçerler. Pandemide, kendilerine kaçış noktası sağlamak için bu işe giriyorlar. Sokağa çıkmanın yasak olduğu günlerde ‘Biz üreticiyiz’ diyerek, kayıt belgelerini gösteriyorlar” diye konuştu. 

‘ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİNE YOL AÇIYORLAR’
Köy nüfusunun artmasıyla mağduriyetlerin de çoğaldığını kaydeden Öğüt, “Onlar bu mahalleden değil, dışarıdan gelenler. Bölgenin elektrik sorununu artırıyor ve kesintilere neden oluyorlar. Klima, çamaşır ve bulaşık makinelerinin aynı anda kullanımı, aşırı yükleme sebebiyle aranjman kablolarının patlamasına ve kesintilere neden oluyor. En büyük mağduriyeti çocuklar yaşıyor. Online sınav ya da ders sırasında bazen 15 dakikalık bazen 1 saatlik kesintiler soruna neden oluyor. Çocuklarımız etkileniyor. Biz kalıcı çözüm bekliyoruz. Ya hattı güçlendirsinler ya da bölgenin imar planlarını yeniden gözden geçirsinler” dedi. 

ÇİTLE ÇEVRİLİ ZEYTİN BAHÇESİNE GİREMİYOR
Köyde doğup, büyüdüğünü anlatan Tahir Köse (66) de zeytin ağaçlarının olduğu arazisine tel örgüler arasında kalması nedeniyle giremediğini belirterek, “Tapulu arazime hobi bahçeleri nedeniyle giremiyorum. Bahçemdeki ürünümü alamıyorum. Eskiden komşuluk hukuku vardı. Birbirimizin tarlasından geçerdik. Yabancılar geldi, köyümüzü çitle çevirdi. Zeytin bahçem ortada kaldı. Kenarları çitle çevrili olduğu için arazime giremiyorum. Yolumuz yok. Bahçemi sürmem, gübrelemem lazım, giremiyorum. Birkaç komşu aynı durumdayız” diye konuştu.

HOBİ BAHÇESİ SAHİPLERİ: KÖYE EKONOMİK CANLILIK GETİRDİK
Konut yapı kooperatifinin başkanı Nedret Demircan da yaklaşık 60 yıldır tarım yapılmamış, orman içinde kalan, atıl arazilerin hobi bahçeleri sayesinde değerlendiğini savundu. Hobi bahçeleri sahiplerinin her gün yıkım korkusuyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Demircan, “Biz burayı aldıktan sonra atıl araziyi tarıma kazandırmış olduk. Amaç, ticaret ya da rant elde etmek değildi. Sadece insanların tarım yapmasına, toprakla buluşmasına, unutulan komşuluk değerlerinin yaşamasına vesile olduk. Yağmurdan, soğuktan korunabileceğimiz, geldiğimizde bahçemizde dinlenebileceğimiz yerler yaptık. İnsanların ihtiyacına ve ekonomik şartlarına göre bu yerler, büyüklü küçüklü, prefabrik malzemeler ya da ağaçtan yapıldı. Biz ormanın dokusunu bozmama adına ağaç kaplama yaptık. Köye ekonomik canlılık getirdik. Burada hobi bahçesi kuranlar, emekli ve belli bir yaşın üzerinde olduğu için köyün gençlerinden üretime destek aldı. Bahçeyi süren, ekip biçen gençler, ekonomik gelir elde etti. Biz buranın yasal düzenlemeyle imara açılmasını istiyoruz. Belli kriterler getirilerek uzun süre kullanım sağlanabilir. Her gün yıkım korkusu var. Önce ceza kesilip, sonra yıkıma gidilebilir. Bu da bizi huzursuz ediyor. Yasal düzenleme getirilmesiyle bu arazilerin tarıma kazandırılmasını istiyoruz” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Hobi bahçelerinden görüntü
-Kırklar Köyü Muhtarı Sinan Öğüt ile röp.
-Kırklar Köyü’nden Tahir Köse ile röp.
-Kırklar Köyü’nde 35 parselden oluşan Kaynaklar Konut Yapı Kooperatif Başkanı Nedret Demircan ile röp.
Haber – Kamera: Nevra UÇKAÇ / İZMİR, DHA)

==============

3) DİYARBAKIR’DA HIRSIZLIK ÇETESİNE OPERASYON: 14 GÖZALTI

DİYARBAKIR’da 29 hırsızlık olayına karıştıkları tespit etilen 16 şüpheliden 14’ü, polis ekiplerince kıskıvrak yakalandı. Şüphelilerin suç örgütü kurduğu, yaklaşık 400 bin lira değerinde ziynet, elektronik eşya ve nakit para çaldıkları belirlendi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince, kentte çeşitli tarihlerde 29 hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 16 şüpheliden 14’ü, düzenlenen operasyonla yakalandı. Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince, 21 Aralık 2020 ve 20 Mart 2021 tarihleri arasında, Diyarbakır’ın Bağlar ile Kayapınar ilçelerinde yapılan hırsızlık olaylarıyla ilgili çalışma başlatıldı. İlçelerde yaşanan 26 ikamet, 3’ü de iş yeri olmak üzere, toplam 29 hırsızlık olayıyla ilgili geniş çaplı inceleme yapan polis ekipleri, olaya karıştıkları belirlenen 16 kişiyi  tespit etti.

‘ASKICILIK’ YÖNTEMİYLE HIRSIZLIK
16 şüphelinin, ‘Askıcılık’ olarak tabir edilen, balkon ve pencereden tırmanmak veya kanırtmak yöntemiyle gerçekleştirilen hırsızlık olaylarında, çok sayıda elektronik eşya, cep telefonu, ziynet ve nakit parayı çalmak suretiyle, mağdurları yaklaşık 400 bin TL zarara uğrattıkları tespit edildi.

ŞAFAK OPERASYONU
Ekipleri yaptığı çalışmalarda, hırsızlık olaylarında tespit ettikleri 16 şüphelinin, suç örgütü kurduklarını belirledi. Belirlenen adreslere Özel Harekat polislerinin de desteğiyle 9 Nisan’da eş zamanlı operasyon düzenlendi, 14 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda çalıntı cep telefonu, televizyon, laptop olmak üzere, elektronik eşya ele geçirildi. Gözaltına alınan 14 şüpheliden 8’i, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü
—————
Asayiş Şube Müdürlüğü
Polisler
Şahısların çıkarılması
Minibüse bindirilmesi
Araçların hareket etmesi
Genel ve detay
Burak EMEK/DİYARBAKIR,(DHA)- 

========

4) KARNININ İKİ TARAFINDA KALBE BENZETİLEN LEKEYLE DOĞAN KUZU, ŞAŞIRTIYOR

Antalya’nın Serik ilçesinde 3 aylık erkek kuzunun karnının iki tarafında ortaya çıkan kalp simgesi görenleri şaşırttı. Kuzunun sahibi Orhan Koçak, “İşletmemizin göz bebeği. Her iki tarafında da kalp işareti var. Bu işaret kuzu büyüdükçe daha da belirginleşmeye başladı. Bu doğuştan olan bir şey” dedi.

Serik’e bağlı Gedik Mahallesi’nde küçükbaş hayvan yetiştiricisi Orhan Koçak’ın besihanesinde bulunan koyunlardan biri yaklaşık 3 ay önce yavruladı. Yeni doğan erkek kuzunun karnının iki tarafında da kalbe benzeyen işaretler, hayvan büyüdükçe iyice belirginleşmeye başladı. Karnındaki kahverengi kalp şekli iyice ortaya çıkan kuzu kısa zamanda hem Orhan Koçak ve ailesinin hem de mahalledeki çocukları ilgi odağı haline geldi.
Orhan Koçak, “Bu kuzumuz yaklaşık 3 ay önce doğdu. Bizim işletmemizin göz bebeği diyebiliriz. Her iki tarafında da kalp işareti var. Bu işaret kuzu büyüdükçe daha da belirginleşmeye başladı. Bu doğuştan olan bir şey. Tamamen belirgin bir şekilde görülebiliyor. Bu kuzumuzu satmayı düşünmüyoruz. Bu kuzu sürümüzün içerisinde bir simge olarak duracak. Fotoğraf çektirmek isteyenler gelebilir” dedi.
Mahalle Muhtarı Halil Koca da “Mahallemizdeki çocuklar kuzuyla oynuyor, bakıp besliyor. Bu kuzu pandemi döneminde mahallemizin neşe kaynağı oldu” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– RÖP 1: Halil Koca (Mahalle muhtarı)
– RÖP 2: Orhan Koçak (Kuzunun sahibi)
– Kuzudan detay görüntü
HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)

=================

5) BALON BALIĞININ PARAZİTLERİ YÜZÜNDEN BİRÇOK BALIK TÜRÜ TEHLİKEDE

ÇUKUROVA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, siyanürden 1200 kat daha etkili olan ‘tetrodotoksin’ zehiri barındıran balon balıklarında,  daha önce Akdeniz’de görülmeyen parazitler tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Özak, “Balon balıkları başlı başına bir problem olmasına rağmen üzerinde taşıdığı parazitler de tehlike saçıyor. Bunlardan en bilineni caligus lagocephali. Bu parazitlerin ekonomik değere sahip balıklara sıçraması durumunda ciddi ölümlerle karşılaşma olasılığımız var” dedi.

Türkiye sularındaki  512 balık türünden özellikle ekonomik değeri bulunan levrek, zargana, lüfer gibi 34 türde balık parazitlerine rastlanıldığını belirten Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, bu parazitlerden 24 türün ise ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi. Özak, balıkların yüzgeçlerine, ağız içerisine ve solungaçlarına tutunan parazitlerin dokularda deformasyon yaptıklarını ve balıkların beslenememe başta olmak üzere çeşitli hastalıklara bağlı olarak öldüklerini kaydetti.

KIZILDENİZ’DEN 101 YENİ BALIK TÜRÜ GELDİ
İklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz’den 101 yeni balık türünün Akdeniz’e geldiğini kaydeden Doç. Dr. Argun Akif Özak, bu türlerden sadece balon ve aslan balıkları hakkında çalışmalar yapıldığını aktardı. Özak, siyanürden 1200 kat daha etkili olan tetrodotoksin zehri barındırması, tüketildiğinde çok sayıda ölüm vakasına neden olması ve balıkçıların ağlarına da zarar vermesiyle tanınan balon balıklarının taşıdığı ‘caligus lagocephali’ isimli parazitin de tehlikeli olduğunu anlattı.

PARAZİTLER JAPONYA VE HİNDİSTAN KIYILARINDAN
Parazitlerin halk arasında ‘balık biti’ veya ‘balık kenesi’ olarak da bilindiğine dikkat çeken Özak, şunları söyledi:
“Özellikle balon balıkları başlı başına bir problem olmasına rağmen üzerinde taşıdığı parazitlerde yapılan incelemelerde Akdeniz’de daha önceden görülmeyen türler olduğunu tespit ettik. Bunlardan en bilineni caligus lagocephali. Bu balıklar Japonya, Hindistan kıyılarından göç ederek üzerlerindeki parazitleri Akdeniz’e ulaştırdı. Bu parazitlerin ekonomik değere sahip balıklara sıçraması durumunda ciddi ölümlerle karşılaşma olasılığımız var. Fakat bu balıklar insan sağlığını tehdit etmiyor. Ekonomik anlamda balık yetiştiriciliğinde ve avcılıktan elde edilen balıkların sayısının ciddi anlamda azalmasında etken olabilirler.”

Görüntü Dökümü
———————-
-Balon balıklarından genel ve detay *arşiv*
-Doç. Dr. Argun Akif Özak röportaj
-Caligus lagocephali’nin canlıyken çekilmiş görüntüleri
-Doç. Dr. Argun Akif Özak incelemeler yapması
– Caligus lagocephali fotoğrafları

Haber: Yusuf KANTARLI – Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)

========================

6) REFÜJDEKİ TAŞLI YUMRUKLU KAVGA KAMERADA

Antalya’da Suriye uyruklu olduğu öğrenilen 10 kişilik grubun, refüjde taşlı yumruklu kavgası, cep telefonu kamerasına yansıdı. 

Olay, Kepez ilçesi Güneş Mahallesi Mehmet Atay Caddesi üzerinde, sabah saatlerinde meydana geldi. Suriyeli olduğu öğrenilen 10 kişilik grup cadde üzerinde bulunan refüjde henüz belirlenemeyen nedenle tartışmaya başladı. Tartışma büyüyünce Suriyeli grup taşlı yumruklu kavgaya tutuştu. Suriyeliler içerisinde yer alan 2 kişi birbirlerine yumruklar savururken, bazılarının da yerden taş aldığı görüldü. Grup içerisinde bulunan birkaç kişi kavgayı ayırmak istese de başarılı olamadı.
Suriyelilerin kavgası, çevredekilerin cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
———–
(Cep telefonu)
– Refüjde kavga eden Suriyeliler
– Taş ve yumruklu kavga detayları
– Kavgayı çeken kişinin tepkisi
– Genel detaylar
HABER-KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

=======================

7) AFYONKARAHİSAR’DAKİ TERMAL TESİSLER, TEDBİRLERLE RAMAZANA HAZIR

ZAFER Bölgesi Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ZAFTODER) Başkanı Ali Gümüşhan, kentteki tüm otellerde ramazan ayına yönelik hazırlıklar yapıldığını belirterek, “Termal otellerimiz, pandemi kurallarına uyarak misafirlerini ağırlamaya başladı. Ramazanda insanların pandemi dönemi evinde sıkılacağını ve Afyonkarahisar’ı tercih edeceğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin termal turizm merkezlerinden Afyonkarahisar’daki tesislerde, ramazan ayında misafirlerin ağırlanması için hazırlıklar yapıldı. Pandemi kuralları çerçevesinde düzenlemeler yapılan tesislerde, önce ramazan ayı sonrasında da bayram tatili için yerli ve yabancı turistler beklenmeye başlandı. Sektörün ramazan ayındaki beklentisine ilişkin değerlendirmede bulunan ZAFTODER Başkanı Ali Gümüşhan, pandemi süreci ve sonrasında alınan önlemlere değendi. Haziran ayından bugüne tedbirlerle geldiklerini aktaran Gümüşhan, “Afyonkarahisar’daki bazı otellerimiz pandemi kurallarına uyarak misafirlerini ağırlamaya başladı, hizmet etmeye başladı. Pandemi kuralları çerçevesinde otellerimizde hem bakanlık tarafından denetlemeler hem de valilik tarafından denetimler yapıldı. Herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Gelen misafirlerimiz tüm otellerimizden memnun kaldı, memnuniyet derecesi yüksek oldu. Afyonkarahisar termal bir bölge, hem tarih yönünden hem termal yönünden zengin. İç turizme hizmet eden bir bölgemiz. Özellikle ocak- şubat sömestir döneminde geçen yıl kadar olmasa da bu pandemi kurallarına uyarak hizmetlerimizi verdik” diye konuştu. 

‘HİZMET İÇİN HAZIRIZ’
Bahar ayları ile ramazanın geldiğine dikkat çeken Ali Gümüşhan, “Biz yine ramazan ayında Afyonkarahisar’a misafirlerimizi bekliyoruz. Ben en azından bu ramazan döneminde insanların pandemi döneminde evinde sıkılacağını düşünerek, Afyonkarahisar’ı tercih edeceklerini düşünüyorum. Bütün otellerimiz hazırlandı. Frig Vadisi açılıyor bahar ayında, valiliğimiz bu konuda çok çaba sarf ediyor ve vali yardımcılarımız, Afyonkarahisar’ın ileri gelenleri. İnşallah Frig Vadisi de açıldığında Afyonkarahisar, hem termal hem de turizmde kendinden söz ettirecektir. Biz hizmet etmek için hazırız, her şeyimiz var, misafirlerimizi bekliyoruz” dedi. 

Afyonkarahisar’a yaz döneminde de yurt içinden ve dışından turistleri beklediklerini söyleyen ZAFTODER Başkanı Gümüşhan, şöyle konuştu:
“Yaz döneminde de gurbetçilerimiz çok geliyor, Afyonkarahisar’a. Biz onlar için de hazırlıklarımızı yaptık. Pandemi süreci bittiğinde dolulukların daha da artacağını düşünüyorum. Yine spor kampları, sezon başı kampları olacaktır. Dünya Motokros Şampiyonası Afyonkarahisar’da olacak. Yani bunların hepsi, turizm çeşitliliği Afyonkarahisar’ın. Bununla ilgili hem otellerimiz hem diğer işletmelerimiz olsun hazırız. İlgi gösteriyorlar Afyonkarahisar’a misafirlerimiz. Yılda birkaç kez gelen misafirlerimiz oluyor, hem yurt içinden hem yurt dışından. Bu yaz döneminde dolulukların artarak devam edeceğini düşünüyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
————–
– RÖP: Ali Gümüşhan 
– Bahçedeki termal havuzdan detay
– Otel girişinden detay 
– Ateş ölçme, dezenfektan detay
– Ali Gümüşhan personel konuşma detay
– Otelden müşteri çıkışı detay
HABER- KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!